Noten 6 t/m 8/Februaristaking/Herdenking toen/Verzet nu

[6]

WIKIPEDIA

WEERBAARHEIDSAFDELING

https://nl.wikipedia.org/wiki/Weerbaarheidsafdeling

[7]

”De WA trachtte caféhouders die niet van zins waren de toen net uitgevaardigde bordjes met teksten als ‘Voor Joden verboden’ of ‘Joden niet gewenscht’ te bewegen deze borden wél op te hangen. Dit leidde tot diverse opstootjes in de omgeving van het Rembrandtplein.”

WIKIPEDIA

RAZZIA VAN AMSTERDAM/OPSTOOTJES REMBRANDTPLEIN

https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia_van_Amsterdam#Opstootjes_Rembrandtplein

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

RAZZIA VAN AMSTERDAM

https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia_van_Amsterdam#:~:text=de%20Oostelijke%20Eilanden.-,Opstootjes%20Rembrandtplein,de%20omgeving%20van%20het%20Rembrandtplein.

[8]

”In 1941 trekken mannen van de Weerafdeling (WA) van de Nationaal Socialistische Beweging naar de Amsterdamse Jodenbuurt om Joden te mishandelen. Bij gevechten met Joodse knokploegen wordt een WA-man gedood.”

NATIONAAL ARCHIEF

FEBRUARISTAKING (1941)

https://www.nationaalarchief.nl/beleven/onderwijs/bronnenbox/februaristaking-1941

Waarom ontstaat de februaristaking tegen de Duitsers?

In 1941 trekken mannen van de Weerafdeling (WA) van de Nationaal Socialistische Beweging naar de Amsterdamse Jodenbuurt om Joden te mishandelen. Bij gevechten met Joodse knokploegen wordt een WA-man gedood.

De spanning loopt hierna op en als op 19 februari de Duitsers een inval doen bij ijssalon Koko, verdedigen de Joodse eigenaars zich met ammoniakgas. Ter vergelding volgen er op 22 en 23 februari razzia’s, waarbij 425 Joden ‘in gijzeling’ worden genomen. Als protest organiseren communisten op 25 februari de Februaristaking. Amsterdam komt stil te liggen en de vonk slaat over naar onder andere Haarlem, de Zaanstreek, het Gooi en Utrecht. Met harde hand breken de Duitsers de staking. Met de drie jaar latere Spoorwegstaking (1944) vormt ze een van de weinige proteststakingen in het bezette Europa

EINDE STUK

”Vanaf de winter van 1940/’41 vielen leden van de nationaalsocialistische Weerbaarheidsafdeling van de NSB, kortweg de WA, joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. De bewoners van deze overwegend arme buurt verzetten zich en vormden knokploegen. Ze werden in hun verzet gesteund door andere – niet-joodse – Amsterdammers, vooral bewoners van de Jordaan en de Eilanden”

WIKIPEDIA

JOODSE RAAD VOOR AMSTERDAM/RAZZIA IN DE JODENBUURT

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_Raad_voor_Amsterdam#Razzia_in_de_Jodenbuurt

ORIGINELE BRON

WIKIPEDIA

JOODSE RAAD VOOR AMSTERDAM

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_Raad_voor_Amsterdam

”De herdenking vindt plaats dicht bij het Waterlooplein. In februari 1941 hebben Joodse knokploegen daar gevochten om de Joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende weerbaarheidafdeling (WA) van de NSB.”

GEMEENTE AMSTERDAM

HERDENKING JOODS VERZET

https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/evenementen/herdenkingen/herdenking-joods/#:~:text=De%20herdenking%20vindt%20plaats%20dicht,(WA)%20van%20de%20NSB.

Herdenking Joods Verzet

Op 24 februari 2023 om 14.00 uur is de herdenking van het Joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Evenals vorige jaren wordt deze herdenking georganiseerd door de Stichting Vriendenkring ’Mauthausen’.

De herdenking vindt plaats dicht bij het Waterlooplein. In februari 1941 hebben Joodse knokploegen daar gevochten om de Joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende weerbaarheidafdeling (WA) van de NSB.

Programma

  • Welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Vriendenkring ’Mauthausen’
  • Sprekers: de heer H. de Vries Robles, de heer R. van Hasselt, de heer M Eprahim (ambassadeur van Israel)
  • Voordracht gedicht van Chawwa Wijnberg
  • Diverse liederen door het Jiddisj koor Hejmisch Zain
  • Jizkor (herinneringsgebed) en Kaddish (gebed) door rabbijn Abraham Rosenberg
  • Een minuut stilte.
  • Gelegenheid om bloemen te leggen

Aanmelden

Uiteraard is iedereen van harte welkom bij de herdenking. In verband met de nodige zitplaatsen verzoekt de organisatie om u van tevoren aan te melden. Dat kan per e-mail klij0055@planet.nl of telefonisch 06-48057860.

Wie, wat, waar?

  • 24 februari van 14.00 tot 14.45 uur
  • Monument voor het Joods Verzet, Hoek Zwanenburgwal/Amstel: monument bij het stadhuis
  • Vriendenkring Mauthausen (www.mauthausen.nl)

EINDE BERICHT GEMEENTE AMSTERDAM

”Sinds november 1940 zijn er onlusten in Amsterdam tussen Duitsers, de WA (Weerafdeling van de NSB), de politie en (Joodse) knokploegen. Op 11 februari 1941 raakt de WA-man Koot bij een straatgevecht dodelijk gewond”

TWEEDE WERELDOORLOG/JOODS VERZET TEGEN

DE DUITSE BEZETTER, AMSTERDAM 1941

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 9

Reacties uitgeschakeld voor Noten 6 t/m 8/Februaristaking/Herdenking toen/Verzet nu

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.