Noot 3/Klimaatdemonstratie

[3]

”Op het Museumplein vond een klein voorval plaats, toen een van de sprekers (Sahar Shirzad) de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ zei. Volgens de organisatie was de spreker uitgenodigd om een verbindende speech over vrede te geven. ,,Dit is niet gebeurd”, reageren ze achteraf.

Even later gaf Thurnberg de microfoon weer terug aan Shirzad. Ze wees erop dat er geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn ‘zonder internationale solidariteit’. Daarna ging Shirzad, winnaar van de PAX Vredesduif 2023, verder met haar toespraak, waarin ze Israël opriep te stoppen met de oorlog in Gaza.

Greta ging vervolgens zelf verder met een toespraak, maar werd toen onderbroken door een man die haar microfoon pakte en zei ‘niet voor een politieke bijeenkomst’ gekomen te zijn. Daarna ontstond er rumoer tussen de klimaatbetogers. Sommige juichten, anderen begonnen juist te joelen. ,,Lekker verbindend,” zo klonk het. Thunberg zelf riep op tot kalmte. ,,Calm down, calm down!”, riep ze een paar keer.”

AD

TIENDUIZENDEN BIJ KLIMAATMARS AMSTERDAM

GEEN AANHOUDINGEN: ”BUITENGEWOON

GOED GEGAAN”

12 NOVEMBER 2023

https://www.ad.nl/binnenland/tienduizenden-bij-klimaatmars-amsterdam-geen-aanhoudingen-buitengewoon-goed-gegaan~a3e259fa/

Tienduizenden klimaatdemonstranten hebben zondagmiddag in Amsterdam een klimaatmars gelopen, de grootste ooit in ons land. Er waren volgens de politie 85.000 mensen bij.

De deelnemers van de mars willen de politiek oproepen maatregelen te nemen tegen problemen waar Nederland mee te maken krijgt. Ze hadden zelfgemaakte vlaggen, borden en spandoeken bij zich met daarop teksten als ‘Tilburg aan zee? Nee!‘, ‘Dino, dodo, who is next?’, ‘In 2050: papa wat zijn bomen?’ en ‘Klimaatmars niet plezant? Wonen op mars is pas irritant!’.

De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg was ook aanwezig en stond tussen de demonstranten op het Rokin. De klimaatactiviste werd afgeschermd door mede-demonstranten. ,,Ik heb al heel veel kinderen weggestuurd die selfies met haar wilden maken”, zei een vrouw van de organisatie. Thunberg zingt mee met de leuzen en staat onder een spandoek waarop ‘climate justice’ staat, evenals een Palestijnse vlag met de tekst ‘end colonialism, free Palestine’.

In de stoet liepen verschillende ‘blokken’ mee van groepen die samen optrekken en zich om specifieke kwesties bekommeren. Zo had je bijvoorbeeld de ‘grootouders voor het klimaat’, het feministische blok, het anti-kernenergie-blok en een groep wetenschappers in witte labjassen. Ook is er een prikkelarm blok, dat redelijk achteraan in de mars loopt, waar minder geluid is.

Er waren zo’n 85.000 mensen op de been die een lint vormden van drie kilometer. Daarmee overtreft het de mars van 2021 toen er zo’n 40.000 mensen op af kwamen. Een van de wetenschappers die meeliep is Iosifina Foskolou. ,,Door hier als academici te zijn, willen wij mensen laten zien dat de klimaatbeweging zich baseert op een begrip van de klimaatcrisis dat volledig is gebaseerd op wetenschap en feiten.”

Voorval

Op het Museumplein vond een klein voorval plaats, toen een van de sprekers (Sahar Shirzad) de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ zei. Volgens de organisatie was de spreker uitgenodigd om een verbindende speech over vrede te geven. ,,Dit is niet gebeurd”, reageren ze achteraf.

Even later gaf Thurnberg de microfoon weer terug aan Shirzad. Ze wees erop dat er geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn ‘zonder internationale solidariteit’. Daarna ging Shirzad, winnaar van de PAX Vredesduif 2023, verder met haar toespraak, waarin ze Israël opriep te stoppen met de oorlog in Gaza.

Greta ging vervolgens zelf verder met een toespraak, maar werd toen onderbroken door een man die haar microfoon pakte en zei ‘niet voor een politieke bijeenkomst’ gekomen te zijn. Daarna ontstond er rumoer tussen de klimaatbetogers. Sommige juichten, anderen begonnen juist te joelen. ,,Lekker verbindend,” zo klonk het. Thunberg zelf riep op tot kalmte. ,,Calm down, calm down!”, riep ze een paar keer.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat Amsterdam niets kwijt wil over hoe stad aankijkt tegen de uitgesproken leus. Burgemeester Halsema noemde ‘m eerder ‘onaanvaardbaar’.

De mars verliep verder zonder problemen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. ,,Dat is met zo’n grote hoeveelheid demonstranten vrij uitzonderlijk”, laat een politiewoordvoerster weten. Ze vindt daarmee dat het buitengewoon goed is gegaan tijdens de klimaatmars. De menigte was ‘beheersbaar en controleerbaar’

Reacties uitgeschakeld voor Noot 3/Klimaatdemonstratie

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.