Noten 1 t/m 5/Wijk bij Duurstede op zijn smalst

[1]

ARTIKEL 1, NEDERLANDSE GRONDWET

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/2022-08-30#:~:text=Artikel%201&text=Allen%20die%20zich%20in%20Nederland,dan%20ook%2C%20is%20niet%20toegestaan.

[2]

GEERT WILDERS/HET GROTE GEVAAR/ZIJN ONTMENSELIJKING

VAN VLUCHTELINGEN/IN HIS OWN WORDS

ASTRID ESSED

9 DECEMBER 2021

ZIE OOK PUBLICATIE OP UITPERS.BE

[3]

”Meerts: ,,Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Die taak neem ik serieus. Het is onverteerbaar als sommige mensen misbruik maken van onze gastvrijheid.”

AD

VEERTIEN ASIELZOEKERS WEG UI WIJK BIJ DUURSTEDE NA SCREENING OP POTENTIELE

OVERLAST

31 AUGUSTUS 2022

https://www.ad.nl/utrecht/veertien-asielzoekers-weg-uit-wijk-bij-duurstede-na-screening-op-potentiele-overlast~a31ec8d4/

Van de honderd asielzoekers die sinds zaterdagavond in een sporthal in Wijk bij Duurstede worden opgevangen, zijn er nog 86 over. Veertien asielzoekers zijn overgedragen aan het COA na een screening van de hele groep.

Onder de veertien asielzoekers die nu weg zijn uit Wijk, zijn zeven ‘veiligelanders’: asielzoekers uit landen die door Nederland als ‘veilig’ worden beschouwd, waardoor hun aanvraag om als vluchteling erkend te worden bij voorbaat vrijwel kansloos is. Ook zijn er vier asielzoekers weg uit Wijk, die beschouwd worden als potentiële overlastgevers.

Drie asielzoekers werden maandagavond al opgepakt door de politie bij ernstige onlusten in het centrum van de stad. Een van hen wegens diefstal in een winkel, de twee anderen wegens inbraak in een caravan. Ook zij komen niet terug in Wijk.

Extra maatregelen

De onlusten en de strafbare feiten waren voor burgemeester Iris Meerts de reden om scherpere afspraken over de asielopvang in sportpark Mariënhoeve te maken met de top van de Veiligheidsregio Utrecht, politie, justitie en het COA, om de veiligheid van de inwoners te kunnen waarborgen. Een van de extra maatregelen was een screening van de groep asielzoekers.

Meerts: ,,Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Die taak neem ik serieus. Het is onverteerbaar als sommige mensen misbruik maken van onze gastvrijheid. Dat moet direct worden bestraft. Vandaar dat ik aangescherpte maatregelen heb getroffen.’’

Meer boa’s en agenten

Vanaf woensdag lopen er extra boa’s in de stad. Zij werken nauw samen met de politie en kunnen vragen van inwoners beantwoorden. Op drukke plekken in de stad zijn dag en nacht vier extra agenten. Twee extra agenten rijden rond om direct te kunnen reageren op meldingen van inwoners.

Verder zorgt de Veiligheidsregio permanent voor tien beveiligers in en rond de sporthal waarin de asielzoekers worden opgevangen. Zij vertellen de asielzoekers dagelijks over regels waar ze zich aan te houden hebben, en over gewenst gedrag. Meerts: ,,Bij ontsporingen grijpen we direct in.’’

Eerder werd al besloten om de fiets- en wandelpaden naar het sportpark veiliger te maken door een betere verlichting en gesnoeide struiken.

Na maandagavond zijn er geen meldingen van overlast meer binnengekomen bij de gemeente of politie. ,,Het beeld is rustig’’, zegt voorlichter Susanne Schat.

EINDE ARTIKEL

” Op dit moment hebben we 86 asielzoekers te gast in onze gemeente. Deze tijdelijke opvang is geen reden om geplande evenementen te annuleren. ”

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE

KLEURRIJK UIT DE WIJK EN TOOST GAAN GEWOON

DOOR

https://www.wijkbijduurstede.nl/nieuws/kleurrijk-uit-in-wijk-en-toost-gaan-gewoon-door

Donderdag 1 september 2022

Muzieknoten

Aankomend weekend staan er twee evenementen gepland in onze gemeente: het foodtruckevent Toost en Kleurrijk Uit in Wijk. Er gaan geruchten dat Kleurrijk Uit in Wijk niet door zou gaan. Dit is niet het geval. Beide evenementen gaan gewoon door. Op dit moment hebben we 86 asielzoekers te gast in onze gemeente. Deze tijdelijke opvang is geen reden om geplande evenementen te annuleren. 

“Als overheid spannen wij ons maximaal in om deze evenementen mogelijk te maken. Waar nodig treffen we extra maatregelen om de evenementen in goede banen te leiden,” laat Iris Meerts, burgemeester Wijk bij Duurstede, weten. “Wij wensen de organisatoren veel succes met de voorbereidingen van deze evenementen en wensen onze inwoners komend weekend veel plezier.”

[4]

AD

DRIE ASIELZOEKERS IN WIJK BIJ DUURSTEDE

OPGEPAKT VOOR WINKELDIEFSTAL EN

INBRAAK IN CARAVAN

30 AUGUSTUS 2022

https://www.ad.nl/utrecht/drie-asielzoekers-in-wijk-bij-duurstede-opgepakt-voor-winkeldiefstal-en-inbraak-in-caravan~a6238535/

De politie heeft in Wijk bij Duurstede drie asielzoekers opgepakt wegens diefstal en inbraak. Ze maken deel uit van de groep van honderd die sinds zaterdagavond tijdelijk wordt opgevangen in een sporthal op sportpark Mariënhoeve. Zeker is dat deze drie mannen niet terugkeren in Wijk bij Duurstede.

Politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen zegt dat het gaat om één aanhouding wegens winkeldiefstal en de twee anderen wegens inbraak in een caravan. De politieactie en onrust speelden zich af op de Hoogstraat waar supermarkt Lidl is gevestigd. De mannen zouden volgens een bewoonster van de Hoogstraat ‘bezopen’ zijn.

Ook kwamen verschillende meldingen bij de gemeente en politie binnen over overlast door asielzoekers op andere plekken in en rond de binnenstad. ,,Dit leidt tot onrust op straat, op schoolpleinen en op sociale media. Wij zijn ons er terdege van bewust dat inwoners zich zorgen maken en zich onveilig voelen’’, zeggen burgemeester en wethouders in een verklaring.

Passende maatregelen

Vandaag is het gemeentebestuur in overleg met de top van de Veiligheidsregio, de politie en het COA om ‘per direct passende maatregelen’ te nemen. Burgemeester Iris Meerts is niet bereikbaar voor een toelichting op deze maatregelen.

Woensdagmiddag zouden Wijkenaren demonstreren tegen de komst van honderd asielzoekers. Piet Alberts, inwoner van Wijk bij Duurstede, riep mensen om naar het gemeentehuis te gaan om vreedzaam te protesteren. Zonder geweld, zonder vandalisme.

Uit angst dat de demonstratie mensen van buiten Wijk aantrekt en dat dan de bijeenkomst niet vreedzaam verloopt, blaast Alberts de demonstratie af. Alberts: ,,Laten we de komende informatiebijeenkomsten van de gemeente gebruiken om onze stem te laten horen. Laten we Wijk rustig houden en het vooral niet erger maken dan het al is. Blijf thuis.‘’

RTV UTRECHT

DRIE VLUCHTELINGEN WIJK  BIJ DUURSTEDE

OPGEPAKT, KEREN NIET MEER TERUG IN

OPVANG

30 AUGUSTUS 2022

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3461345/drie-vluchtelingen-wijk-bij-duurstede-opgepakt-keren-niet-meer-terug-in-opvang

Wijk bij Duurstede – Drie vluchtelingen die sinds dit weekend zijn opgevangen in Wijk bij Duurstede, zijn gisteravond opgepakt. Twee van hen probeerden in te breken in een caravan, de ander werd gepakt voor winkeldiefstal. De gemeente laat weten dat de drie mannen worden overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en niet meer terug zullen keren naar de opvang in de gemeente.

Bij de gemeente Wijk bij Duurstede kwamen gisteren meerdere meldingen binnen over vluchtelingen die voor overlast zorgden. Dit leidde volgens de gemeente tot onrust op straat, op schoolpleinen en op sociale media. In een brief schrijft het college zich er bewust van te zijn dat inwoners zich zorgen maken en zich onveilig voelen. “Hiervoor nemen wij onze volledige verantwoordelijkheid.”

Een woordvoerder vertelt dat de gemeente al bij het opvangen van de vluchtelingen had toegezegd dat het diegenen die zich zouden misdragen, zou verwijderen. “Dat is nu dus gebeurd. Wij zijn in overleg met de Veiligheidsregio, de politie en het COA om per direct passende maatregelen te nemen.” Voor de drie vluchtelingen die gisteren zijn aangehouden, betekent dit dat hun verblijf in de plaatselijke sporthal Mariënhoeve er al na twee nachten opzit.

Onhoudbare situatie Ter Apel

Afgelopen vrijdag kwam een groep van honderd asielzoekers aan bij de Jaarbeurs in Utrecht, omdat de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel onhoudbaar was. Daarom werden meerdere bussen ingezet om vluchtelingen naar andere locaties in het land te brengen. Naast Utrecht waren dat Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen. In totaal konden zo 390 mensen weg bij het aanmeldcentrum, waar honderden mensen de afgelopen tijd buiten moesten slapen vanwege de drukte.

Die honderd vluchtelingen konden echter niet in de Jaarbeurs blijven, waardoor de korfbalhal in de gemeente Wijk bij Duurstede in beeld kwam. Daar moeten de asielzoekers zeker enkele weken blijven, “maar het zou ook langer kunnen”, aldus een woordvoerder. “Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen om deze mensen een menswaardig verblijf te geven”, vertelde burgemeester Iris Meerts over de keuze om de vluchtelingen onderdak te bieden.

[5]

RTV UTRECHT

”FESTIVALWEEKEND WIJK BIJ DUURSTEDE EEN

GROOT SUCCES, ASIELZOEKERS GEVRAAGD OM

BINNEN TE BLIJVEN”

4 SEPTEMBER 2022

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3464192/festivalweekend-wijk-bij-duurstede-een-groot-succes-asielzoekers-gevraagd-om-binnen-te-blijven

Wijk bij Duurstede – In Wijk bij Duurstede was het een feestweekend met niet één maar twee festivals. Met festival Kleurrijk Uit in Wijk en het foodtruckfestival Toost was het een gezellige boel. Maar tot twee dagen voor het weekend was het nog maar de vraag of het door zou gaan: met de komst van een groep asielzoekers op sportpark Mariënhoeve twijfelde de gemeente of ze de veiligheid in hun stad wel konden waarborgen. Daarom hebben ze de asielzoekers dit weekend bewust verzocht om in de sporthal te blijven en zijn er daar extra activiteiten georganiseerd om de asielzoekers binnen te houden.

Vorige week zaterdag kwam een groep van aanvankelijk 100 asielzoekers vanuit Ter Apel naar Wijk bij Duurstede. Waarvan een aantal overlast veroorzaakten en werden opgepakt. Dat zorgde voor veel onrust onder de inwoners van het stadje. Inwoners protesteerden en waren bang voor hun veiligheid.

Ook voor de organisatie van Kleurrijk Uit in Wijk was er veel verwarring. “Eerst werden we afgebeld en een dag later kon het toch doorgaan. Het was een hele hectische week voor iedereen”, vertelt Tom van Ginkel. “Mensen moesten ook even wennen aan het idee. De meningen liepen flink uiteen van tevoren, het kwam allemaal abrupt op ons af.”

Bewust binnen blijven

Om hun inwoners gerust te stellen, besloot de gemeente de asielzoekers bewust binnen te houden tijdens het festival. “We wilden ervoor zorgen dat het gezellig bleef op het festival, maar ook in de sporthal. Daarom hebben we allerlei activiteiten georganiseerd in de hal voor de asielzoekers. Zodat zij hier ook een leuke tijd hebben en we incidenten konden voorkomen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “We zijn als gemeente heel tevreden over hetverloop van het festivalweekend. En we zijn blij dat het toch door kon gaan.”

Festivalorganisator Van Ginkel laat weten dat hij door de gemeente voorafgaand aan het festival is geïnformeerd dat het evenement veilig zou verlopen en dat het net zo zal zijn als voorgaande jaren. “Ik ben verder niet in details getreden.”

Op het festival merkte hij niets van de onrust die er speelde in het stadje. “Er waren heel veel verschillende mensen, ook zullen er vast een paar asielzoekers zijn geweest. Ik weet niet of die uit de sportzaal kwamen of er al waren, ik wil daar geen onderscheid tussen maken. Maar iedereen kwam samen. Muziek verbroedert en verbindt.”

“Kleurrijk Uit in Wijk bestaat al jaren, maar zo’n feest als het nu was, heb ik nog nooit gezien”, aldus een uitgelaten Van Ginkel. Ook na twee coronajaren was de ontlading groot voor de organisatie en inwoners van Wijk Bij Duurstede. “Van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht werd er gefeest door jong en oud. Dat het zo’n succes zou zijn, heb ik niet eens van kunnen dromen. Helemaal na zo’n hectische week.”

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 t/m 5/Wijk bij Duurstede op zijn smalst

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.