Noten 61 en 62/Onschuldig tot schuld bewezen

[61]

ENCYCLO.NL

IN CASU

”in casu bijwoord Uitspraak:   [ɪn’kazy] in het geval waar ik het over heb ”

https://www.encyclo.nl/begrip/in_casu

[62]

NOS

NPO LAAT EXTERN EN ONAFHANKELIJK ONDERZOEK DOEN

NAAR DWDD

21 NOVEMBER 2022

https://nos.nl/artikel/2453315-npo-laat-extern-en-onafhankelijk-onderzoek-doen-naar-dwdd

NPO laat extern en onafhankelijk onderzoek doen naar DWDD

De NPO stelt een extern en onafhankelijk onderzoek in naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door. Dat heeft de NPO vanmiddag laten weten aan staatssecretaris Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Het onderzoek moet gaan over “wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan”. Dit houdt concreet in dat zal worden gekeken naar de rol van “alle verantwoordelijken, dus ook de directieleden”, zegt een woordvoerder van de NPO. Ook komt er een actieplan waarin de NPO en de verschillende omroepen samen bepalen wat nodig is om een veilige werkomgeving te creëren.

Oud-DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk kwam dit weekend in opspraak na een publicatie in de Volkskrant. Hierin stond dat de presentator en een aantal eindredacteuren zich bij het tv-programma jarenlang schuldig hadden gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak met tientallen voormalige medewerkers, die vertelden over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.

Externe partij

De NPO zal de staatssecretaris eind deze week laten weten hoe de aanpak van het volledige proces wordt georganiseerd. Het onderzoek moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond. Ook moet het actieplan dan af zijn.

Een actiepunt dat volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang moet worden opgenomen in het plan is “betere begeleiding van presentatoren, eindredacteuren en redactieleden die bij het maken van de programma’s onder hoge druk moeten presteren”.

Ook is het volgens Leeflang belangrijk dat er minder met kortlopende contracten gewerkt gaat worden. “Het is onze verantwoordelijkheid om samen met de omroepen te zorgen voor het gedrag en de cultuur die horen bij een veilige werkomgeving voor iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt.”

De beslissing van Van Nieuwkerk om te stoppen bij BNNVARA zegt Leeflang te “respecteren”.

EINDE NOS BERICHT

NOS

MATTHIJS VAN NIEUWKERK WERKT MEE AAN

ONDERZOEK NAAR DWDD

25 NOVEMBER 2022

https://nos.nl/artikel/2453854-matthijs-van-nieuwkerk-werkt-mee-aan-onderzoek-naar-dwdd

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar DWDD

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan het onderzoek naar de werkomstandigheden bij het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat laat zijn woordvoerder weten.

De NPO maakte afgelopen week bekend dat een externe partij daar onafhankelijk onderzoek naar gaat doen. DWDD werd in 2020 voor het laatst uitgezonden. Ook komt er een actieplan waarin de NPO en de verschillende omroepen samen bepalen wat nodig is om een veilige werkomgeving te creëren.

Oud-presentator Van Nieuwkerk raakte vorige week in opspraak na een publicatie in de Volkskrant. Hierin kwam naar voren dat Van Nieuwkerk en een aantal eindredacteuren zich bij het tv-programma jarenlang schuldig hadden gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en dat de leiding van de omroep niet ingreep ondanks meldingen daarover. Van Nieuwkerk verbrak deze week zijn banden met BNNVARA. De omroep heeft alle oud-medewerkers van DWDD hulp aangeboden.

NPO toch op afstand bij onderzoek

De NPO maakt maandag meer bekend over het onderzoek. Een woordvoerder zegt vandaag dat de NPO toch niet de directe opdrachtgever zal zijn, zoals woensdag nog werd gezegd. Een nog te vormen commissie gaat de onderzoeksopdracht opstellen. Details wilde de woordvoerder niet geven.

Op de positie van de NPO als opdrachtgever was kritiek van toezichthouder Commissariaat van de Media, omdat de onafhankelijkheid van het onderzoek daardoor in twijfel kon worden getrokken. Dit heeft te maken met de rol van NPO-directeur Frans Klein. Hij was in het verleden als mediadirecteur van BNNVARA betrokken bij DWDD. Klein heeft in afwachting van het onderzoek tijdelijk zijn taken neergelegd.

EINDE NOS BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 61 en 62/Onschuldig tot schuld bewezen

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.