[Occupy Rotterdam]/Van detentiecentrum Rotterdam naar gevangenis in Burundi en nu weer op de vlucht

INLEIDING

”Article 33. – Prohibition of expulsion or return (“refoulement”)

1. No Contracting State shall expel or return (“refouler”) a refugee in any manner whatsoever to the frontiers of territories where his life or freedom would be threatened on account of his race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion.”\

Artikel 33, VN VLUCHTELINGENVERDRAG

CONVENTION RELATING TO THE STATUS OF REFUGEES

http://www1.umn.edu/humanrts/instree/v1crs.htm

Geachte lezers,

Enige tijd geleden berichtte Occupy Rotterdam over de dreigende

uitzetting van een Burundese vluchteling naar Burundi, die daar gevaar zou

lopen vanwege zijn homosexuele geaardheid.[1]

Vervolgens werd de man  toch uitgezet [2]

Nu blijkt, dat de man in Burundi in grote problemen is

gekomen.

Hij werd bij aankomst gearresteerd, in de gevangenis opgesloten

en een rechtszaak dreigt.

Inmiddels is hij gevlucht naar Tanzania.

Zie onderstaande.

De Nederlandse Staat is hier schuldig aan refoulement, het

uitzetten van een vluchteling, die op grond van afkomst/politieke

overtuiging of behorend tot een sociale categorie, gevaar loopt,

te worden vervolgd.

Hier dus zijn sexuele geaardheid.

Dit is verboden volgens de Internationale Verdragen

[artikel 33, VN Vluchtelingenverdrag]

Zie voor het relaas op Occupy

Rotterdam, onderstaande

Astrid Essed

[1]

”IK BEN EN BLIJF HOMO HOOR, NA 9 MAANDEN
OPLSUITING, DE MISKENNING EN NU DE UITZETTING.”

http://www.occupyrotterdam.org/2014/08/ik-ben-en-blijf-homo-hoor-na-9-maanden-opsluiting-de-miskenning-en-nu-de-uitzetting/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.VB1ck5R_uYD

[2]

”UITZETTING HOMOSEXUELE MAN NAAR BURUNDI IN GANG GEZET”

http://www.occupyrotterdam.org/2014/08/uitzetting-homosexuele-man-naar-burundi-in-gang-gezet/#.VB1c-pR_uYC

 

Uitzetting eind augustus 2014 uit Nederland heeft homosexuele man direct in de gevangenis doen belanden wegens zijn geaardheid.

Vrijdag 19 september 2014.
Tekst : Gert-Jan van de Vaate.

Na 23 dagen is er eindelijk contact geweest met de homosexuele vluchteling uit Burundi die op 27 augustus 2014 Nederland werd uitgezet. Na een negen maanden durende gevangenschap in detentiecentrum Rotterdam werd hij met gevaar voor zijn leven en kans op gevangenisstraf van twaalf jaar terug gestuurd naar Burundi. Burundi is geen land waar je moet zijn wanneer het daar bekend is dat je homo bent. En blijkbaar waren ze op de hoogte van zijn geaardheid. Burundi, het land van zijn herkomst, waar vandaan hij gevlucht was toen hij zestien jaar was vanwege zijn homosexuele geaardheid.

by-map

Direct na aankomst in Burundi op woensdag 27 augustus hebben de authoriteiten alles van hem afgenomen, zijn kleding en zijn geld. Hij had op het laatste moment van Nederlandse vrienden een tamelijk groot bedrag meegekregen. Daarvan werd hij dus gelijk door de authoriteiten beroofd.

Vervolgens is hij gearresteerd en meegenomen naar de gevangenis. Daar hebben ze hem 3 weken vastgehouden op verdenking van een homosexuele geaardheid. Waarschijnlijk heeft zijn gedwongen uitzetting vanuit Nederland de authoriteiten op scherp gezet. In Burundi heeft men besloten een Open Court tegen hem te beginnen. Met dit gestarte rechtsproces tegen hem, op grond waarvan ze hem nu dus als gezocht verklaard hebben, hebben ze hem na drie weken kunnen vrijlaten. Eenmaal weer op vrije voeten is hij onmiddellijk begonnen met vluchten. Na enkele dagen bereikte hij, na o.a. een busreis, de grens met Tanzania.

Vanmorgen vroeg heeft hij vervolgens gebeld met Occupy Rotterdam, en heeft eindelijk zijn verhaal kunnen doen via de telefoon vanuit een klein dorpje in Tanzania.

Nu hij over de grens is, is hij voorlopig veilig. Maar hij heeft helemaal niets, geen kleding, geen geld, geen eten, geen inkomen en geen plek om te slapen. De bezoekgroep van Occupy Rotterdam probeert hem nu te helpen door hem geld toe te zenden zodat hij door kan reizen naar familieleden in Tanzania. Tevens brengen wij de andere Nederlandse ondersteuners van hem op de hoogte en geven zijn telefoonnummer door. Goed en slecht nieuws dus, maar “we keep in touch”. Hij is en blijft een vriend.

Reacties uitgeschakeld voor [Occupy Rotterdam]/Van detentiecentrum Rotterdam naar gevangenis in Burundi en nu weer op de vlucht

Opgeslagen onder Divers

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.