NOTEN 1 T/M 15 BIJ/”HET AVONDKLOK DRAMA. RUTTE EN VIRUSWAARHEID/RUTTE ALS ”GEVAARLIJKE GEK”, DEEL TWEE/OVER RUTTE, DIE DE WET VERZET”

[1]

PERSMOMENT RUTTE/IS RUTTE EEN GEVAARLIJKE GEK?ASTRID ESSED28 OCTOBER 2020
https://www.astridessed.nl/persmoment-rutte-is-rutte-een-gevaarlijke-gek/

[2]

ZIE OOK NOOT 1

[3]

”ALLAHU AKBAR!  [God is Groot/Arabisch][1]DAT waren de woorden, die ik uitriep, toen op 14 decemberNeerlands premier Rutte eindelijk de switch maakte van GevaarlijkeGek [2] naar een politiek leider met common sense [3]Wat het Coronabeleid betreft, welteverstaan.Om Allahu Akbar uit te roepen, zoals ik heb gedaan, hoef je namelijk geen moslimte zijn [wel gelovig] en ik vind het oprecht jammer, dat deze mooiereligieuze Kreet steeds meer wordt misbruikt door lieden met Boze Bedoelingen [4], waardoor, naar ik mij heb laten vertellen, zelfs echte moslims nubang zijn voor deze Uitroep [5]Maar nu alle Gekheid op een Stokje:
Eindelijk dus verstandige en ter zake doende maatregelen vanPremier Rutte B.V. met als sidekick minister van VolksgezondheidHugo de Jonge [6] met op de achtergrond de inluisteraars vanRIVM en OMT. [7]Het was trouwens RIVM, dat Rutte waarschuwde, snel in actie tekomen, omdat er ander een gevaarlijke situatie dreigde. ”
LOCKDOWN TOT EN MET 19 JANUARI/SOME COMMON SENSEAT LAST/OVER VACCINS, MUTATIES EN ANDERE VERHALENASTRID ESSED4 JANUASRI 2021
https://www.astridessed.nl/lockdown-tot-en-met-19-januari-some-common-sense-at-last-over-vaccins-mutaties-en-andere-verhalen/

[4]

”Overigens worden gevangenen pas op een meerpersoonscel geplaatst als ze ‘gemonitord zijn op coronagerelateerde klachten’. ‘Nieuwe’ gevangenen worden ‘per definitie’ eerst geplaatst in een eenpersoonscel. Er vindt dan een ‘medische intake’ plaats en bij ‘milde klachten wordt een test gedaan’. Die plaatsing op een eenpersoonscel duurt acht dagen. Als er dan geen klachten optreden, kan hij of zij op een meerpersoonscel geplaatst worden”
ADALARM OVER CORONA IN GEVANGENISSEN: VOLLE CELLEN ”ONVERANTWOORD”8 OCTOBER 2020
https://www.ad.nl/politiek/alarm-over-corona-in-gevangenissen-volle-cellen-onverantwoord~aadf360a/

Het is ‘onverantwoord’ om meerpersoonscellen te gebruiken in gevangenissen nu het coronavirus rondwaart in ons land. Dat schrijft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een vertrouwelijk advies aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). 

Het adviesorgaan heeft grote zorgen en zegt zelfs dat het gevangeniswezen momenteel de RIVM-richtlijnen overtreedt.

Zo moeten bajesklanten die klachten vertonen worden geïsoleerd van andere gevangenen. Als de celgenoot géén klachten vertoont, wordt hij wel op een andere cel geplaatst maar niet geïsoleerd, zegt de RSJ. Volgens het adviesorgaan is dat ‘onjuist’ omdat de celgenoten als een ‘huishouden’ zouden moeten worden beschouwd en dus ook die klachtenvrije celgenoot in quarantaine worden geplaatst. De RSJ adviseert daarom het gebruik van meerpersoonscellen ‘voorlopig op te schorten’.

Minister Dekker zegt nog met een reactie op het RSJ-advies te komen, maar stelt dat in gevangenissen celgenoten van personen die klachten ontwikkelen wél apart worden gezet. Tijdelijk stoppen met meerpersoonscellen wil Dekker niet. ,,Het gebruik hiervan vinden wij verantwoord”, laat een woordvoerder weten.

Nieuwe gevangenen

Overigens worden gevangenen pas op een meerpersoonscel geplaatst als ze ‘gemonitord zijn op coronagerelateerde klachten’. ‘Nieuwe’ gevangenen worden ‘per definitie’ eerst geplaatst in een eenpersoonscel. Er vindt dan een ‘medische intake’ plaats en bij ‘milde klachten wordt een test gedaan’. Die plaatsing op een eenpersoonscel duurt acht dagen. Als er dan geen klachten optreden, kan hij of zij op een meerpersoonscel geplaatst worden. Volgens de RSJ zijn er onder gevangenen niettemin ‘gevoelens van onveiligheid, onrust en ongenoegen’ te bespeuren.

Het gevangeniswezen kampte juist met leegstand de afgelopen jaren. Om die reden worden zelfs vier  complexen gesloten. Van de bijna 10.000 cellen die in gebruik zijn, is zo’n 12 procent meerpersoons.

ZORGEN

Volgens SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen zijn de zorgen terecht. ,,De hele samenleving wordt opgedragen 1,5 meter afstand te houden, maar in de gevangenissen zitten de gedetineerden nog steeds hutjemutje op elkaar. Bijvoorbeeld in meerpersoonscellen. De onafhankelijke toezichthouder op het gevangeniswezen noemt dat onverantwoord, maar de minister slaat dat advies in de wind en gaat er gewoon mee door. Ook wordt er te weinig getest, waardoor mensen soms onnodig lang worden afgezonderd. Ik wil van de minister snel een reactie op dit advies van de RSJ. Dat is in het belang van de veiligheid van mensen die vastzitten én het personeel.”

BESMETTINGEN

Vandaag kwam aan het licht dat het politiecellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen voorlopig dicht moet. Vier medewerkers zijn positief getest op het coronavirus en een aantal is nog in afwachting van de testuitslag. Ruim veertig medewerkers die werkzaam zijn bij het Team Arrestantentaken zitten in quarantaine en de GGD is bezig met bron- en contactonderzoek. De arrestanten die in het cellencomplex zaten zijn woensdagavond overgebracht naar andere politiecellen. Om hoeveel mensen het gaat, kon een politiewoordvoerder vanmorgen niet zeggen. Hij voegt eraan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat er arrestanten zijn besmet. Maar mochten ze klachten krijgen, dan worden ze net als de medewerkers getest, zegt hij.

EINDE AD BERICHT

[5]

Het is ‘onverantwoord’ om meerpersoonscellen te gebruiken in gevangenissen nu het coronavirus rondwaart in ons land. Dat schrijft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een vertrouwelijk advies aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

ADALARM OVER CORONA IN GEVANGENISSEN: VOLLE CELLEN ”ONVERANTWOORD”8 OCTOBER 2020
https://www.ad.nl/politiek/alarm-over-corona-in-gevangenissen-volle-cellen-onverantwoord~aadf360a/
ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 4

[6]

LIMBURG.NLVOOR IEDEREEN MONDKAPJES, BEHALVE VOOR GEDETINEERDEN7 JANUARI 2021
https://www.1limburg.nl/voor-iedereen-mondkapjes-behalve-voor-gedetineerden

Gedetineerden in de Roermondse gevangenis mogen geen mondkapjes dragen vanwege de veiligheid.

Die uitspraak deed gevangenisdirecteur Arend de Korte donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Mondmasker
Volgens De Korte zegt de landelijke regelgeving dat het gezicht niet bedekt mag zijn in het kader van de veiligheid. “Het personeel moet kunnen zien welke emotie bij de gedetineerden leeft. Ook omdat de medewerkers een mondkapje dragen en de anderhalve meter kunnen garanderen, is het niet nodig.” Daarnaast zou het dragen van mondkapjes onder gevangenen alleen maar onrust geven, laat De Korte weten.

Quarantaine in eigen cel
Woensdag kwam naar buiten dat een groot deel van de gedetineerden in de Roermondse gevangenis in quarantaine is geplaatst, nadat drie gevangenen positief werden getest op corona. 84 van de 240 gevangenen zitten nu in quarantaine in hun eigen cel. Van de drie positief geteste gedetineerden ligt er een in het ziekenhuis.

Oorzaak onduidelijk
De oorzaak van de besmetting van de gevangenen is nog niet bekend. De Korte vertelt dat het gevangenispersoneel het enige contact is wat gevangenen hebben. “Dus het bron- en contactonderzoek wat we normaal gesproken doen in de gevangenis is relatief eenvoudig, want gedetineerden hebben geen contact met de buitenwereld. Maar als we heel secuur kijken wie er allemaal werken en wie er in contact is geweest met de besmette gevangenen dan kunnen we dat niet goed achterhalen”, aldus De Korte.

Testen
Preventief testen doet de gevangenis niet. Binnenkomende gevangenen gaan direct acht dagen in quarantaine, laat de gevangenisdirecteur weten. “Als ze geen klachten hebben dan gaan we ervan uit dat de gedetineerden niet besmet zijn. Mochten er wel coronaverschijnselen zijn dan gaan ze direct achter de deur en worden ze getest.”

Lees ook: Onrust in gevangenis Roermond: bewaker besmet met corona

Aangifte
Negentien gevangenen van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard hebben aangifte gedaan tegen hun gevangenisdirecteur, schrijft de Volkskrant. Ze stellen hem verantwoordelijk voor de verspreiding van corona binnen de inrichting. Volgens de aangifte zijn op alle afdelingen in Heerhugowaard gedetineerden de afgelopen maanden besmet geraakt met het coronavirus, op sommige afdelingen zou meer dan driekwart van de gedetineerden besmet zijn. Of de bajesklanten van de penitentiaire inrichting in Roermond aangifte hebben gedaan of nog gaan doen, is onbekend. “Daar heb ik nog geen signalen over ontvangen”, erkent de directeur.

Prikken
Woensdag startte het vaccineren van zorgpersoneel in de acute zorg. Maar wanneer gevangenissen aan de beurt zijn, is nog niet bekend. De Korte: “Er wordt landelijk wel gesproken over een strategie om te kijken hoe we alle gevangenen kunnen gaan vaccineren.”
EINDE BERICHT LIMBURG.NL

[7]

OMROEP BRABANT”MENSONTEREND”, CORONAREGELS LIJKEN NIET TE GELDENVOOR HUISVESTING VAN ARBEIDSMIGRANTEN14 OCTOBER 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3275988/mensonterend-coronaregels-lijken-niet-te-gelden-voor-huisvesting-van-arbeidsmigranten

De meeste arbeidsmigranten zijn wel op de hoogte van de coronamaatregelen, maar zijn niet bij machte om die goed na te leven. De nieuwe, strenge regels tegen de verspreiding van het coronavirus, lijken op veel plekken in Brabant niet te gelden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Bijvoorbeeld in hotel Friends in Waalwijk waar ze onbeschermd met drie man tegelijk in een klein kamertje moeten overnachten: “Ze snurken ’s nachts over elkaar heen.”

Hotel Friends in Waalwijk gaat nu dicht, maar volgens de FNV is het nog op veel meer plekken foute boel. “Ze hebben de moed opgegeven. Je hebt het maar te accepteren, anders sta je op straat. Mensen delen kamers met vreemden. De ventilatie is slecht, het onderhoud is slecht. De mensen vinden het ook vreselijk om hier te wonen”, zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje.

Per 1 november sluit hotel Friends permanent de deuren en verplaatst het uitzendbureau de arbeidsmigranten naar een nieuw pand bij logistiek bedrijf Ingram Micro in Waalwijk. “Het is volstrekt onverantwoord wat er hier in de uitzendbranche gebeurt. Gelukkig zijn we het eens geworden dat het hier zo niet langer kan”, vertelt Plaatje.

De bond is blij dat hotel Friends in elk geval de deuren sluit. “Op 2 november wil ik hier ceremonieel een ketting om de deur komen hangen.” Maar daarmee zijn ze er nog niet: “In deze regio zijn nog veel meer misstanden met huisvesting. In caravans, in stallen, in kelders. Wat hier gebeurt is mensonterend, al helemaal in coronatijd.”

EINDE BERICHT OMROEP BRABANT

”En ik vraag me af: hoe gaat het nu met de woon- en werkomstandigheden van al die arbeidsmigranten die in bijvoorbeeld horroroorden als slachthuizen moeten werken en ik kleine benauwde kamers slapen met z’n allen?

POLDEREN MET CORONA? #DYI #ZeroCovidJOKE KAVIAAR9 FEBRUARI 2021
http://www.jokekaviaar.nl/Polderen_met_corona_DIY_ZeroCovid.html

[8]

”De gedetineerden melden verder aan Rijnmond dat de gesloten afdelingen I, F en H worden genoemd die vallen onder Sectie 1. Ze zeggen beiden niet op te kijken van de besmettingen, omdat er geen mondkapjes werden gedragen.”
RIJNMOND.NLRUIM 140 VREEMDELINGEN IN QUARANTAINE INDETENTIECENTRUM ROTTERDAM 
https://www.rijnmond.nl/nieuws/200200/Ruim-140-vreemdelingen-in-quarantaine-in-Detentiecentrum-Rotterdam

In Detentiecentrum Rotterdam bij Rotterdam The Hague Airport zitten sinds vrijdag 142 mensen in quarantaine. Twee gedetineerden zijn positief getest op corona. Daarom zijn drie volledige afdelingen in isolatie gegaan, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

In het centrum zitten vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting. Volgens twee gedetineerden zijn er ook bewaarders besmet met corona, maar de woordvoerder van Justitie zegt daar niets over te kunnen zeggen.

De gedetineerden melden verder aan Rijnmond dat de gesloten afdelingen I, F en H worden genoemd die vallen onder Sectie 1. Ze zeggen beiden niet op te kijken van de besmettingen, omdat er geen mondkapjes werden gedragen.

De quarantaine geldt voor tien dagen. Volgens de gedetineerden hebben ze vrijdag per brief te horen gekregen wat dit voor ze betekent: ze moeten tien dagen in hun cel blijven en worden één uur per dag gelucht.

EINDE BERICHT RIJNMOND.NL

ACHTER DE DEUR IN GRENSGEVANGENIS: DIT IS PAS LOCKDOWN!JOKE KAVIAAR19 OCTOBER 2020
http://www.jokekaviaar.nl/Achter_de_deur_in_grensgevangenis-dat_is_pas_lockdown.html

[9]

GROEPSUITZETTING VLUCHTELINGEN NAAR NIGERIA METCHARTERVLUCHT IN TIJDEN VAN CORONA/BRIEFAAN DIRECTIE SCHIPHOL21 DECEMBER 2020
https://www.astridessed.nl/groepsuitzetting-vluchtelingen-naar-nigeria-met-chartervlucht-in-tijden-van-corona-brief-aan-directie-schiphol/

[10]

AVONDKLOK IN NEDERLAND/NEE!/NEE!/NEE!ASTRID ESSED16 JANUARI 2021
https://www.astridessed.nl/avondklok-in-nederland-nee-nee-nee/

ASTRID ESSED OVER DE AVONDKLOK
https://www.astridessed.nl/?s=Avondklok

[11]

VIRUSWAARHEID
https://viruswaarheid.nl/?__cf_chl_jschl_tk__=be08547359eef5ee445047d8ef35f833bc6932ae-1614004415-0-AWRwbcnJvCaYFlCVWAIxweLD5l2_fM04h2Lis5kDUsui–7frdDZ6Xd7C6WrYJ7yG4Ifzuf5MGB2h1Nac3HShX8VkTvULp-9mjOqIPno5NWD9uNX3D-7tndN12SSXb9H9dBJTeI1NQveJQj3fmp2aH9KAbi2TeluMhI65VeNcgZ4mOyRU3-uF4PHZSO0OcQIYogQr8KeJCq4HkGh08kHea3PRCBMMNLmuvYeWwhWuhPm5hyaKSJDJWuJ4M0o9bH6bKbRJfl3Emz-LaTAPjX9U6xUQDtWWZNBx0LZtJktf6aaXAl6My0sbnJ3cTSlgsoAIw

VIRUSWAARHEIDDAGVAARDING AVONDKLOK/DAGVAARDING STAAT DER NEDERLANDEN
https://viruswaarheid.nl/dagvaarding-avondklok/

VIRUSWAARHEID/OVER ONS
https://viruswaarheid.nl/over-ons/

Wie zijn wij?

Willem Engel heeft een wetenschappelijke carrière gemaakt als Bio Farmaceutisch wetenschapper nadat hij in 2001 afstudeerde aan de Universiteit van Leiden.[1] In 2008 verliet hij de wetenschapswereld. Sindsdien geeft hij dansles in zijn eigen studio DA Dance Studio in Rotterdam.

Mr. Jeroen S. Pols is in 2003 afgestudeerd met een specialisatie in het strafrecht. Sindsdien voert hij voornamelijk bestuursrechtelijke en civielrechtelijke procedures. De afgelopen 17 jaar procedeert hij tegen overheden die het niet zo nauw nemen met wet- en regelgeving.

De talrijke procedures rondom de RIEC’s trekken de laatste jaren regelmatig de aandacht. Hierbij ligt de focus van de procedures op de onrechtmatigheid van de integrale aanpak waarbij de samenwerkende overheden op structurele wijze wet- en regelgeving opzij schuiven en burgerrechten schenden.

Wat willen wij?

Wij strijden voor het behoud van een democratische rechtsstaat waarin ook onze kinderen nog de mogelijkheid hebben om zich in vrijheid te ontplooien en een leven te leiden met hun eigen overtuigingen en meningen. Deze vrijheden en grondrechten zijn het afgelopen decennium steeds verder in het gedrang gekomen. De COVID-19-crisis zien wij als een quantum leap in deze zorgwekkende ontwikkeling.

Volgens ons is het voeren van juridische procedures tegen overheden een effectief middel in deze strijd. Wij merken dat veel rechters proberen hun werk goed te doen maar helaas blijkt ook de rechtspraak niet ongevoelig voor de toenemende invloed van de overheid. Gelijk hebben betekent niet gelijk krijgen.

Toch is procederen volgens ons nog steeds een effectief middel. Waarom? Onze beleidsmakers verschuilen zich bij gebrek aan kritische vragen vanuit het parlement, toezichthouders en de media steeds weer achter inconsistente en ongemotiveerde stellingen. In de rechtszaal kan dit niet.

De overheid zal zich op alle door ons naar voren gebrachte argumenten inhoudelijk dienen te verweren. En dit is in de COVID-19-zaak van groot belang: zelfs als onze vorderingen afgewezen worden, is zij gedwongen om zich voor het eerst inhoudelijk te verantwoorden over het door haar gevoerde beleid.

En daarmee leidt deze strijd volgens ons uiteindelijk binnen of buiten de rechtszaal tot een overwinning.

Wat gebeurt er met uw financiële bijdrage?

Op onze website vragen wij om uw financiële ondersteuning. Dank voor het in ons gestelde vertrouwen! Onze werkzaamheden doen wij pro bono en dus onbezoldigd. De grootste kostenposten in juridische procedures zijn meestal de uren die besteed worden aan research en het opstellen van processtukken. Deze expertise hebben wij in eigen huis. De research en het opstellen van de dagvaarding tegen de Nederlandse Staat is inmiddels grotendeels afgerond. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

In een civiele procedure bestaat echter de verplichting tot vertegenwoordiging door een advocaat. Dit brengt kosten met zich mee. Wij werken in deze zaak samen met Gerben van de Corput van Lexion Advocaten te Breda. Daarnaast zijn voor deze zaak griffierechten en deurwaarderskosten verschuldigd.

Verder verwachten wij dat er nog parallel procedures gevoerd moeten worden om informatie boven water te krijgen. De regering en het RIVM weigeren belangrijke informatie in verband met de genomen maatregelen te publiceren. Wij verwachten bijvoorbeeld dat op korte termijn het RIVM gedagvaard moet worden om het Pienter Corona-onderzoek gepubliceerd te krijgen.

Indien de financiële middelen dit toelaten, willen wij de uitzending van Weltschmerz met Willem Engel laten ondertitelen in de Duitse en Engelse taal. Deze strijd is immers internationaal. Wij werken ook samen met een Belgische advocaat die daar dezelfde vordering aanhangig maakt. Vanzelfsprekend zal rekening- en verantwoording afgelegd worden over de besteding van uw donatie.

[1] 1996-2001 Bio Farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Leiden (afgestudeerd bij Ubba Tjaden)

2001-2002 Kiadis (Biotech startup, Leiden) (Hubertus Irth)

2002-2003 Microfluidics, Technische universiteit Twente, PhD (promoter Albert van den Berg)

2003-2008 Analytical Bioscience, Universiteit Leiden, PhD (Promoter Thomas Hankemeier)https://research.utwente.nl/en/publications/lab-in-a-cell-a-microfluidic-chip-to-study-a-single-living-cellhttps://pdfs.semanticscholar.org/b7ae/ae1b113cbfe172a4392576777c8430886538.pdfhttp://archief.mareonline.nl/2004/32/englishpages.html

Koek M., Bakels F., Engel W, van den Maagdenberg A., Ferrari M, Coulier L. & Hankemeier T. (2009), Metabolic profiling of ultrasmall sample volumes with GC/MS: from microliter to nanoliter samples, Analytical Chemistry 82(1): 156-62.

PhD thesis was never published offcially, can be sent upon request

EINDE VERKLARING VIRUSWAARHEID

[12]

ZIE NOOT 11

[13]
NOORD HOLLANDS DAGBLADTWEEDE KAMER SPREEKT ZICH UIT TEGEN AVONDKLOK
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20201110_45599129?utm_source=google&utm_medium=organic

De kans dat er in de toekomst een avondklok wordt ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lijkt klein. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich er dinsdag tegen uit.

Het kabinet zei vorige week een avondklok te overwegen voor de regio’s waar de meeste coronabesmettingen plaatshebben. Dat zou geregeld kunnen worden via de wet waarmee in Nederland de noodtoestand kan worden uitgeroepen. Daarbij zou het parlement formeel geen inspraak hebben.

Dit leidde tot stevige kritiek in de Kamer. Niet alleen de oppositie trok fel van leer. D66-voorman Rob Jetten merkte op dat er net een “maandenlange discussie” is geweest over de coronanoodwet, waarmee juist inspraak van de Kamer op de coronamaatregelen is geregeld. “En dan een avondklok willen instellen buiten het parlement om? Dacht het niet!”.

Nu schaart een meerderheid van de Kamer zich dus achter een oproep van Geert Wilders om überhaupt geen avondklok in te voeren. Volgens de PVV-voorman is het niet alleen een “disproportionele vrijheidsbeperkende maatregel”, maar is er ook “volgens het OMT geen medische basis” voor.

EINDE BERICHT NOORD HOLLANDS DAGBLAD

[14]

TWEEDE KAMERMOTIE VAN HET LID WILDERS OVER HET NIET OVERGAAN TOTEEN AVONDKLOK4 NOVEMBER 2020

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2020Z20567&did=2020D44154

STEMMINGSUITSLAGAANGENOMEN MET HANDOPSTEKEN

Voor
PVV20
D6619
GroenLinks14
SP14
PvdA9
PvdD4
50PLUS3
DENK3
SGP3
FVD2
Krol1
Van Haga1
Van Kooten-Arissen1

TegenVVD32CDA19ChristenUnie5

[15]
NOSAVONDKLOK GAAT ZATERDAG IN: VANAF 21.00 UUR IN PLAATS VAN 20.30 UUR21 JANUARI 2021
https://nos.nl/artikel/2365383-avondklok-gaat-zaterdag-in-vanaf-21-00-uur-in-plaats-van-20-30-uur.html

De avondklok komt er, maar gaat niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gelden. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met invoering, maar dan moet de avondklok wel een half uur later ingaan dan het kabinet eerder van plan was. Het kabinet is het eens met de aanpassing, zo heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer laten weten.

Dit betekent dat mensen met ingang van aanstaande zaterdag vanaf 21.00 uur binnen blijven. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.

Op de website van de Rijksoverheid is vanavond praktische informatie geplaatst over de avondklok. Ook is de eigen verklaring te downloaden. Iedereen die na 21.00 uur op straat moet zijn moet zo’n zelf ingevulde verklaring meenemen. In die verklaring moeten mensen zelf aankruisen om welke reden ze buiten zijn.

Draaglijker

Een meerderheid van de Tweede Kamer regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus hebben om een later tijdstip gevraagd. De politieke partijen denken dat strenge maatregel voor veel mensen draaglijker is, als hij later begint. “Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken”, staat in de motie.

Rutte zei eerder vandaag in het debat dat het misschien “ietsje later” kan dan 20.30 uur, maar niet later dan 21.00 uur. Hij gaat zich niet tegen de wens van de Tweede Kamer verzetten.

Het Kamerdebat over de coronamaatregelen heeft zich vandaag de hele dag toegespitst op de avondklok. Onder meer de PVV, Forum voor Democratie en Denk zijn er fel tegen. Zij vinden de maatregel draconisch en buiten proportie. Rutte benadrukte juist dat de avondklok nu moet worden ingevoerd, omdat het kabinet niet achteraf de conclusie wil trekken dat het te laat heeft ingegrepen. De maatregel wordt vooral genomen vanwege zorgen over de Britse variant van het coronavirus.

Regeringspartij D66 was aanvankelijk tegen de avondklok, maar legt zich nu dus neer bij invoering om 21.00 uur. Fractievoorzitter Jetten zegt dat zijn fractie na lang wikken en wegen tot dit besluit is gekomen.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor NOTEN 1 T/M 15 BIJ/”HET AVONDKLOK DRAMA. RUTTE EN VIRUSWAARHEID/RUTTE ALS ”GEVAARLIJKE GEK”, DEEL TWEE/OVER RUTTE, DIE DE WET VERZET”

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.