NOTEN 8 T/M 11/Allons Enfants de la rebellion!

[8]

”Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.”

BN DE STEM

OMA DOODGESCHOTEN NAHEL (17)

ROEPT FRANKRIJK OP TOT KALMTE:

”MENSEN, DIE ALLES KAPOTMAKEN, MOETEN

STOPPEN”

2 JULI 2023

https://www.bndestem.nl/buitenland/oma-doodgeschoten-nahel-17-roept-frankrijk-op-tot-kalmte-mensen-die-alles-kapotmaken-moeten-stoppen~a9966ac5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=a4b7615b49406532e43904af3835b82f&auth_rd=1

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 1

[9]

AD

FRANKRIJK LIKT ZIJN WONDEN NA RELLEN IN BUITENWIJKEN:

”BANLIEUES KRIJGEN GEEN ADEM MEER”

4 JULI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/frankrijk-likt-zijn-wonden-na-rellen-in-buitenwijken-banlieues-krijgen-geen-adem-meer~acb3c4e4/

De golf van geweld die vorige week losbarstte in Frankrijk lijkt wat te zijn gaan liggen. Maar de problemen zijn allerminst opgelost. In jaren van pappen en nathouden werden sommige banlieues ministaatjes binnen Frankrijk, waar het recht van de sterkste geldt: de politie komt er nauwelijks meer en de dealers zijn er de baas. Wat ging er mis en hoe moet het verder?

Frankrijk likt z’n wonden. Er wordt met verbazing en afschuw teruggekeken op de gewelddadigheden van de afgelopen week. Én de schade wordt opgenomen. Er werden zo’n 200 winkels compleet leeggeplunderd, er zijn 300 bankgebouwen vernield, en er werden 250 cafés aangevallen, becijferde werkgeversorganisatie Medef. ,,We schatten de schade voorlopig op ruim 1 miljard euro’’, aldus Medef-topman Geoffroy Roux de Bézieux.

Bussen, trams en haltes werden in brand gestoken en in puin geslagen. ,,De schade is zeker 20 miljoen euro’’, liet het ov-bedrijf van groot-Parijs weten. De schade van verbrande auto’s wordt geschat op 280 miljoen, zeggen verzekeraars. Terwijl de reparaties zijn begonnen en de verkoolde autokarkassen worden weggesleept, is ook het eerste voorzichtige denkwerk begonnen. ,,De prioriteit is de ordehandhaving, maar op een gegeven moment moeten we ons eens goed bezinnen op wat er is gebeurd’’, zei premier Elisabeth Borne maandagavond.

Rellen en hulpplannen

Stof tot nadenken genoeg. De afgelopen jaren en zelfs decennia zijn er aan de lopende band rapporten, onderzoeken en getuigenissen verschenen die de problemen bloot leggen. Ter illustratie: in 1979 kwamen de bewoners van een banlieue bij Lyon al in opstand tegen gewelddadig politieoptreden. In 1981 werd er door de regering een eerste commissie ingesteld tegen de ‘gettoïsering’ van achterstandswijken. In de loop van de jaren 90 waren er op verschillende plekken rellen en kwamen opeenvolgende regeringen met hulpplannen: soms om banen te creëren, soms om meer politie de wijken in te sturen. In 2005 waren er wekenlang rellen in heel Frankrijk en werd zelfs de noodtoestand afgekondigd.

En zo ging het maar door, zonder dat de problemen écht werden opgelost. Tot de dag van vandaag. Eén maand geleden nog schreven zo’n dertig lokale bestuurders een open brief aan president Macron. Ze trokken ‘aan de alarmbel’. ,,De banlieues krijgen geen adem meer, de bewoners hebben te maken met de ene na de andere crisis.’’

Een deel van de verklaring van de aanhoudende problemen ligt bij de aanpak: dat is er vaak een van pappen en nathouden. Als er ergens een crisissituatie ontstaat, wordt snel ingegrepen en worden snel enkele maatregelen genomen. Zo is er bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in woningbouw. Een wethouder in Clichy-sous-Bois vertelde eens hoe vervallen oude hoge flats in zijn gemeente werden afgebroken en de gezinnen verhuisden naar moderne laagbouw. ,,En toen zaten de probleemgezinnen op een nieuw en beter adres, maar de armoede en criminaliteit waren niet verdwenen.’’

De Franse banlieues werden in de jaren 60 en 70 gebouwd, vooral om gastarbeiders uit Noord-Afrika te huisvesten. Die gingen werken in fabrieken. Toen de fabrieken sloten en het werk naar lagelonenlanden verhuisde, zaten veel gastarbeiders in hun Franse flat zonder de Franse taal goed te spreken: aan fatsoenlijke integratieprogramma’s was nauwelijks gedacht. Hun kinderen groeiden op met werkloze ouders, met weinig geld, en in een wijk met bijna alleen maar lotgenoten.

,,De Franse overheid heeft decennia lang alle migranten bij elkaar gezet in bepaalde wijken, er is nooit een sociale mix geweest’’, zegt Nadir Kahia van belangenorganisatie Banlieue Plus. Scholen in de banlieue krijgen meer dan gemiddeld probleemkinderen met taalachterstanden in de klas. De regering stuurt vooral beginnende leraren de achterstandswijken in. Bij sollicitaties merken jongeren dat ze geweerd worden vanwege hun naam, afkomst of huidskleur, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En zo groeit een nieuwe generatie op met minder kansen.

Drugshandel

De schooluitval nam toe, de ouders kwijnden weg, de criminaliteit groeide. Sommige flats in banlieues werden letterlijk opslagplaatsen voor drugs en draaischijven voor drugshandel. Tienerjochies krijgen fikse bedragen als ze beneden de wacht houden.

Op de politie werd bezuinigd, de wijkagent verdween, en sommige banlieues werden ministaatjes in Frankrijk, waar het recht van de sterkste geldt: de politie komt er nauwelijks meer, de dealers zijn er de baas, de criminaliteit grijpt om zich heen.

De meeste bewoners doen daar niet aan mee maar hebben er wel volop last van. In veel banlieues zijn bewonerscomités opgericht: mensen die in actie komen en protesteren tegen armoede en criminaliteit, zelfs in de wijk Pablo Picasso in Nanterre, waar de 17-jarige Nahel vandaan kwam die ruim een week geleden werd doodgeschoten door een agent.

Die bewoners willen oplossingen, net als de burgemeesters in hun open brief van vorige maand en net als de relschoppers uit de jaren in 70 in Lyon. De bal ligt nu bij de regering van president Macron. Wordt het – opnieuw – pappen en nathouden, of wordt de koe bij de horens gevat en komt er een serieus banlieueplan dat niet één probleem, maar álle problemen probeert op te lossen?

EINDE ARTIKEL

[10]

AD

FRANKRIJK LIKT ZIJN WONDEN NA RELLEN IN BUITENWIJKEN:

”BANLIEUES KRIJGEN GEEN ADEM MEER”

4 JULI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/frankrijk-likt-zijn-wonden-na-rellen-in-buitenwijken-banlieues-krijgen-geen-adem-meer~acb3c4e4/

ZIE VOOR GEHELE ARTIKEL, NOOT 9

[11]

AD

FRANKRIJK LIKT ZIJN WONDEN NA RELLEN IN BUITENWIJKEN:

”BANLIEUES KRIJGEN GEEN ADEM MEER”

4 JULI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/frankrijk-likt-zijn-wonden-na-rellen-in-buitenwijken-banlieues-krijgen-geen-adem-meer~acb3c4e4/

ZIE VOOR GEHELE ARTIKEL, NOOT 9

Reacties uitgeschakeld voor NOTEN 8 T/M 11/Allons Enfants de la rebellion!

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.