Noten 28 t/m 32/Ali B en de andere rovers

[28]

SEXUEEL WANGEDRAG BIJ THE VOICE OF HOLLAND/ONSCHULDIG TOT SCHULD BEWEZENASTRID ESSED25 JANUARI 2022
https://www.astridessed.nl/sexueel-wangedrag-bij-the-voice-of-holland-onschuldig-tot-schuld-bewezen/

OF

https://astridessed.weebly.com/blog/sexueel-wangedrag-bij-the-voice-of-hollandonschuldig-tot-schuld-bewezen

[29]
BN DE STEMGESCHOKTE REACTIES NA VOICE AFLEVERING BOOS:”HET IS MEER DAN AFSCHUWELIJK”20 JANUARI 2022
https://www.bndestem.nl/dossier-schandaal-the-voice/geschokte-reacties-na-voice-aflevering-boos-dit-is-ongelooflijk~a8b1d01a/

Nederland is geschokt na het zien van de Boos-aflevering over The Voice of Holland van vanmiddag. In de bijna anderhalf uur lang durende aflevering doen verschillende vrouwen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. ‘Meisjes van achttien, die worden opgesloten in een studio en worden verkracht. Ongelooflijk.’

In de aflevering gaat het onder meer over bandleider Jeroen Rietbergen en de coaches Marco Borsato en Ali B. Maandenlang hebben Boos-maker Tim Hofman en zijn team gewerkt aan de aflevering die om 16.00 uur online is gekomen. ,,We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt”, zei Hofman eerder. Naar aanleiding van de Boos-aflevering werd er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen. Ook werd bekend dat de uitzendingen voorlopig worden opgeschort.

Honderdduizenden mensen kijken donderdagmiddag mee met de aflevering van Boos over The Voice of Holland. Het programma is ruim twee uur na plaatsing op YouTube meer dan vijf miljoen keer bekeken. Mensen kunnen geen reacties plaatsen bij de video. ,,Dit om de veiligheid van de mensen die bij ons hun verhaal vertellen te kunnen waarborgen”, aldus de makers.

Kotsmisselijk

The Voice of Holland-kandidate Nienke Wijnhoven, die aangifte gaat doen tegen Jeroen Rietbergen, is ‘kotsmisselijk’ door het zien van de aflevering van Boos over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma. Haar advocaat Sébas Diekstra heeft in een verklaring laten weten dat Wijnhoven de aflevering momenteel aan het kijken is.

,,Nienke is begonnen met het kijken naar de aflevering van Boos en werd vrijwel direct kotsmisselijk. Letterlijk”, laat Diekstra weten. ,,Ze vindt het allemaal zo erg, maar ze voelt meteen ook een bepaalde opluchting vanwege het feit dat dit nu in de openheid is en er eindelijk een einde kan worden gemaakt aan wat zich zoveel jaren ongehinderd heeft kunnen afspelen.”

Afschuw

RTL heeft ‘met afschuw kennisgenomen van de verklaringen van alle moedige slachtoffers die de afgelopen dagen hun verhaal hebben gedaan in de media en ook vandaag via het programma Boos’. ,,Wat we de afgelopen week hebben gehoord en gezien, is ronduit verschrikkelijk. Niet alleen moet de onderste steen boven komen, maar ook moeten alle betrokken partijen actief in kaart brengen welke concrete maatregelen kunnen worden genomen om toekomstige misstanden te voorkomen,” aldus Sven Sauvé, CEO RTL Nederland. 

Peter van der Vorst, Directeur Content RTL Nederland reageert: ,,Het is meer dan afschuwelijk. Onze eerste zorg en aandacht gaat uit naar de mensen die dit is overkomen. Wij hebben groot respect voor de moedige slachtoffers die met hun verhaal naar buiten zijn getreden en hopen dat ook andere slachtoffers, die hun verhaal nog niet hebben gedaan, daarmee alsnog naar buiten komen in de wetenschap dat zij niet (meer) alleen staan.”

Ondersteuning

De belangen van eventuele slachtof­fers staan in deze omstandig­he­den vooropITV

ITV Studios is geschokt en verbijsterd na het horen van de ervaringen van deelnemers aan The Voice of Holland die vandaag in de Boos-aflevering aan de orde zijn gekomen. ,,Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan – of werkt aan – onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zero-tolerance beleid ten aanzien van het soort gedrag dat in het programma naar voren is gekomen.’’

ITV wil nogmaals iedereen die het slachtoffer is geworden van – of getuige is geweest van – ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met de externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken. ,,De belangen van eventuele slachtoffers staan in deze omstandigheden voorop. ITV Studios, het Openbaar Ministerie en de politie staan in goed contact met elkaar in verband met de ontvangen meldingen.’’

Schrikbarend

Artiestenmanager Dennis Erhardt, die veel Voice-talenten begeleidt, is ‘in shock’ dat dit kan. ,,Mijn zangeressen kennen ook dubbelzinnige opmerkingen, maar daar zeiden ze wat van en was het klaar. Wat er met anderen is gebeurd, is schrikbarend. Meisjes van achttien, die worden opgesloten in een studio en worden verkracht. Ongelooflijk”, zegt hij. 

Erhardt heeft onder andere Tjindara Metschendorp (seizoen 8, coach Ali B), Patricia van Haastrecht (seizoen 9, coach Waylon), Gaia Aikman (seizoen 6, coach Ali B), Jill Helena (seizoen 4, coach Ali B) en Jennie Lena (seizoen 6, coach Anouk) onder zijn hoede. ,,Je moet stevig in je schoenen staan bij zo’n talentenjacht. Dan wordt er een liedje aan je gegeven dat je niet wil zingen, omdat het niet bij je past. Dan hoor je: ja, maar John wil het zo. Als jij jong bent, en daar zonder manager bent, dan is het heel moeilijk om nee te zeggen. En dan gaat het alleen maar om zoiets als een liedje.”

Manifest

Verschillende mensen uit de cultuur- en mediawereld hebben donderdag een manifest gelanceerd tegen misstanden in hun sector. Naar aanleiding van de recente onthullingen over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland willen zij zich inzetten voor een veilig werkklimaat. Onder de initiatiefnemers zijn documentairemaker Lize Korpershoek en actrice Fatma Genç.

,,De situatie bij The Voice of Holland is niet uniek”, zegt Genç in een reactie op het manifest. ,,In de hele media- en culturele sector komt grensoverschrijdend gedrag voor. Daar mogen we niet langer voor wegkijken!”.

De makers richten het manifest aan iedereen die directe en indirecte verantwoordelijkheid draagt voor een veilig werkklimaat. Die mensen roepen zij op om een einde te maken aan ‘het tolereren of zelfs normaliseren van grensoverschrijdend gedrag’. Het initiatief wordt gesteund door de FNV en burgerbeweging DeGoedeZaak.

In de hele media- en culturele sector komt grensover­schrij­dend gedrag voor. Daar mogen we niet langer voor wegkijkenFatma Genç

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer heeft de affaire geschokte reacties opgeleverd. Lucille Werner (CDA), zelf voormalig tv-presentatrice benadrukt dat ‘elke deelnemer van een tv-programma zich veilig moet voelen’. ,,Machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn onacceptabel en signalen hiervan moeten tot op de bodem worden uitgezocht.” Ze heeft opheldering gevraagd van de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu.

Die liet weten een onderzoek af te wachten van de Raad voor Cultuur naar grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat advies wil ze aangrijpen om wantoestanden aan te pakken in omroepland. Uslu: ,,Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance. Mensen die hier slachtoffer van zijn verdienen onze steun en aandacht. Grensoverschrijdend gedrag is een grove inbreuk op de veiligheid en heeft enorme impact op slachtoffers. Zij die zich grensoverschrijdend gedragen moeten worden aangepakt.’’ Tegen slachtoffers zegt Uslu: ,,Het is heel belangrijk dat je aangifte doet van seksueel grensoverschrijdend gedrag.’’

EINDE BERICHT BN DE STEM
SHOWNIEUWS.NLZO REAGEREN BN’ERS OP BOOS AFLEVERING VANTIM HOFMAN20 JANUARI 2022
https://www.shownieuws.nl/crime/zo-reageren-bners-op-boos-aflevering-van-tim-hofman
Na alle nieuwsberichten over The voice of Holland afgelopen week, zat heel Nederland donderdagmiddag klaar voor de BOOS-aflevering waarin het maandenlange onderzoek van Tim Hofman en zijn team gepresenteerd werd. Ook bij de BN’ers sloeg dit nieuws in als een bom…

Zo deelt oud The Voice-coach Ilse de Lange direct na het zien van de aflevering het volgende op haar Instagram Stories: “Ik ben enorm geschrokken en diep geschokt. Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo’n nachtmerrie terecht zijn gekomen. Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden.”

Ilse steekt de slachtoffers dan ook een hart onder de riem toe. “Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers die dit is overkomen. Ik wens hen heel veel sterkte.”

Ook Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, heeft een aantal jaar plaatsgenomen in de rode stoel van The Voice. Zij geeft aan sprakeloos te zijn na het zien van de uitzending van BOOS en is dan ook erg geschrokken. “Ik weet echt even niet zo goed wat ik erover moet zeggen… Ben er stil van. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers,” schrijft zij in haar verhaal.

Rapper Snelle heeft als coach bij The Voice Kids gezeten en reageert ook op de aflevering van Tim Hofman. Op zijn Instagram vertelt hij: “Het nieuws omtrent The Voice houdt ook mij de laatste dagen enorm bezig. Vandaag ben ik dan ook erg geschrokken van de aflevering van BOOS. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers. Zorg goed voor elkaar.”

Olcay Gulsen maakt op haar Instagram een “diepe buiging voor deze jonge en kwetsbare vrouwen.” Ze laat weten respect te hebben voor de slachtoffers. “Er is veel moed en kracht nodig om je uit te spreken. Jullie zijn een voorbeeld voor een hele nieuwe generatie jonge meisjes die hopelijk beschermd kunnen worden van mensen die misbruik maken van hun positie,” schrijft ze erbij.

Monica Geuze laat met weinig woorden weten de aflevering te hebben gezien. Op social media deelt ze een bericht van het Centrum Seksueel Geweld. “De berichtgeving van de afgelopen week kan triggerend werken als je zelf seksueel geweld hebt meegemaakt. Weet dat het nooit te laat is om hulp te zoeken,” aldus het CSG.

Ook Roxeanne Hazes reageert donderdag op de uitzending van BOOS. Ze deelt dan ook de post van Tim Hofman met een emoji van een traantje en een hartje. Vervolgens reageert Roxeanne met “Amen” op een bericht van ViceNL dat eindigt met: “Misschien is het nu tijd voor een tweede golf, waarin we niet alleen slachtoffers een podium geven, maar ook korte mette maken met victim blaming en kortzichtige, schadelijke misvattingen over seksueel geweld.”

De zangeres schrijft als laatste ook nog het volgende op haar verhaal: “Nogmaals, de verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat. En niet bij degene die het overkomt… Is dat duidelijk genoeg?”

Donny Roelvink zat donderdagmiddag ook voor de buis gekluisterd. Hij zegt het volgende over de aflevering: “Oh jongens, ik heb ‘m net gekeken. En het is echt één grote chaos.”

Geraldine Kemper steekt op social media de slachtoffers een hart onder de riem toe. “Hartje naar alle slachtoffers die zich hebben laten horen. Hartje naar alle slachtoffers die er zijn,” schrijft de presentatrice.

Stylist Fred van Leer laat weten even geen woorden te hebben voor deze schokkende onthullingen. Hij plaatst dan ook een gebroken hartje met “Ben er even helemaal stil van…” schrijft hij erbij.

Zangeres Do uit kritiek op John de Mol in haar Instagram Stories. “Je moest je schamen te zeggen dat slachtoffers aan de bel moeten trekken. Jullie moeten je ogen eens van dat scherm halen en in de echte wereld hun werk laten doen.”

Model Kim Feenstra vindt dat John zijn zwager Jeroen alsnog een klap had moeten verkopen. “Als grote broer zijnde had ik hem alleen al voor het feit dat hij mijn zusje loopt te naaien een smerige draai om zijn oren gegeven. Of zij hem nou zou vergeven of niet.”

EINDE BERICHT SHOWNIEUWS 

[30]
RTL NIEUWSTOUT BEKEND NEDERLAND ZEGT DIGITALE VRIENDSCHAPMET ALI B OP21 JANUARI 2021
https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/5282677/ali-b-bekende-nederlanders-instagram-ontvolgen

Meerdere televisiecollega’s van Ali B (40) laten merken dat ze zijn vermeende gedrag niet goedkeuren. Prominente BN’ers als Chantal Janzen (42) en Beau van Erven Dorens (51) volgen Ali niet meer op Instagram, naar aanleiding van de beschuldigingen aan zijn adres in het onlineprogramma ‘BOOS’.

Niet alleen Chantal en Beau volgen Ali inmiddels niet meer op Instagram. Ook Robbert Rodenburg, Juvat Westendorp, Bas Smit, Anna Nooshin, Nicolette van Dam en Nienke Plas horen bij de sterren die hun digitale vriendschap met Ali opgezegd hebben. Ook The Voice-coach Waylon behoort tot dat rijtje.

Ali is ook ontvolgd door het officiële Instagram-account van RTL.

Peter van der Vorst, de zenderbaas van RTL 4, zei de BOOS-aflevering ‘meer dan afschuwelijk’ te vinden. “Onze eerste zorg en aandacht gaan uit naar de mensen die dit is overkomen. Wij hebben groot respect voor de moedige slachtoffers die met hun verhaal naar buiten zijn getreden.”

In deze aflevering, gemaakt door Tim Hofman en zijn team, wordt Ali beschuldigd van verkrachting. Daarvan is ook aangifte tegen hem gedaan. Verder doen nog verscheidene oud-kandidates en medewerkers van The voice of Holland melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Ali.

EINDE BERICHT RTL NIEUWS

FAILLISSEMENTSDOSSIER.NLMILJOENENIMPERIUM ALI B DREIGT IN TE STORTEN26 JANUARI 2022
https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/21736/miljoenenimperium-ali-b-dreigt-in-te-storten.aspx

Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, luidt het bekendste principe uit het strafrecht. Maar menig zakenpartner van Ali B. wacht niet tot het recht zijn loop heeft gehad. Bedrijven zeggen reclameovereenkomsten op, zijn boek is uit de handel genomen, nieuwe deals worden op de lange baan geschoven. Overleeft ‘Ali B. bv’ de uitzending van BOOS?

Ali B. wist succesvolle onderneming op te bouwen

De knuffelmarokkaan, de verbinder, een kindervriend. Zo raakt Ali Bouali uit Almere vanaf 2004 geleidelijk bekend bij het grote publiek via optredens met iconen als Marco Borsato en Frans Bauer, de presentatie van Kinderen voor Kinderen en eigen tv-programma’s. Op 30 april 2013 is Ali B. zo populair dat hij wordt uitverkoren om tijdens het kroningsfeest van Willem-Alexander een koningsrap te zingen. In de bijna tien jaar die daarop volgen weet hij samen met zijn vrouw Breghje Kommers een buitengewoon succesvolle onderneming op te bouwen. Er is een artiestenbureau, een platenlabel, een boekingskantoor. Er is vastgoed en een holding met een vermogen van ruim drie miljoen euro.

Ali B. reageert op de aangifte met de bekende Bill Clinton-reflex

Maar opeens lijkt alles te gaan wankelen. Al vijf dagen voor de uitzending van BOOS wordt er bij het OM aangifte tegen Ali B. gedaan wegens grensoverschrijdend gedrag. Op Instagram reageren SPEC, het artiestenmanagementbureau van Ali en Breghje, en Ali zelf met de bekende Bill Clinton-reflex: ‘Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af.’ Later volgt een tweede aangifte wegens verkrachting.

BOOS vernietigt image van Ali B.

In het programma dat op 20 januari op YouTube wordt geplaatst, schetsen meerdere geanonimiseerde vrouwen een beeld dat diametraal tegenovergesteld is aan het imago van Ali B.

Als coach van The Voice zou de knuffelmarokkaan zijn omhelzingen, en nog veel meer dan dat, aan diverse vrouwen hebben opgedrongen. Er lijkt geen sprake van incidenten, BOOS schildert het vernietigende plaatje van een machtige heerser uit de entertainmentbranche die keer op keer zijn positie misbruikt.

Het oordeel van de ‘trial by media’ van Ali B. is duidelijk: schuldig!

Ali B. ontkent bij BOOS. En tegen Beau vertelt zijn advocaat, Bart Swier, dat Ali geschokt heeft gekeken naar de uitzending: ‘Hij herkent zich niet in het hele beeld dat van hem wordt gegeven. Er heeft alleen seks plaatsgevonden met volledige instemming. Dit is geen strafbaar feit: verkrachting is alleen verkrachting als je iemand dwingt tot seks.’ Ook al is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen, menige zakenpartner van Ali B. wil niet wachten op de uitkomst van een proces. Het oordeel van het publiek over deze ‘trial by media’ is immers duidelijk: schuldig!

Ali B. wordt massaal gecancelled.

‘Hij heeft de schijn tegen zich,’ zegt reputatie-expert Mildred Hofkes tegen RTL Nieuws. ‘Dit doet afbreuk aan alles wat rondom de rapper is opgebouwd, inclusief zijn zakenimperium.’ Dezelfde handen die hem op het schild hesen, trekken zich nu pijlsnel terug. Ali B. wordt massaal gecancelled. Maven Publishing, de uitgever die eind 2020 nog vol trots het boek de Ali B-methode presenteerde, haalt het werk uit de handel. De radiostations van NPO kondigen aan zijn nummers niet meer te draaien. T-Mobile trekt de stekker uit The Voice. Vleesvervangerproducent LikeMeat haalt de vegetarische Marokkaans gekruide kipstukjes die Ali B. voor hen aanprees uit de schappen. Een grote investering ‘met zeven cijfers’ waar hij met een Quote 500-lid bij betrokken is, lijkt plotseling onzeker.

Ali B.: ‘Ik word niet boos’

Ali B., de artiest die vooroordelen wil bestrijden, ziet zich geplaatst voor de grootste uitdaging van zijn leven: hij moet de verdenking van verkrachting seksueel misbruik zien weg te nemen. Tegen een verslaggever van Quote die hem een paar dagen voor de uitzending van BOOS in Dubai spreekt, zegt hij: ‘Deze beschuldigingen moet het OM of de politie onderzoeken, en dan heb ik er vertrouwen in dat mijn onschuld daaruit blijkt. Natuurlijk vind ik dit niet leuk, maar ik word ook niet boos.’
EINDE BERICHT

[31]
”Van 1998 tot december 2021 vervulde Borsato de rol van ambassadeur van de stichting War Child, een organisatie die zich inzet om kinderen te helpen traumatische oorlogservaringen te verwerken. Hij steunde War Child met fondsenwervende en promotionele activiteiten en bezocht projecten. Hij schreef reisverslagen over zijn bezoeken aan onder andere IngoesjetiëKosovoSierra Leone en Afghanistan.

Voor War Child werd het nummer Speeltuin geschreven; inmiddels een ode aan de vrede voor kinderen.

Borsato heeft zich op vele manieren ingezet om de situatie van oorlogskinderen en het werk van War Child onder de aandacht te brengen. Zo reisde hij in februari 2004 naar Afghanistan voor opnames van een documentaire. In juni 2004 legde hij tijdens zijn 16 optredens in De Kuip en in het Sportpaleis in Antwerpen de show stil om aandacht te vragen voor War Child. Daarnaast is hij ook een belangrijke kracht geweest achter de organisatie van het Friends for War Child concerten in Ahoy. Samen met Ali B is hij verantwoordelijk voor de hitsingle Wat zou je doen, waarvan de opbrengsten ten goede zijn gekomen aan War Child. Ook met de film Wit Licht besteedt Borsato aandacht aan dit onderwerp.”

WIKIPEDIA

MARCO BORSATO/WAR CHILD

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Borsato#War_Child

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

MARCO BORSATO

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Borsato

[32]

YOUTUBE.COM

MARCO BORSATO: DE SPEELTUIN

YOUTUBE.COM

MARCO BORSATO: AFSCHEID NEMEN BESTAAT NIET

Reacties uitgeschakeld voor Noten 28 t/m 32/Ali B en de andere rovers

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.