[Artikel Peter Storm]/Verachtelijk gezag beloont racistische knokploeg

 

VERACHTELIJK GEZAG BELOONT RACISTISCHE KNOKPLOEG
WEBSITE PETER STORM

De protesten tegen de racistische Zwarte Piet-figuur bij de Sinterklaasintocht in Dokkum zijn op schandalige wijze de kop in gedrukt. Het gezag heeft, door na een autoblokkade door pro-Zwarte Piet-lui de protesten tegen Zwarte Piet te verbieden, feitelijk de racisten hun zin gegeven. Het gezag heeft laten zien waar het staat: aan de kant van de witte, racistische orde. Het gezag betoonde zich wederom als volstrekt verachtelijk.

 

 

 

De gang van zaken, kort. Een racistische knokploeg op wielen blokkeerden met auto’s de snelweg waarop bussen met tegenstanders van Zwarte Piet naar Dokkum reisden. Ze beletten daarmee die bussen de doorgang. De wegblokkade leidde tot aanrijdingen, bracht mensen in gevaar, en gaf politie en locoburgemeester aanleiding om alle demonstraties te verbieden. De tegenstanders van Zwarte Piet kregen daarmee via agressief optreden hun zin: het anti-Zwarte Piet-protest was onmogelijk gemaakt. Een zestal mensen was op eigen gelegenheid naar de officieel goedgekeurde manifestatieplek gekomen (1). Maar de bussen met vele tientallen demonstranten die dat hadden willen doen, zijn na de racistische wegblokkade door de politie dus weggestuurd. De conclusie is simpel: het gezag heeft een bende agressief optredende racisten beloond door het protest tegen het Zwarte Piet-racisme verboden te verklaren en verder de nek om te draaien. Fascisten en aanverwanten enerzijds, politie en burgemeester anderzijds: samen staan ze garant voor de racistische orde in Nederland.

Het is opvallend hoe poeslief de politie de wegblokkeerders aanpakte. Geen arrestaties, terwijl alleen al de verkeersveiligheid gevaar liep door de blokkade-actie. Een verzoek om te vertrekken, de dreigende (*) in beslagname van één rijbewijs, las ik op Facebook, en het opschrijven van gegevens door politie. O ja. “In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt nog gekeken of het een strafrechtelijk vervolg zou krijgen”(2) Dat was alles. Is er iemand die denkt dat auto’s vol antifascisten die een wegblokkade tegen bussen vol Pegida-aanhangers met soortgelijke zachte hand zou zijn bejegend? Is er iemand die er aan twijfelt dat in dat geval handenvol hardhandige arrestaties van antifascisten zouden hebben plaatsgevonden en/of kloppartijen van agenten tegen demonstranten? Ik heb in Amsterdam op 6 februari 2016 deelgenomen aan een poging om een bus met vertrekkende Pegida-lui te blokkeren (3). We werden met ME-charges verdreven. Racistische bestuurders kwamen er bij Dokkum af met een goed gesprek en het achterlaten van wat informatie, waarna ze nog kregen waar ze om vroegen ook.

Het is ook opvallend hoe onmogelijk het inmiddels wordt om legaal, bij de autoriteiten officieel aangemeld, met autoriteiten doorgesproken, protest te houden. Het protest tegen Zwarte Piet is besproken met het gemeentebestuur in Dokkum. Er zou eerst een optocht zijn, waarna mensen zich op een goedgekeurde plek mochten verzamelen langs de route, om het protest tegen Zwarte Piet zichtbaar te maken. Alles leek in de kannen en kruiken van de officiële Openbare Orde. Niets kwam er van terecht, omdat de officiële handhavers van voornoemde Openbare Orde hetzij wijken voor de pressie van gemobiliseerde racisten, hetzij rechtstreeks met die racisten onder een hoedje spelen.

Als burgemeester en politie niet zelf een aanleiding ensceneren om anti-Zwarte Piet-betogers hardhandig op te pakken – Gouda 2014, Rotterdam 2016 – dan hanteren ze gewoon het voorwendsel dat grof optredende verdedigers van Zwarte Piet-racisme ze met hun auto-blokkade bieden. Wat er ook gebeurt, legaal, goedgekeurd, officieel tevoren aangekondigd anti-Zwarte Piet-protest rond de Sinterklaasintocht wordt klaarblijkelijk onmogelijk gemaakt. Iets anders hopen kan nog steeds, maar het is duidelijk hopen tegen steeds beter weten in. Iets anders verwachten is illusiepolitiek. Aangemeld anti-Zwarte Pietenprotest is bij voorbaat geen erg kansrijk anti-Zwarte Pietenprotest.Zie Dokkum, zie Gouda 2014, zie Rotterdam 2016. Het protest bij de Sinterklaasintocht in Meppel (**) 2015 was een uitzondering, waarbij het succes betaald werd door wel heel verregaande inkapseling en  keurigheid. Andere manieren van protest dienen sterker overwogen en uitgeprobeerd te worden. Niet in overleg met het gezag. Niet volgens de officieel goedgekeurde spelregels. Minder netjes.

Welke andere opties hebben we? Terwijl ik steeds bozer wordt vanwege ‘Dokkum’, wordt ik steeds blijer van ‘Rotterdam’. Daar hebben mensen ook actie gevoerd tegen het Zwarte Piet-racisme. (4) Niet aangekondigd, maar toch met een flinke groep, doken er actievoerders op de Erasmusbrug op. Actievoerders hielden er zelfs enige tijd een wegblokkade! Een spandoek kwam aan de brug te hangen, en na en poosje hieven betogers de blokkade op. Niemand is gearresteerd bij deze , niet officiele, niet-gereguleerde, niet-aangemelde maar vervolgens zeer zichtbare, voelbare, stevige actie. De mensen die hieraan deelnamen, hebben daarmee iets buitengewoon belangrijks laten zien.

Waar komt het op neer? Hou een aangemelde actie, voldoe aan alle wettelijke voorwaarde, en overleg netjes met het gezag, of zo verstikt in braafheid dat iedereen de betekenis ontgaat. Je actie wordt door rechtse intimidatie en/of een repressieve openbare orde getorpedeerd.  Hou je actie niet-officieel, kondig niets aan bij het gezag, doe goed doordacht je ding. Je krijgt je actie gedaan, het lukt. Zie Rotterdam 2017. Trek vooral je eigen conclusies.

Noten:

1 “Intocht Sinterklaas in Dokkum rustig verlopen, demonstranten gestopt op A7”, Nu.nl , 18 november 2017, https://www.nu.nl/sinterklaas/5012723/intocht-sint-in-dokkum-rustig-verlopen-demonstranten-gestopt-a7.html Ik baseer me in dit stukje voornamelijk op gevestigde nieuwsbronnen, naast Nu.nl ook de NOS. Ik was er zelf niet bij. Ik ga er vanuit dat naarmate er meer deelnemersverslagen naar buiten komen, de zaak nog ernstiger zal blijken te zijn dan hier geschetst. Dat is in dit soort situaties keer op keer het geval.

2 Idem.

3 Peter Storm, “Dagje antifascisme in Amsterdam Ravotr.nl, 7 febrari 2016, https://www.ravotr.nl/2016/02/07/dagje-antifascisme-aan-de-amsterdamse-grachten/

4 “Protest op Erasmusbrug tegen Zwarte Piet, geen arrestaties”, NOS, 18 november 2017, https://nos.nl/artikel/2203412-protest-op-erasmusbrug-tegen-zwarte-piet-geen-arrestaties.html en nn, “[Rotterdam] Blockade on the Erasmus Bridge – Zwarte Piet is racisme”, 18 november 2017, https://www.indymedia.nl/node/42354

(*) Noot, toegevoegd op 19 november, 00:22 uur: Het woordje ‘dreigende’ toegevoegd. Zie het commentaar van Eric voor de reden. 

**) Noot, toegevoegd op 19 november 00:22 uur, naar aanleiding van commentaar hieronder van Eric: eerst stond hier ‘Emmen’, maar dat dient dus ‘Meppel’ te zijn. Gecorrigeerd, met excuses en dank.

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/Verachtelijk gezag beloont racistische knokploeg

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.