Noot 80/Opmerkelijkheden

[80]

GEMEENTE AMSTERDAM

ONGEDOCUMENTEERDE JONGEREN

https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/ondersteuning/vluchtelingen/ongedocumenteerde-jongeren/

Jongeren zonder verblijfspapieren noemen we ook wel ongedocumenteerde jongeren. Voor deze groep is meer mogelijk dan je denkt.

Je bent een ongedocumenteerde jongere als:

  • je geen verblijfspapieren hebt
  • je jonger dan 18 bent

Rechten van ongedocumenteerde jongeren

In Nederland en dus ook in Amsterdam hebben alle kinderen dezelfde rechten. Ook kinderen zonder een paspoort, ID-kaart of andere verblijfspapieren.

School en stage

Als je tussen de 5 en 18 jaar bent heb je recht op gratis onderwijs, en het recht om je opleiding af te maken, ook na de 18e verjaardag! Als het je niet lukt om je in te schrijven voor een school, of als je andere problemen hebt met onderwijs en het vinden van een stageplek, neem dan contact op met de leerplichtambtenaar in jouw stadsdeel.

Als je mbo-student bent kun je stage lopen, er is een uitzondering voor werkgevers om je een stageplek aan te bieden. Daarvoor moet je wel als minderjarige zijn begonnen aan je opleiding.

Pilot toegang hoger onderwijs

De gemeente Amsterdam en vijf hogeronderwijsinstellingen willen het voor jongeren zonder verblijfsvergunning makkelijker maken om hoger onderwijs te volgen. Lees meer over de Pilot toegang hoger onderwijs voor ongedocumenteerde (Amsterdamse) jongeren.

Medische zorg

Je hebt recht op medisch noodzakelijke zorg binnen het basispakket. Als je dit niet kan betalen dan worden de kosten vergoed door het CAK. Kan je zelf geen huisarts vinden of krijg je geen zorg in bijvoorbeeld het ziekenhuis, neem dan contact op met Kruispost of Dokters van de Wereld.

Sporten

Als je lid bent van een sportclub of als je wilt gaan sporten dan kan het Jeugdfonds Sport je misschien helpen. Zij vergoeden de contributie van de club voor kinderen en jongeren die te weinig geld hebben om te sporten.

Bibliotheek

Ongedocumenteerde jongeren tot en met 26 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek (OBA). Daarmee kan je boeken, tijdschriften, video‚Äôs en muziek lenen. Kijk voor meer informatie op de website van de OBA.

Jongereninformatiepunt Noord

Als je iemand persoonlijk wilt spreken dan kun je terecht bij het Jongereninformatiepunt Noord:

Termini 22, Amsterdam Noord
020 333 9222
SMS of Whatsapp: 06 2326 0849
Geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00-17.00 uur.

Bekijk de website voor actuele informatie: www.jipnoord.nl

Reacties uitgeschakeld voor Noot 80/Opmerkelijkheden

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.