NOOT 7/Allons Enfants de la rebellion!

[7]

AD

GETUIGE VAN DOODSCHIETEN FRANSE NAHEL (17) ZEGT DAT

ZIJN VOET VAN REM GLEED

1 JULI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/getuige-van-doodschieten-franse-nahel-17-zegt-dat-zijn-voet-van-rem-gleed~a287b451/

MET VIDEOEen passagier in de auto van de door de politie doodgeschoten Nahel in Nanterre heeft een verklaring afgelegd over wat er volgens hem is gebeurd. Hij zegt dat de voet van de 17-jarige Nahel van het rempedaal gleed waardoor de auto vooruitging. Daarop schoot de politie Nahel dood.

De 17-jarige Nahel zat dinsdagochtend achter het stuur van een gele, geleende Mercedes toen hij twee motoragenten hem lieten stoppen. De getuige, van wie de naam niet bekend is gemaakt, zat samen met een andere vriend en Nahel in de auto. Aan het Franse tv-programma BFMTV legt hij uit wat er is gebeurd: ,,We besloten een ritje rond Nanterre te maken. Na een paar minuten reden we op de busbaan toen ik de motorrijders van de politie zag. Zij begonnen ons te volgen.”

De agenten gaven aan dat de jongens moesten stoppen. Nahel stopte de auto en deed zijn raam omlaag. ,,De agent zei toen tegen hem: ‘Stop de motor of ik schiet je neer’”, aldus de getuige. Vervolgens zou Nahel door de agent zijn geslagen met het pistool. Dit zou er volgens de getuige voor hebben gezorgd dat Nahel het rempedaal van de automaat losliet, waardoor de auto vooruitging. De jongens raakten in paniek en wilden wegrijden toen de agent op de zijkant van het voertuig schoot. Nahel werd dodelijk in zijn borst geraakt.

Voorruit

Aanvankelijk verklaarde de politie dat een van de agenten had geschoten toen de bestuurder op hen in reed. In een via sociale media verspreid filmpje was echter te zien dat een agent op de voorruit leunde en Nahel van dichtbij onder schot hield terwijl de auto stilstond.

Nahels dood heeft in heel Frankrijk tot woede en rellen geleid. Het werd eerst onrustig in Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.

Afgelopen nacht werden er ruim 1300 mensen gearresteerd, waarvan zo’n 400 in Parijs. Bij de rellen raakten zeker 79 agenten gewond. Volgens de Franse krant Le Parisien werden in Vaulx-en-Velin (Lyon) vier politieagenten geraakt door kogels die werden afgevuurd door iemand op een voorbijrijdende scooter die op hen schoot met een jachtgeweer. ,,Er is een rode lijn overschreden”, waarschuwt Alain Barberis, departementssecretaris van de lokale politievakbond. ,,Dit is ongekend en zeer verontrustend.”

De betrokken politieagenten hebben kogelwonden opgelopen in de lies, de rechterdij en de wang onder het linkeroog. Ze zijn vijf tot negen dagen uitgeschakeld. Het parket van Lyon heeft een onderzoek geopend.

Cruciaal

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft in een brief zijn steun uitgesproken voor de politie in Frankrijk. In de brief uiten voorzitter Jan Struijs en hoofdbestuurder Koen Simmers hun ‘diepe bewondering’ voor alle leden van de Franse politie, gendarmerie en andere veiligheidsdiensten. ,,Met grote bezorgdheid hebben wij kennis genomen van de uitdagingen waarmee u momenteel wordt geconfronteerd”, aldus de NPB, die het juist in deze lastige tijden belangrijk vindt om steun te tonen.

Wel zegt de politiebond dat het belangrijk is om hervormingen binnen de politie- en veiligheidsdiensten door te voeren. ,,Het is cruciaal om voortdurend te evolueren en ons aan te passen aan de veranderende uitdagingen en bedreigingen waarmee wij en de samenleving worden geconfronteerd”, schrijven Struijs en Simmers. ,,Wij geloven in het belang van lokale politie (community policing), moderne training, technologische vooruitgang en adequate middelen om u in staat te stellen uw missies effectief en efficiënt te volbrengen. In dit kader wijzen wij erop dat onze organisatie altijd openstaat voor samenwerking en kennisuitwisseling.”

Grote menigte bij begrafenis

Nahel is zaterdagmiddag onder grote belangstelling begraven in het Franse Nanterre. Niet alle belangstellenden konden de Ibn Badis-moskee in Nanterre, een voorstad van Parijs, binnenkomen voor het begrafenisgebed, schrijft de Franse krant Le Monde. Bij het gebouw waren mobiele slagbomen geplaatst om de drukte en het verkeer te controleren. Rond de moskee zelf waren afzettingen geplaatst. Zo’n tweehonderd mensen voor wie binnen geen plaats meer was, namen buiten deel aan het gebed.

Staatsbezoek afgezegd

De Franse president Emmanuel Macron heeft het geplande staatsbezoek aan Duitsland afgezegd vanwege de onrust in zijn land. Macron zou eigenlijk zondag aankomen in Stuttgart om maandag en dinsdag een bezoek te brengen aan Ludwigsburg, Berlijn en Dresden.

Het is niet de eerste keer dat de plannen van Macron worden gedwarsboomd door onrust in eigen land. In maart moest hij de Britse koning Charles vragen om zijn staatsbezoek aan Frankrijk uit te stellen vanwege de massale protesten om de pensioenhervormingen. Het zou het eerste staatsbezoek van Charles als koning zijn geweest. Als alles goed gaat haalt hij de reis naar Frankrijk in september in.

EINDE BERICHT

BN DE STEM

OMA DOODGESCHOTEN NAHEL (17)

ROEPT FRANKRIJK OP TOT KALMTE:

”MENSEN, DIE ALLES KAPOTMAKEN, MOETEN

STOPPEN”

2 JULI 2023

https://www.bndestem.nl/buitenland/oma-doodgeschoten-nahel-17-roept-frankrijk-op-tot-kalmte-mensen-die-alles-kapotmaken-moeten-stoppen~a9966ac5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=a4b7615b49406532e43904af3835b82f&auth_rd=1

De grootmoeder van de in Frankrijk tijdens een verkeerscontrole doodgeschoten Nahel (17) roept het land na enkele dagen van rellen op tot kalmte. ,,Ik ben zo moe. Die mensen die alles nu kapot maken, zeg ik te stoppen! Dat ze niet de scholen en bussen vernielen’’

Oma Nadia doet haar oproep tegenover het Franse medium BFMTV. Ze is van mening dat de relschoppers her en der in Frankrijk haar overleden kleinzoon ‘gebruiken als voorwendsel’. Dat ze Nahels dood aangrijpen om te kunnen rellen. ,,Ze moeten stoppen met het kapot maken van de winkelramen, de scholen, de bussen. Het zijn moeders die de bus nemen.’’

Nahel, een jongen van Algerijnse afkomst, werd afgelopen dinsdag door een agent doodgeschoten in Nanterre, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat de auto waarin Nahel reed door de politie was gestopt wegens verkeersovertredingen. De politie claimt dat de jongen daarna probeerde weg te rijden. Video’s van het incident lijken het tegendeel te bewijzen. Een vriend van Nahel stelt dat zijn voet van het rempedaal gleed.

De dood van de jongen heeft in heel Frankrijk tot woede en rellen geleid. Het werd eerst onrustig in Nahels woonplaats Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.

‘Zo moe’

Nadia zegt moe te zijn. ,,Het is voorbij, mijn dochter heeft geen leven meer.’’ Ze is boos op de 38-jarige agent die haar kleinzoon doodschoot, zo zegt ze. Bij een inzamelingsactie zou al bijna 500.000 euro zijn opgehaald voor de ondersteuning van de familie van de wetsdienaar. De actie werd gelanceerd door Jean Messiha, een omstreden extreemrechtse figuur in Frankrijk. ,,Ik voel me ziek in mijn hart. Maar hij zal worden gestraft zoals iedereen. Ik vertrouw op gerechtigheid’’, zegt de grootmoeder. ,,Hij had hem ook in een been of arm kunnen schieten. Deze man moet boeten, net als de mensen die nu de wet overtreden en politieagenten in elkaar slaan.”

Tegelijkertijd wil ze niet generaliseren. Ze is boos op die ene agent, maar niet op andere agenten. ,,Gelukkig zijn ze er.’’ Ze herhaalt daarmee de woorden van haar dochter eerder. Nahels moeder Mounia zei ook dat ze niet de politie als geheel de schuld gaf van de dood van haar zoon, maar wel die ene agent die de trekker overhaalde. Die zit momenteel vast en wordt verdacht van doodslag. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de familie.

De afgelopen avonden en nachten kwam het in meerdere Franse steden tot rellen en botsingen tussen jongeren en politie. Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag werden 719 mensen in het land opgepakt. Een van de dieptepunten vond plaats in L’Hay-les-Roses, even ten zuiden van Parijs. Bij het huis van de burgemeester van die plaats werd afgelopen nacht brandgesticht. Zijn vrouw brak vervolgens haar been toen ze met haar kinderen op de vlucht sloeg.

Crisisberaad

De Franse president Emmanuel Macron houdt zondagavond opnieuw een crisisberaad met verschillende regeringsleden vanwege de aanhoudende rellen, zo meldt de Franse krant Le Monde. De vergadering vindt om 19.30 uur plaats in de aanwezigheid van premier Elisabeth Borne, de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en de minister van Justitie Éric Dupond-Moretti. Borne en Darmanin hebben zondagmiddag ook een bezoek gebracht aan L’Hay-les-Roses, waar was brandgesticht bij het huis van de burgemeester. Darmanin meldde op zondag dat voor de komende nacht, voor de derde keer op rij, weer 45.000 agenten zijn gemobiliseerd.

Macron zou zondag eigenlijk in Duitsland aankomen voor een staatsbezoek, maar vanwege de rellen is het bezoek uitgesteld. Vrijdag hield Macron ook al een crisisberaad over de aanhoudende onlusten. Hij keerde toen eerder terug uit Brussel waar hij was voor een topconferentie van de EU.

EINDE ARTIKEL

[2]

[2]

EEN VOORBEELD VAN EEN VAN DE MEDIABERICHTEN OVER

DE OMA VAN NAHAL, DIE OPROEPT TOT KALMTE

NOS

OMA DOODGESCHOTEN 17 JARIGE NAHEL ROEPT

RELSCHOPPERS FRANKRIJK OP TOT KALMTE

https://nos.nl/artikel/2481197-oma-doodgeschoten-17-jarige-nahel-roept-relschoppers-frankrijk-op-tot-kalmte

De oma van de 17-jarige Nahel die dinsdag in het Franse Nanterre door een agent werd doodgeschoten heeft de relschoppers opgeroepen te stoppen met de vernielingen. In meerdere steden zijn sinds dinsdag elke nacht rellen uitgebroken, die begonnen uit woede over het neerschieten van de jongen van Algerijnse afkomst die probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. De betogingen tegen het harde politieoptreden in vooral de achterstandswijken zijn ontaard in vernielingen en het plunderen van winkels.

“Ze gebruiken Nahel als een excuus”, zei de oma van de jongen in een interview met tv-zender BFM TV. Ze maakt de Franse politie als geheel geen verwijten. Ze heeft vertrouwen in de vervolging van de politiemannen die haar kleinzoon aanhielden en uiteindelijk doodden, zei ze. “Ik geloof in rechtvaardigheid.”

Inzamelingsactie

Ook is ze “geschokt” door een geldinzamelingsactie voor de politieagent die het fatale schot loste. Die inzamelingsactie heeft al ruim 710.000 euro opgeleverd. De actie voor de nabestaanden van Nahel heeft tot nu toe veel minder opgebracht.

De agent die Nahel doodschoot, zit sinds dinsdag vast op verdenking van doodslag. Hij verklaarde eerst dat hij uit nood had gehandeld, maar uit beelden die later opdoken leek dat niet het geval. Te horen is dat de agent naar Nahel roept: “Ik schiet een kogel door je kop”.

Vanavond worden volgens minister van Binnenlandse Zaken Darmanin 45.000 politiemensen ingezet in het hele land. De afgelopen nachten zijn honderden demonstranten opgepakt, voornamelijk jongeren. Darmanin zei deze week dat de gemiddelde leeftijd van de arrestanten 17 jaar is.

Gisteren werd Nahel in Nanterre begraven. Vannacht verliep rustiger dan voorgaande avonden en nachten, maar er waren nog steeds veel ongeregeldheden.

Ook in Zwitserland is betoogd naar aanleiding van de dood van Nahel. In Lausanne, in het Franstalige deel van het land, verzamelden zich gisteren ongeveer honderd mensen. De politie zegt zeven mensen te hebben gearresteerd, zes van hen waren tussen de 15 en 17 jaar oud.

EINDE NOS BERICHT

BN DE STEM

CONTROVERSIELE INZAMELING VOOR AGENT, DIE

NAHEL DOODSCHOOT VANNACHT GESTOPT: FAMILIE

JONGEN DIENT KLACHT IN

4 JULI 2023

https://www.bndestem.nl/buitenland/controversiele-inzameling-voor-agent-die-nahel-doodschoot-vannacht-gestopt-familie-jongen-dient-klacht-in~a55817a6/

UPDATEDe nabestaanden van de in Frankrijk bij een verkeerscontrole omgekomen Nahel (17) hebben een aanklacht ingediend tegen Jean Messiha en zijn geldinzamelingsactie voor de agent die de jongen doodschoot. De actie, die meer dan 1,5 miljoen euro opbracht, verdeelt het land tot op het bot. Messiha, de ex-woordvoerder van de extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour, heeft op zijn beurt de inzameling rond middernacht gestopt.

hoogte heeft gebracht van de ingediende aanklacht bij de openbaar aanklager van Parijs. ‘Vandaag is een klacht ingediend tegen Jean Messiha, initiatiefnemer van de onlinegeldinzamelingsactie, en iedereen die hem steunde’ , meldt advocaat Yassine Bouzrou in een persbericht.

Messiha wordt onder meer verweten Nahels strafblad te hebben gebruikt om de jongen ‘publiekelijk en ten onrechte als multi-recidivist’ te presenteren en zo steun te verwerven voor zijn actie. Ook zou hij een foto van een politie-interventie hebben gebruikt zonder toestemming en met zijn actie beweren de familie van Florian M. te steunen, de agent die de 17-jarige Nahel op 27 juni bij een verkeerscontrole doodschoot. Volgens de advocaat is het echter onduidelijk of het gedoneerde geld wel bij de juiste mensen terechtkomt.

Rellen na fatale verkeerscontrole

Nahel, een jongen van Algerijnse afkomst, werd door een agent doodgeschoten in Nanterre, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat de auto waarin Nahel reed door de politie was gestopt wegens verkeersovertredingen. De politie claimt dat de jongen daarna probeerde weg te rijden. Video’s van het incident lijken het tegendeel te bewijzen. Een vriend van Nahel stelt dat zijn voet van het rempedaal gleed, nadat hij eerst door de agent met de kolf van zijn wapen was geslagen.

De dood van de jongen leidde enkele nachten tot rellen in vele steden in Frankrijk. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat. Anderen hekelen de Franse immigratiepolitiek en het beleid ten aanzien van de vele banlieu’s.

Inzamelingsacties

Een geldinzameling voor de nabestaanden van Nahel werd opgestart, maar de opbrengst daarvan valt voorlopig in het niet bij de actie van Messiha voor de agent die Nahel doodschoot.

Al snel na het overlijden van de jongen werd 1,5 miljoen euro ingezameld voor agent Florian M. Vooral bij linkse partijen riep het initiatief veel ongenoegen op. Olivier Faure, de leider van de socialistische oppositie, richtte zich in een tweet persoonlijk tot GoFundMe. ‘Dit is een schaamteloze geldinzamelingsactie. Door steun te verlenen aan een agent die verdacht wordt van vrijwillige doodslag houden jullie de enorme kloof in stand. Sluit deze rekening af!’ klinkt het. Die oproep werd massaal gedeeld door linkse politici, maar ook binnen de regering klonk de nodige wrevel. ,,Jean Messiha wakkert het vuur van de rellen nog aan. Het enorme bedrag dat hij nu al inzamelde voor die agent is ongepast en schandalig”, stelde Éric Bothorel, een partijgenoot van president Emmanuel Macron. Ook de moeder en grootmoeder van Nahel lieten zich negatief uit over de agent en de inzamelingsactie voor hem.

Sluiting actie

Parlementsleden Mathilde Panot (La France insoumise) en Arthur Delaporte (Parti Socialiste) lieten dinsdag weten de openbaar aanklager van Parijs te willen bewegen de ‘illegale inzamelingsactie’ van Messiha te sluiten. ‘Deze actie kan als illegaal worden beschouwd’ en ‘moet sluiten’, schrijft Delaporte op Twitter. ‘Deze actie is een belediging voor degenen die dicht bij Nahel staan’, zegt Panot.

Niet veel later reageerde Jean Messiha via sociale media op het bericht van Delaporte. ‘Het zal vanavond worden gesloten en je kan er niks tegen doen.’ En in een video op Twitter zegt hij de actie om middernacht offline te zullen halen. Hij noemt de inzameling ‘een historisch symbool van nationale vrijgevigheid’ en dankt iedereen namens de familie van de agent. De inzamelingsactie op GoFundMe werd om middernacht inderdaad stopgezet. De teller staat op ruim 1,6 miljoen euro.

BNDESTEM

AGENT AANGEKLAAGD VOOR DOOD FRANSE TIENER,

STILLE TOCHT ONTAARDT IN CHAOS

29 JUNI 2023

https://www.bndestem.nl/buitenland/agent-aangeklaagd-voor-dood-franse-tiener-stille-tocht-ontaardt-in-chaos~a819211f/

MET VIDEODe politieagent die dinsdag in de Parijse voorstad Nanterre een 17-jarige jongen doodschoot, is aangeklaagd voor doodslag door een persoon met gezag en in voorarrest geplaatst. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend. Een stille tocht voor Nahel liep donderdagmiddag flink uit de hand.

Een scooter met twee jongens komt aanrijden, uit een wolk van traangas. Ze kijken naar de journalisten en cameramensen op straat in Nanterre. ,,Hé!’’ roepen ze, en ze wijzen naar de camera’s. ,,Oprotten of we slaan je dood! Je mag hier niet filmen!’’

Pas als de journalisten afdruipen, scheuren ze weg, de traangaswolk weer in. Overal worden stenen gegooid naar agenten. Relschoppers schieten mortiervuurwerk naar de politie. Agenten komen aan rennen en schieten nóg meer traangas af.

Een boze moeder schreeuwt naar de jongeren: ,,Hou daarmee op! Jullie verpesten het voor ons allemaal!’’ Een meisje op haar elektrische step kijkt verdwaasd rond. ,,Gisteren was ik nog in de moskee en zelfs daar zei de imam dat we kalm moesten blijven.’’

Relschoppers

De stille tocht voor de dinsdag doodgeschoten Nahel begon rustig maar eindigde met chaos, rennende mensen en stenen gooiende jongeren. Er waren ruim 6000 mensen op de been: jong en oud, scooterjongens en gezinnen met kleine kinderen. Waarom ze er waren? ,,Omdat we boos zijn op de politie!’’ zei een oudere man.

Onder de deelnemers waren volgens de politie zo’n duizend relschoppers. De moeder van Nahel werd rondgereden op een soort bestelbus. Ze zwaaide naar de menigte op straat.

De mars had eigenlijk vreedzaam moeten verlopen. Na twee nachten van rellen verspreid over Frankrijk moest dit een vreedzaam eerbetoon aan Nahel worden.

Plaats delict

De politie hield zich aanvankelijk afzijdig. Het waren de jongeren uit Nanterre die zelf de route afzetten met hun scooters en motoren. En overal werden televisiejournalisten belaagd, bekogeld en weggejaagd. ,,Geen televisie hier!’’ werd ze toegebeten. De jongeren waren letterlijk even echt de baas op straat.

Agenten hielden zich schuil in de zijstraten bij de eindbestemming van de route, maar dat duurde niet lang. Relschoppers zochten de politie op en bemiddelaars slaagden er maar mondjesmaat in om de gemoederen te bedaren.

Eenmaal aangekomen op het eindpunt, de plaats waar Nahel werd neergeschoten, sloeg de vlam in de pan. Alle opgekropte woede kwam naar buiten en sommigen gebruikten het moment om, diep verstopt in een capuchon, gewoon rotzooi te trappen. ,,Ik keur het niet goed, maar ik snap het wel’’, zei een vrouw die weg moest rennen voor de traangasgranaten. ,,Die jongeren vertrouwen niemand meer, de politie niet, de politiek niet. Dit is hun manier om hun stem te laten horen.’’

Verkeerscontrole

Nahel zat dinsdagochtend achter het stuur van een gele Mercedes die moest stoppen voor een verkeerscontrole door twee motoragenten. Aanvankelijk verklaarde de politie dat een van de agenten had geschoten toen de bestuurder op hen in reed. In een via sociale media verspreid filmpje was echter te zien dat een agent op de voorruit leunde en Nahel van dichtbij onder schot hield terwijl de auto stilstond. Toen de tiener zijn wagen startte en wilde wegrijden, vuurde de politieagent op de zijkant van het voertuig. Nahel werd dodelijk in zijn borst geraakt. Eerder was te horen geweest: ‘Je krijgt een kogel door je hoofd.’

De Franse president Emmanuel Macron hield donderdagochtend crisisberaad met verscheidene ministers over de onlusten. Hij sprak van ‘een niet te rechtvaardigen geweld gericht tegen instituten van de republiek‘. De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak woensdag van ‘een nacht van onverdraaglijk geweld‘. Bij de rellen in meerdere steden zijn 150 mensen gearresteerd.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor NOOT 7/Allons Enfants de la rebellion!

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.