Noten 36 t/m 45 bij ”Coronamaatregelen 18 juni 2021/Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Vijf

[36]

NU.NLALLE CORONACIJFERS GAAN DE GOEDE KANT OP1 JUNI 2021
https://www.nu.nl/coronavirus/6136848/alle-coronacijfers-gaan-de-goede-kant-op.html

Alle coronacijfers gaan de goede kant op, blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. Het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen in een ziekenhuis, was in de afgelopen week 43 procent kleiner dan de week ervoor. Ook het aantal intensivecareopnames daalde met eenzelfde percentage. Ten slotte daalde het aantal gemelde besmettingen met 18 procent.

Het is de tweede forse daling op rij. Bij de vorige wekelijkse update meldde het RIVM al een daling van 32 procent van de hoeveelheid ziekenhuisopnames, terwijl 23 procent minder ic-opnames werden gemeld. Het aantal besmettingen zakte toen van 35.000 naar 25.000, terwijl in de afgelopen zeven dagen 20.000 positieve testen werden gemeld.

In totaal werden de afgelopen zeven dagen 553 opnames gemeld, waarvan 112 patiënten doorverwezen werden naar de ic’s. Tussen 18 en 25 mei ging het om respectievelijk 940 en 196 opnames. Volgens het RIVM worden de resultaten van de vaccinatiecampagne steeds zichtbaarder.

Een andere positieve statistiek waar het instituut over schrijft is de hoeveelheid besmettelijke personen in Nederland. Dat daalde naar 73.984, het kleinste aantal sinds december. Het is tevens voor het eerst dit jaar dat dit aantal onder de 100.000 daalt.

Het enige cijfer dat geen forse daling meemaakte, maar ook niet steeg, is het reproductiegetal. Dat bleef ongewijzigd op 0,82. Dat houdt in dat een groep van 100 Nederlanders momenteel 82 anderen besmet en het virus terrein verliest.

Het RIVM concludeert dat de druk op de ziekenhuizen gestaag afneemt. Om ervoor te zorgen dat het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, is het volgens het instituut van belang dat iedereen zich aan de coronamaatregelen blijft houden.


EINDE BERICHT
[37]

ZIE NOTEN 10 T/M 12

[38]

ZIE NOTEN 18 T/M 22

[39]

ZIE NOTEN 13 T/M 15

[40]

Inleidend statement minister-president Mark Rutte

Goedenavond, Hugo de Jonge en ik hebben op deze plek meerdere keren de hoop en verwachting uitgesproken dat we op weg waren naar een mooie zomer. En die verwachting komt gelukkig uit. Iedereen heeft kunnen zien hoe alle coronacijfers de laatste weken in snel tempo de goede kant op gingen. Hoe het aantal besmettingen hard daalde en vooral hoe de druk op de zorg flink is afgenomen. En gelukkig maar, want dat geeft ruimte voor alle uitgestelde operaties en hopelijk ook wat rust voor al die mensen in de zorg die heel moe zijn na meer dan een jaar topprestaties leveren.”

…..

…..

”Maar dit is wel een bijzonder moment. Want hoe vaak hebben wij hier niet gestaan om te vertellen wat er allemaal niet kon? Nu zijn we gelukkig weer in de fase dat de nadruk ligt op wat er wel kan.”

RIJKSOVERHEID

LETTERLIJKE TEKST PERSCONFERENTIE MINISTER-PRESIDENT RUTTE EN MINISTER DE JONGE (18 JUNI 2021)

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/06/18/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-18-juni-2021

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 1

[41]

Ik noem als voorbeeld ”strand en parkgekkies” [de drukte op stranden en in parken, illegale feesten, steeds minder mensen, die zich aan de 1,5 meter hielden [9], niet zelden gebrek aan handhaving  of onduidelijkheid daarin [10], kortom, voorwaarden om het aantal besmettingen snel te laten stijgen”
PERSMOMENT RUTTE/IS RUTTE EEN GEVAARLIJKE GEK?
ASTRID ESSED28 OCTOBER 2020′
https://www.astridessed.nl/persmoment-rutte-is-rutte-een-gevaarlijke-gek/

[42]

”POLITIEKE STUPIDITEITEn ondanks het feit, dat mensen steeds openlijker lak hadden aan de regels en waarschuwingen voor een Tweede Coronagolf [14] bleef het kabinet, Rutte voorop, maar laks en wist men niet beter te doen dan pappen en nathouden:Weliswaar bleven discotheken en nachtclubs dicht en bleven grote evenementen verboden [15], maar regende het ”adviezen;”Een ”advies” om niet naar een risicoland te gaanEen ”advies” om zich bij terugkomst te laten testenEen ”advies” om bij een positieve test in quarantaine te gaan. [16]En ondanks het feit, dat GGD’s de noodklok luidden, omdat mensen vaak niet in quarantaine gingen [17]Dat het bekend was, dat mensen doodleuk bleven doorwerken met klachten [18]Ondanks al deze feiten bleven Rutte en co maar halfslachtig, wilden niets verplicht stellen [19], waardoor het voorspelde werd waargemaakt:Het aantal besmettingen nam toe en de Tweede Golf werd een feit. [20]”

PERSMOMENT RUTTE/IS RUTTE EEN GEVAARLIJKE GEK?
ASTRID ESSED28 OCTOBER 2020′
https://www.astridessed.nl/persmoment-rutte-is-rutte-een-gevaarlijke-gek/

[43]

NOTEN 29 T/M 33

[44]

”Nu straks de wettelijke mondkapjesplicht verdwijnt, wordt het des te belangrijker dat mensen zelf goede afspraken maken op de plaatsen waar ze werken en leven, over het dragen van die dingen. Ze kunnen afspraken maken over gedragswijzen waarbij ze elkaar tegen onnodige besmettingen, ziekte en dood helpen beschermen. Het is overduidelijk dat we, wat die bescherming betreft, op geen kabinet en overheid echt kunnen rekenen”
CRIMINEEL CORONABELEID, VALS GEVOEL VAN VEILIGHEIDPETER STORM16 JUNI 2021
https://www.peterstormt.nl/2021/06/16/crimineel-coronabeleid-vals-gevoel-van-veiligheid/

[45]

LEEUWARDER COURANT
KAMER BESPREEKT CORONAMAATREGELEN EN SPIJTBETUIGING GRAPPERHAUS2 SEPTEMBER 2020

https://www.lc.nl/binnenland/Kamer-bespreekt-coronamaatregelen-en-spijtbetuiging-Grapperhaus-25978945.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Het coronavirus staat woensdag de hele dag centraal in de Tweede Kamer. Een eerste debat gaat over de wet voor de corona-app, het tweede over de maatregelen om het virus in te dammen. Tijdens dat laatste debat wil de Kamer ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de tand voelen over zijn bruiloft waar gasten de coronaregels overtraden.

De Kamer bespreekt in de ochtend het voorstel voor een tijdelijke wet die een juridische grondslag moet geven aan de CoronaMelder. Deze app moet mensen waarschuwen die in de nabijheid van een besmet persoon zijn geweest. De Jonge heeft het wetsvoorstel eerder aangepast na onder meer stevige kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer de app landelijk wordt ingevoerd is nog niet duidelijk.

In de middag en avond debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. De situatie is niet alarmerend, zei premier mark Rutte dinsdag op een persconferentie. De regio krijgt een steeds grotere rol in de aanpak van het virus. In de Kamer leven vragen over het testbeleid. Omdat zoveel mensen testen, roept het kabinet mensen op alleen te testen bij klachten.

De Kamer wil ook dat minister Grapperhaus zich tijdens het debat komt verantwoorden. Hij bood vorige vorige week zijn excuses aan, nadat beelden van de bruiloft waren opgedoken. De minister zei de halve dag bezig te zijn geweest mensen op de coronaregels te wijzen, maar erkende dat er niet altijd voldoende afstand werd gehouden. Sommige partijen in de Kamer twijfelen aan de geloofwaardigheid van de minister.

EINDE ARTIKEL

NOSNIEUWE FOTO’S VAN GRAPPERHAUS, DIE CORONAREGELS OVERTREEDT2 SEPTEMBER 2020
https://nos.nl/artikel/2346380-nieuwe-foto-s-van-grapperhaus-die-coronaregels-overtreedt.html

TEKST

Er zijn opnieuw foto’s gepubliceerd van de bruiloft van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Daarop is te zien dat de minister meer coronaregels overtreedt dan enkel de anderhalvemetermaatregel. SBS Shownieuws toonde gisteravond foto’s waarop de minister onder meer een hand lijkt te geven en zijn schoonmoeder omarmt.

Vorige week donderdag raakte Grapperhaus in opspraak door beelden die werden verspreid van zijn bruiloft. Daarop was te zien dat hijzelf en ook zijn gasten zich niet hielden aan de anderhalvemeterregel op de trappen van het stadhuis in Bloemendaal.

‘Niks toe te voegen’ aan eerdere verklaring

De minister bood zijn excuses aan en voegde daaraan toe dat hij vóór en tijdens de huwelijksdag de mensen er voortdurend op heeft gewezen dat ze afstand moeten houden als ze niet tot hetzelfde huishouden horen en dat ze ook de andere coronaregels moeten respecteren.

Shownieuws vroeg Grapperhaus om een reactie op de recentste foto’s, waarop hij dus meerdere regels lijkt te overtreden. Via een woordvoerder laat hij weten “niks toe te voegen” aan zijn eerdere verklaring.

De foto’s van de bruiloft van Grapperhaus leidden tot verontwaardiging, omdat hij als justitieminister het gezicht is van de handhaving van de coronamaatregelen. Zo besloten boa’s na de misstap van Grapperhaus de afgelopen dagen minder boetes uit te delen. Vandaag wil de Kamer de minister ondervragen over zijn bruiloft.

Premier Rutte erkende vorige week dat er dingen fout zijn gegaan op het huwelijk, maar hij vond niet dat de geloofwaardigheid van de minister op het spel stond.

Volgens politiek verslaggever Wilco Boom maakt de publicatie van de nieuwe foto’s de positie van Grapperhaus er niet beter op. Tot nu toe waren de coalitiepartijen en de linkse oppositie “niet uit op het politieke hoofd van de minister”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Hij heeft best wat krediet in de Kamer. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft hij niet heel veel problemen op zijn ministerie veroorzaakt. Het wordt nu moeilijker om hem op zijn plek te houden.”

Fotograaf Ferry de Kok heeft nog veel meer foto’s van Grapperhaus die gepubliceerd gaan worden, vertelde hij vanochtend in de ochtendshow van Radio 538. “Ik heb nog honderden foto’s liggen, er komen nog wel een paar naar buiten.” Op die foto’s zijn ook dingen te zien die nog niet naar buiten zijn gekomen, vertelt hij. “Wel allemaal een beetje in dezelfde trant als de vorige foto’s.”

De Kok ging afgelopen weekend naar de bruiloft in Bloemendaal om foto’s van Grapperhaus en zijn vrouw te maken. “Toen zag ik opeens de hele groep naar buiten komen. Ik zag aanwezigen op schouders slaan, handjes geven: dat moest ik vastleggen. Ze stonden de hele tijd bij elkaar, het was niet maar één momentje. Ook op het terras bij het afgehuurde restaurant stonden ze de hele tijd bij elkaar. Als je de foto’s ziet, denk je niet dat het coronatijd is.”

De Kok publiceert bewust niet alle foto’s in één keer. “Als ik dat doe, verdien ik maar één keer wat.”

EINDE NOS ARTIKEL

NOSVAN ARK OVER HANDEN SCHUDDEN KONING: IEDEREEN MOET ZICHAAN 1.5 METER HOUDEN
https://nos.nl/artikel/2385594-van-ark-over-handen-schudden-koning-iedereen-moet-zich-aan-1-5-meter-houden

Koning Willem-Alexander heeft gisteren bij een bezoek aan een Haagse straat te weinig afstand gehouden en handen geschud met omstanders. Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg zegt dat iedereen zich voorlopig aan de anderhalvemetermaatregel moet houden, ook de koning.

Kort voor de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk bezocht Willem-Alexander de Marktweg in Den Haag, die onlangs werd uitgeroepen tot mooiste Oranjestraat van Nederland. Samen met burgemeester Van Zanen werd hij rondgeleid door de initiatiefnemers van de oranje versieringen in de straat in de wijk Transvaal.

Volgens een woordvoerder van Van Zanen trok het bezoek van de koning veel meer mensen dan verwacht en was het daardoor niet mogelijk om afstand te houden. “Iedereen heeft geprobeerd om afstand te houden, maar dat is mede door de toestroom niet gelukt.”

Het bezoek van de koning en burgemeester is minutieus voorbereid, zegt de woordvoerder. “Om de drukte in te schatten is de Marktweg afgelopen zondag al bezocht, een uur voor de wedstrijd Nederland-Oekraïne. Toen was het echt rustiger.”

Volgens de woordvoerder is voor het bezoek afgesproken de coronamaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen, “zoals bij elk bezoek”. Of hierbij specifiek over het schudden van handen is gesproken, kan hij niet zeggen.

Demissionair minister Van Ark zegt naar aanleiding van de beelden dat de afstandsregels niet voor niets zijn afgesproken. “Ik denk dat het uit enthousiasme gebeurde. Maar dit is wat mij betreft een goede aanleiding om toch weer even met elkaar te zeggen: we moeten ons aan die anderhalve meter houden.”

Volgens Van Ark moet iedereen het goede voorbeeld geven met de coronaregels en elkaar erop aanspreken. “Soms gaat het mis, dan lukt het niet, maar de basis is dat we ons allemaal aan de regels houden.”

n oktober was er kritiek op de koning omdat hij met zijn gezin naar Griekenland op vakantie ging, terwijl het reizen op dat moment werd ontraden. Hij brak de reis af, enkele uren nadat hij was geland. Eerder, in augustus toen reizen naar Griekenland nog kon, was er ophef over een foto van het koninklijk paar met een restauranteigenaar op Milos. De drie stonden dicht bij elkaar.

EINDE NOS BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 36 t/m 45 bij ”Coronamaatregelen 18 juni 2021/Rutte, Gevaarlijke Gek, Deel Vijf

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.