Noot 13/A Few Good Men

[13]

HET PAROOL

BABY VAN DRIE MAANDEN OUD OVERLEDEN IN SPORTHAL

TER APEL

21 AUGUSTUS 2022

https://www.parool.nl/nederland/baby-van-drie-maanden-oud-overleden-in-sporthal-ter-apel~bc5e01e9/

In de sporthal van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is een drie maanden oude baby overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De doodsoorzaak is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.

‘Het COA-personeel is diep geschokt door deze verschrikkelijke gebeurtenis. Met name in Ter Apel komt dit hard aan,’ meldt de woordvoerder van het COA. ‘Onder bewoners en medewerkers heersen gevoelens van verdriet en onmacht,’ aldus het COA.

Het COA geeft de naam en andere details van het kind niet vrij. Het is niet duidelijk via welke landen het kind met zijn ouder(s) naar Ter Apel is gereisd. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat in een tweet weten ‘diep geschokt’ te zijn ‘door deze verschrikkelijke gebeurtenis.’ Hij wenst de familie en het personeel veel sterkte toe.

De sporthal staat op het terrein van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, waar vluchtelingen zich moeten melden als zij in Nederland arriveren. Door ruimtegebrek wordt de sporthal nu al een tijd lang gebruikt als extra opvanglocatie.

Door het enorme ruimtegebrek sliepen dinsdagnacht zevenhonderd mensen buiten. Niet eerder waren zoveel mensen veroordeeld tot een slaapplek in de open lucht.

Tentenkamp

Asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum wachten op een opvangplek mogen niet meer in tenten verblijven. Dat staat in een noodverordening van de Groningse burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Groningen.

Eerder gaven betrokken burgers tenten aan de vluchtelingen, maar daardoor krijgt ‘het terrein buiten de hekken het karakter van een tentenkamp’, aldus de verordening. In het verbod staat dat de tenten ‘het zicht van de camera’s beperken’ en kunnen leiden tot onoverzichtelijke en onveilige situaties. Bovendien zouden tentharingen als wapen zijn ingezet bij vechtpartijen.

Extra opvang

Burgemeester Schuiling wil dat er uiterlijk vrijdag een tijdelijke extra opvang gerealiseerd is. Staatssecretaris Van der Burg is daar ‘volop mee bezig’. Op deze nieuwe locatie kunnen asielzoekers voor korte tijd worden opgevangen als het bij het aanmeldcentrum te druk is. Deze locatie moet niet in Ter Apel zelf komen − het dorp is overbelast.

Het Rode Kruis opende het humanitaire servicepunt nabij het aanmeldcentrum woensdagmorgen niet. Het is er zo druk dat de hulporganisatie eerst meer hulp wil laten komen. Eerder werd het servicepunt gesloten om de veiligheid van medewerkers te garanderen, nadat er vechtpartijen uitbraken.

Werk neergelegd

Een deel van het COA-personeel in Ter Apel legde dinsdag het werk neer. De onvrede over de aanhoudende crisis was voor werknemers te veel. COA-woordvoerder Jacqueline Engbers: ‘We zijn er om mensen op te vangen, niet om ze op de stoep te laten staan.’

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is kritisch op de huidige omstandigheden. Andrea Vonkeman, hoofd van UNHCR Nederland, stelt dat de problemen in de asielopvang niet alleen in Nederland spelen, maar ook in bijvoorbeeld België en Oostenrijk.

Aanmelden in de drukte

Ter Apel is de laatste jaren uitgegroeid tot het gezicht van de Nederlandse asielopvang. De kleine plaats in Groningen is de enige plek in Nederland waar asielzoekers zich kunnen aanmelden. Door jarenlang beleid van openen en sluiten van AZC’s kunnen asielzoekers vanuit Ter Apel al maanden niet doorstromen naar opvanglocaties. Tegelijkertijd krijgen statushouders in AZC’s niet op tijd een woning toegewezen, waardoor de gehele asielketen verstopt.

Staatssecretaris Van der Burg maakte begin juli bekend dat dat een tweede aanmeldcentrum geopend zal worden in Bant, in de Noordoostpolder.

Kamerleden reageren geschokt op het overlijden van de baby in de sporthal bij het aanmeldcentrum Ter Apel. GroenLinks en de PvdA willen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) per brief opheldering geeft over de dood van de baby.

Reacties uitgeschakeld voor Noot 13/A Few Good Men

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.