Noot 11/A Few Good Men

[11]

INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG EN JEUGD

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

INSPECTIE: BETERE HYGIENE IN TER APEL

30 AUGUSTUS 2022

https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2022/08/30/inspectie-betere-hygiene-in-ter-apel

Er komen voorzieningen die de hygiëne bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel op peil brengen. Er zijn of komen extra en schone wc’s, douches en wasbakken, veldbedden en slaapzakken. Het sanitair wordt ook schoon gehouden. Het uiteindelijke doel is dat er geen mensen meer hoeven te wachten op het terrein voor het aanmeldcentrum. Maar zolang dat nog wel zo is, moet de basishygiëne er op orde zijn. Anders is er een groot risico op een uitbraak van infectieziekten.

Dat schrijft de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan minister Kuipers (VWS) en aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen burgemeester Schuiling. De brief is een vervolg op het alarm dat de inspectie vrijdag sloeg over het totale gebrek aan hygiëne in Ter Apel op dat moment, met grote risico’s voor de volksgezondheid.

Tijdens inspectiebezoek zondag bleek de hygiëne nog net zo slecht als vrijdag, waarover de inspectie alarm sloeg. Daarom heeft de inspectie zondagmiddag alle betrokken partijen bijeen geroepen: de Veiligheidsregio Groningen, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de GGD, het Nederlandse Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Ook was er contact met het ministerie van VWS. Alle partijen bleken bereid hun bijdrage te leveren om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. 

Verschillende partijen verzorgen de verbeteringen van de hygiëne. Zo plaatst het COA douches en andere sanitaire voorzieningen op hun eigen parkeerterrein. Experts van Artsen zonder Grenzen adviseren daarbij. Het Rode Kruis biedt veldbedden en slaapzakken. 

Naast sanitaire voorzieningen vindt de inspectie ook voldoende beschutting tegen zon, kou, wind en regen nodig. Dit om te voorkomen dat mensen dicht tegen elkaar aan moeten kruipen en zo besmettingsrisico’s vergroten. 

INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG EN JEUGD

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

INSPECTIE SLAAT ALARM OVER NOODSITUATIE IN TER APEL

26 AUGUSTUS 2022

https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2022/08/26/inspectie-slaat-alarm-over-situatie-in-ter-apel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vandaag alarm geslagen bij minister Kuipers (VWS) en bij de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen over de situatie op het terrein buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. 

In Ter Apel is er een groot risico dat er infectieziekten uitbreken als gevolg van het totale gebrek aan hygiëne op het terrein: gebrek aan water, schone wc’s, douches en beschutting. Een uitbraak van infectieziekten is een gevaar voor de volksgezondheid. Niet alleen voor de mensen die daar zijn om een asielaanvraag in te dienen, maar ook voor iedereen die daar werkt of woont.

De inspectie vindt onmiddellijk ingrijpen nodig om de hygiënische omstandigheden op peil te brengen. Voldoende water, sanitaire voorzieningen en beschutting zijn daarvoor cruciaal. Ook bij het verplaatsen van mensen naar opvanglocaties moet rekening gehouden worden met het uitbreken en verspreiden van infectieziekten.

De inspectie is zeer onder de indruk van de inzet door mensen van het Rode Kruis en van Artsen zonder Grenzen in Ter Apel. Zij bieden basale medische zorg onder uiterst moeilijke omstandigheden.

Reacties uitgeschakeld voor Noot 11/A Few Good Men

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.