[Occupy Rotterdam]/Igor, de man van 33 dagen ISO, op straat gezet

 

 

IGOR, DE MAN VAN 33 DAGEN ISO, OP STRAAT GEZET

 

Dat Igor 33 dagen in de isoleercel had doorgebracht was een onvoorstelbaar bericht dat met moeite tot de actievoerders doordrong.

Na 10 dagen hongerstaken werd hij hardhandig in de isoleercel geplaatst. Dat was op de dag dat de ondersteunende actievoerders de speciale eenheid met helmen in een drafje naar het detentiecentrum zagen
lopen, toen nog onwetende wat zich had afgespeeld. Een dag later, op zaterdagmiddag 18 mei, dag 12 van de ondersteunende actie, stonden de opgesloten vluchtelingen de actievoerders op te wachten om “het verhaal” van de behandeling van Igor Belyi te vertellen. Igor was met grof geweld in de isoleercel gebracht.
Omdat hij eerder een zelfmoordpoging had gedaan, werd de grote groeps-hongerstaking via hem getracht te breken door hem te isoleren van de groep. De vluchtelingen toonden vanachter het raam de blote rug van Igor met daarop de blauwe plekken. Ruim twee weken stond hij met zijn arm in een mitella achter de ramen.Langzaam drong vanaf die dag, bij de actievoerders, het besef door dat er een strijd gaande was tussen de vluchtelingen en de directie van het detentiecentrum die alle normen te buiten ging. We zagen de tekst : “33 dagen in iso.” Dat Igor 33 dagen in de isoleercel had doorgebracht was een onvoorstelbaar bericht dat met moeite tot de actievoerders doordrong. De dagen hierop volgend zijn de actievoerders nog nadrukkelijker telefoonnummers gaan omroepen. Van Deportatieverzet maar ook van OccupyRotterdam. En van een journalist van het ANP. En van onafhankelijk arts dokter Bonsen. Na twee weken slaagden de actievoerders erin een afspraak met Belyi te maken. En op een zaterdagmiddag kon hij zijn verhaal vertellen. De actiegroep besloot omzichtig met zijn verhaal om te gaan, omdat we zijn situatie niet moeilijker wilden maken. We besloten zijn naam niet te publiceren en eerst dokter Bonsen bij hem op bezoek te laten gaan. Vervolgens zijn de actievoerders contact gaan zoeken met journalisten. Omdat Nederland moet weten vat dit verhaal van Belyi, dat hij vanaf half februari tot half maart aaneengesloten in de isoleercel had gezeten. Zó humaan is dus dat nieuwe beleid van staatssecretaris Fred Teeven. Twee journalisten waren geinteresseerd in het verhaal van Igor. De omslachtige werkwijze van het detentiecentrum heeft vertragend gewerkt om tot het contact tussen Igor en de journalisten te komen. Pas vorige week en begin deze week ging er één voor één een journalist mee op bezoek bij Igor. Komende week zal NRC Handelsblad zijn verhaal publiceren. Ook de journalist die eerder voor de Volkskrant grote artikelen over de hongerstakers en de actiegroep van OccupyRotterdam schreef, heeft Igor bezocht. Het was deze journaliste die toen zij vanmiddag contact zocht met Igor, door via het detentiecentrum een terugbelverzoek voor hem aan te vragen, te horen kreeg dat hij gistermiddag is vrijgelaten.

Nog voordat zijn verhaal via de media naar buiten is gebracht hebben ze hem dus vrijgelaten.

26 mei 2013 013

Inmiddels is duidelijk geworden dat Igor Belyi op donderdag 20 juni door Elcke en Jack Bonsen met de auto is opgehaald en naar een veilig adres is overgebracht waar hij verder in alle rust het vervolg van zijn procedure kan afwachten. Nog voordat zijn verhaal via de media naar buiten is gebracht hebben ze hem dus vrijgelaten. Geklinkerd heet dat. Zonder status, inkomen of opvang weer in de Nederlandse samenleving op straat gezet worden, in de hoop dat hij vrijwillig terugkeert. Maar Igor kan en wil niet terug. Hij is een politiek vluchteling uit Moldavie. Hoe graag hij ook terug zou willen naar zijn ex-vrouw en kind, zolang de huidige , corrupte regering aan de macht is wordt hij gezocht. Zijn leven is niet veilig in Moldavie. Het verhaal van de 33 dagen in de isolatiecel verschijnt komende week in NRC Handelsblad.

Reacties uitgeschakeld voor [Occupy Rotterdam]/Igor, de man van 33 dagen ISO, op straat gezet

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.