Noten 1 t/m 5/De Strijd

[1]

NATIONAAL COMITE 4 EN 5 MEI INTERVIEWT THIERRY BAUDET 

VOOR VRIJHEIDSBOEK EN NOEMT HEM ”INSPIREREND”/

NORMALISERING FASCISME UIT ONVERWACHTE HOEK

ASTRID ESSED

6 MEI 2019

ZIE OOK

[2]

RTV NOORD

POLITIE BEVESTIGT: BELAGER IS MINDERJARIGE JONGEN UIT

GRONINGEN (UPDATE)

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1093605/politie-bevestigt-belager-baudet-is-minderjarige-jongen-uit-groningen-update

De politie heeft een minderjarige jongen uit gemeente Groningen aangehouden voor de mishandeling van politicus Thierry Baudet in het Groningse café The Cabin maandagavond.

Daar was hij voor een verkiezingsevenement.

Beelden lieten zien dat de dader Baudet met een bierfles raakte. De voorman van Forum voor Democratie moest naar het ziekenhuis voor de behandeling aan zijn verwondingen. Hij hield een hoofdwond over aan het incident. Er is aangifte tegen de jongen gedaan.

‘We buigen niet, maar gaan door’

In Den Haag reageert Baudet op het voorval. ‘Het is niet alleen maar op mij als persoon, maar ook op de standpunten waar ik voor sta. Ik vind het van het grootste belang om te laten zien dat we niet buigen en dat we doorgaan.’

‘Dit is wat mij betreft niet een incident, maar het past in een patroon. En ik ga me daar ook zeer hard voor maken na de verkiezingen’, laat hij weten. ‘In elk geval heb ik besloten dat ik geen selfies meer neem tot de verkiezingen’

Zijn beveiliging is na de aanval in Gent, waarbij hij met een paraplu werd geslagen, flink opgeschroefd. ‘Maar kennelijk heeft er toch iets doorheen kunnen glippen. We zijn bezig met de analyse hoe dat kan.’

Baudet zou maandagavond na zijn bezoek aan Groningen om 20.00 uur spreken op een evenement in Zwolle. Dat evenement werd afgelast.

‘Walgelijke en laffe aanval’

Politici en lijsttrekkers van andere partijen veroordelen de actie van de minderjarige jongen. Zo noemden premier Mark Rutte en NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt de aanval totaal of volledig onacceptabel. ‘Van politici blijf je af. Altijd’, tweette Rutte. CDA-voorman Henri Bontenbal noemde het een ‘laffe en stompzinnige daad’, Caroline van der Plas (BBB) een ‘walgelijke en laffe aanval’.

Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA: ‘In een democratie bestrijden we elkaar met woorden en deze aanval valt op geen enkele manier te rechtvaardigen.’

‘Geen eenmansactie’

Volgens een fractievertegenwoordiger van Forum voor Democratie ging het gisteren niet om een eenmansactie, maar om een aangestuurde actie. ‘Net als in Gent.’ Daarbij wees hij op een foto van een groep mensen die voor het politiebureau aan de Rademarkt in Stad stonden. Dinsdagmiddag meldt het AD dat de 15-jarige jongen lid is van antifacistische groep AFA Noord.

Daarover doet de politie geen mededelingen.

‘Voorzichtig met video’s van incident’

De politie zegt het incident verder te onderzoeken door met de verdachte te spreken, met getuigen te spreken en beelden te bekijken.

Wel doet de politie een verzoek aan sociale media-gebruikers: ‘Op (sociale) media gaan video’s rond van het incident. We vragen iedereen hier voorzichtig en zorgvuldig mee om te gaan.’

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Baudet

POLITIE.NL

POLITIE ONDERZOEKT MISHANDELING POLITICUS

21 NOVEMBER 2023

https://www.politie.nl/nieuws/2023/november/21/01-politie-onderzoekt-mishandeling-baudet.html

Groningen – De politie heeft een minderjarige jongen uit de gemeente Groningen aangehouden in verband met mishandeling van Thierry Baudet. Deze mishandeling vond gisteravond rond 18.00 uur plaats in een café aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.

De politicus is naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling aan zijn verwondingen. Er is aangifte gedaan.

Onderzoek

Kort na het incident heeft de politie de verdachte aangehouden. Hij wordt verhoord. De politie is een onderzoek gestart naar het incident. We spreken onder meer met getuigen en we bekijken beelden.

Op (sociale) media gaan video’s rond van het incident. We vragen iedereen hier voorzichtig en zorgvuldig mee om te gaan.

NOS

FVD LEIDER BAUDET OP HOOFD GESLAGEN IN GRONINGS CAFE,

VERDACHTE AANGEHOUDEN

https://nos.nl/artikel/2498590-fvd-leider-baudet-op-hoofd-geslagen-in-gronings-cafe-verdachte-aangehouden

Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet is in een Gronings café op zijn hoofd geslagen met een bierfles. Het is de tweede keer in korte tijd dat Baudet is aangevallen.

De politicus was in het café voor een verkiezingsbijeenkomst, samen met andere (kandidaat-)Kamerleden van zijn partij. Er is een verdachte aangehouden.

FvD laat op het sociale medium X weten dat Baudet naar het ziekenhuis in Groningen is gebracht. “Zojuist heeft een traumachirurg Thierry Baudet behandeld in het UMCG. Hij is met een bierfles op zijn achterhoofd geslagen en tevens net naast zijn oog op de rand van zijn slaap geraakt.”

Volgens FvD raakte ook een beveiliger gewond aan zijn gezicht. De partij heeft besloten om een ander campagne-evenement in Zwolle vanavond af te gelasten.

Op X laten andere politici van zich horen. Premier Rutte noemt in een post op X de aanval “totaal onacceptabel”. Rutte: “Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd.”

BBB-leider Caroline van der Plas spreekt van een “walgelijke en laffe aanval opnieuw tegen Thierry Baudet. Geweld is onacceptabel! Sterkte voor Thierry gewenst!.” “Geweld is altijd onacceptabel. In een democratie bestrijden we elkaar met woorden en deze aanval valt op geen enkele manier te rechtvaardigen. Veel sterkte gewenst”, schrijft GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans.

“Absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden. Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn”, meldt Pieter Omtzigt van NSC. “Beveilig die man eindelijk voldoende verdorie!”, reageert PVV-leider Geert Wilders.

Ook de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie, SP, Volt, Denk en de Partij voor de Dieren veroordelen op X het geweld tegen Baudet.

“Wie denkt hiermee iets te bereiken is niet goed snik. Wie journalisten, rechters of volksvertegenwoordigers aanvalt, schaadt de democratie. Laat deze belaging ook vervolgd worden”, schrijft ook fractieleider Jan Paternotte van D66.

Bijna een maand geleden werd Baudet bij een bezoek aan de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen met een paraplu. Hij hield daar toen een lichte hersenschudding aan over en legde zijn campagne een paar dagen stil.

[3]

NOS 

THIERRY BAUDET OP HOOFD GESLAGEN BIJ INGANG UNIVERSITEIT GENT,

LEZING DOORGEGAAN

26 OCTOBER 2023

https://nos.nl/artikel/2495501-thierry-baudet-op-hoofd-geslagen-bij-ingang-universiteit-gent-lezing-doorgegaan

Politicus Thierry Baudet is voor aanvang van een lezing op de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen door een man, die daarna is opgepakt. De man heeft Baudet geslagen met een opvouwbare paraplu.

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter was bij het incident. Op een video die hij heeft gedeeld op X is te zien dat de FVD-leider wordt geraakt op het moment dat hij het gebouw van de universiteit binnenloopt.

In het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken zegt Baudet dat het naar omstandigheden goed gaat, maar dat hij “een behoorlijke bult” op zijn hoofd heeft. “Ik heb mijn lezing kunnen geven nadat ik even achter een glaasje water heb gedronken. Maar het is natuurlijk heel naar dat dit gebeurd is.”

De politicus zegt dat het op een “hinderlaag” leek. “Ik werd aan de ene kant afgeleid en toen sprong iemand vanaf de linkerkant op me af met, wat later bleek, een paraplu. Het ging heel snel.”

De lezing begon iets na de geplande tijd van 20.00 uur. Volgens de Belgische nieuwssite VRT hadden ongeveer 300 mensen een kaartje.

Antifascistische boodschap

Op beelden is te horen dat de dader na het slaan met de paraplu, naar het lijkt in het Oekraïens, “nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” roept tegen Baudet.

Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne noemde Baudet Poetin “de leider van conservatief Europa. Prachtige vent.”

Lezing doorgegaan

VRT-journalist Ward Schouppe zag het incident gebeuren. Hij zegt dat er veel journalisten en politieagenten bij de universiteit waren op het moment dat Baudet arriveerde. Een uur daarvoor protesteerden in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, ongeveer twintig mensen tegen de komst van de politicus. Volgens Schouppe hadden zij een Oekraïense vlag bij zich.

De Vlaamse journalist zegt dat Baudet schreeuwde op het moment van de aanval, maar dat de klap zelf leek mee te vallen. “Hij liep me voorbij met zijn hand op zijn hoofd, maar voor zover ik kon zien was hij niet gewond.”

Voorafgaand aan het bezoek van Baudet aan de Gentse universiteit was er al gedoe over de lezing, die was georganiseerd door de conservatieve studentenvereniging KVHV. De universiteit zag de lezing liever niet doorgaan vanwege incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelde dat de veiligheid wel gegarandeerd kon worden en dat de universiteit haar voorzieningen ter beschikking moest stellen voor de lezing.

‘Volstrekt onaanvaardbaar’

Op X spreken veel politieke partijen in de Tweede Kamer hun verontwaardiging uit over het incident. “Onaanvaardbaar”, “onacceptabel” en “ongehoord”, zeggen bijvoorbeeld VVD, CDA, ChristenUnie, BBB, PVV, GroenLinks/PvdA, NSC, ChristenUnie en Denk.

Er wordt van uit gegaan dat de actie een politieke reden heeft. “Volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen. Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd”, zegt GroenLinks/PvdA-leider Timmermans.

“Geweld is altijd onacceptabel en hier helemaal omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Thierry Baudet in te perken”, laat Omtzigt van NSC weten. En VVD-leider Yesilgoz zegt: “Woorden bestrijd je met woorden. Nooit met geweld. Absoluut onacceptabel dit.”

Ook premier Rutte reageert in soortgelijke termen.

[4]

”Op beelden is te horen dat de dader na het slaan met de paraplu, naar het lijkt in het Oekraïens, “nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” roept tegen Baudet.

NOS 

THIERRY BAUDET OP HOOFD GESLAGEN BIJ INGANG UNIVERSITEIT GENT,

LEZING DOORGEGAAN

26 OCTOBER 2023

https://nos.nl/artikel/2495501-thierry-baudet-op-hoofd-geslagen-bij-ingang-universiteit-gent-lezing-doorgegaan

Politicus Thierry Baudet is voor aanvang van een lezing op de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen door een man, die daarna is opgepakt. De man heeft Baudet geslagen met een opvouwbare paraplu.

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter was bij het incident. Op een video die hij heeft gedeeld op X is te zien dat de FVD-leider wordt geraakt op het moment dat hij het gebouw van de universiteit binnenloopt.

In het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken zegt Baudet dat het naar omstandigheden goed gaat, maar dat hij “een behoorlijke bult” op zijn hoofd heeft. “Ik heb mijn lezing kunnen geven nadat ik even achter een glaasje water heb gedronken. Maar het is natuurlijk heel naar dat dit gebeurd is.”

De politicus zegt dat het op een “hinderlaag” leek. “Ik werd aan de ene kant afgeleid en toen sprong iemand vanaf de linkerkant op me af met, wat later bleek, een paraplu. Het ging heel snel.”

De lezing begon iets na de geplande tijd van 20.00 uur. Volgens de Belgische nieuwssite VRT hadden ongeveer 300 mensen een kaartje.

Antifascistische boodschap

Op beelden is te horen dat de dader na het slaan met de paraplu, naar het lijkt in het Oekraïens, “nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” roept tegen Baudet.

Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne noemde Baudet Poetin “de leider van conservatief Europa. Prachtige vent.”

Lezing doorgegaan

VRT-journalist Ward Schouppe zag het incident gebeuren. Hij zegt dat er veel journalisten en politieagenten bij de universiteit waren op het moment dat Baudet arriveerde. Een uur daarvoor protesteerden in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, ongeveer twintig mensen tegen de komst van de politicus. Volgens Schouppe hadden zij een Oekraïense vlag bij zich.

De Vlaamse journalist zegt dat Baudet schreeuwde op het moment van de aanval, maar dat de klap zelf leek mee te vallen. “Hij liep me voorbij met zijn hand op zijn hoofd, maar voor zover ik kon zien was hij niet gewond.”

Voorafgaand aan het bezoek van Baudet aan de Gentse universiteit was er al gedoe over de lezing, die was georganiseerd door de conservatieve studentenvereniging KVHV. De universiteit zag de lezing liever niet doorgaan vanwege incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelde dat de veiligheid wel gegarandeerd kon worden en dat de universiteit haar voorzieningen ter beschikking moest stellen voor de lezing.

‘Volstrekt onaanvaardbaar’

Op X spreken veel politieke partijen in de Tweede Kamer hun verontwaardiging uit over het incident. “Onaanvaardbaar”, “onacceptabel” en “ongehoord”, zeggen bijvoorbeeld VVD, CDA, ChristenUnie, BBB, PVV, GroenLinks/PvdA, NSC, ChristenUnie en Denk.

Er wordt van uit gegaan dat de actie een politieke reden heeft. “Volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen. Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd”, zegt GroenLinks/PvdA-leider Timmermans.

“Geweld is altijd onacceptabel en hier helemaal omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Thierry Baudet in te perken”, laat Omtzigt van NSC weten. En VVD-leider Yesilgoz zegt: “Woorden bestrijd je met woorden. Nooit met geweld. Absoluut onacceptabel dit.”

Ook premier Rutte reageert in soortgelijke termen.

[5]

AD

JONGEN, DIE FVD LIJSTTREKKER BAUDET MET BIERFLESJE SLOEG

IS PAS 15 JAAR EN ”ANTI-FASCISTISCH ACTIVIST”

20 NOVEMBER 2023

https://www.ad.nl/politiek/jongen-die-fvd-lijsttrekker-baudet-met-bierflesje-sloeg-is-pas-15-jaar-en-antifascistisch-activist~ab27ae79/

Online gaat een foto rond van een jongen die tegen de muur wordt gezet en gearresteerd. Of het om inderdaad om deze jongen gaat is niet bevestigd, wel dat de verdachte pas 15 jaar is en ‘van Nederlandse komaf’. Het zou gaan om een scholier van het Wessel Gansfort College in Groningen.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) werd maandag rond 18.00 uur op zijn hoofd geslagen met een bierflesje in café The Cabin in Groningen. Hij moest naar het ziekenhuis om aan zijn verwondingen te worden behandeld. Kort na het incident kon de politie de 15-jarige aanhouden. Beveiligers hadden hem al te pakken. De jongen lijkt eerst met Baudet op de foto te gaan, maar zodra de FvD-leider wegkijkt pakt hij een flesje en begint te slaan.

Meegesleept en uitgescholden

Gelijk na de klappen die de jongen uitdeelt – hij slaat drie keer, maar lijkt Baudet één keer echt te raken – krijgt hij van een beveiliger een enorme uithaalt terug. Daarna wordt hij achter de bar tegen de grond gewerkt en meegesleept. Duidelijk is dat er meer tieners in het café aanwezig waren. Terwijl de verdachte wordt meegesleept, wordt hij uitgescholden.

De politie zegt de mishandeling te onderzoeken en camerabeelden te bekijken. Ook worden getuigen gehoord. Er waren buiten antifascistische demonstranten aanwezig. Een woordvoerder van Antifascistische Actie (AFA) Noord claimt dat de 15-jarige inderdaad tot de Antifa-beweging behoort. ,,Wij verstoren en blokkeren bijeenkomsten in onze strijd tegen fascisme en rechts-extremisme. Deze jongen heeft gehandeld vanuit zijn overtuiging en gebruik gemaakt van de mogelijkheid.”

Of het een vooropgezet plan was om Baudet aan te vallen, wil de woordvoerder niet zeggen, maar Antifa staat ‘niet altijd’ afwijzend tegenover gebruik van geweld. ,,Juist Baudets woorden leiden tot geweld. Genoeg is genoeg.”

‘Geraakt net naast zijn oog’

Baudet werd ‘net naast zijn oog op de rand van zijn slaap’ geraakt en daarna wellicht nog een keer op zijn achterhoofd. Op filmpjes lijkt de verdachte het flesje bij de flessenhals vast te hebben en met de onderkant op Baudets hoofd te slaan. Het flesje lijkt niet te breken. Op X stelde de FvD dat het erop lijkt ‘dat alles goed zal komen’. De FvD-leider werd maandag ontslagen uit het UMCG.

Baudet moest eigenlijk later die avond op een bijeenkomst in Zwolle zijn. Die werd afgelast. Het is nog niet duidelijk of Baudet dinsdag bij de geplande optredens, zoals de Scholierenverkiezingen en het NOS-slotdebat, kan zijn.

Met paraplu aangevallen

Eind oktober werd Baudet ook al aangevallen. Toen gebeurde dat met een paraplu terwijl hij in het Belgische Gent een speech wilde geven. Aan de aanval hield Baudet een lichte hersenschudding over. Baudet is al vaker bedreigd en zijn voordeur is een paar keer beklad. Zijn partij huurt al jaren zelf beveiligers in.

De aanval op Thierry Baudet is ‘totaal onacceptabel’, liet demissionair premier Mark Rutte maandag weten. ‘Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd’, laat hij weten op het sociale medium X. Rutte heeft contact gehad met Baudet en hem sterkte en beterschap gewenst.

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 t/m 5/De Strijd

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.