Noot 20/VERZET

[20]

”Na de breuk zegde Geert Wilders i namens de PVV-fractie het in oktober 2010 gesloten gedoogakkoord i op. Premier Mark Rutte i diende op zaterdagavond 21 april het ontslag van zijn kabinet aan de Koningin aan. Na overleg tussen de fracties in de Tweede Kamer en een Kamerdebat op 24 april werd besloten op 12 september vervroegde Tweede Kamerverkiezingen te houden.”

PARLEMENT.COM

KABINETSCRISIS 2012: DE CATSHUISCRISIS

https://www.parlement.com/id/vj1ped4lzuz8/kabinetscrisis_2012_de_catshuiscrisis

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 19

”Het kabinet viel op 23 april 2012 als gevolg van de Catshuiscrisis i. De PVV achtte zich na het mislukken van de besprekingen over het terugdringen van het begrotingstekort niet langer gebonden aan het gedoogakkoord. Premier Rutte bood daarop het ontslag van zijn kabinet aan. Op 5 november 2012 trad het kabinet-Rutte II i aan als opvolger.”

PARLEMEMT.COMKABINET-RUTTE I

https://www.parlement.com/id/vij7e8jky5lw/kabinet_rutte_i_2010_2012

Dit minderheidskabinet i van VVD i en CDA i werd gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen 2010 i en trad op 14 oktober 2010 aan als opvolger van het kabinet-Balkenende IV i. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer sloten de regeringspartijen een gedoogakkoord i met de PVV i. VVD-leider Mark Rutte i werd de eerste premier van VVD-huize.

Als belangrijke taken zag het kabinet het saneren van de overheidsuitgaven, het vergroten van veiligheid en het verkleinen van de overheid. Daarnaast wilde Rutte I de gevolgen van de economische crisis bestrijden en de migratie beperken. Motto van het kabinet was ‘vrijheid en verantwoordelijkheid’.

Het kabinet viel op 23 april 2012 als gevolg van de Catshuiscrisis i. De PVV achtte zich na het mislukken van de besprekingen over het terugdringen van het begrotingstekort niet langer gebonden aan het gedoogakkoord. Premier Rutte bood daarop het ontslag van zijn kabinet aan. Op 5 november 2012 trad het kabinet-Rutte II i aan als opvolger.

EINDE

”Op 21 april werd bekendgemaakt dat de onderhandelingen in het Catshuis waren mislukt. De VVD, het CDA en de PVV waren het niet eens geworden over een pakket aan miljardenbezuinigingen.[37][38][39][40] Wilders meldde dat zijn partij per direct niet langer de gedoogpartner was van het kabinet. Het gevolg was dat het kabinet-Rutte I op 23 april 2012 viel.”

WIKIPEDIA

KABINET RUTTE I/MISLUKT CATSHUISOVERLEG

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_I#Mislukt_Catshuisoverleg

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

KABINET RUTTE I

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_I

Reacties uitgeschakeld voor Noot 20/VERZET

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.