Noten 12 en 13/Astrid Essed pakt VOMAR

[12]


BTSELEM.ORG

PROTECT CIVILIANS FROM THE IMPACT OF HOSTILITIES

27 OCTOBER 2023

https://www.btselem.org/press_releases/20231027_protect_civilians_from_the_impact_of_hostilities

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 11

[13]

NOS

VEEL DODEN BIJ LUCHTAANVAL OP VLUCHTELINGENKAMP

GAZA, VOLGENS ISRAEL HAMAS-SCHUILPLAATS

https://nos.nl/collectie/13959/artikel/2496132-veel-doden-bij-luchtaanval-op-vluchtelingenkamp-gaza-volgens-israel-hamas-schuilplaats

Bij een luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook zijn vermoedelijk veel doden gevallen. De directeur van een nabijgelegen ziekenhuis spreekt tegen Al Jazeera van meer dan vijftig doden. Volgens hem kan het dodental nog oplopen, want het tellen van de slachtoffers is nog bezig.

Een woordvoerder van Israëlische leger bevestigt tegenover CNN dat het leger de luchtaanval heeft uitgevoerd. Volgens hem was een commandant van Hamas het doelwit van de aanval. “Hij verstopte zich tussen de burgers.” Gevraagd naar de burgers in het vluchtelingenkamp antwoordt de woordvoerder dat dit “de tragedie van oorlog” is. De woordvoerder zegt dat zowel de commandant als een “groot aantal terroristen” is gedood.

Hamas ontkent dat er een Hamascommandant aanwezig was in het vluchtelingenkamp en noemt de bewering van het Israëlische leger op Telegram een “ongegronde leugen”.

De situatie is “ronduit verschrikkelijk”, zegt een woordvoerder van de Rode Halve Maan tegen Al Jazeera. De zusterorganisatie van het Rode Kruis is ter plaatse om hulp te bieden.

De woordvoerder benadrukt dat de ziekenhuizen in de omgeving “op instorten staan” door het tekort aan medicijnen en brandstof. “Ziekenhuizen waren al overweldigd. Ze kunnen het toenemende aantal slachtoffers niet aan.” De directeur van een nabijgelegen ziekenhuis waarschuwt dat het ziekenhuis morgen niet meer kan functioneren vanwege een tekort aan brandstof.

Van kamp tot stad

Jabalia is een vluchtelingenkamp ten noorden van Gaza-stad dat is uitgegroeid tot een stad. Er wonen ongeveer 116.000 Palestijnen op een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer.

Ook bij het vluchtelingenkamp Al-Shati wordt een inslag gemeld. Volgens het Palestijnse persbureau WAFA zijn daar zeker tien mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval. Het vluchtelingenkamp ligt net zoals vluchtelingenkamp Jabalia ten noorden van Gaza-stad.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 12 en 13/Astrid Essed pakt VOMAR

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.