Noot 27/VERZET

[27]

NU.NL

KABINET HAALT UIT NAAR WILDERS

21 MAART 2014

https://www.nu.nl/politiek/3732426/kabinet-haalt-wilders.html

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft namens het voltallige kabinet hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders en diens optreden op de verkiezingsavond afgelopen woensdag.

Asscher zei dat hij met walging naar de beelden had gekeken van een café vol PVV-aanhangers die Wilders toeriepen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen.

”Een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis”, zei Asscher. Hij zei ook dat iedereen die bang is geworden van het café vol schreeuwende mensen moet weten dat de Nederlandse rechtsstaat hen beschermt.

”Dit soort taferelen mag niet leiden tot gewenning. Politici moeten de problemen benoemen en oplossen en niet de samenleving vergiftigen. Dat is de ondubbelzinnige boodschap van het voltallige kabinet”, aldus Asscher.

Hij zei ook dat Wilders zich in zijn ogen discriminerend heeft uitgelaten. “Hij heeft een hele groep opgezet tegen een andere groep Nederlanders. Daarom keuren wij dit zo scherp af.” Asscher wilde niet zeggen of Wilders haat heeft gezaaid.

”Dat is aan het Openbaar Ministerie en de rechter om te beoordelen. Daar sta ik buiten. Ik heb wel gezegd dat hij gif verspreidt door op deze manier mensen tegen elkaar op te zetten. Maar dat is geen juridische term.”

Opgestapte kamerleden

De uitspraken van Wilders hebben al tot twee opgestapte PVV-kamerleden geleid. Nadat vrijdag Roland van Vliet opstapte, vertrok vrijdag Joram van Klaveren uit de fractie.

Wilders was woensdag op het verkiezingsfeest in Den Haag. In zijn toespraak vroeg hij de aanwezige aanhang of ze “meer of minder Marokkanen in Nederland willen”. “Minder, minder, minder…” scandeerde het publiek tot zichtbaar genoegen van Wilders, die daarop antwoordde dat hij “dat gaat regelen”.

Lokaal

De lokale VVD-fracties in Den Haag en Almere willen dat de lokale PVV-fracties afstand nemen van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Pas dan is het mogelijk te praten over samenwerking.

Dat stelden vrijdag de VVD-lijsttrekkers Boudewijn Revis (Den Haag) en Miranda Joziasse (Almere). Revis raadt de PVV in Den Haag aan te breken met Wilders.

”We hebben de PVV nooit uitgesloten, maar ieder normaal mens denkt bij het zien van die beelden: dat had ik niet moeten doen”, zei Revis refererend aan PVV-fractievoorzitter Leon de Jong. Die stond naast Geert Wilders en klapte en scandeerde mee: minder, minder, minder. ”Breek met Wilders en word een normale partij ”, aldus Revis.

Eis

Miranda Joziasse van de VVD in Almere zegt dat de VVD daar geen enkele partij zal uitsluiten, maar dat in dit geval wel een eis gesteld wordt aan de PVV. Die luidt: ”ls de PVV bereid afstand te nemen van de uitspraken? Als het antwoord daarop nee is, dan houdt het gesprek op”, aldus Joziasse.

Het Haagse PVV-raadslid Andre Elissen twitterde over de kwestie: ”Realisme is ver te zoeken bij Revis. Onzinnige eis waarop antwoord voorspelbaar is.’’

De Almeerse PVV’er Toon van Dijk wil helemaal niet op de zaak ingaan. ”Ik doe daar geen uitspraken over.”

EINDE

WIKIPEDIA

KABINET RUTTE II

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_II

Reacties uitgeschakeld voor Noot 27/VERZET

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.