[Artikel Peter Storm]/No Pasaran in de Schilderswijk

NO PASARAN IN DE SCHILDERSWIJK

 

woensdag 13 augustus 2014

Vandaag geschreven, intussen geplaatst op de website van de Autonomen Den Haag, en nu dus ook hier te lezen: een nieuw stukje van mijn hand.

Geert Wilders roept op om op 20 september deel te nemen aan een volgende optocht van Pro Patria, het etiket waarachter talloze extreem-rechtse figuren demonstreerden in de Schilderswijk. Die betoging richtte zich in woorden tegen de Jihadistische club ISIS, maar dat was voornamelijk een voorwendsel voor wat feitelijk een fascistenmars was. Het heette een een ‘Mars voor de Vrijheid hetgeen het extra gepast maakt dat Wilders’ Partij Voor de Vrijheid (PVV) de volgende editie ervan nu openlijk ondersteunt. Geert Wilders opereert steeds nadrukkelijker zij aan zij met openlijke nazi ‘s. Zelfs de meest flinterdunne redenen om hem het etiket ‘fascist’ te onthouden, komen hiermee te vervallen. In en om de Schilderswijk hoort duidelijk een alerta, alerta antifascista te klinken, op 20 september en alle dagen in de aanloop ernaar toe.

 

 

De Pro Patria-optocht van 10 augustus laat zien hoe gevaarlijk de situatie al is. Er deden pakweg 200 mensen aan deel. Daaronder, blijkens een inventarisatie van Antifascistische Actie (AFA) Den Haag, een hele reeks fascistische kopstukken. Twee mensen van de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet worden genoemd, iemand van de Autonoom Nationaal Socialistische Actie met een verleden in nazigroep Combat 18; iemand van de Verenigde Nederlands Arische Broederschap; iemand met een verleden in Blood and Honour, een keiharde neonazigroepering. Namen, foto ‘s en meer details over wie wanneer een hakenkruis vertoonde, joodse graven bekladde,of een Somalisch gezin aanreed, vind je in genoemde inventarisatie. Een van de openlijke nazi ś slaagde er in om aangehouden te worden omdat hij een mededemonstrant, een van Israëlische vlag voorziene ex-PVV-er, aanviel en voor ‘kankerjood’ uitmaakte.

Dit zootje extreem rechtse types marcheerde dus door de Schilderswijk in wat AFA terecht aanduidde als “vooral een anti moslim protest” en een “regelrechte provocatie aan de bewoners van de Schilderswijk en Transvaal”, wijken waarvan gesuggereerd werd dat ISIS-sympathisanten ze “in hun greep zouden hebben”; de mensen in de Schilderswijk worden ermee “weggezet als ISIS sympathisanten”. De racistische toonzetting bleek uit het feit dat er vanuit de optocht “erg agressief gereageerd werd naar mensen die naar buiten stonden te kijken omdat ze een niet blank/ Nederlands uiterlijk hadden”. De zesde foto uit een reeks die de Volkskrant publiceerde, laat iets van dit soort vijandigheid zien. Het is best denkbaar dat enkele van de deelnemers echt verontrust zijn wegens dat enge ISIS. Het verandert niets aan de kern: dit was een fascistische mars, een georganiseerde intimidatiepoging van moslims, van migranten. Dat daarvoor tegen de 200 mensen op de been waren, is ernstig, want deze aantallen zijn aanzienlijk hoger dan op de gangbare nazi-optochtjes van de laatste jaren.

Vanuit de buurt kwam een reactie: boze mensen keerden zich tegen de optocht. Nu.nl schreef dat zij stenen gooiden naar agenten, en dat mensen riepen “hier heerst de sharia”. De NRC rept echter niet van pro-sharia-leuzen, maar noemt wel geweld tegen politie en pers door “agressieve tegendemonstranten”. Gek he, die agressie, als de wijk waartin ii jij woont wordt belaagd door een fascistenmars, de politie die mars ‘begeleidt en de pers alles registreert alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om een hele wijk als ISIS-bolwerk weg te zetten?! Dit zegt AFA ervan: “Buurtbewoners keerden zich tegen de extreem-rechtse demonstratie en blokkeerden de route halverwege de Hoefkade. In de media worden deze buurtbewoners en hun tegenprotest nu geframed als ISIS aanhangers, echter ontbreekt daarvoor elk bewijs en spreken buurtbewoners dat ook met klem tegen.”

Het beeld van een anti-ISIS-optocht die gedwarsboomd werd door ISIS-supporters klopt dus dubbel niet. Het was geen authentieke anti-ISIS-demonstratie maar een verkapte anti-moslim-mars die dreef op extreem-rechtse activisten en sentimenten; en die werd gedwarsboomd, niet door ISIS-supporters maar door terecht getergde bewoners van een gecriminaliseerde buurt. Dat er onder die mensen een enkele ISIS-sympathisant geweest kan zijn die wat heeft geroepen, kan waar zijn maar verandert aan de kern van de zaak niets. De tegendemonstranten stonden in hun recht, hun protest was legitieme zelfverdediging tegen extreem-rechts.

Het ziet er naar uit dat die legitieme zelfverdediging binnenkort weer nodig is, en dat stevige steun daarbij noodzakelijk is. Op 20 september wil Pro Patria dus wederom een Mars voor de Vrijheid houden. Dat betekent: weer een fascistische optocht in en om de Schilderswijk. Geert Wilders riep vervolgens op om daaraan mee te doen. Hij wil dat “heel veel mensen, liefst duizenden (…) meelopen om te laten zien dat het hier om Nederlands grondgebied gaat en dat we geen shariawijk accepteren.” Alsof de bewoners van die wijk niet in Nederland wonen. Alsof die wijk iets anders is dan een volkswijk waar migranten van talloze achtergronden en opvattingen proberen om hun leven te leiden zo goed en zo kwaad als dat gaat, in een context van armoede en repressief, racistisch politieoptreden. Net als de Patria-marsen zelf criminaliseert Wilders op deze wijze een hele buurt en haar bewoners door ze weg te zetten als fundamentalisten. Het is haatzaaien, en precies voor dit haatzaaien roept hij nu zijn achterban de straat op.

Dat laatste is een nieuwe stap in de steeds openlijker fascistische strategie van Wilders. Heel lang beperkte hij zich tot gestook in het parlement en in de media. Intimiderende straatactie – handelsmerk van old skool fascisten – maakte nog nauwelijks deel uit van zijn repertoire, hetgeen voor te velen een argument was om hem een ‘gewoon’ politicus met nogal rechtse rechtse opvattingen te noemen maar nadrukkelijk geen fascist. Vorig jaar mobiliseerde hij 1500 tot 200 mensen in wat formeel een protest tegen bezuinigingen was. Onder hen waren echter zeer zichtbaar allerlei extreem-rechtse lui, met bijbehorende symboliek waaronder de door de NSB gehanteerde Princenvlag, zichtbaar. Hij liet zich deze fascistensupport aanleunen. Of hij er heel blij mee was – gezien de negatieve media-aandacht die er enigszins op volgde – is de vraag. Dat hij er niet heel erg mee zat, was duidelijk. Maar het waren hier fascisten die in het kielzog van de PVV opereerden.

Nu is het echter andersom! De PVV-chef roept zijn aanhang op om aan een herkenbaar fascistische mars mee te doen. Waar hij toen nog – weinig overtuigend – kon zeggen: ik heb deze lui niet besteld, daar gaat hij nu willens en wetens achter ditzelfde slag mensen aanlopen met zijn aanhang. Daarmee voegt hij zich met zijn aanhang openlijk in een aantoonbaar fascistische straatactie. Is het nu wellicht eindelijk duidelijk dat we met Geert Wilders en zijn PVV van doen hebben met een levensgevaarlijk fascistisch fenomeen? En gaan we dat nu eindelijk eens van breed maar tegelijk militant tegengas voorzien? Iets met No Pasaran wellicht, vertaald in minstens alle talen die in en om de Schilderswijk worden gesproken?

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/No Pasaran in de Schilderswijk

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.