Artikel Frontaal Naakt/[Peter Breedveld]/Rot op met je vleestaks, je pakt er alleen arme mensen mee

ROT OP MET JE VLEESTAKS, JE PAKT ER ALLEEN ARMEMENSEN MEE
WEBSITE FRONTAAL NAAKT [PETER BREEDVELD]
https://www.frontaalnaakt.nl/archives/rot-op-met-je-vleestaks-je-pakt-er-alleen-arme-mensen-mee.html

Omdat ik me nogal luid tegen racisme uitspreek, wordt mijn Twitter-bubble voor een groot deel bevolkt door mensen die behalve tegen racisme ook tegen auto’s, vliegvakanties, rietjes, ballonnen, kerstbomen, kinderen krijgen, Nutella, prettig zittende kleding en elke andere vorm van plezier zijn omdat de aarde moet worden gered. Uiteraard zijn ze ook tegen vlees eten en vlees eten moet worden bestreden door vlees duurder te maken. Meerdere keren per dag loopt er iemand in mijn tijdlijn te jengelen om een vleestaks.

Dat is de fantasieloze oplossing van Links voor alles: het leven duurder maken. Kleding, reizen en eten en drinken moet duurder om de burger te ontmoedigen, met als gevolg dat alleen rijke mensen zich elegant en comfortabel kunnen kleden en op reis kunnen en vlees kunnen eten. Het leven van arme mensen wordt er nog grauwer van dan het al is. Hun hele dag gaat op aan een geestdodende kutbaan waarvan ze met grote moeite hun rekeningen kunnen betalen. Eén van hun weinige dagelijkse genoegens is het stukje vlees op hun bord en ook dat wil de linkse wereldverbeteraar ze afnemen.

Fossiele brandstoffen

Tap uit een ander vaatje, zeg ik. Waarop steevast veganisten en vegetariërs me komen vragen wat er tegen is om de klimaatopwarming tegen te gaan en de planeet te redden. Er is natuurlijk niks tegen om de planeet te redden, ik wil de planeet ook redden. Maar niet over de ruggen van arme mensen. Als je echt iets wilt bewerkstelligen, moet je kappen met je obsessie met de simpele pleziertjes van Henk & Ingrid en Ahmed en Fatima, maar de industrieën aanpakken die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de vervuiling op de wereld. Dat zijn de bedrijven die ons afhankelijk blijven houden van fossiele brandstoffen, honderd bedrijven in totaal, volgens het Carbon Majors Report, die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgas.

Ja, de vleesindustrie is óók heel erg vervuilend en moet worden hervormd. Maar vandaag wordt er in het Europese parlement gestemd over het Europese landbouwbeleid en guess what? Ook Links zal gewoon gezellig meestemmen met een beleid van blijvend vervuilende landbouw en veeteelt, dat neerkomt op het opslokken van kleine agrarische bedrijven door een paar grote corporaties en het kapotconcurreren van Afrikaanse boeren in hun eigen land.

De aandacht wordt handig van deze schokkende realiteit afgeleid door de kiezer wijs te maken dat hij het is die de aarde kapotmaakt met zijn gehaktbal en hamburger. De fanatieke veganisten met hun donderpreken zijn de nuttige idioten die de vervuilende multinationals in de kaart spelen. Vroeger was Links er om het welzijn van de armen te verbeteren, nu gaat het er vooral om iedereen een kutgevoel over zichzelf te geven en het geringste pleziertje te ontnemen.

Holocaustvergelijkingen

Veel van deze zeloten verdenk ik ervan niet zozeer met het redden van de planeet bezig te zijn als wel met het beschermen van dieren. Grootgebracht met Disney-films dichten ze dieren menselijke eigenschappen toe, wat voor veel dierenliefhebbers de drempel verlaagt tot het maken van ongepaste Holocaustvergelijkingen en het uitschelden van mensen voor massamoordenaars en nazi’s.

Ik ben niet per se tegen vegetarisme of veganisme, maar wel tegen het opleggen van moraal door middel van straf en boete. Bovendien maakt vlees eten en melk drinken al vele duizenden jaren deel uit van onze cultuur. Je krijgt dat er niet even in een paar jaar uit door mensen verrot te schelden of te dwingen alleen nog spruitjes en broccoli te eten. Zeker bij een eetcultuur als de Nederlandse, waarin het stukje vlees eigenlijk het enige is dat genoegen schept (om het eten van de saaie groenten te veraangenamen) vergt verandering veel geduld en tijd. De meeste mensen hebben de tijd en de kennis niet om hun eetgewoontes zodanig aan te passen dat hun dagelijkse avondmaaltijd duurzaam is én iets om naar uit te kijken.

Stuitende arrogantie

Empathie is hier het medicijn, niet de stuitende arrogantie, openlijke minachting en tergende neerbuigendheid die ik constant zie bij veganisten en vegetariërs. Je vervreemdt er je potentiële achterban mee, die vervolgens op de VVD of erger gaat stemmen. Want Rechts legt de rekening voor de vervuilende groot-industriëlen óók bij de burger neer, maar is er tenminste open over én pakt hem zijn stukje vlees en zijn jaarlijkse vliegreis niet af.

EINDE ARTIKEL

Reacties uitgeschakeld voor Artikel Frontaal Naakt/[Peter Breedveld]/Rot op met je vleestaks, je pakt er alleen arme mensen mee

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.