Noten 7 t/m 9/Nederlandse Politiebond

[7]

STEUN EN EERBETUIGING AAN ALLE FRANSE COLLEGA’S

1 JULI 2023

https://politiebond.nl/actueel/nieuws-and-blog/steun-en-eerbetuiging/

ZIE VOOR GEHELE STEUNBETUIGING, NOOT 3

[8]

ZIE NOTEN 2 EN 5

[9]

”De politieagent die dinsdag in de Parijse voorstad Nanterre een jonge automobilist doodschoot, hield zich niet aan de voorwaarden voor het gebruik van zijn dienstwapen. Dat zegt de officier van justitie die de dood van de 17-jarige Nahel onderzoekt.”

NOS

NACHT VAN RELLEN IN FRANKRIJK NA DOODSCHIETEN JONGEN, AGENT SCHOND

VOORWAARDEN GEBRUIK WAPEN

29 JUNI 2023

https://nos.nl/artikel/2480717-nacht-van-rellen-in-frankrijk-na-doodschieten-jongen-agent-schond-voorwaarden-gebruik-wapen

De politieagent die dinsdag in de Parijse voorstad Nanterre een jonge automobilist doodschoot, hield zich niet aan de voorwaarden voor het gebruik van zijn dienstwapen. Dat zegt de officier van justitie die de dood van de 17-jarige Nahel onderzoekt.

De jongen werd dinsdagochtend staande gehouden bij een verkeerscontrole. Op videobeelden is te zien dat een agent zijn pistool op hem richt en te horen dat iemand zegt: “Ik schiet een kogel door je kop”. Dan trekt de auto op en klinkt een schot. De auto botst tegen een paal en de jongen sterft ter plekke. Wat er daarvoor plaatsvond en wat er in de auto gebeurde, is in de video niet te zien.

De officier van justitie stelde op basis van verklaringen van agenten en getuigen en video-opnamen een tijdlijn samen:

Twee motoragenten zagen dinsdag om 07.55 uur een Mercedes AMG met een Pools kenteken met hoge snelheid over een busbaan rijden. In de auto zaten een jonge bestuurder en twee passagiers.

De agenten gaven twee keer aan dat de auto moest stoppen, maar de bestuurder bleef doorrijden en de motoragenten zetten de achtervolging in. Tijdens de achtervolging maakte de bestuurder meerdere verkeersovertredingen.

Uiteindelijk stopte de auto voor een rood licht, waarop een agent de bestuurder opdroeg de motor uit te zetten en uit de auto te komen.

De agenten zeggen dat ze hun wapens trokken en op de bestuurder richtten om hem ervan te weerhouden dat hij door zou rijden. De bestuurder trok toch op waarop de agent besloot om te schieten.

Een kogel trof de bestuurder in een arm en de borst, waarna de auto tegen een paal botste. Een passagier ging ervandoor. Het was 8.21 uur toen hulpverleners werden opgeroepen om eerste hulp te verlenen. Ze pasten eerste hulp toe, maar de bestuurder overleed ter plekke.

De aangehouden passagier is dinsdagavond vrijgelaten. Naar de tweede passagier wordt nog gezocht. In de auto zijn geen drugs of verboden voorwerpen gevonden.

Na verspreiding van de beelden braken gisteravond in meerdere Franse steden hevige onlusten uit. Het bleef tot aan het ochtendgloren onrustig. Verspreid over heel Frankrijk zijn zo’n 150 mensen aangehouden en 170 agenten raakten gewond.

President Macron kwam vanochtend met een aantal ministers in spoedberaad bijeen. Hij noemde het doodschieten Nahel gisteren al “niet uit te leggen en onvergeeflijk”. Na de rellen van vannacht noemde hij het geweld tegen politiebureaus, scholen en gemeentehuizen “niet goed te praten”. Vanavond en vannacht worden 40.000 agenten op de been gebracht om nieuwe onlusten de kop in te drukken.

In het parlement is gisteren een minuut stilte gehouden. Ook premier Borne is geschrokken: “De schokkende beelden die zijn uitgezonden, laten een politie-ingrijpen zien dat duidelijk niet overeen lijkt te komen met de regels waar de politie zich aan moet houden.”

De verontwaardiging van de politici is misschien oprecht, maar politiek Frankrijk is mogelijk ook bang voor een herhaling van de ongeregeldheden van het najaar van 2005. Toen waren er in Parijs en andere Franse steden wekenlang rellen, nadat twee jongeren in achterstandswijk waren geëlektrocuteerd toen zij zich op de vlucht voor de politie hadden verstopt in een stroomverdeelstation.

Ook in de jaren daarna ging het vaak mis, omdat de voedingsbodem voor de spanningen niet verdween. In de buitenwijken van grote Franse steden is de armoede groot, zijn de criminaliteit- en werkloosheidcijfers hoog en is het vertrouwen in de politie laag.

De bewoners vinden dat de politie hen vaak als uitschot behandelt. “Mensen met een Arabisch of Afrikaans uiterlijk worden in Frankrijk beschouwd als uitschot”, zei een broer van een man die in 2016 na zijn arrestatie overleed. “Je kunt hier gewoon overlijden in een politiebusje.”

Discriminatie en racisme

Burgerrechtenactivisten roepen opnieuw op om een eind te maken aan de manier waarop politiemensen met name in achterstandswijken te werk gaan. Die zouden zich stelselmatig schuldig maken aan discriminatie, racisme en het gebruik van buitensporig geweld.

Mensenrechtengroepen wijzen erop dat agenten na 2017 vaker hun vuurwapen gingen gebruiken. Dat jaar werd de instructie voor het gebruik daarvan versoepeld. Vorig jaar werden in Frankijk bij verkeerscontroles dertien mensen doodgeschoten. De meesten waren zwart of hadden een Noord-Afrikaanse achtergrond.

Op initiatief van de moeder van Nahel is er vanmiddag een stille tocht. De burgemeester van Nanterre roept iedereen op kalm te blijven.

EINDE BERICHT

” De agent die Nahel doodschoot, is donderdag in hechtenis geplaatst en wordt vervolgd voor doodslag.”

TELEGRAAF

DOOR FRANSE POLITIE DOODGESCHOTEN

17-JARIGE NAHEL WORDT BEGRAVEN

1 JULI 2023

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1344189599/door-franse-politie-doodgeschoten-17-jarige-nahel-wordt-begraven#:~:text=De%20agent%20die%20Nahel%20doodschoot,het%20opnieuw%20tot%20botsingen%20kwam.

NANTERRE – In Frankrijk wordt zaterdag de 17-jarige Nahel begraven. Hij werd dinsdag doodgeschoten door de politie toen hij probeerde weg te rijden bij de agenten die zijn auto hadden gestopt vanwege verkeersovertredingen. De familie van de jongen heeft media gevraagd weg te blijven bij de uitvaart, omdat het „een dag van bezinning” is voor de nabestaanden.

Nahels dood heeft in heel Frankrijk tot woede en rellen geleid. Het werd eerst onrustig in Nahels woonplaats Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.

Nahel had een Algerijnse afkomst. De betogers schreeuwden leuzen als „iedereen haat de politie” en „gerechtigheid voor Nahel.” De agent die Nahel doodschoot, is donderdag in hechtenis geplaatst en wordt vervolgd voor doodslag.

Donderdag werd in Nanterre een protestmars gehouden, die door zijn moeder werd geleid. De mars ging van Nahels huis naar het politiebureau, waar het opnieuw tot botsingen kwam. De menigte gooide met stenen en andere voorwerpen, de politie sloeg terug met wapenstokken en gebruikte traangas. Op veel plekken in Frankrijk zijn de afgelopen dagen auto’s en andere objecten in brand gestoken.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 7 t/m 9/Nederlandse Politiebond

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.