Noten 68 t/m 71/Onschuldig tot schuld bewezen

[68]

SEXUEEL WANGEDRAG BIJ THE VOICE OF HOLLAND/ONSCHULDIG TOT

SCHULD BEWEZEN

ASTRID ESSED

25 JANUARI 2022

THE VOICE OF HOLLAND/OVER ALI B, MARCO BORSATO, JEROEN

RIETBERGEN EN ANDEREN

ASTRID ESSED

27 JANUARI 2022

[69]

NOS

TWEE AANGIFTES TEGEN VERDACHTE IN THE VOICE SCHANDAAL GESEPONEERD

22 NOVEMBER 2022

https://nos.nl/artikel/2453450-twee-aangiftes-tegen-verdachte-in-the-voice-schandaal-geseponeerd

Twee aangiftes tegen verdachte in The Voice-schandaal geseponeerd

Twee aangiftes tegen één verdachte over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland worden geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland bekendgemaakt. Volgens het AD gaat om de aangiftes tegen regisseur Martijn N., maar het OM zwijgt daarover.

Het OM zegt dat het gaat om een aangifte over onzedelijke betasting en eentje over een zoen op de mond. Omdat er te weinig bewijs is gevonden is nu besloten de aangiftes te seponeren “na zorgvuldige bestudering van het onderzoeksdossier en intern overleg”, aldus het OM. Het sepot betekent dat de verdachte van elke blaam wordt gezuiverd.

Sinds eind april wordt onderzoek gedaan naar vier verdachte medewerkers die zich mogelijk grensoverschrijdend hebben gedragen bij talentenshow The Voice. De zaken kwamen aan het licht na een uitzending van BOOS, het YouTube-programma van presentator Tim Hofman. Daarbij zou sprake zijn van tientallen vrouwen die zouden zijn lastiggevallen achter de schermen bij The Voice.

Coaches Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur werden ervan beschuldigd dat ze seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de dag hadden gelegd. De naam van de regisseur is niet bekendgemaakt.

Het OM verwacht niet eerder dan begin volgend jaar de onderzoeken naar de andere verdachten af te ronden.

In dit artikel worden de beschuldigingen tegen de mannen beschreven.

Na de uitzending van BOOS besloot RTL om The Voice voorlopig niet meer uit te zenden. Bandleider Jeroen Rietbergen bekende “contact van seksuele aard” te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Hij legde zijn werk als bandleider direct neer. Rapper Ali B en Marco Borsato spreken alle beschuldigingen tegen.

Schokkend

RTL noemde de onthullingen van BOOS “zeer ernstig en schokkend”. De zender zei niet te hebben geweten van aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Nog voordat de aflevering van BOOS werd uitgezonden op 20 januari riep de politiek slachtoffers op om aangifte te doen. De online uitzending, waarin ook Talpa-oprichter John de Mol aan het woord kwam, werd binnen twee uur meer dan 5 miljoen keer bekeken. In totaal heeft de aflevering bijna 11 miljoen views.

EINDE NOS BERICHT

[70]

NOS

PVDA MAAKT EXCUSES, MAAR VAN DIJK WIL GEEN KAMERLID

MEER ZIJN

28 OCTOBER 2022

https://nos.nl/artikel/2450098-pvda-maakt-excuses-maar-van-dijk-wil-geen-kamerlid-meer-zijn

PvdA maakt excuses, maar Van Dijk wil geen Kamerlid meer zijn

De PvdA heeft de sanctie tegen oud-Kamerlid Gijs van Dijk vernietigd. Het partijbestuur erkent dat er onzorgvuldig is omgegaan met meldingen over grensoverschrijdend gedrag, maar Van Dijk heeft besloten dat hij geen Kamerlid meer wil zijn.

Van Dijk vertrok op 8 februari uit de Tweede Kamer, nadat meerdere vrouwen hem hadden beschuldigd van ongeoorloofd gedrag. In juni besloot het partijbestuur dat het “onwenselijk” was dat hij de “de komende vier jaar politieke of bestuurlijke functies namens de PvdA bekleedt”.

Vorige week concludeerde de beroepscommissie van de PvdA dat het bestuur onzorgvuldig met de klachten was omgegaan. Er was ook kritiek op partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent, die hem geen mogelijkheid tot wederhoor had geboden.

Het partijbestuur neemt de conclusie over. In een verklaring stelt het “dat de kwestie draait om meldingen die betrekking hebben op de privésfeer. Daarbij gaat het niet om meldingen die betrekking hebben op seksueel overschrijdend gedrag. Het spijt het partijbestuur dat die indruk niet eerder is weggenomen.”

Partij van de Arbeid

@PvdA

Lees hier de verklaring waarin het Partijbestuur het besluit van de beroepscommissie overneemt: https://t.co/9YQsLSjnAt

14:19

28 oktober 2022

Partijvoorzitter Sent voegt daar nog aan toe dat het haar zeer spijt dat ze er niet in is geslaagd om aan alle betrokkenen recht te doen. “Met de wetenschap van nu hadden we het proces anders moeten aanpakken.”

Nu de partij excuses heeft gemaakt, kan Van Dijk terugkeren naar de Tweede Kamer, maar dat wil hij niet meer. Hij zegt “een zeer lastige periode” af te sluiten. “Alles afwegend wil ik nu een nieuwe start maken. Dat kan ik in de Tweede Kamer doen. Toch kies ik daar nu niet voor. Ik blijf me inzetten voor mensen die kwetsbaar zijn en mogelijk niet zelf hun stem kunnen laten horen.”

Volgens het partijbestuur zijn er afspraken met het oud-Kamerlid gemaakt “zodat hij weer kan werken aan een nieuwe toekomst”. Het zegt ook dat de partij hoopt “met Gijs te blijven samenwerken”.

“Pijnlijk en ingrijpend”

PvdA-fractieleider Attje Kuiken noemt de kwestie “pijnlijk en ingrijpend voor alle betrokkenen”. Ze zegt dat de fractie het besluit van het bestuur opvolgt “zodat iedereen zich weer kan richten op de toekomst”.

Aanstaande dinsdag neemt oud-Kamervoorzitter Arib afscheid als PvdA-Kamerlid. Dat is een maand nadat zij haar vertrek had aangekondigd, ook vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Daarmee zou er weer plek zijn voor Van Dijk in de fractie en hij heeft een terugkeer dan ook serieus overwogen.

De aangifte die de advocaat van Van Dijk heeft gedaan tegen het onderzoeksbureau Bezemer & Schubad (B&S), dat volgens hem niet bevoegd was om onderzoek te doen naar het oud-Kamerlid, blijft staan. Het is aan het Openbaar Ministerie om daar al dan niet iets mee te doen, meldt de advocaat.

EINDE NOS BERICHT

[71]

ZIE NOOT 70

Reacties uitgeschakeld voor Noten 68 t/m 71/Onschuldig tot schuld bewezen

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.