Noten 1 t/m 10/Polen/Wit-Rusland/Vervolg

[1]
AAN DE GRENS TUSSEN WIT-RUSLAND EN POLEN/DE EU IN HAAR NAAKTEONMENSELIJKHEIDASTRID ESSED27 NOVEMBER 2021
https://www.astridessed.nl/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

OF

https://www.dewereldmorgen.be/community/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

[2]

NOS OORLOGSTROM ROFFELT IN POLEN, MIGRATIECRISISOVERSCHADUWT ANDERE PROBLEMEN11 NOVEMBER 2021
https://nos.nl/collectie/13882/artikel/2405221-oorlogstrom-roffelt-in-polen-migratiecrisis-overschaduwt-andere-problemen

Het zijn schrijnende beelden: duizenden migranten zitten klem in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. In de Poolse media gaat de aandacht vooral uit naar het gevaar dat Polen op dit moment loopt. De plotselinge migrantenstroom, die wordt georkestreerd door de Wit-Russische dictator Loekasjenko, wordt gezien als een existentieel gevaar voor het land.

“Dit is een aanval op de hele EU. De stabiliteit en veiligheid van ons allen staat op het spel”, zei premier Morawiecki eerder deze week. De migratiecrisis wordt gezien als “staatsterrorisme“, maar de “dappere grensverdedigers” zullen de onafhankelijkheid van Polen beschermen, zo valt in de regeringsgetrouwe pers te lezen.

De oorlogstrom roffelt in Polen. Inmiddels heeft het land naar eigen zeggen 15.000 militairen naar de grens gebracht. De regering houdt serieus rekening met een verdere escalatie met Wit-Rusland en, in het verlengde daarvan, Loekasjenko’s bondgenoot Rusland. Gisteren en vanochtend vlogen twee Russische bommenwerpers langs de Wit-Russische grens, als steun aan Minsk.

Grenzen nooit veilig

De angst voor een conflict met de oosterburen is groot, vertelt de Pools-Nederlandse cultuurhistoricus Iwona Gusc. Dat is logisch gezien de beladen Poolse geschiedenis, waarbij het land als speelbal van de Europese grootmachten regelmatig van de kaart verdween. “De grenzen van Polen zijn nooit veilig geweest.”

Volgens Gusc benadrukken alle politici in het land het belang van vrijheid en soevereiniteit, meer dan in Nederland. “Zeker sinds de Russische inval in Georgië in 2008, en daarna de annexatie van de Krim in 2014, wordt er gevreesd voor een oorlog met Rusland.”

Ook Polen in Nederland volgen de spanningen op de voet, zegt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van de Poolse nieuwssite over Nederland Polonia.nl. “Mensen leven mee, maar laten zich niet bang maken. De meeste mensen zijn niet ontvankelijk voor de oorlogsretoriek van de regering.”

Wel kent ze iemand die dicht bij de Pools-Wit-Russische grens woont, en bang is voor een conflict. “De militaire bewegingen brengen vooral bij oude mensen de oorlog in herinnering.”

Aandacht afleiden

Polen vond lange tijd dat het te weinig steun kreeg wat betreft Rusland enerzijds en de migratie anderzijds. Premier Morawiecki zegt daarom blij te zijn dat men inziet dat Polen de hele EU beschermt. Uit West-Europese landen klinkt veel steun voor de Poolse regering.

Dat was de afgelopen jaren wel anders. Warschau lag regelmatig onder vuur vanwege de strenge abortuswetgeving, afgenomen lhbti-rechten en aantasting van de rechtsstaat. “De regering kan die kritiek in de toekomst misschien trotseren door te verwijzen naar de Poolse verdediging van de EU-buitengrens”, zegt Bos-Karczewska.

De migratiecrisis komt de rechts-conservatieve PiS-regering daarom niet verkeerd uit, zegt de Poolse politicoloog Piotr Buras tegen Die Zeit. “Door de kwestie als oorlogssituatie te omschrijven, wordt de aandacht afgeleid van andere problemen.” Zo kampt het land met een hoge inflatie en oplopende coronabesmettingen, terwijl de vaccinatiegraad achterblijft.

De angst voor migranten wordt aangewakkerd.Iwone Gusc, historicus

De andere problemen in Polen worden compleet overschaduwd door het conflict met Wit-Rusland. Oppositie voeren is daardoor lastig: ook de politieke tegenpolen van PiS zijn fel gekant tegen Loekasjenko en zijn zogeheten hybride aanvallen. Toch klinkt er wel kritiek vanuit de oppositie, ziet historica Gusc: “Ze eisen dat journalisten in het gebied worden toegelaten en de linkse partij roept op tot het opnemen van meer migranten.”

Het leed van de migranten krijgt nauwelijks aandacht in de regeringsgetrouwe media, ziet Gusc. “De angst voor migranten wordt juist aangewakkerd. Het narratief is hetzelfde als tijdens de vluchtelingencrisis van 2015: zij zijn gevaarlijk en brengen ziektes met zich mee. Op dit moment is een meerderheid van de Polen tegen het opnemen van vluchtelingen.”

Kleine lokale hulpacties zijn er wel, zoals een oude dame die 10 liter soep voor migranten bereidde, maar dat haalt de publieke omroep niet, zegt Bos-Karczewska.

Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers bezocht het grensgebied van Polen, dat al maanden als verboden zone geldt, waardoor journalisten er formeel niet mogen komen. Ze sprak daar met uitgeputte migranten, die na meerdere pushbacks toch Polen wist te bereiken. In podcast De Dag vertelt ze wat ze zag.

Een snelle oplossing voor het conflict ligt niet in het verschiet. De Poolse regering wil een grensmuur van 5,5 meter hoog bouwen en de EU-sancties tegen Wit-Rusland opvoeren. Loekasjenko zegt in dat geval wraak te nemen, onder meer door gastoevoer af te snijden. Ondertussen blijven de migranten vastzitten in het niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland.

EINDE NOS BERICHT

[3]

ZIE OOK NOOT 2

[4]

”De oorlogstrom roffelt in Polen. Inmiddels heeft het land naar eigen zeggen 15.000 militairen naar de grens gebracht. De regering houdt serieus rekening met een verdere escalatie met Wit-Rusland en, in het verlengde daarvan, Loekasjenko’s bondgenoot Rusland. Gisteren en vanochtend vlogen twee Russische bommenwerpers langs de Wit-Russische grens, als steun aan Minsk.”
NOS OORLOGSTROM ROFFELT IN POLEN, MIGRATIECRISISOVERSCHADUWT ANDERE PROBLEMEN11 NOVEMBER 2021
https://nos.nl/collectie/13882/artikel/2405221-oorlogstrom-roffelt-in-polen-migratiecrisis-overschaduwt-andere-problemen

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 2

[5]

”Volgens Poolse media probeerden groepen mensen op meer dan vijftig plekken door het hek te breken, meestal zonder succes. De enkele tientallen die het wel lukte, werden even verderop in hun kraag gevat en zonder pardon weer aan de andere kant van het prikkeldraad gekieperd.”

TROUW

POLEN WIL HULP VAN IEDEREEN BIJ HET BESTRIJDEN VAN DE CRISIS AAN ZIJN GRENS-BELAVE VAN DE EU

16 NOVEMBER 2021https://www.trouw.nl/buitenland/polen-wil-hulp-van-iedereen-bij-het-bestrijden-van-de-crisis-aan-zijn-grens-behalve-van-de-eu~beca8eb9/

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 26

UIT ARTIKELAAN DE GRENS TUSSEN WIT-RUSLAND EN POLEN/DE EU IN HAAR NAAKTEONMENSELIJKHEIDASTRID ESSED27 NOVEMBER 2021
https://www.astridessed.nl/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

OF

https://www.dewereldmorgen.be/community/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

BERLIJN – „Het recht op asiel aan de EU-buitengrens is dood. Kijk wat er gebeurt in Polen en Hongarije, aan de Middellandse Zee in Griekenland en Libië. Daar heb je illegale push-backs, waartegen niemand in de EU zich verzet.” Deze harde conclusie trekt Gerald Knaus, de architect van de Europese migratie-deal met Turkije in 2015.

TELEGRAAFHET RECHT OP ASIEL IN EU IS NU DOOD20 NOVEMBER 2021
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1784799211/het-recht-op-asiel-in-eu-is-nu-dood

BERLIJN – „Het recht op asiel aan de EU-buitengrens is dood. Kijk wat er gebeurt in Polen en Hongarije, aan de Middellandse Zee in Griekenland en Libië. Daar heb je illegale push-backs, waartegen niemand in de EU zich verzet.” Deze harde conclusie trekt Gerald Knaus, de architect van de Europese migratie-deal met Turkije in 2015.

Aan de buitengrenzen van de Unie is het antwoord een harde, militaire opstelling. Warschau en de Baltische Staten bouwen hekken. „De Hongaarse premier Orbán gaf het voorbeeld, zes jaar geleden. Dat antwoord lijkt te zegevieren”, zegt Knaus, de directeur van de ESI-denktank.


Als de Europese Unie push-backs accepteert, midden in de winter terwijl de mensen doodvriezen, dan is dat onmenselijk. Zelfs als Koerden geen legale asielzoekers zijn, hoef je ze niet onwaardig te behandelen. Polen houdt zich niet aan Europese regels. Maar als alle 27 EU-landen Polen steunen, dan is het VN-vluchtelingenverdrag met het recht op asiel ten einde.”„Er zijn nauwelijks meer legale manieren om asiel aan te vragen”, zegt de gerenommeerde migratie-expert.Oekraïne-dealDezelfde expert die het migratieprobleem met Turkije voor Europa oploste heeft een nieuw plan. Gerald Knaus wil Oekraïne paaien om de vluchtelingen in Wit-Rusland op te nemen. Net zo als bij de Turken in ruil voor veel EU-geld, dat daar hard nodig is.„We moeten met Oekraïne in zee gaan, want Loekasjenko en Poetin kunnen we niet faciliteren.” Concreet wil Knaus vliegtuigen vanuit Polen naar Oekraïne sturen. Daar worden de migranten dan opgenomen.
EINDE BERICHT
[6]
EEN VANDAAG/AVRO/TROS
MOEDERZIEL ALLEEN STERVEN IN EEN BOS ZONDER HULP: DAT GEBEURTNU IN HET GRENSGEBIED TUSSEN WIT-RUSLAND EN POLEN

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/moederziel-alleen-sterven-in-een-bos-zonder-hulp-dit-gebeurt-nu-in-het-grensgebied-tussen-wit-rusland-en-polen/

“Sorry, we zijn hier nu en ik vind echt dat je dit moet weten”, stuurt Stichting Vluchteling de redactie vanuit het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. De migratiecrisis die zich daar afspeelt is volgens hen ‘schrijnend’.

De vluchtelingencrisis tussen Wit-Rusland en Polen is een tegengeluid van de Wit-Russische president Loekasjenko op de sancties die het westen hem heeft opgelegd. Polen wil niet toegeven aan het beleid van Loekasjenko, dus stuurt hij de vluchtelingen terug. Net zoals Wit-Rusland op zijn beurt weer doet. “Polen is er zelfs trots op, want ze publiceren elke dag hoeveel vluchtelingen er zijn tegengehouden”, vertelt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling.

Hulpverlening is verboden

Ceelen heeft het grensgebied opgezocht en schrok enorm van de situatie. “Elke dag duwt Loekasjenko mensen over de grenzen, letterlijk. Er wordt gedreigd en geslagen. De vluchtelingen komen terecht in een zone van 3 kilometer waar het verboden is om hulp te verlenen en journalisten niet welkom zijn.”

Deze zogenoemde 3-kilometer-zone is een groot oerbos met veel moeras. “Voor mensen is het heel moeilijk om om de moerassen heen te lopen, dus ze lopen er regelrecht in.” Volgens Polen zijn er nu dertien mensen overleden, maar ‘de overledenen kan je in het moeras echt niet terugvinden, dus er komen later vast nog meer nare berichten naar buiten’, zegt Ceelen.

‘Hartverscheurend om te zien’

Een van de dertien mensen die is overleden, is een 35-jarige man die dood werd gevonden in de bossen. “We waren bij die begrafenis en het is hartverscheurend om te zien dat iemand moederziel alleen sterft en onder de ogen van de wereldpers wordt begraven.”

Ceelen vindt de situatie heel heftig om te zien: “Mensen zijn totaal ontredderd en wanhopig. Het is regelrecht misdadig wat hier gebeurt.” Ze hoopt dat Loekasjenko medemenselijkheid laat zien nu het kouder wordt, maar ze vreest voor de toekomst het ergste. “De president heeft ontdekt dat hij een machtig wapen in handen heeft, dus je kunt erop rekenen dat het in het voorjaar opnieuw begint.”

Geïntimideerd en tegengehouden

De vluchtelingen worden, zover mogelijk, geholpen door lokale bevolking en hulporganisaties. Alleen is dit voor de hulpverlening ook niet veilig, vertelt Ceelen. “Ze worden tegengehouden, geïntimideerd en soms zelfs gevolgd om de vluchteling te vinden die ze dan weer weg kunnen sturen.”

“We zagen dat de lokale bevolking het telefoonnummer van hun advocaat op hun arm schreven als ze op pad gaan. Voor het geval ze in de cel terechtkomen”, licht Ceelen toe. Vanuit de cel mogen mensen namelijk één telefoontje plegen. “Dus soms lukt het de advocaten van de bevolking, die probeert te helpen, om hen vrij te krijgen.”

Hulp aan vluchtelingen

Stichting Vluchteling gaat zich inzetten om de vluchtelingen te helpen. “We willen expertise beschikbaar stellen, dus denk aan een psychologische EHBO-cursus om hulpverleners gezond te houden en de manier van omgaan met getraumatiseerde vluchtelingen. Ceelen vertelt ook dat ze iets gaan doen wat ze eigenlijk nog nooit hebben gedaan: “De vluchtelingen zitten verspreid over verschillende plekken, dus ze zelf allemaal helpen wordt lastig. Wat we daarom gaan doen is de lokale bevolking en hulporganisaties financieel ondersteunen.”

“Alle hulp die ze nu bieden, doen ze met privéspullen. Denk aan auto’s, thermoflessen en dekens”, zegt Ceelen. Hiermee kunnen de hulpverlenende organisaties betere zorg bieden zonder dat zij de eigen spullen moeten gebruiken. “Dit gebeurt met geld, oftewel met zo weinig mogelijk regels, omdat de situatie zo onvoorspelbaar is.”

EINDE BERICHT

[7]

NOS STICHTING HELPT POOLSE HULPVERLENERS BIJMIGRANTENCRISIS, OOK MET PSYCHOLOGISCHE STEUN
https://nos.nl/collectie/13882/artikel/2406740-stichting-helpt-poolse-hulpverleners-bij-migrantencrisis-ook-met-psychologische-steun

Stichting Vluchteling gaat Poolse organisaties ondersteunen die hulp verlenen aan migranten die klemzitten aan de oostgrens met Wit-Rusland. Het gaat om zowel financiële als psychologische steun aan lokale hulpverleners. In Nederland wordt een donatie-actie gestart.

De steun gaat naar twee koepelorganisaties die buiten de zogeheten no-go-zone opereren, en naar bewoners in het afgesloten grensgebied die hulp proberen te bieden. Zij zijn volgens Stichting Vluchteling goed georganiseerd, maar staan onder grote druk van de Poolse autoriteiten.

Directeur Tineke Ceelen heeft “het grootst mogelijke respect” voor de Poolse hulpverleners. “Het zijn jonge, dappere vrijwilligers die mensen in hoge nood proberen te helpen”, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Zij riskeren daarvoor vervolgd en gestraft te worden, omdat hulpverleners officieel niet in het gebied mogen komen. Op dit moment zijn er geen internationale hulporganisaties actief in de grensstreek.

Polen heeft in het grensgebied met Wit-Rusland de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor zijn behalve hulporganisaties ook journalisten niet welkom in het gebied. De precieze omvang van het leed en de hoeveelheid migranten in het gebied is daardoor onduidelijk, zegt Ceelen.

Koude wintermaanden

Duidelijk is wel dat de erbarmelijke situatie van de migranten die klemzitten niet voorbij is, stelt Ceelen. Vandaag valt de eerste sneeuw van het seizoen, in de komende wintermaanden kan het ’s nachts -15 graden worden. Dat brengt de migranten die in de bossen bivakkeren in levensgevaar.

Lokale hulporganisaties schatten dat zeker tien mensen de afgelopen maanden zijn omgekomen. “Poolse buurtbewoners die ik sprak vrezen dat er meer doden in het bos liggen, omdat de bossen gevaarlijk zijn”, zei Ceelen. Het oerbos staat bekend als ondoordringbaar gebied waar men snel verdwaalt.

Ook wil de stichting dat iedereen asiel moet kunnen aanvragen, zoals is vastgelegd in internationale verdragen. Volgens Ceelen zijn er ook migranten in de bossen die terug naar hun land van herkomst willen, “maar zij kunnen niet terug naar Minsk omdat Wit-Russische militairen hen tegenhouden en richting Polen duwen.” Ze spreekt van ‘pingpongpushbacks’, omdat beide landen de migranten naar elkaars grondgebied terugsturen.

De Wit-Russische dictator Loekasjenko wordt ervan beschuldigd de illegale migratiestroom via Wit-Rusland naar de Europese Unie te orkestreren, om zo wraak te nemen voor westerse sancties die tegen zijn regime zijn ingesteld. In een interview met de BBC erkende hij impliciet dat Wit-Rusland de migranten helpt bij hun tocht naar de EU.

EINDE NOS BERICHT

”Kleine lokale hulpacties zijn er wel, zoals een oude dame die 10 liter soep voor migranten bereidde, maar dat haalt de publieke omroep niet, zegt Bos-Karczewska.”NOS STICHTING HELPT POOLSE HULPVERLENERS BIJMIGRANTENCRISIS, OOK MET PSYCHOLOGISCHE STEUN
https://nos.nl/collectie/13882/artikel/2406740-stichting-helpt-poolse-hulpverleners-bij-migrantencrisis-ook-met-psychologische-steun

ZIE VOOR TEKST, DIRECT BOVENSTAAND BERICHT

KN.NPOOLSE KERK BIEDT NOODHULP AAN MIGRANTEN INGRENSCRISIS9 NOVEMBER 2021
https://www.kn.nl/nieuws/buitenland-nieuws/poolse-kerk-biedt-noodhulp-aan-migranten-in-grenscrisis/

De Poolse Kerk houdt een collecte voor de migranten die vastzitten bij de grens met Wit-Rusland. Caritas Polen zal het geld gebruiken voor noodhulp voor de gestrande migranten.

Aartsbisschop Stanisław Gądecki, voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, heeft de katholieken in zijn land opgeroepen om steun te bieden aan de duizenden migranten die vastzitten in een “humanitaire ramp” aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. De collecte zal op 21 november gehouden worden in kerken en kapellen in Polen.

“Met het opgehaalde geld zal Caritas Polen hulp bieden bij de migratiecrisis aan de grens en in het langetermijnproces van de integratie van de vluchtelingen die in Polen willen blijven”, aldus de aartsbisschop.

Destabilisatiepoging

De migratiecrisis aan de Pools-Wit-Russische grens duurt al vanaf de zomer. Sinds vorige week dreigt de situatie uit de hand te lopen: volgens schattingen staan er zo’n vierduizend mensen aan de grens met Polen. De Poolse grenswacht, die sinds kort wordt bijgestaan door extra troepen, meldt dat migranten proberen om door de prikkeldraadhekken te breken. Algemeen Dagblad meldt dat er in de lucht is geschoten, al is onbekend door wie.

De Wit-Russische president Loekasjenko stuurt migranten uit onder meer Syrië, Irak en Afghanistan de grens over in een poging de Europese Unie te destabiliseren. Dit vat de EU op als zijn reactie op de economische sancties die de EU zijn land heeft opgelegd na Loekasjenko’s omstreden verkiezingszege in 2020. Loekasjenko ontkent dat Wit-Rusland de vluchtelingenstroom richting Polen faciliteert.

Barmhartige Samaritaan

De migranten in het grensgebied krijgen van de Poolse noch de Wit-Russische instanties hulp. Ze bivakkeren in tenten bij temperaturen onder het vriespunt. Caritas Polen bezorgt parochies nabij de grens pakketten met thermodekens, water, voedsel en warme kleding in een poging de migranten te helpen.

“Ongeacht de omstandigheden van hun komst, hebben deze mensen onze spirituele en materiële hulp nodig”, zegt aartsbisschop Gądecki. “Als vreemdelingen hulp nodig hebben, moeten we niet wegkijken.”

“De veiligheid van Polen en haar inwoners is belangrijk, maar we moeten ook solidariteit tonen aan mensen in nood”, vervolgt hij. “De boodschap van de parabel over de barmhartige Samaritaan is urgenter dan ooit en zou universeel toegepast moeten worden, ook op de migrantencrisis.”

Bron: Catholic News Agency

EINDE BERICHT

[8]

HUMAN RIGHTSHUMAN RIGHTS WATCH RAPPORT”DIE HERE OR GO TO POLAND”BELARUS’ AND POLAND’S SHARED RESPONSIBILITY FORBORDER ABUSES

https://www.hrw.org/report/2021/11/24/die-here-or-go-poland/belarus-and-polands-shared-responsibility-border-abuses

[9]

NOS

GROTE GROEP MIGRANTEN OVERGEBRACHT VAN GRENSGEBIEDNAAR WIT-RUSSISCHE LOODS17 NOVEMBER 2021

https://nos.nl/collectie/13882/artikel/2406053-grote-groep-migranten-overgebracht-van-grensgebied-naar-wit-russische-loods

Een grote groep migranten die bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland zat, is per bus overgebracht naar een loods op Wit-Russisch grondgebied. Volgens de Wit-Russen gaat het om zo’n duizend migranten.

Het magazijn ligt volgens Wit-Rusland op zo’n 500 meter van de grens en is verwarmd. Ze krijgen er volgens Wit-Rusland voedsel, water, medische hulp en een slaapplek. Op beelden van internationale persbureaus is te zien dat het gebouw normaal gesproken wordt gebruikt voor de opslag van goederen. Nu liggen er mensen tussen metershoge stellingen.

Lang niet alle migranten hebben ervoor gekozen weg te gaan bij de grens. Sommigen willen blijven en hopen nog altijd dat ze in de Europese Unie terechtkunnen. Het gaat onder meer om Irakezen. De Iraakse overheid heeft zijn burgers opgeroepen terug te keren, omdat ze toch niet welkom zouden zijn in de EU. Er zijn terugvluchten geregeld, en naar verwachting vertrekt de eerste morgen vanuit de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Onduidelijk is of en hoeveel mensen er mee zullen gaan.

Merkel belt met Loekasjenko

De Duitse bondskanselier Merkel heeft vandaag opnieuw telefonisch contact gehad met de Wit-Russische president Loekasjenko. Zij heeft volgens haar woordvoerder de noodzaak benadrukt om, samen met onder meer de VN, humanitaire hulp te bieden aan de mensen in het grensgebied. Hulporganisaties denken dat in het gebied de afgelopen tijd zo’n tien mensen zijn omgekomen, door onder meer de kou en verdrinking.

In de verklaring viel verder op dat er niet werd gesproken over “president Loekasjenko” maar “meneer Loekasjenko”. Veel westerse landen erkennen hem niet meer, na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van augustus vorig jaar.

Polen was afgelopen week kritisch op Merkel, vanwege een telefoongesprek dat ze maandag met de Wit-Russische dictator had gevoerd. Volgens de woordvoerder van de Poolse regering was het gesprek “geen goede zet” en zal het land geen afspraken accepteren die zonder de deelname van de Polen zijn gemaakt.

Polen en de EU beschuldigen de Wit-Russische president Loekasjenko ervan dat hij de EU door het sturen van vele migranten wil destabiliseren als vergelding voor westerse sancties tegen zijn regime. Ze spreken van een “hybride oorlog”. Loekasjenko zei eerder dat hij mensen die op weg zijn naar een beter leven “in het aangename Westen” niet langer zal tegenhouden.

EINDE NOS BERICHT

[10]AAN DE GRENS TUSSEN WIT-RUSLAND EN POLEN/DE EU IN HAAR NAAKTEONMENSELIJKHEIDASTRID ESSED27 NOVEMBER 2021
https://www.astridessed.nl/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

OF

https://www.dewereldmorgen.be/community/aan-de-grens-tussen-wit-rusland-en-polen-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

OOK GEPUBLICEERD OP UITPERS.BE”DE EU IN HAAR NAAKTE ONMENSELIJKHEID”ASTRID ESSED29 NOVEMBER 2021
https://www.uitpers.be/de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

ZIE OP WEBSITE ASTRID ESSED
https://www.astridessed.nl/gepubliceerd-op-uitpers-de-eu-in-haar-naakte-onmenselijkheid/

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 t/m 10/Polen/Wit-Rusland/Vervolg

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.