Noten 23 en 24/VERZET

[23]

RACISME IN DE POLITIEK/VERONTRUSTENDE UITSPRAKEN

EN VOORSTELLEN VAN NEDERLANDSE POLITICI

ASTRID ESSED

1 NOVEMBER 2019

[24]

NU.NL

PVV’ERS DOEN AANGIFTE TEGEN PVDA’ERS

4 APRIL 2014

https://www.nu.nl/geert-wilders/3743707/pvvers-doen-aangifte-pvdaers.html

PVV-lijstrekker voor verkiezingen van het Europees Parlement Marcel de Graaff gaat vrijdagochtend aangifte doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en zijn partijvoorzitter Hans Spekman.

Hij doet dat op het politiebureau in Rotterdam. Dat bevestigt vrijdag de woordvoerder van de partij.

Ook PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema gaat vrijdag aangifte doen tegen de twee PvdA’ers, maar wanneer en waar ze dat doet, is nog niet duidelijk. Ook andere fractieleden zouden de twee partijleden volgen naar het politiebureau.

PVV’ers hopen dat andere mensen hun voorbeeld volgen. “Ik zou het zeer toejuichen als ook andere mensen, PVV’ers, PvdA’ers en ook Marokkanen bij de politie een aanklacht tegen de twee PvdA-kopstukken indienen”, zei De Graaff voor het politiebureau in Rotterdam.

Donderdag werd bekend dat er ruim 5000 aangiftes tegen partijleider Geert Wilders zijn gedaan naar aanleiding van de Marokkanen-actie. Daarop riep Wilders mensen op aangifte te doen tegen Samsom en Spekman, vanwege hun eerdere uitspraken over Marokkanen.

NU.NL

AGEMA DOET AANGIFTE TEGEN SAMSOM EN SPEKMAN

3 APRIL 2014

https://www.nu.nl/politiek/3743441/agema-doet-aangifte-samsom-en-spekman.html

PVV-Kamerlid Fleur Agema gaat vrijdag aangifte doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. 

Dat zegt ze donderdagavond in het televisieprogramma Één op Één.

Ze hoopt dat zoveel mogelijk mensen haar voorbeeld na de oproep van partijleider Geert Wilders volgen.

Agema noemt het absurd dat er zo’n vijfduizend aangiftes zijn binnengekomen tegen Wilders. De oproep om ’tegenaangifte’ te doen is er dan ook een van ‘oog om oog, tand om tand’, aldus de PVV’er.

“Ik maak me zorgen hoelang wij nog een mening mogen hebben. Ik hoop dan ook dat Vrouwe Justitia blind is. Of iedereen vervolgen of niemand. En ik hoop dat laatste”, aldus Agema.

De nummer twee van de PVV-lijst van de laatste Kamerverkiezingen zegt zich zorgen te maken over de mogelijke vervolging van Wilders. “Ik zou het verschrikkelijk vinden dat wij opnieuw jarenlang de stress moeten doorgaan dat Geert opnieuw een proces moet doorstaan waarvan je de uitkomst niet weet. Die stress wil ik niet opnieuw hebben. Wij hebben een taak in dit land. We willen onze tijd niet verdoen in de rechtszaal.”

Pek en veren

Wilders bekritiseerde de PvdA’ers om hun gedrag ten opzichte van zijn uitspraken over Marokkanen, terwijl de opmerkingen van Spekman en Samsom volgens de PVV-leider erger zijn dan zijn uitspraken. “Als ik het gezegd had, was ik met pek en veren het land uitgerold.” 

Samsom zei in 2011 in een interview met NRC: “Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen.”

Spekman stelde in 2008 tegenover Vrij Nederland dat Marokkanen “moeten worden vernederd voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk”. Beide PvdA-ers spraken in het interview over probleemjongeren.

Wilders gaf aan zelf geen aangifte doen. “Ik vind dat ze moeten kunnen zeggen wat ze gezegd hebben en hoop dat het OM besluit om zowel Spekman en Samsom als mij niet te vervolgen. Maar of alle drie of niemand”, stelde de PVV-leider. “Ik roep de mensen in ieder geval op om ook massaal aangifte te doen.”

Opstoken

In de uitzending herhaalde Agema verder de woorden van Wilders dat het standpunt van ‘minder Marokkanen’ er altijd is geweest. Ze verwijt partijleiders Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) dat zij het vuurtje in de media hebben opgestookt door steeds te zeggen dat Wilders ’te ver’ gaat.

Agema vindt het grootspraak van politici om te zeggen dat ze de PVV nu gaan uitsluiten. “Het is heel erg stom en ik vind het ondemocratisch. Ik denk dat als wij heel groot worden ze allemaal weer in de rij staan.”

Asscher

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is er sprake van paniek bij de PVV. De partij van Geert Wilders is volgens hem bezig met wild om zich heen slaan.

Asscher zei dat donderdag in Nieuwsuur. 

Hij herhaalde dat Wilders volgens het kabinet een hele groep – de Marokkanen in Nederland – wegzet. “Hij zei minder Marokkanen. Punt.” Wat Asscher betreft worden jongens die zich misdragen aangepakt.

Reacties uitgeschakeld voor Noten 23 en 24/VERZET

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.