Noten 15 en 16/Onschuldig tot schuld bewezen

[15]

NOS

NPO LAAT EXTERN EN ONAFHANKELIJK ONDERZOEK DOEN

NAAR DWDD

21 NOVEMBER 2022

https://nos.nl/artikel/2453315-npo-laat-extern-en-onafhankelijk-onderzoek-doen-naar-dwdd

NPO laat extern en onafhankelijk onderzoek doen naar DWDD

De NPO stelt een extern en onafhankelijk onderzoek in naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door. Dat heeft de NPO vanmiddag laten weten aan staatssecretaris Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Het onderzoek moet gaan over “wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan”. Dit houdt concreet in dat zal worden gekeken naar de rol van “alle verantwoordelijken, dus ook de directieleden”, zegt een woordvoerder van de NPO. Ook komt er een actieplan waarin de NPO en de verschillende omroepen samen bepalen wat nodig is om een veilige werkomgeving te creĆ«ren.

Oud-DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk kwam dit weekend in opspraak na een publicatie in de Volkskrant. Hierin stond dat de presentator en een aantal eindredacteuren zich bij het tv-programma jarenlang schuldig hadden gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak met tientallen voormalige medewerkers, die vertelden over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.

Externe partij

De NPO zal de staatssecretaris eind deze week laten weten hoe de aanpak van het volledige proces wordt georganiseerd. Het onderzoek moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond. Ook moet het actieplan dan af zijn.

Een actiepunt dat volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang moet worden opgenomen in het plan is “betere begeleiding van presentatoren, eindredacteuren en redactieleden die bij het maken van de programma’s onder hoge druk moeten presteren”.

Ook is het volgens Leeflang belangrijk dat er minder met kortlopende contracten gewerkt gaat worden. “Het is onze verantwoordelijkheid om samen met de omroepen te zorgen voor het gedrag en de cultuur die horen bij een veilige werkomgeving voor iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt.”

De beslissing van Van Nieuwkerk om te stoppen bij BNNVARA zegt Leeflang te “respecteren”

[16]

”Tegenwoordig wordt de term ostracisme gebruikt om een vorm van sociale uitsluiting aan te duiden waarbij door de gezamenlijke leden van een groep contact met een individu of een minderheidsgroep wordt vermeden en waarbij deze bewust geweerd wordt uit de (meerderheids)groep.”

WIKIPEDIA

OSTRACISME

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ostracisme

Reacties uitgeschakeld voor Noten 15 en 16/Onschuldig tot schuld bewezen

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.