Noten 5 t/m 8/Astrid Essed, de Schone Slaapster

[5]

AD

PROTEST TEGEN KOMST PRESIDENT HERZOG NAAR OPENING

HOLOCAUSTMUSEUM: ”HERZOG MAAKT PRPOPAGANDA VOOR GENOCIDE”

7 MAART 2024

https://www.ad.nl/binnenland/protest-tegen-komst-president-israel-naar-opening-holocaustmuseum-herzog-maakt-propaganda-voor-genocide~aa2d16f4

Onder pro-Palestijnse activisten is grote beroering ontstaan over de aanwezigheid van de Israëlische president Yitzhak Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. De Joodse organisatie Erev Rav roept op tot protest tegen zijn komst.

Bij het Nationale Holocaustmuseum zijn ze er nogal ontspannen over. Bij de opening zondag zit binnen de president van Israël, Yitzhak Herzog, terwijl buiten op straat tegen zijn komst wordt gedemonstreerd. ,,Wij hebben de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel”, zegt een woordvoerder van het museum. ,,Wij zeggen alleen: houd het waardig. Houd er rekening mee dat er ook Holocaustoverlevenden aanwezig zijn.”

Herzog, in 1960 in Tel Aviv geboren, is sinds 2021 president van Israël, een grotendeels ceremoniële functie naast de premier van het land, momenteel de rechtse havik Benjamin Netanyahu. Hij is de zoon van voormalig generaal Chaim Herzog, tussen 1983 en 1993 ook president van Israël. In 2013 werd hij voorzitter van de linkse Arbeiderspartij, twee jaar later verloor hij de verkiezingen van Netanyahu.

Op confrontaties is hij zeker niet uit, zegt Yuval Gal van Erev Rav, een Joodse, antizionistische organisatie die zich keert tegen de oorlog die Israël momenteel voert in Gaza. Wel wil hij een tegengeluid laten horen op het Waterlooplein, om de hoek van het museum, waar op een podium Joodse en Palestijnse demonstranten hun verhaal zullen houden. De gemeente Amsterdam ziet geen redenen om een dergelijk protest tegen te houden.

Propaganda voor genocide’

Waar zit de pijn? Lange tijd was juist Herzog het toonbeeld van gematigdheid in Israël, net als zijn vader die zich als president uitsprak tegen Joodse extremisten en in 1984 weigerde de ultranationalist Meir Kahane te ontmoeten. Tegenwoordig spreekt Herzog zonder omhaal over een oorlog ‘die bedoeld is om de westerse beschaving te redden’.

,,Hij maakt propaganda voor het plegen van genocide”, zegt Gal. In oktober vorig jaar, vijf dagen nadat Hamas Israël was gevallen, zei hij op een internationale persconferentie dat hij geen onderscheid wenste te maken tussen strijders en burgers in Gaza. Die laatsten zouden net zo goed schuldig zijn aan het bloedbad dat Hamas in Israël aanrichtte. ,,Een hele natie is hier verantwoordelijk voor. De retoriek over burgers die zich nergens van bewust zijn is niet waar. We zullen vechten totdat we hun ruggengraat breken.”

‘Een klap in het gezicht’

In een verklaring stelt Erev Rav dat ‘de ontvangst van Herzog door de koning een klap is in het gezicht van de Palestijnen die machteloos moeten toezien hoe Israël hun geliefden vermoordt en hun land verwoest en van de talloze Nederlanders die daar ’s nachts wakker van liggen’. Dat Herzog nu aanwezig is bij de opening van een Holocaustmuseum, maakt het volgens Gal extra pijnlijk. ,,De uitspraak ‘nooit meer’ is niet zomaar een uitspraak. Wij beschouwen het als onze religieuze plicht om het nooit meer waar te maken. Ik vind het Holocaustmuseum superbelangrijk, maar op deze manier vraag ik mij af: waarom zo’n museum openen als die wordt gebruikt voor het normaliseren van genocide?”

Het Nationaal Holocaustmuseum laat weten Herzog al in juli te hebben uitgenodigd om de opening bij te wonen, ver voordat de oorlog in Israël en Gaza uitbrak. Hij ‘vertegenwoordigt het thuisland van de vele Nederlandse Holocaustoverlevenden die naar Israël emigreerden om daar een nieuwe toekomst op te bouwen,’ schrijft het museum in een verklaring. ‘Het is wrang dat we tijdens de oorlog in Israël en Gaza het Nationaal Holocaustmuseum openen, maar wij verwachten een waardige ceremonie die recht zal doen aan het grote nationale en internationale belang van ons museum.

Verder wil het museum niet ingaan op de komst van Herzog. ,,Dan zouden we snel terechtkomen in een politieke discussie, en wij zijn geen politiek museum.”

EINDE

[6]

MAIL ASTRID ESSED AAN NOS TELETEKST/

UW BERICHTGEVING DD 7 FEBRUARI 2024/”SAUDI-ARABIE

/GEEN BANDEN MET ISRAEL

[7]

”,,Hij maakt propaganda voor het plegen van genocide”, zegt Gal. In oktober vorig jaar, vijf dagen nadat Hamas Israël was gevallen, zei hij op een internationale persconferentie dat hij geen onderscheid wenste te maken tussen strijders en burgers in Gaza. Die laatsten zouden net zo goed schuldig zijn aan het bloedbad dat Hamas in Israël aanrichtte. ,,Een hele natie is hier verantwoordelijk voor. De retoriek over burgers die zich nergens van bewust zijn is niet waar. We zullen vechten totdat we hun ruggengraat breken.””

AD

PROTEST TEGEN KOMST PRESIDENT HERZOG NAAR OPENING

HOLOCAUSTMUSEUM: ”HERZOG MAAKT PRPOPAGANDA VOOR GENOCIDE”

7 MAART 2024

https://www.ad.nl/binnenland/protest-tegen-komst-president-israel-naar-opening-holocaustmuseum-herzog-maakt-propaganda-voor-genocide~aa2d16f4

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 5

MAIL ASTRID ESSED DD 8 MAART 2024/INGEZONDEN

STUK/BEZOEK ISRAELISCHE PRESIDENT HERZOG AAN

NEDERLAND BOM OP HUMANITAIRE EN

BESCHAVINGSWAARDEN

[8]

” 7 – Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to

spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the

object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.”

BASIC RULES OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW IN

ARMED CONFLICTS

https://www.icrc.org/en/doc/resources/documents/misc/basic-rules-ihl-311288.htm

The seven fundamental rules which are the basis of the Geneva Conventions and the Additional Protocols.  

 
 1 – Persons hors de combat and those who do not take a direct part in hostilities are entitled to respect for their

lives and their moral and physical integrity. They shall in all circumstances be protected and treated humanely

without any adverse distinction.

 2 – It is forbidden to kill or injure an enemy who surrenders or who is hors de combat .

 3 – The wounded and sick shall be collected and cared for by the party to the conflict which has them in its power.

Protection also covers medical personnel, establishments, transports and equipment. The emblem of the red

cross or the red crescent is the sign of such protection and must be respected.

 4 – Captured combatants and civilians under the authority of an adverse party are entitled to respect for their lives,dignity, personal rights and convictions. They shall be protected against all acts of violence and reprisals. They shall have the right to correspond with their families and to receive relief.

 5 – Everyone shall be entitled to benefit from fundamental judicial guarantees. No one shall be held responsible for an act he has not committed. No one shall be subjected to physical or mental torture, corporal punishment or cruel or degrading treatment.

 6 – Parties to a conflict and members of their armed forces do not have an unlimited choice of methods and means of warfare. It is prohibited to employ weapons or methods of warfare of a nature to cause unnecessary losses or excessive suffering.

 7 – Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to

spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the

object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.

Reacties uitgeschakeld voor Noten 5 t/m 8/Astrid Essed, de Schone Slaapster

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.