[Tanou Dallio]/Hongerstakers in Scheveningen nemen weer vitaminedrink

 

HONGERSTAKERS IN SCHEVENINGEN NEMEN WEER VITAMINEDRINK

TANOU DALLIO

 

Hongerstakers die vastzitten in het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen zijn sinds 18 juli met “vitaminesuppletie” begonnen. Dat meldde vanochtend Elcke Bonsen, de vertrouwensarts van deze uitgeprocedeerde vluchtelingen. De noodzaak om te ernstige schade te vermijden is een van de redenen die tot het nemen van deze beslissing heeft geleid.

 

 

Elcke Bonsen zei dat de conditie van één hongerstaker zeer ernstig en verontrustend te noemen was. “Deze is dan ook afgelopen week na het doornemen van de gezondheidstoestand tot het inzicht gekomen dat stabilisatie van de situatie en beperking van de schade nu de hoogste prioriteit heeft. En ook nadat de Dienst Terugkeer en Vertrek toezeggingen gedaan heeft om te komen tot een humane oplossing”, laat de vertrouwensarts van de hongerstaker weten. Deze man is sinds deze week ook voorzichtig begonnen met calorie en mineraalrijke drank tot zich te nemen.

Of deze man tijdens zijn hongerstaking ernstige schade heeft opgelopen weet de vertrouwensarts momenteel niet.  “Het is natuurlijk te vroeg om te zeggen dat deze eetstaker buiten de gevarenzone is. Het zal de komende week moeten blijken hoe zijn lichaam reageert op deze omschakeling van langdurig vasten naar wederom opname van voedingsstoffen”, zegt Elcke Bonsen.

“Het hongergevoel is verdwenen en het dorstgevoel is minimaal. Desondanks drinken de eetstakers op dit moment redelijk. Thee met suiker en aangelengde limonadesiroop”, concludeert zij.

De toezeggingen die aan de hongerstakers gedaan zijn, worden niet naar buiten gebracht. Mijn vraag aan een woordvoerder van de ministerie van Veiligheid en Justitie leverde geen informatie op. “Ik kan niet in gaan op uw vragen omdat ze individuele gevallen betreffen, en daar doen wij geen uitspraken over”, zegt Cyntha van Gorp.

In het interview die ze mij afgelopen week gaf, zei Elcke Bonsen dat ze zich grote zorgen maakt over de gezondheidstoestand van deze hongerstakers. Uiteindelijk hebben haar cliënten de beslissing genomen om weer vitamine te nemen en te drinken.

Dit jaar gingen veel uitgeprocedeerde asielzoekers die in het Rotterdamse detentiecentrum opgesloten zitten in hongerstaking. Velen van hun zijn inmiddels gestopt. De hongerstaking was bedoeld om tegen opsluiting te protesteren. Gedetineerde vreemdelingen waren van mening dat ze geen criminelen zijn.

Tanou Diallo

Reacties uitgeschakeld voor [Tanou Dallio]/Hongerstakers in Scheveningen nemen weer vitaminedrink

Filed under Divers

Comments are closed.