[Steungroep 13 september]/”Als u die uitdeelt, wordt u aangehouden”

“ALS U DIE UITDEELT, WORDT U AANGEHOUDEN”

 

Oom agent kwam wat laat, maar het moest toch even gezegd worden tegen de mensen die waren afgekomen op het uitdelen van de poster Waar blijft de Hollandse opstand: “Als u die uitdeelt, wordt u aangehouden”. Gelach alom, en: “Wilt u er eentje?”
webIMG_5220-kleiner
Vandaag vond de regiezitting plaats van het Hoger Beroep van Joke Kaviaar in de zaak waarin ze wordt beschuldigd van ‘opruiing’ door vier opinie artikelen over het migratiebeleid. De rechtbank veroordeelde haar op 22 januari tot vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf vanwege die artikelen.

Een daarvan is nu op poster gezet. Het is de eerste poster van de reeks van vier in de aanloop naar de inhoudelijk behandeling van de zaak, en deze poster werd vandaag vooraf aan de regiezitting voor het gebouw van het Hof uitgedeeld. De uitdelers en Joke werden op de weg naar het Hof verrast door een vlakbij het Hof geplaatste leus: “Ontsteek het vuur van verzet! Tegen censuur van mensen & meningen!” Klasse. Dat begon vast goed.
webIMG_5208-kleiner
De poster verscheen afgelopen zaterdag, is op te halen bij het Fort van Sjakoo in Amsterdam en bij De Rooie Rat in Utrecht en wordt inmiddels in diverse steden geplakt. In Zaandam meldde het Noord Hollands Dagblad dat de politie er één had weggescheurd die op de gevel van de krant hing. Omdat het opruiing is, aldus de politiewoordvoerder.

Vandaag bij het Hof liet de politie vooraf aan de regiezitting het uitdelen ongemoeid, ookal was het uitdelen vantevoren aangekondigd. Veel mensen, ook toevallige passanten en andere mensen die het gerechtsgebouw in of uit gingen, namen de posters aan. Missie geslaagd. De posters mochten alleen niet de rechtszaal mee in, en ook niet mee op de met pantserglas beveiligde publieke tribune van de rechtszaal. Ze moesten worden afgegeven. Stel je voor dat het Hof ze zou zien!

Tijdens de zitting ging het vooral over de vraag of getuigen van de Nationale Recherche zullen worden opgeroepen om te verklaren over met name de start van het onderzoek die nu zeer ongeloofwaardig op een doodgewone ‘surveillance’ moet lijken, en of de ruim 300 foto’s die tijdens de huiszoeking zijn gemaakt zullen worden toegevoegd aan het procesdossier. Het maken van zoveel foto’s is namelijk niet gebruikelijk bij een huiszoeking, foto’s van onder andere alle kamers, hoeken en gaten van de woning, en talloze privé- en andere documenten tot een telefoonklapper, en visitekaartjes van advocaten aan toe.
Het heeft er alle schijn van dat de zaak is aangezwengeld door de AIVD met als doel door justitie zoveel mogelijk informatie te laten verzamelen bij de doorzoeking ten behoeve van de AIVD. Dat is machtsmisbruik en schending van privacy onder artikel 8 EVRM, zo betoogde advocaat Soeteman. De AIVD gebruikt justititie als hefboom.

De Advocaat Generaal namens het OM beschuldigde de verdediging van een fishing expedition. Geestig, want dat is juist wat zij zelf hebben gedaan. Opvallend was dat de AG aangaf dat de uitgebreide doorzoeking mogelijk was door de verzwaarde aanklacht ‘opruiing met terroristisch oogmerk’. Een verzwaring die justitie in de dagvaarding heeft laten vallen, hetgeen al deed vermoeden dat die alleen maar was gebruikt om aan meer bevoegdheden te komen. Op zich is de huiszoeking weliswaar op grond van normale bevoegdheden gedaan, zogenaamd om uit te vinden of Joke ook Joke Kaviaar is, maar de AG gaf nu zelf dus toe dat het ‘terroristisch oogmerk’ de extreem grondige huiszoeking gerechtvaardigd had!
De AG vond het horen van de getuigen niet nodig, de foto’s ook niet, het heeft allemaal niks met bewijsvoering te maken, de zaak is rond, dus waar zeurt de verdediging nu over. Dat justitie van alles achterhoudt, waardoor niets te controleren valt van wat ze allemaal hebben uitgespookt, werd door Soeteman dan ook betiteld als: er valt niets te vissen, want het OM heeft de hengel en het aas weggegooid.

Na drie kwartier werd de zitting geschorst om nog eens drie kwartier later gevolgd te worden door de beslissing. In de tijd daartussen gingen we allemaal even naar buiten om een luchtje te scheppen. En toen kwam dus Oom Agent om te waarschuwen dat de posters niet mochten worden uitgedeeld. Rijkelijk laat en hilarisch dus.

De beslissing van het Hof: getuigen worden niet opgeroepen, de foto’s worden niet toegevoegd. Wel moet de Nationale Recherche binnen een maand twee aanvullende processen verbaal leveren: één om nader te verklaren wie opdracht heeft gegeven voor de start van het onderzoek, die nu nog een toevallige ontdekking van opruiende teksten op een website lijkt, en één over de huiszoeking: wie heeft waarom opdracht gegeven om zo uitvoerig huiszoeking te laten verrichten.

Naar verwachting wordt de zaak inhoudelijk voortgezet in februari of maart volgend jaar.

De posters die mensen moesten inleveren in het paleis van justitie kregen zij weer terug. Het bezit is niet strafbaar… maar o wee als je ze uitdeelt, plakt, of ophangt, dan ben je schuldig aan opruiing!

Ook schuldig worden aan opruiing? Haal de posters op of mail naar info@13-september.nl, zolang de voorraad strekt. Over een tijdje de tweede!

Zie ook het fotoverslag op Indymedia

Reacties uitgeschakeld voor [Steungroep 13 september]/”Als u die uitdeelt, wordt u aangehouden”

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.