Noten 1 t/m 6/Ali B en de andere rovers

[1]

”Op 15 januari 2022, een dag na de uitzending van de tweede aflevering van seizoen 12, werd het programma opgeschort, na meerdere aantijgingen van seksueel ongepast gedrag aan het adres van meerdere medewerkers aan The Voice”WIKIPEDIATHE VOICE OF HOLLAND/SEXUEEL GRENSOVERSCHRIJDENDGEDRAG
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_voice_of_Holland#Seksueel_grensoverschrijdend_gedrag

ORIGINELE BRON
WIKIPEDIATHE VOICE OF HOLLAND
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_voice_of_Holland

”RTL schort de uitzendingen van The voice of Holland per direct op. Aanleiding zijn aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik die zich rond het programma zouden hebben afgespeeld.”

RTLNIEUWS.NLRTL SCHORT UITZENDINGEN THEVOICE OF HOLLAND OP NA BESCHULDIGINGENSEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG15 JANUARI 2022
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5281261/voice-holland-rtl-nederland-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag

RTL schort de uitzendingen van The voice of Holland per direct op. Aanleiding zijn aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik die zich rond het programma zouden hebben afgespeeld.

Afgelopen week is één aangifte gedaan in deze zaak, bevestigt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

Onafhankelijk onderzoek

Het BNNVARA-programma BOOS kwam naar buiten met de beschuldigingen, en die zijn zo ‘ernstig en schokkend’ dat RTL in samenwerking met producent ITV heeft besloten een ‘zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek’ in te stellen, blijkt uit een verklaring van RTL.

“We nemen dit uitermate serieus”, staat in de verklaring. “Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”Producent: ‘Geschokt’Ook ITV laat weten ‘geschokt’ te zijn. “Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan – of werkt aan – onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen.”BOOS-programmamaker Tim Hofman schrijft op Twitter over de zaak: “We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice Of Holland uit, later vandaag volgt meer info.”RTL Nieuws

EINDE BERICHT RTL NIEUWS

[2]

YOUTUBE.COMBOOS: THIS IS THE VOICE
https://www.youtube.com/watch?v=1idPrF17UP0

WIKIPEDIATIM HOFMAN

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Hofman

[3]


YOUTUBE.COM
BOOS: THIS IS THE VOICE
https://www.youtube.com/watch?v=1idPrF17UP0

HET PAROOL

TIENTALLEN MELDINGEN OVER GRENSOVERSCHRIJDENDGEDRAG VAN ALI B, JEROEN RIETBERGEN EN MARCO BORSATO

20 JANUARI 2022

https://www.parool.nl/kunst-media/tientallen-meldingen-over-grensoverschrijdend-gedrag-van-ali-b-jeroen-rietbergen-en-marco-borsato~b987f0f2/#:~:text=Zanger%20Marco%20Borsato%20had%20het,kandidaten%20van%20The%20Voice%20Kids

Miljoenen mensen keken de aflevering van Boos over The Voice of Holland. Verschillende vrouwen doen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. Daarin gaat het onder meer over bandleider Jeroen Rietbergen en de coaches Marco Borsato en Ali B.

Een van de aangiftes tegen rapper en coach Ali B is vanwege verkrachting. Het meisje dat aangifte deed heeft daar jaren mee gewacht. Ze heeft voor de opname van Boos al met de politie gesproken en aangifte gedaan.

Een ander meisje kreeg een rondleiding van Ali B door zijn studio in Almere, ook nadat haar deelname al was afgelopen. Ineens begon hij haar te zoenen. Zij vond hem zo machtig dat ze verstijfde en alles over zich heen liet komen. Ze hebben seks gehad. Daarna kleedde zij zich aan en ging hij aan een bureau zitten, keek haar liveshow terug en gaf commentaar. Hij zei: “Als je volgend jaar weer meedoet, moet je het me even laten weten. Dan kom je in mijn team en dan kom je heel ver.”

Ze heeft hem gevraagd: “Heb je dit vaker gedaan, met andere meisjes?” Ali zou gereageerd hebben: “Ja ja, dit doe ik wel vaker.” “Niemand gelooft jou,” antwoordde Ali op de vraag of hij niet bang was dat het naar buiten zou komen. Dit speelde acht jaar geleden.

Een vrouw van 20 jaar was bij een schrijverskamp, in 2018, en kwam ook naar de studio. Ze vertelde tegen haar zin in te zijn gezoend door Ali B, daarna zou hij zijn hand in haar broek hebben gedaan. Volgens haar bood hij haar, toen ze weg wilde, geld om te blijven.

Een andere vrouw vertelde met Ali B naar een feestje te zijn gegaan. “Ik dacht: we gaan gezellig een drankje doen, maar het bleek dat hij seks wilde. Hij pakte een condoom. Ik wilde niet, had een been in het gips. Hij was te oud, hij had kinderen. Hij zei: ‘Het is zo voorbij, kom op schatje.’ Toen hij klaar was belde hij een taxi.”

Dickpics

Zanger Marco Borsato had het volgens Boos voorzien op jonge meisjes. “Drie jonge vrouwen vertellen ons dat Marco hen overwegend in werksferen ongevraagd en langdurig betast heeft op de billen. Een van hen is medewerker van The Voice,” aldus Hofman. Ook melden zich drie kandidaten van The Voice Kids. Een kandidate van 14 jaar vertelt dat Borsato haar op de billen betastte. Toen ze wegliep zocht hij haar opnieuw op. Haar ouders bevestigen dit verhaal. Dit gebeurde tijdens de barbecue van The Voice Kids.

Er kwamen negentien meldingen binnen bij de redactie van Boos over Jeroen Rietbergen, de man van Linda de Mol. Die komen van kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice. Allemaal jong en vrouw. Rietbergen stuurde onder meer ongevraagd dickpics. De programmaleiding deed het af als een grapje.

John de Mol liet naar eigen zeggen zijn zwager in 2019 alle hoeken van de kamer zien. “Ik moest me inhouden om hem niet op zijn bek te slaan.”

Veiligheid waarborgen

Het programma is een half uur na plaatsing op YouTube meer dan 30.000 keer bekeken. Mensen kunnen geen reacties plaatsen bij de video. “Dit om de veiligheid van de mensen die bij ons hun verhaal vertellen te kunnen waarborgen,” aldus de makers.

Maandenlang hebben Boos-maker Tim Hofman en zijn team gewerkt aan de aflevering die om 16.00 uur online is gekomen. “We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt,” zei Hofman eerder. Naar aanleiding van de Boos-aflevering werd er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de beschuldigen.

‘Seksuele aard’

Bandleider Jeroen Rietbergen erkende de aantijgingen aan zijn adres en stapte op. Hij gaf toe dat hij in het verleden relaties van ‘seksuele aard’ met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. “Vrouwen voelden zich door hem geïntimideerd,” zegt Hofman over hem in de aflevering. Hij zou een machtspositie hebben. Linda de Mol maakte maandag bekend haar relatie met Jeroen Rietbergen te hebben verbroken.

Tegen The Voice-coach Ali B liggen twee aangiftes bij het Openbaar Ministerie. RTL besloot na de eerste aangifte de samenwerking met de rapper stop te zetten zolang het onderzoek loopt.

Anonieme regisseur

In de aflevering wordt ook een regisseur genoemd die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Zijn naam is niet bekendgemaakt omdat hij geen publiek persoon is, zo laat een woordvoerder van BNNVara weten aan NU.nl.

Aan de redactie van Boos verklaart hij: ‘Beste medewerkers van “team Boos”, Wat een verschrikkelijk bericht. Ik kan jullie oprecht vertellen dat ik nooit door een kandidaat ben benaderd met een dergelijk verhaal. Als een kandidaat met een dergelijk verhaal of ander probleem bij mij zou hebben aangeklopt, dan had ik ze meteen verwezen naar de begeleiders van de kandidaten van de show, die speciaal toezien op het welzijn van onze kandidaten. Als regisseur hoor ik me daar zo min mogelijk mee te bemoeien. Het spijt me dat ik jullie niet verder kan helpen. Ik wil jullie vragen mijn privacy te respecteren en mijn naam niet te noemen in jullie berichtgeving.’

Later reageert zijn woordvoerder: ‘De heer … is zeer geschokt door de recente berichtgeving rondom het programma The Voice of Holland en in het bijzonder door uw brief van 18 januari jl., waarin u hem beschuldigt van ongeoorloofd gedrag jegens (ex-)kandidaten en medewerkers van het programma. De heer … herkent zich niet in uw aantijgingen en ontkent deze ten stelligste.’

OM: SLACHTOFFERS THE VOICE MOETEN ZICH BIJ POLITIE MELDEN

Mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma The Voice of Holland moeten zich bij de politie melden, niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen zij aangifte doen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het OM en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden. ‘Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek,’ aldus het OM.

Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten worden door het OM verzocht zich bij de politie te melden. Politie en justitie zeggen de berichtgeving rond The Voice te hebben gevolgd. ‘Er zou sprake zijn van allerlei soorten van ongepast gedrag, waaronder mogelijk ook strafbare feiten,’ aldus het OM. ‘Dit zijn verontrustende berichten.’

Uitgangspunt van politie en OM is dat slachtoffers in zedenzaken zelf bepalen of zij aangifte doen, aldus het OM donderdag. ‘Het is belangrijk dat een slachtoffer niet tegen zijn zin in in een strafrechtelijke procedure terechtkomt.’

Sinds de ophef rond The Voice is ontstaan, hebben drie mogelijke slachtoffers aangifte gedaan; twee tegen coach Ali B en één tegen de inmiddels opgestapte bandleider Jeroen Rietbergen.

EINDE ARTIKEL HET PAROOL

NOS

WAT HEEFT BOOS ONTHULD OVER THE VOICE EN HOE GAAT HET VERDER?

https://nos.nl/collectie/13887/artikel/2413872-wat-heeft-boos-onthuld-over-the-voice-en-hoe-gaat-het-verder

Met een uitzending van bijna 82 minuten van BOOS werd vanmiddag duidelijk wat zich volgens tientallen vrouwen jarenlang achter de schermen heeft afgespeeld bij The Voice of Holland. In het BNNVARA-programma komen verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar voren.

Daarbij gaat het om coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een niet nader genoemde regisseur. We zetten hier de aantijgingen op een rij.

Het Openbaar Ministerie roept mensen die mogelijk slachtoffer zijn van een strafbaar feit bij The Voice op om zich bij de politie te melden en eventueel aangifte te doen. Lees hier meer.

Jeroen Rietbergen

Rietbergen was jarenlang bandleider bij The Voice. Er hebben zich bij BOOS negentien vrouwen gemeld, medewerkers en kandidaten, met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen.

De meldingen gaan onder meer over ongepaste appjes. Zo zou hij kandidaten voorgesteld hebben samen een hotelkamer te boeken, of bepaalde kleding te dragen omdat hij die kleding sexy vond. Ook stuurde hij foto’s van zijn penis, vertellen oud-kandidaten.

Rietbergen zou daarnaast grensoverschrijdende opmerkingen hebben gemaakt. Tegen een kandidate van 18 zou hij uit het niets “ik heb een hele grote pik” gezegd hebben. Tegen een andere kandidate zei hij dat zij “een geil broekje” aanhad, vertelde ze al eerder bij talkshow Beau.

Er ligt een aangifte van aanranding van oud-kandidate Nienke Wijnhoven. Rietbergen zou haar in zijn studio hebben betast.

Rietbergen was als partner van Linda de Mol de zwager van John de Mol. Volgens De Mol heeft hij Rietbergen in 2019 berispt nadat zich één vrouw had gemeld met klachten over ongewenst appgedrag. Ook daarna zou Rietbergen zich grensoverschrijdend gedragen hebben, maar De Mol heeft daar naar eigen zeggen niets over gehoord.

Rietbergen geeft toe seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond, maar ontkent de aanranding.

Ali B

Voice-coach Ali B wordt in het programma beschuldigd van onder meer verkrachting en betasting van vrouwen. Een kandidate die destijds 18 was zegt door Ali B verkracht te zijn.

Na een rondleiding in zijn studio ging Ali B met de vrouw op een bankje zitten en begon haar plotseling te zoenen. Ze verstijfde naar eigen zeggen en Ali B had seks met haar: “Ik voelde dat hij zo machtig was, dat ik dacht: wat jij wil, moet er nu gebeuren. Dus ik liet over me heenkomen wat hij van plan was met mij.”

Meerdere mensen vertellen over een patroon in het gedrag van Ali B. Hij zou beloftes doen over roem en vrouwen plotseling zoenen bij hem thuis of in zijn kleedkamer. Ook kwam hij een keer onaangekondigd thuis bij een kandidaat. Wrijvend over zijn been zou Ali B toen hebben gezegd dat hij “zin had om te neuken”.

Er zijn twee aangiftes gedaan tegen Ali B, waarvan een voor verkrachting. Ali B ontkent de aantijgingen. Hij zegt wel met wederzijdse instemming seks te hebben gehad met iemand die op dat moment geen kandidaat meer was.

Marco Borsato

Over zanger en ex-Voice-coach Marco Borsato zijn meldingen gekomen van zes vrouwen, van wie drie minderjarig toen de incidenten zich voordeden.

Drie vrouwen zeggen dat Borsato hun billen ongevraagd en langdurig heeft betast. Dat gaat om vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland.

Borsato zou ook drie deelnemers van The Voice Kids hebben betast. Dat was onder meer tijdens een barbecue die Borsato organiseerde voor deelnemers van het programma. De ouders van de kinderen die toen 13 en 14 waren bevestigen de verhalen tegen BOOS. Melders zeggen ook dat Borsato regelmatig andere meisjes bij hun heupen vastpakte.

Er is eerder aangifte gedaan tegen Borsato. Dat betreft een vrouw die toen ze 15 was door hem zou zijn betast. Borsato heeft aangifte gedaan van smaad vanwege die aangifte, maar reageert verder niet op de andere beschuldigingen.

Anonieme regisseur

In de uitzending kwamen ook vijftien meldingen aan bod tegen een regisseur van The Voice die niet met naam genoemd wordt. Hij maakte volgens vrouwen ongepaste opmerkingen en hij was handtastelijk.

In een verklaring ontkent hij de beschuldigingen “ten stelligste”.

Wat valt er op juridisch gebied te verwachten?

Volgens het OM Midden-Nederland wordt er op dit moment beoordeeld of er onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van de aangiftes tegen Ali B.

Als dat onderzoek er komt, is het mogelijk dat er vervolging wordt ingesteld, maar er moeten veel hobbels overwonnen worden voordat het tot een veroordeling komt, schetst advocaat Floor Oehlen, gespecialiseerd in rechtsbijstand aan slachtoffers van zedendelicten. Het gaat in het geval van Ali B om meerderjarige vrouwen. Met minderjarigen onder de zestien is seksueel contact sowieso strafbaar, met meerderjarigen niet als het met wederzijdse instemming was.

Oehlen: “Bij een zedendelict is het één tegen één, er zijn vaak weinig tot geen getuigen. Als er meerdere meldingen liggen die de manier van handelen bevestigen, kan het zijn dat het totaalplaatje van verklaringen toch voldoende optelt tot een bewezenverklaring.” Daarom is het volgens Oehlen belangrijk dat zich veel mensen gemeld hebben, ook als wat zij zelf hebben meegemaakt wellicht niet strafbaar is.

Wat betreft Rietbergen en de anonieme regisseur ligt het wat betreft de ongepaste appjes en opmerkingen juridisch nog lastiger, zegt Oehlen: “Onder de huidige wetgeving is het vrij moeilijk om tot een bewezenverklaring te komen. Dat is anders als je iemand stelselmatig blijft bestoken met appjes.” Er wordt nu wel gewerkt aan nieuwe wetgeving waarbij seksuele intimidatie ook strafbaar wordt gesteld. Dat zou volgens Oehlen helpen om dergelijke praktijken voor de rechter te krijgen.

‘Niet wachten’

Jurist Gabi van Driem houdt zich al 40 jaar bezig met zaken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Schokkend vond ik het. Zulke aantallen, zulke jonge vrouwen. Jonge kinderen eigenlijk nog. Ik vind het ook heel dapper dat ze nu naar buiten komen”, zegt ze tegen Nieuwsuur.

De oproep van De Mol aan vrouwen om zich uit te spreken, komt volgens Van Driem te laat. “Je moet niet wachten tot het gebeurd is. Je moet iedereen scholen, je moet duidelijkheid hebben. Dat ontbreekt totaal.”

Van Driem: “Als De Mol iets wil betekenen voor de vele slachtoffers, dan moet hij geld beschikbaar stellen voor slachtoffers om zelf een advocaat in te schakelen. Dan zullen ze met een eigen raadsman moeten kijken: ga ik naar het OM, is het inderdaad strafbaar, of ga ik naar een onafhankelijke klachtencommissie. Die dan nog moet worden benoemd, want die is er nog niet.”

EINDE ARTIKEL NOS
[4]

WIKIPEDIATHE VOICE OF HOLLAND
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_voice_of_Holland

[5]

”De beschuldigingen kwamen aan het licht naar aanleiding van vooronderzoek van het online BNNVARA-programma BOOS.[59] De aflevering zelf, met de titel BOOS: This is The Voice, werd op 20 januari 2022 voor het eerst uitgezonden op het YouTube-kanaal van BOOS. Hierin werden beschuldigingen geuit aan het adres van inmiddels ex-bandleider Jeroen Rietbergen, oud-coach Marco Borsato, coach Ali B en een niet bij name genoemde regisseur”

WIKIPEDIATHE VOICE OF HOLLAND/GRENSOVERSCHRIJDENDSEXUEEL GEDRAG

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_voice_of_Holland#Seksueel_grensoverschrijdend_gedrag

ORIGINELE BRON
WIKIPEDIATHE VOICE OF HOLLAND

https://nl.wikipedia.org/wiki/The_voice_of_Holland

[6]
Naast Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato is er nóg een vermeend roofdier dat bij The Voice of Holland slachtoffers zou hebben gemaakt: de voor de kijker onbekende itemregisseur Martijn.”
MEDIACOURANT”VIEZE” VOICE-REGISSEUR MARTIJN DOORBREEKT STILZWIJGEN: ”ONRECHT!”
https://www.mediacourant.nl/2022/01/vieze-voice-regisseur-martijn-doorbreekt-stilzwijgen-onrecht/

Naast Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato is er nóg een vermeend roofdier dat bij The Voice of Holland slachtoffers zou hebben gemaakt: de voor de kijker onbekende itemregisseur Martijn.


Tim Hofman meldde vorige week in zijn veelbesproken BOOS-documentaire over The Voice of Holland dat er ook vijftien klachten zijn binnengekomen over een regisseur van het programma. “Deze regisseur zou op de werkvloer veel ongepaste opmerkingen van seksuele aard maken en ongewenst handtastelijk zijn.”

‘Aanranding door regisseur’

Deze regisseur wordt er bovendien van beschuldigd wangedrag van Ali B onder de pet te hebben gehouden. Een jonge vrouw die in de documentaire vertelt dat ze op 18-jarige leeftijd is verkracht door Ali B, vertelt dat ze dit aan de kaak heeft gesteld bij deze regisseur. “Hij reageerde er niet heel erg geschokt op.”

Vlak voor het weekend, afgelopen vrijdag, kwam het nieuws naar buiten dat een ex-kandidaat van The Voice aangifte tegen deze itemregisseur heeft gedaan. De vrouw beschuldigt hem van aanranding.

Regisseur Martijn praat

Hoewel de naam van deze regisseur al geruime tijd rondzingt op sociale media, noemt het AD hem vandaag voor het eerst bij zijn naam: Martijn. Hij doorbreekt in de krant het stilzwijgen. Het interview vond drie dagen voor de uitzending van BOOS plaats, maar pas nu komt het AD ermee naar buiten.

Volgens Martijn is hij gewoon handtastelijk op een positieve manier. “Als een jongetje of een meisje binnenkomt dat heel zenuwachtig is, dan pak ik zo iemand vast en zeg ik; kom op hoor, je moet wel op televisie. Het grappige is dat twaalf jaar geleden niemand dit raar vond. Dan kreeg je complimenten over hoe goed je in je vak was.”

‘Zo onrechtvaardig!’

Nu is dat wel anders, aldus Martijn. “Zeker als er wat jongere mensen rondlopen, hoor je: o, die gaat zeker met ze naar bed. Zo onrechtvaardig. Echt. Ik kan er gewoon niet bij”, zegt hij, terwijl hij verongelijkt in zijn handen klapt.

Vlak voor de BOOS-uitzending hielden collega’s hem nog een spiegel voor. “Mijn editors zeiden nog: Martijn jij bent altijd zo lekker bezig met die kandidaten, ben je niet bang dat iemand dat verkeerd opvat? Toen zei ik, ja misschien wel. Maar ik denk niet dat er mensen te vinden zijn die zeggen: ik doe teveel.”

Martijn ontkent

Het AD heeft diverse belastende verklaringen over deze regisseur ontvangen. Zo zegt een oud-medewerkster van The Voice dat Martijn haar tijdens haar stageperiode tegen haar wil in heeft proberen te zoenen. Martijn ontkent: “Ik heb al twintig jaar een mooie vrouw waar ik heel gelukkig mee ben. Ik doe dat niet en ik wil dat niet.”

Wel stelt hij dat het lange tijd normaal was bij The Voice om collega’s te zoenen als ze afscheid namen van elkaar. “Nee, dat is niet gek. Nu bekijken we alles met het vergrootglas van 2022 en is alles zo krampachtig. Dit kan blijkbaar niet meer, maar een paar jaar geleden was het gewoon anders.”

Amicaal

Martijn zegt dat hij gewoon een amicale jongen is. “Ik wil het beste uit mensen halen. Dat heeft altijd gewerkt. Maar waarschijnlijk is het nu te ouderwets.”

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 t/m 6/Ali B en de andere rovers

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.