(Artikel Peter Storm)/Racistisch politiegeweld in Apeldoorn

 

 

RACISTISCH POLITIEGEWELD IN APELDOORN
WEBSITE PETER STORM

maandag 6 november 2017

Onderstaand stuk schreef ik (ook) voor de website van Autonomen Den Haag waar het intussen staat. Die site is sowieso een plek om af en toe te gaan kijken.

Apeldoorn is blijkbaar heel ver weg voor zowel landelijke (te vaak vooral Randstedelijke) media, en helaas ook voor veel linkse en radicale websites. Had onderstaand geval van racistisch politiegeweld plaatsgevonden in Amsterdam of Den Haag, dan was er ongetwijfeld ruimer aandacht voor geweest. Die aandacht krijg het voorval wat mij betreft alsnog. De zaak is er ernstig genoeg voor. Wat is er gebeurd?

 

 

Op zondag 29 oktober arresteerden vier agenten een zeventienjarige zwarte jongen. Politie nam hem in een houdgreep en bezorgde hem een hoofdwond. Ze werkten hem “een undercoverpolitieauto” in in, volgens zijn zus die er op Facebook over schreef. Korte tijd later lieven ze hem gaan: ze wilden iemand anders aanhouden. De zus van de jongen bracht het verhaal dus naar buiten; Joop plaatste er op 31 oktober een op 1 november geactualiseerd stukje over(1) nadat ook de Stentor erover had geschreven.

De politie beweert dat ze verontschuldigingen heeft gemaakt aan de jongen vanwege de vergissing. De jongen zegt echter: “ik heb ook geen excuus gehad van de politie”. Hij omschrijft zijn arrestatie. “Het volgende moment werd ik bij mijn nek gepakt, en tegen de grond geduwd. Ik werd in een soort houdgreep vastgehouden, ik zei dat ik geen lucht meer kreeg.” Dat klinkt als de beruchte nekklem waarmee de Haagse politie in 2015 de Arubaanse man Mitch Hernandez de dood heeft ingejaagd. Over de man waar de politie naar op zoek was zegt de jongen: “hij heeft wel een donkere huidskleur maar we lijken helemaal niet op elkaar. Ik heb een heel ander postuur, ben slank 55 kilo.”

Joop voegt eraan toe: “Een getuige bevestigt het verhaal” van de jongen, en verwijst naar een bericht op controlaltdelete.nl (2). In dat laatste bericht staat nog: “Toen hij onder controle gebracht was, kreeg hij trap omdat hij niet antwoordde op een vraag. Hij is geboeid in de auto gezet. Daarna bleek dat hij niet degene was die ze zochten. De jongen gaf tegen de politie aan dat hij het idee had dat hij bloedde. De politie zeid at hij zich niet moest aanstellen en dat het maar een kleine schram was. Daarna is hij op straat heengezonden.”

Tot veel heisa heeft deze brute arrestatie, dit racistische politiegeweld, tot nu toe helaas niet geleid. Terwijl een nekklem, een hoofdwond en zelfd een hersenschudding, last van pijn en slapeloosheid, niet naar school kunnen, behoorlijk ingrijpende zaken zijn. En die ‘vergissing’? Een zwarte huidskleur is al haast genoeg om iemand met grof geweld in een politiewagen te doen belanden, ook als het beoogde doelwit een heel ander postuur heeft dan degene die nekklem, hoofdwond en géén excuus kreeg toegediend. Of denkt er iemand dat er hetzelfde zou zijn gebeurd als de jongen wit was geweest?

Ere wie ere toekomt: SP Apeldoorn en SP Rotterdam hebbent er inmiddels vragen over gesteld (3), dat laatste omdat er agenten uit het Rotterdamse korps bij de arrestatie betrokken waren, maar ongetwijfeld ook omdat er in Rotterdam ook nog zoiets bestaat als een hard linkse SP-er, namelijk de fractievoorzitter aldaar, Leo de Kleijn die de vragen stelde.

Natuurlijk, zoals het overwegend gezagsgetrouwe partijpolitici betaamt, gaat dat gepaard met verzachtende frasen als : “Iedereen maakt fouten, zo ook bij de politie. Dat vinden wij niet vreemd. En ja, de politie doet ook veel goed werk. Dat stellen wij niet ter discussie.” Deden jullie dat maar eens, denk ik als ik dat lees. Stelden jullie de rol en het systematische gedrag van de politie maar eens ter discussie. Maar daarvoor is kennelijk – het blijkt steeds weer – een kritischer houding jegens staat, ordehandhaving en witte overheersing nodig dan door zelfs de meest linkse volksvertegenwoordigers kan worden opgebracht.

Want precies in al dat ‘goede werk’- het handhaven van een orde die doortrokken is van wit officieel wantrouwen tegen zwarte mensen – wortelen het soort ‘incidenten’ waarvan de ruwe aanhouding van een zeventienjarige tengere zwarte jongen slechts een enkel voorbeeld is. Het is echt nodig dat er méér gebeurt dan de beleefde afhandeling van wat raadsvragen en een enkel artikel in de plaatselijke pers. Want zwarte levens doen ertoe, ook in Apeldoorn.

1 “Zwarte jongen (17) loopt hoofdwond op bij onterechte arrestatie”, Joop, 31 oktober 2017, https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zwarte-jongen-17-loopt-hoofdwond-op-onterechte-arrestatie

2 “geweld bij aanhouding in Apeldoorn – Getuige spreekt verhaal politie in de media tegen: politie heeft geen excuses aangeboden voor geweld bij onterechte aanhouding in Apeldoorn”, controlaltdelete, 31 oktober 2017, https://controlealtdelete.nl/blog/geweld-bij-aanhouding-in-apeldoorn

3 “SP Apeldoorn en SP Rotterdam willen excuses voor gewelddadig politieoptreden”, SP, 2 november 2017, https://apeldoorn.sp.nl/nieuws/2017/11/sp-apeldoorn-en-sp-rotterdam-willen-excuses-voor-gewelddadig-politie-optreden

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor (Artikel Peter Storm)/Racistisch politiegeweld in Apeldoorn

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.