[Artikel Peter Storm]/Bevoegd Gezag: belachelijk, berekenend en bruut

BEVOEGD GEZAG: BELACHELIJK, BEREKENEND EN BRUUT

woensdag 23 april 2014

De vorm van overlast die bekend staat als het Bevoegd Gezag heeft drie kenmerken. Het gezag is bruut. Het gezag is berekenend. En het gezag is vooral ook zeer belachelijk. Dat bleek vandaag uit een handvol hilarische berichten. Die wekten op de lachspieren. Maar niet alleen dat.

 

 

 

Zo zagen we vandaag de vermakelijke effecten van een geheime dienst diede openbaarheid zoekt en degenen die ze bespioneren moet opeens als gesprekspartners aanspreekt. Jawel, de AIVD hield spreekuur. Iedereen mocht via Twitter een vraag stelde. Het samenvattend antwoord van de AIVD: “De belangstelling is overweldigend. We doen ons best om zo veel mogelijk vragen te beantwoorden.”Nou, ik ben benieuwd. Een paar vragen  an de dienst. “Ik ben mijn wachtwoord van mijn allereerste hotmailaccount kwijt. Kunnen jullie helpen?” En:“Wat doen jullie met de data die jullie verkrijgen dmv de hashtag # HalloAIVD?” En, de meest prangende kwestie voor elke spionnendienst als ze ook buiten het internet actief wil blijven: “Kunnen jullie door een waterkraan?” Wat er ook uit dit alles blijkt, geen respect voor de AIVD. Maar ik vrees dat spionnendiensten er wel aan gewend zijn dat er de draak mee gestoken wordt. Sterker: het zou best kunnen dat het ietwat belachelijke imago van zulke diensten ze best van pas komt. Terwijl wij grinniken, doen zij in stilte hun gemene werk. En daarover zijn ze niet digitaal aanspreekbaar. Niettemin: belachelijk zijn ze, die geheime agenten en hun dienst.

Iets verder uit de hand liep een PR-actie van de politie in New York, de NYPD. “Heeft u een foto m/e lid van de NYPD? Tweet ons en tag het #my NYPD. Misschien plaatsen we het op Facebook”, aldus het politiekorps. Er zijn nog geen foto s op Facebook geplaatst door de NYPD, aldus deze middag althans de NRC. Niet zo vreemd, er viel metw at binnenkwam weinig goede sier te maken.. In plaats van vriendelijke foto ‘s van welwillenede agenten die bejaarde dames hielpen met oversteken op Fifth Avenue, kreeg de NYPD heel wat andere reacties van mensen in de stad: “in plaats van gezellige foto’s van aardige agente twitterden ze massaal foto”s van politiegeweld” Agenten die en dakloze aftuigden, agenten die een hond van een dakloze doodschieten, agenten die demonstranten mishandelen, het stroomde allemaal binnen. Zo kreeg de politie in haar gezicht terug wat ze dag in dag uit aanrichtte. De poging tot politionele openheid was belachelijk, de realiteit die te zien kwam – en waar gevestigde kranten nu breed aandacht aan geven – bleek bruut. Een alledaagse bruutheid die we maar beter niet enkel als ontsporing kunnen zien, maar als een product van autoritaire berekening. Hoe hou je als Bevoegd Gezag een miljoenenstad in bedwang? Door intimidatie en machtsvertoon, geregeld onderstreept met een terroriserende kloppartij en erger.

Intussen, terwijl we terecht gniffelen over de afgang van de Newy Yorkse staatsknokploegen, kwam ook in Nederland de bruutheid van het onder de aandacht. En daar was niets lachwekkends aan. Een tiental dagen geleden pleegde een Armeen die asiel had aangevraagd in Nederland, zelfmoord. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, de instantie die zorg draagt voor uitsluiting, detentie en deportatie van vluchtelingen/ migranten zonder vereiste papieren, “wist dat de man psychisch in de knoop zat, maar omdat hij behandeling van zijn stoornis afwees, kon de IND hem niet helpen. Dat was voor de IND echter geen reden om de uitzettingsprocedure te staken.”

Volgens de regels moest hij terug naar Duitsland, het land waar hij eerder asiel had aangevraagd. Maar: “De Armeniër verliet Duitsland omdat zijn waanideeën zich daar versterkten”. Precies die uitzettingsprocedure maakte de man nog onrustiger en angstiger dan hij al was. Zijn advocaat slaagde erin de beslissing herroepen te krijgen, maar de IND ging in hoger beroep. De man moest en zou naar het land waar hij meer last had van wanen en angsten dan in Nederland. Niemand weet natuurlijk zeker of de man nog had geleefd als de IND van hoger beroep had afgezien. Maar de man is door de opstelling van die dienst moedwillig met extra leed bedreigd, waarbij de kans dat het helemaal mis ging, op de koop toe werd genomen. De man is door de IND dus de dood ingejaagd. Bruutheid was het. Berekenende bruutheid, gelegitimeerd door een beleid dat er op gericht is mensen het land uit te treiteren, koste wat het kost.

Dit alles gebeurde onder politieke verantwoordelijkheid van staatssecretaris Teeven, die na de door van de Russische asielzoeker Dalmatov vorig jaar wederom naar de Tweede Kamer mag om het allemaal uit te leggen. Maar ongeacht of hij mag aanblijven of nu eens eindelijk wordt weggestuurd, dit soort incidenten-die-geen-incidenten-zijn zullen pas ophouden als de brute logica van Teevens beleid – de logica van ‘willen we minder migranten en vluchtelingen? Dan gaan we dat regelen?’ – verslagen wordt, en de instanties die voor beleid en uitvoering de verantwoordelijkheid dragen, totaal worden ontmanteld. No Border-activisme, March 2 Freedom van vluchtelingen en solidariteitsactivisten, solidariteit met wie zich keihard tegen de vervolging van vluchtelingen inzet en daarvoor vervolgd worden zoals Joke Kaviaar – dat is wat we nodig hebben tegen de belachelijke, berekenende bruutheid van bovenaf in.

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/Bevoegd Gezag: belachelijk, berekenend en bruut

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.