Noten 9 t/m 11/Astrid Essed, de Schone Slaapster

[9]

”Onder andere de Joodse organisatie Erev Rav doet mee aan de demonstraties. “Van de geschiedenis moeten wij leren”, zei oprichter Yuval Gal eerder tegen AT5. “Als wij ‘nooit meer’ zeggen, dan bedoelen wij echt ‘nooit meer’. Maar het gebeurt nu, in Gaza.” Erev Rav was eerder betrokken bij sit-ins voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza.”

…..

…..

”Ook op de Weesperstraat en bij museum Nemo stonden demonstranten van Amnesty International met borden. “We staan hier om president Herzog als hij hier aankomt te wijzen op het feit dat hij verantwoording moet afleggen voor wat er in Gaza gebeurt”, zei een woordvoerder. “Het is heel cru dat hij nu juist in deze tijd dit museum opent. Daarom willen we hem deze boodschap meegeven.”

NOS

13 AANHOUDINGEN BIJ PROTESTACTIES TEGEN

BEZOEK PRESIDENT ISRAEL

10 MAART 2024

https://nos.nl/artikel/2512196-13-aanhoudingen-bij-protestacties-tegen-bezoek-president-israel

De protestacties tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zijn voorbij. Op het Waterlooplein waren naar schatting aanvankelijk 2000 demonstranten aanwezig. Na de oproep van de mobiele eenheid om te vertrekken, liep het plein leeg.

In de loop van de dag zijn dertien mensen aangehouden, maakte de politie aan het begin van de avond bekend. De arrestaties waren voor verstoring van de openbare orde en vernieling, zoals het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. Alle verdachten zitten nog vast.

De actievoerders hadden Palestijnse vlaggen bij zich en droegen borden met teksten als “Amsterdam is saying no to genocide”. Ze zijn na de oproep van de ME in de richting van theater Carré gelopen.

Koning Willem-Alexander hield tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge een toespraak. De demonstranten op het nabijgelegen plein waren toen te horen. De koning verplaatste zich vervolgens naar het museum, waar het gebouw officieel opende nadat hij met boegeroep was onthaald.

Buiten het museum waren verschillende demonstratievakken ingericht; in het ene deel waren Israëlische vlaggen te zien, in het deel ernaast Palestijnse vlaggen.

De ME had zich tijdens de opening van het museum al tussen het Waterlooplein en de Portugese Synagoge opgesteld, om te voorkomen dat demonstranten naar de synagoge zouden trekken. De politie meldt een vrouw te hebben gearresteerd in de buurt van het museum. Ze is aangehouden voor het plakken van stickers.

‘Nooit meer’

Onder andere de Joodse organisatie Erev Rav doet mee aan de demonstraties. “Van de geschiedenis moeten wij leren”, zei oprichter Yuval Gal eerder tegen AT5. “Als wij ‘nooit meer’ zeggen, dan bedoelen wij echt ‘nooit meer’. Maar het gebeurt nu, in Gaza.” Erev Rav was eerder betrokken bij sit-ins voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza.

Actievoerders van Amnesty International stonden vanochtend met borden op verschillende plekken in de buurt van het Nationaal Holocaustmuseum. De teksten waren gericht aan Herzog, die mogelijk via die route van de Portugese Synagoge naar het museum zou reizen. Vlak bij het museum werd een bord op een paal geplakt, met daarop de tekst ‘Detour, To International Criminal Court’, met een pijl die een andere kant op wijst.

Ook op de Weesperstraat en bij museum Nemo stonden demonstranten van Amnesty International met borden. “We staan hier om president Herzog als hij hier aankomt te wijzen op het feit dat hij verantwoording moet afleggen voor wat er in Gaza gebeurt”, zei een woordvoerder. “Het is heel cru dat hij nu juist in deze tijd dit museum opent. Daarom willen we hem deze boodschap meegeven.”

Omstreden

Tegenstanders noemen de aanwezigheid van Herzog onacceptabel en ongewenst. Zij hekelen uitspraken van de Israëlische president over de oorlog tegen Hamas. Zo zei hij kort na de Israëlische inval in Gaza, als reactie op de Hamas-aanvallen van 7 oktober, geen onderscheid te maken tussen burgers en Hamas-strijders in Gaza. Die uitspraak werd opgenomen in een aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Een woordvoerder van het Holocaustmuseum liet deze week weten dat Herzog afgelopen zomer al is uitgenodigd. Volgens hem is na 7 oktober niet overwogen om die uitnodiging in te trekken.

Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier waar het museum toe behoort, heeft begrip voor de kritiek. “Tegelijkertijd wil ik niet al die mensen uitsluiten over wie dit museum gaat. Dit museum gaat over de moord op Nederlandse Joden.”

Schrijver wijst erop dat Herzog als president symbool staat voor de duizenden Nederlandse Joden die na de oorlog naar Israël zijn gegaan omdat ze in Nederland geen toekomst meer zagen. “Er wonen nog 800 overlevenden van de Holocaust in Israël en we willen dat die mensen zich gerepresenteerd weten”, zegt de directeur.

EINDE

[10]

HART VAN NEDERLAND

HALSEMA: GEEN STRAFBARE UITINGEN GECONSTATEERD

BIJ OPENING HOLOCAUSTMUSEUM

14 MAART 2024

https://www.hartvannederland.nl/regio/amsterdam/halsema-geen-strafbare-uitingen-opening-holocaustmuseum

Tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zondag zijn “geen strafbare uitingen geconstateerd”, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. “De afgelopen dagen is gesteld dat er bijvoorbeeld ‘Juden raus’ en kankerjoden is geroepen”, schrijft Halsema. “Dat is op de dag zelf, en ook achteraf nog niet geconstateerd.”

De burgemeester roept mensen op die getuige of slachtoffer zijn geweest van antisemitische en andere strafbare uitingen zich te melden. “Het Openbaar Ministerie spant zich in om ook achteraf beschikbaar gestelde beelden te beoordelen op strafbaarheid. Ook als iemand nog aangifte doet, zal het Openbaar Ministerie die aangifte vanzelfsprekend met voorrang beoordelen”, schrijft ze.

Protest

De opening van het museum ging gepaard met protesten die waren gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog. De protesten waren binnen te horen tijdens de openingsplechtigheid, maar overstemden volgens Halsema de sprekers niet. Ook waren de leuzen die geroepen werden niet verstaanbaar. Halsema noemt ze wel “kwetsend en onbeschoft” en schrijft dat ze door aanwezigen als intimiderend zijn ervaren.

“Tijdens de opening kwamen gruwelijke herinneringen en hedendaags verdriet samen. Dat schuurde en deed pijn maar het hoort ook onvermijdelijk bij een vrije democratie”, aldus Halsema.

Debat in raad

Halsema bespreekt op 21 maart de gebeurtenissen rond de opening met de gemeenteraad. De Amsterdamse VVD had een debat aangevraagd over de volgens de partij “intimiderende en pijnlijke” protesten “op zeer korte afstand”. Fractievoorzitter Daan Wijnants zei dat bezoekers werden geconfronteerd met antisemitische leuzen.
EINDE

[11]

HART VAN NEDERLAND

HALSEMA: GEEN STRAFBARE UITINGEN GECONSTATEERD

BIJ OPENING HOLOCAUSTMUSEUM

14 MAART 2024

https://www.hartvannederland.nl/regio/amsterdam/halsema-geen-strafbare-uitingen-opening-holocaustmuseum

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 10

Reacties uitgeschakeld voor Noten 9 t/m 11/Astrid Essed, de Schone Slaapster

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.