[Occupy Rotterdam]/Golf van wanhoop in DC Rotterdam

 

GOLF VAN WANHOOP IN DC ROTTERDAM

 

Binnen 8 dagen na de brandstichting op maandag 9 september is er jongstleden dinsdag 17 september een nieuwe poging tot
zelfmoord geweest in het vluchtelingen-detentiecentrum van Rotterdam.

Van verschillende bronnen bereiken alarmerende berichten de actiegroep van Occupy Rotterdam. De treurige zelfmoordpoging van vorige week waarbij een asielzoeker op cel zijn matras in de brand probeerde te steken is inmiddels al niet meer de laatste poging tot zelfmoord in het macabere centrum. Een week en een dag later, op 17 september, heeft een andere opgesloten vluchteling een zelfmoordpoging ondernomen met een mes.

Toen dinsdagmiddag de opgesloten vluchtelingen om kwart voor 12 op cel moesten, omdat het personeel van het detentiecentrum dan gaat lunchen, heeft een vluchteling dit geweigerd en heeft zichzelf tot twee maal toe gestoken met een mes alvorens de bewaking kon ingrijpen.De betreffende vluchteling is vervolgens in de isoleercel geplaatst, OBS, alwaar hij vermoedelijk op dit moment, donderdag 19 september, nog steeds verblijft.1276439_535969529815852_915529642_o
Bezoekers van het detentiecentrum verklaren dat de laatste weken de geestelijke gezondheid van verschillende opgesloten vluchtelingen rap achteruit gaat. Een aantal vluchtelingen gaan gebukt onder een lange voortdurende opsluiting zonder uitzicht op directe vrijlating. Sommige van hen zitten al voor de tweede of derde keer, binnen de laatste twee jaar, langdurig opgesloten in dit centrum. Van mensen met hartkwalen of levensbedreigende ziektes gaat de gezondheid en geestelijke weerbaarheid zienderogen achteruit. Bezoekers horen klachten over bewakers die de vluchtelingen met haat in de ogen hun dagelijkse eten afgeven. De sfeer in het centrum wordt door de vluchtelingen zelf als wanhopig en sinister beschreven. Ook tijdens de acties van de actiegroep worden iedere keer wanhoopskreten gehoord. Alle vluchtelingen klagen over het slechte en weinige eten. Men gaat slapen met een hongerbuik.

Dit alles tegen de achtergrond dat de politiek zich al enige maanden uitspreekt voor een humaner beleid in het detentiecentrum. Des te wranger is de realiteit voor de mensen die nu ingesloten zijn. Verschillende bezoekers hebben binnen de actie- en bezoekgroep van Occupy Rotterdam hun bezorgdheid geuit over de situatie. Men vreest escalatie van de gespannen sfeer in het centrum. De geestelijke- en ondervoedde gesteldheid van de ingesloten asielzoekers wordt ervaren als een stille vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Men is bang dat nog meer mensen zichzelf iets zullen gaan aandoen.

Een vluchteling waarmee Occupy Rotterdam in contact staat was getuige van de zelfmoordpoging met het mes. Een week eerder liep zijn cel onder water toen de brandweer de aangestoken brand aan het blussen was. Hijzelf zit nu pas sinds 10 dagen in detentie, het is de tweede keer dat hij vastzit in het detentiecentrum. Inmiddels is hij al een paar kilo afgevallen omdat hij te weinig en slecht eten krijgt.

Reacties uitgeschakeld voor [Occupy Rotterdam]/Golf van wanhoop in DC Rotterdam

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.