Noot 26/VERZET

[26]

BNN VARA JOOP.NL

WILDERS: MINDER MAROKKANEN GAAN WE REGELEN

19 APRIL 2014

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wilders-minder-marokkanen-gaan-we-regelen

Tijdens de bijeenkomst van de PVV in Den Haag heeft PVV-leider Wilders zijn publiek laten schreeuwen dat er minder Marokkanen moeten komen in Nederland. Na eerst gevraagd te hebben: “Willen jullie meer of minder Europa?” Riep de zaal: “Minder, minder, minder!” Daarna herhaalde Wilders de vraag met de PvdA als inzet en hetzelfde resultaat. Zich ongetwijfeld bewust van de mogelijke strafbaarheid van de te volgen actie, wees Wilders op de vrijheid van meningsuiting, alvorens zijn publiek te vragen: “Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland” Waarop het publiek schreeuwde om minder Marokkanen.

Wilders antwoordde zijn publiek met: 

Nou dan gaan we dat regelen.” 

Volgens Vonk-hoofdredacteur en journalist Kustaw Bessems probeert Wilders hiermee een nieuwe rechtszaak uit te lokken. Hij zegt op Twitter:

“Wilders weet: rechter zei bij vrijspraak dat ie op de grens zat. Publiek opzwepen met ‘minder Marokkanen’ is bijna hengelen naar nieuwe zaak.

Refereert zelfs expliciet aan juridische grens. Hij wil een zaak. 

Is over nagedacht. Wat Wilders op het podium doet is in NL vermoedelijk strafbaar. Later geeft hij dan weer context die hem kan beschermen.

Wilders is in volstrekte openheid een haatcampagne tegen alle Marokkanen in NL aan het voeren, maar hij zorgt voor juridische schaamlapjes.

Oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas van de VVD heeft op Twitter opgeroepen om samenwerking met de PVV te boycotten:

De actie van Wilders is wereldnieuws. The Washington Post schrijft vanavond:

The Dutch right-wing populist politician Geert Wilders has led his supporters in an anti-Moroccan chant. Wilders’ party is the fourth-largest in Parliament but leads in national opinion polls. His rise to popularity in the Netherlands over the past decade came amid a surge of anti-immigrant sentiment in a country once famed for its tolerance.”

Een week geleden sprak Wilders voor het eerst openlijk de racistische wens uit voor ‘minder Marokkanen’. 

EINDE

AD

PVV’ERS SCANDEREN: MINDER MAROKKANEN

19 MAART 2014

https://www.ad.nl/binnenland/pvv-ers-scanderen-minder-marokkanen~a71be894

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. De zaal scandeerde daarop ‘minder, minder’. Daarop zei Wilders: ‘Dat gaan we regelen’.

De PVV-voorman veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad ‘met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Wilders wilde van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk ‘minder’.

‘En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?’, zei Wilders letterlijk.

Woorden Wilders maken veel los
De woorden van Geert Wilders over Marokkanen maken veel los op Twitter. De PVV-leider vroeg zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. De zaal scandeerde daarop ‘minder, minder, minder’. Daarop zei Wilders: ‘Dan gaan we dat regelen’.

‘Dit heet aanzetten tot haat’, stelt Femke Halsema. ‘Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen’, twittert de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

‘Wilders is in volstrekte openheid een haatcampagne tegen alle Marokkanen in NL aan het voeren’, stelt journalist en columnist Kustaw Bessems.

‘Vraag niet: moet Wilders samen willen werken met Marine le Pen, maar vraag: moet Le Pen samen willen werken met Wilders?’, aldus campagnestrateeg Kaj Leers.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noot 26/VERZET

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.