Noten 1 t/m 10/”Geert Wilders en Wit Nederland”

[1]
OVER HET WILDERS FASCISME:

PROTOTYPICAL FASCISM IN CONTEMPORARY DUTCH POLITICSTHESISHENK BOVEKERK 
Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics Henk Bovekerk (s475630) Tilburg University the Netherlands BA Liberal Arts & Sciences (Humanities major) Under the supervision of dr. A.C.J. de Ruiter Read by prof. dr. J.M.E. Blommaert Fall Semester 2011  
http://www.henkbovekerk.nl/wp-content/uploads/2020/01/BA-Thesis-Henk-Bovekerk.pdf
UNIVERSONLINESTUDENT KRIJGT 10 VOOR THESIS OVER ”FASCISTISCHE” PVV
6 JANUARI 2012

Redactie 06 January 2012

Henk Bovekerk, UvT-student (Liberal Arts & Sciences) werd voor zijn thesis ‘Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis‘, beloond met het hoogst haalbare: een tien.

Naar aanleiding van het boekje De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme van Rob Riemen (2010) maakte Bovekerk een analyse van de PVV van Geert Wilders. Rob Riemen stelt dat Geert Wilders en zijn beweging het prototype zijn van hedendaags fascisme. Wat is eigenlijk fascisme? Is er inderdaad een terugkeer van het fascisme? En zijn Geert Wilders en zijn beweging het prototype van hedendaags fascisme? Op basis van het werk van historicus Robert O. Paxton over hoe het fascisme werkt, en na bestudering van de werken van onder andere Geert Wilders en Martin Bosma, concludeert Bovekerk dat we in Nederland inderdaad te maken hebben met een fascistische partij in een gevorderd stadium: de PVV.

Overigens is de scriptie van Bovekerk nog niet gepubliceerd in de Theses-database van de UvT. Volgens de universiteit zal dat nog een week duren. Update: Bovekerk publiceerde de scriptie inmiddels wel op zijn eigen site. Lees de scriptie hier.

Bovekerk werd bij het schrijven van de scriptie begeleid door arabist Jan Jaap de Ruiter.  Tweede lezer is Jan Blommaert.  Beiden staan bekend als tegenstander van de PVV.  Op internet ontstond daarom direct na bekendmaking van het nieuws een discussie over de onafhankelijkheid van de begeleiders en het linkse imago van de universiteit.

Is het niet opvallend dat een student, die de PVV fascistisch noemt, zo’n hoog cijfer krijgt van een academicus die bekend staat als PVV-criticus?  Op Twitter laat de arabist weten de thesis academisch briljant te vinden: “De thesis van Bovekerk is door mij, als begeleider en prof Jan Blommaert als tweede lezer met een 10 beoordeeld op grond van de kwaliteit. De PVV aanhangers moeten niet zo bang zijn voor een beetje kritiek en een scherpe academische analyse.”

Tegen Univers zegt de arabist: “Het cijfer voor deze thesis heeft enkel te maken met de academische kwaliteit ervan; daar waren zowel ik als de tweede lezer het over eens.”

Via Twitter laat Geert Wilders weten: “Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel.” De wetenschappers van de UvT reageren daar vervolgens weer op via Twitter. “Tilburg University nodigt de heer Wilders van harte uit voor een inhoudelijk debat op onze schone campus .”

EINDE BERICHT

[2]

EEN GREEP UIT DE VELE DEMONSTRATIES TEGEN HET RACISME. DEISLAMOFOVIE EN HET FASCISME VAN GEERT WILDERS
NU.NLLAATSTE ARRESTANTE DEMONSTRATIE TEGEN WILDERS VRIJGELATEN24 JANUARI 2016
https://www.nu.nl/binnenland/4202876/laatste-arrestante-demonstratie-geert-wilders-vrijgelaten.html

De laatste van de tien vrouwen die zaterdag in Spijkenisse zijn aangehouden in de marge van een Wilders-actie, is vrijgelaten. 

Dit heeft hun advocaat, Willem Jebbink, zondagmiddag laten weten. Zij weigerde tot haar vrijlating nog steeds haar identiteit bekend te maken.

De tien vrouwen werden opgepakt op de Markt, waar de PVV-leider ‘verzetsspray’ voor vrouwen uitdeelde. Een groep vrouwen protesteerde tegen die actie. Negen kwamen later op de dag alweer op vrije voeten, eentje bracht de nacht in de cel door.

Advocaat Jebbink stelde namens de vrouwen dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. D66 en GroenLinks hebben aangekondigd in de Tweede Kamer vragen te stellen over de aanhoudingen.

Arrestaties na demonstratie tegen Geert Wilders

Aanrandingen

Wilders besloot de verfspray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen ‘islamitische testosteronbommen’. De protesterende vrouwen vinden dat racistisch en opportunistisch.

EINDE BERICHT NU.NL

JOOP.NL”STOP DE HAAT” PROTESTMARS IN AMSTERDAM TEGENWILDERS EN TRUMP20 JANUARI 2017
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/stop-haat-protestmars-amsterdam-wilders-en-trump

In Amsterdam werd vrijdagavond een protest gehouden tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, de PVV van Geert Wilders en het opkomend populisme in Europa. De deelnemers verzamelden zich op de Dam en liepen daarna in de richting van het Amerikaanse Consulaat op het Museumplein, waar onder meer toespraken werden gehouden. Naar schatting waren er zo’n duizend mensen aanwezig.

Op de website schrijft de organisatie:

‘Wij roepen iedereen op die zich zorgen maakt over het huidige politieke klimaat zich aan te sluiten bij dit protest tijdens de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Na decennia van afbraakbeleid wist hij met een campagne gevuld met racisme en seksisme de verkiezingen te winnen. Trump zal de wereld niet verbeteren, hij zal enkel de belangen van de elite dienen. Zijn politiek vormt een directe bedreiging voor het klimaat en de positie van vrouwen, migranten, werkende mensen en de lhbt-gemeenschap. Samen spreken wij ons hiertegen uit!’

EINDE BERICHT JOOP.NL

[3]
EEN GREEP UIT DE DEMONSTRATIES TEGEN WILDERS IN HETBUITENLAND
TELEGRAAFRUIM DUIZEND DEMONSTRANTEN TEGEN WILDERS13 APRIL 2015
https://www.telegraaf.nl/nieuws/834098/ruim-duizend-demonstranten-tegen-wilders

Ruim duizend mensen protesteren in diverse delen van Dresden tegen het optreden van PVV-leider Geert Wilders. Die is daar te gast bij een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida.

De tegendemonstranten gingen begin van de middag de straat op, terwijl Pegida rond 17.00 uur met de bijeenkomst begint. Wilders spreekt naar verwachting een uur later.

Een grote politiemacht moet voorkomen dat de twee groepen met elkaar botsen. Toch zijn er volgens regionale media opstootjes. Door een spontane tegendemonstratie ligt het verkeer in een deel van de Oost-Duitse stad plat.

EINDE BERICHT TELEGRAAF

ADZWEDEN DEMONSTREREN TEGEN DE KOMST VAN GEERT WILDERS27 OCTOBER 2012
https://www.ad.nl/buitenland/zweden-demonstreren-tegen-komst-geert-wilders~a84a7610/

Tussen de 50 en 300 mensen demonstreren in de Zweedse stad Malmö tegen de komst van Geert Wilders. De betogers gooiden eieren naar het gebouw waar Wilders zaterdag spreekt en zongen onder meer ‘geen racisten in onze straten’. Dat berichten Zweedse media.

Wilders is door het ‘Gezelschap van de Drukpersvrijheid’ uitgenodigd om het te hebben over het onderwerp islamisering en de Europese Unie, aldus een PVV-woordvoerster. Een vrouw van die Zweedse organisatie is getroffen door een ei. Demonstranten gooiden ook met blikjes naar de bezoekers van de bijeenkomst. Van de 300 aangemelde bezoekers zijn er volgens de politie zo’n 100 gekomen.

Wilders liet aan het ANP weten dat hij zich door de demonstratie niet laat weerhouden: ‘Ga wel speechen natuurlijk. Nothing will stop me’. Tientallen agenten zijn aanwezig om de veiligheid te garanderen. De politie houdt rekening met tegendemonstraties.

Tientallen agenten waren aanwezig om de veiligheid te garanderen. De politie hield rekening met tegendemonstraties, maar het was verder rustig gebleven. Na afloop ging Wilders via Denemarken terug naar Nederland.

EINDE BERICHT AD

[4]

NEDERLAND BEKENT KLEUR
fotofoto
lijnlijnlijnlijnlijnlijnlijnlijn
        
.
Website 1992 – 2010
.
Dit is de oude website (periode 1992-2010) van Nederland Bekent Kleur.  Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Actuele informatie op sociale mediaFacebookpagina Nederland Bekent KleurYoutubekanaal Kleurbekennnen
Andere OrganisatiesPlatform Stop Racisme en Uitsluiting (2010-2016)Comité 21 Maart (VN-Dag tegen Racisme)
.
Kristallnachtherdenking
Website herdenking KristallnachtFacebookpagina Kristallnachtherdenking
.

Strafzaak Wilders

Website Wat wil Wilders
Stichting Nederland Bekent Kleur

De Stichting Nederland Bekent Kleur richt zich tegen iedere vorm van racisme, vreemdelingenhaat, islamofobie, antisemitisme of welke andere vormen van discriminatie dan ook . Nederland Bekent Kleur is een onafhankelijke organisatie die niet verbonden is aan een bepaalde politieke of religieuze stroming. De stichting stelt zich ten doel de multiculturele samenleving te bevorderen.De antiracismeorganisatie is opgericht in 1992.

NEDERLAND BEKENT KLEUR
https://www.nederlandbekentkleur.nl/index.html

[5]

ASTRID ESSED OVER WILDERS

https://www.astridessed.nl/tag/wilders/

[6]

FRONTAAL NAAKT [PETER BREEDVELD] OVER WILDERS

https://www.frontaalnaakt.nl/?s=Wilders

ORIGINELE BRONWEBSITE FRONTAAL NAAKT

https://www.frontaalnaakt.nl/

[7]

RTL NIEUWSPECHTOLD IN HET VLUCHTELINGENDEBAT: ”IK GRUWELVAN DE PVV”14 OCTOBER 2015
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/917016/pechtold-vluchtelingendebat-ik-gruwel-van-de-pvv

Het is hard tegen hard in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders zoekt in het debat over vluchtelingenopvang de confrontatie met andere partijleiders, die fel van zich afbijten. “Ik gruwel van de PVV”, zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Koren op de molen voor Wilders natuurlijk, die zo reageert: “U bent een regent geworden”. Maar Pechtold is niet de enige die overhoop ligt met Wilders, ook GroenLinks-leider Jesse Klaver botst met de PVV-leider.

Wilders: “Zeg ‘ns eerlijk, wanneer is het genoeg? Hoeveel kunnen er van GroenLinks nog bij?” Klaver antwoordt: “We hebben 80.000 mensen in de opvang gehad. Daar zitten we nog niet aan. Ik denk dat we tot daar kunnen groeien. We zitten nog niet aan die taks, meneer Wilders.”

De PVV’er noemt Klaver vervolgens ‘knettergek’. “Nou, voorzitter, liever knettergek en humaan, dan asociaal.” Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg zegt daarop dat ze deze woorden niet zo netjes vindt. 

PvdA-leider #Samsom roept op tot nuance in #vluchtelingendebat: “Geen simpele oneliners.”

— Fons Lambie (@fonslambie) 14 oktober 2015

Klaver (GL): “Tsunami, stromen. ’t Lijkt debat over water. Testosteronbommen, borstvergroting. ’t Lijkt een zorgdebat.” #vluchtelingencrisis

— Fons Lambie (@fonslambie) 14 oktober 2015

EINDE BERICHT RTL NIEUWS
TELEGRAAFPECHTOLD ZOEKT ASIEL ALS PVV IN KABINET ZIT8 APRIL 2009
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1244365/pechtold-zoekt-asiel-als-pvv-in-kabinet-zit

D66 zal na de eerstvolgende Kamerverkiezingen niet met de PVV van Wilders in een coalitie stappen. Dat zei D66-leider Pechtold in politiek café Libertijn. “Wilders als premier is voor mij een Haags horrorscenario”, zei Pechtold. “Dan word ik asielzoeker.”

Pechtold reageerde hiermee op uitspraken van Wilders, die afgelopen zondag niet uitsloot om met CDA en VVD in een kabinet te gaan zitten. “Ik word daardoor zeer gemotiveerd om nu ook kleur te bekennen”, zei Pechtold. “Ik wil Wilders niet salonfähig maken.”

De D66-leider vindt dat zijn PVV-collega de maatschappij ‘elementair aan het ontwrichten is’. “Het is een ramp voor het land als we geloven dat daar de oplossing zit. Dit is een man die wil dat we in bepaalde gevallen met een pistool op de knieën mogen richten van stadionbezoekers. Ik wil niet met een xenofoob en extremist in een kabinet zitten.” D66 staat in de peilingen op 17 zetels; de PVV op 32 zetels.

EINDE BERICHT TELEGRAAF

[8]
ZIE NOOT 1

[9]

ANNE FRANKSTICHTINGMONITOR RACISME & EXTREMISMEACHTSTE 

REPORTAGE

2008

ONDER REDACTIE VAN JAAP VAN DONSELAAR EN PETER R.RODRIGUES
”HET EXTREEM-RECHTSE EN DISCRIMINATOIRE GEHALTE VAN DE PVV”BLADZIJDEN 167-199

https://annefrank.global.ssl.fastly.net/media/imagevault/njL6vrHDGLFyqPhDIXBx.pdf

ORIGINELE BRON


ANNE FRANK STICHTINGhttps://www.annefrank.org/nl/
ANNE FRANK STICHTING: WILDERS EXTREEM-RECHTS/TEKST VAN DE GEHELE RAPPORTAGEASTRID ESSED
https://www.astridessed.nl/anne-frank-stichting-wilders-extreem-rechts-tekst-van-de-gehele-rapportage/

BERICHTEN:

NOVA

ANNE FRANK STICHTING: GEERT WILDERS IS EXTREEM-RECHTS

10 DECEMBER 2008

https://archief.ntr.nl/nova/page/detail/uitzendingen/6548/Anne%20Frank%20Stichting_%20Geert%20Wilders%20is%20extreem-rechts.html

Geert Wilders heeft publiekelijk altijd afstand gehouden tot extreem-rechts. Zo distantieert hij zich van het Vlaams Belang en het Franse Front National.

Maar zijn uitspraken en ideeën – onder andere zijn ’tsunami van moslims’- uitspraak en zijn voorstel tot een verbod op de Koran – en zijn islamfilm Fitna leidden tot flinke commotie. In een lesboek werd Geert Wilders zelfs in één adem genoemd met het boek Mein Kampf. Iets wat later overigens werd gerectificeerd.

Volgens onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden zijn Wilders en de PVV extreemrechts, maar niet neonazistisch. Dat staat in in de achtste Monitor Racisme & Extremismedie vanmorgen in Amsterdam gepresenteerd is. Volgens de onderzoekers is het probleem van ‘islamofobie’ in Nederland het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden.

PVV-leider Wilders reageerde meteen woedend op de conclusies van het rapport. “Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers”, stelde de PVV-leider.

In NOVA onderzoekers en PVV-stemmers over de ideologie van Wilders.

EINDE BERICHT NOVA

HET PAROOL

IS WILDERS ECHT EXTREEM-RECHTS?

4 NOVEMBER 2009

https://www.parool.nl/nieuws/is-wilders-echt-extreem-rechts~b017643a/

Een aantal wetenschappers noemt Geert Wilders’ PVV extreem rechts. Is die kwalificatie wel terecht? ‘Het is te simpel voor wat hier aan de hand is.’ Harry de Winter heeft een eenvoudige maatstaf om te bepalen of iemand extreem rechts is: vervang in elke gesproken of geschreven tekst het woord ‘moslims’ door het woord ‘joden’.

Dus als Geert Wilders zegt dat miljoenen moslims die problemen veroorzaken Europa moeten worden uitgezet of dat hij geen islamscholen in Nederland wil, dan weet je hoe laat het is. Voor de ondernemer, programmamaker en pleitbezorger van ‘Een ander joods geluid’, is het daarom al lang overduidelijk dat de PVV extreem rechts is.

Drie wetenschappers komen nu tot dezelfde conclusie. In een rapport voor het ministerie van Binnenlandse Zaken kwalificeren ze de PVV van Wilders als een partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert. Daarmee ondermijnt zij de sociale samenhang en de democratie in het land.

Toch houden ze bij hun kwalificatie enkele slagen om de arm. Net als onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit van Leiden dat eind vorig jaar deden in de achtste Monitor Racisme en Extremisme. Wilders voldoet op diverse punten aan de definitie van extreemrechts die de wetenschappers hanteren. Zo heeft hij een demagogische spreekstijl waarbij politieke tegenstanders verbaal worden besmeurd. Ook legt hij sterk de nadruk op de extreem rechtse ideologie, waarbij het eigene voorop staat.

Dit nationalisme en de scherpe afkeer van het vreemde, door de onderzoekers racisme genoemd, komt volgens wetenschapper Jaap Van Donselaar van de Anne Frank Stichting heel sterk terug bij de PVV. Volgens Van Donselaar, die bij beide onderzoeken betrokken was, is het extreem rechtse klimaat in Nederland aanzienlijk veranderd en is dat voor een belangrijk deel te wijten aan de PVV.

Daarentegen wijzen de onderzoekers er ook op dat de PVV absoluut geen geweld accepteert als middel om sociale en politieke conflicten te beslechten. In de ‘gangbare’ extreem rechtse kringen als Stormfront en Weerstand is dat juist wel toegestaan en wordt Hitler vereerd. Wilders distantieert zich nadrukkelijk van dit soort overtuigingen. Hij is zelf pro-Israël en relativeert nimmer de nazimisdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Mede gezien deze ‘mitsen en maren’, zoals de onderzoekers het noemen, wil directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de PVV niet extreem rechts noemen. ”Dat is te simpel voor wat hier aan de hand is. Je kunt wel kritisch zijn over wat hij zegt, maar ik noem hem toch liever modern conservatief. Wilders is zeker niet vriendelijk over onder meer vreemdelingen en hij speelt heel nadrukkelijk in op het nationale gevoel, het oranjegevoel. Maar het gaat te ver om hem bijvoorbeeld fascistisch te noemen.”

Schnabel wijst erop dat veel PVV-stemmers bezorgd zijn over de dingen die vanzelfsprekend leken, maar dat niet meer blijken te zijn. Zoals sociale zekerheid, gezondheidszorg, de Nederlandse cultuur en de vrijheid van meningsuiting. Daarbij komt dan nog eens de komst van veel vreemdelingen van wie sommigen misschien wel slechte dingen willen.

”Wilders vindt dat er niets aan Nederland mag veranderen, zoals de SP dat vindt met de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Dat is iets anders dan extreemrechts, want dan denk je hoe dan ook al snel aan fascisme. Traditioneel betekent extreem rechts immers dat je verbonden bent met foute bewegingen en zeker niet dat je positieve opvattingen uitdraagt over de emancipatie van de vrouw en homoseksuelen, zoals Wilders doet.” (DICK HOFLAND)

EINDE BERICHT HET PAROOL

TROUW

PVV IS EXTREEM-RECHTS

10 DECEMBER 2008https://www.trouw.nl/nieuws/pvv-is-extreem-rechts~b6725250/

De PVV is een extreem-rechtse partij. Dat is de opvallende conclusie in de achtste Monitor Racisme & Extremisme, een doorlopend wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.

PVV-leider Geert Wilders reageerde woedend: „Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers.”

Volgens de onderzoekers, onder leiding van Jaap van Donselaar en Peter R. Rodrigues, is het probleem van ’islamofobie’ in Nederland het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden. Ze spreken van een ’negatief opinieklimaat’ over moslims en signaleren dat tegen moslims gerichte uitingsdelicten meer worden gedoogd. „Het evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen discriminatie is de afgelopen monitorperiode verstoord”, stellen de onderzoekers. Oorzaken zijn gelegen in een veranderend politiek klimaat: „Kort samengevat: je moet kunnen zeggen wat je denkt.”

De onderzoekers denken dat beledigen en aanzetten tot haat op grond van zowel ras als religie bij Wilders aan de orde is. Ze beschrijven hoe de gevoerde campagne ’tegen de islamisering van Nederland’ van de PVV steeds radicaler werd.

Het door de PVV voorgestelde moratorium van vijf jaar op de bouw van nieuwe moskeeën en islamitische scholen tast volgens de onderzoekers de vrijheid van godsdienst en onderwijs aan.

De PVV vreest, zo staat in de monitor, zoals vrijwel alle extreem-rechtse politieke partijen de Ãœberfremdung, de overheersing van het ‘vreemde’.
EINDE BERICHT TROUW

[10]

”Drie wetenschappers komen nu tot dezelfde conclusie. In een rapport voor het ministerie van Binnenlandse Zaken kwalificeren ze de PVV van Wilders als een partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert. Daarmee ondermijnt zij de sociale samenhang en de democratie in het land.”

HET PAROOL

IS WILDERS ECHT EXTREEM-RECHTS?

4 NOVEMBER 2009

https://www.parool.nl/nieuws/is-wilders-echt-extreem-rechts~b017643a/

Een aantal wetenschappers noemt Geert Wilders’ PVV extreem rechts. Is die kwalificatie wel terecht? ‘Het is te simpel voor wat hier aan de hand is.’ Harry de Winter heeft een eenvoudige maatstaf om te bepalen of iemand extreem rechts is: vervang in elke gesproken of geschreven tekst het woord ‘moslims’ door het woord ‘joden’.

Dus als Geert Wilders zegt dat miljoenen moslims die problemen veroorzaken Europa moeten worden uitgezet of dat hij geen islamscholen in Nederland wil, dan weet je hoe laat het is. Voor de ondernemer, programmamaker en pleitbezorger van ‘Een ander joods geluid’, is het daarom al lang overduidelijk dat de PVV extreem rechts is.

Drie wetenschappers komen nu tot dezelfde conclusie. In een rapport voor het ministerie van Binnenlandse Zaken kwalificeren ze de PVV van Wilders als een partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert. Daarmee ondermijnt zij de sociale samenhang en de democratie in het land.

Toch houden ze bij hun kwalificatie enkele slagen om de arm. Net als onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit van Leiden dat eind vorig jaar deden in de achtste Monitor Racisme en Extremisme. Wilders voldoet op diverse punten aan de definitie van extreemrechts die de wetenschappers hanteren. Zo heeft hij een demagogische spreekstijl waarbij politieke tegenstanders verbaal worden besmeurd. Ook legt hij sterk de nadruk op de extreem rechtse ideologie, waarbij het eigene voorop staat.

Dit nationalisme en de scherpe afkeer van het vreemde, door de onderzoekers racisme genoemd, komt volgens wetenschapper Jaap Van Donselaar van de Anne Frank Stichting heel sterk terug bij de PVV. Volgens Van Donselaar, die bij beide onderzoeken betrokken was, is het extreem rechtse klimaat in Nederland aanzienlijk veranderd en is dat voor een belangrijk deel te wijten aan de PVV.

Daarentegen wijzen de onderzoekers er ook op dat de PVV absoluut geen geweld accepteert als middel om sociale en politieke conflicten te beslechten. In de ‘gangbare’ extreem rechtse kringen als Stormfront en Weerstand is dat juist wel toegestaan en wordt Hitler vereerd. Wilders distantieert zich nadrukkelijk van dit soort overtuigingen. Hij is zelf pro-Israël en relativeert nimmer de nazimisdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Mede gezien deze ‘mitsen en maren’, zoals de onderzoekers het noemen, wil directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de PVV niet extreem rechts noemen. ”Dat is te simpel voor wat hier aan de hand is. Je kunt wel kritisch zijn over wat hij zegt, maar ik noem hem toch liever modern conservatief. Wilders is zeker niet vriendelijk over onder meer vreemdelingen en hij speelt heel nadrukkelijk in op het nationale gevoel, het oranjegevoel. Maar het gaat te ver om hem bijvoorbeeld fascistisch te noemen.”

Schnabel wijst erop dat veel PVV-stemmers bezorgd zijn over de dingen die vanzelfsprekend leken, maar dat niet meer blijken te zijn. Zoals sociale zekerheid, gezondheidszorg, de Nederlandse cultuur en de vrijheid van meningsuiting. Daarbij komt dan nog eens de komst van veel vreemdelingen van wie sommigen misschien wel slechte dingen willen.

”Wilders vindt dat er niets aan Nederland mag veranderen, zoals de SP dat vindt met de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Dat is iets anders dan extreemrechts, want dan denk je hoe dan ook al snel aan fascisme. Traditioneel betekent extreem rechts immers dat je verbonden bent met foute bewegingen en zeker niet dat je positieve opvattingen uitdraagt over de emancipatie van de vrouw en homoseksuelen, zoals Wilders doet.” (DICK HOFLAND)

EINDE BERICHT HET PAROOL

”Deze week was het weer raak. Drie wetenschappers concluderen – in een nog te publiceren onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken – dat Wilders extreem-rechts en islamofoob is. De wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar zijn gespecialiseerd in onderwerpen als radicalisering, terrorisme en extreem-rechts. Zij stellen dat de PVV-leider met zijn werkwijze het functioneren van de overheid belemmert. Hij ondermijnt de sociale cohesie en de democratie en zou daarmee een gevaar vormen voor de staatsveiligheid.”

ED

WILDERS KAN BETER UITDELEN DAN INCASSEREN

4 NOVEMBER 2009

https://www.ed.nl/mening/wilders-kan-beter-uitdelen-dan-incasseren~a680ea93/

Hoe harder hij wordt aangevallen hoe meer Geert Wilders in zijn element komt. De ‘islam’, de ‘politieke elite’ en de ‘linkse maffia’ moeten het ontgelden als de Partij voor de Vrijheid of haar leider op de korrel worden genomen. En Wilders aarzelt niet om daarbij voortdurend op te merken dat wie hem en zijn partij ondemocratisch of racistisch noemt, in feite ook zijn almaar groeiende aanhang diskwalificeert.

Deze week was het weer raak. Drie wetenschappers concluderen – in een nog te publiceren onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken – dat Wilders extreem-rechts en islamofoob is. De wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar zijn gespecialiseerd in onderwerpen als radicalisering, terrorisme en extreem-rechts. Zij stellen dat de PVV-leider met zijn werkwijze het functioneren van de overheid belemmert. Hij ondermijnt de sociale cohesie en de democratie en zou daarmee een gevaar vormen voor de staatsveiligheid.

Naar verluidt wil het ministerie die harde conclusies wat afzwakken gezien de politieke gevoeligheid. Maar ze zijn voortijdig uitgelekt aan daarmee is het ‘kwaad’ al geschied. Wilders veegt de vloer aan met wat in zijn ogen een ‘baggeronderzoek’ is van de ‘linkse onderzoeksmaffia’.

Wie in de conclusies van de wetenschappers een bevestiging ziet van zijn mening over de PVV – zoals minister Eberhard van der Laan van Integratie en D66-leider Alexander Pechtold – krijgt er op dezelfde manier van langs. PvdA’er Van der Laan ziet een groeiende aanhang van Wilders na de verkiezingen als een gevaar voor de rechtsstaat. Pechtold is blij dat er nu ‘eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing’ is voor zijn opvatting dat Wilders extreem-rechts en racistisch is.

De reactie van Wilders is bijna voorspelbaar. Het onderzoek en de uitlatingen van Van der Laan en Pechtold betitelt hij als ‘de zoveelste ziekelijke poging van de elite om ons te demoniseren’. De verwijzing naar het lot van Pim Fortuyn ligt voor de hand, maar Wilders overtreft zichzelf door Van der Laan en Pechtold weg te zetten als ‘politieke handlangers van Mohammed B.’, de man die vijf jaar geleden Theo van Gogh vermoordde.

Wilders roept de verdenking van racisme, haatzaaien en rechts-extremisme over zichzelf af door bijvoorbeeld te spreken van een ’tsunami van moslims’, op te roepen tot deportatie van tientallen miljoenen moslims uit Europa, het idee te opperen voor een ‘kopvoddentax’ en te verklaren dat Marokkaanse relschoppers moeten worden uitgeschakeld met een knieschot. Maar als hij zich daarvoor voor de rechter moet verantwoorden ziet hij dat als een poging om hem monddood te maken.

‘Wij zijn een democratische partij’, roept de PVV-leider om zijn uitspraken te rechtvaardigen. En het moet gezegd worden, steeds weer slaagt hij erin om garen te spinnen bij elke aanval op zijn persoon of zijn partij. Hij triomfeert als de rechter een tegen hem uitgevaardigd verbod om Groot-Brittannië binnen te komen van tafel veegt. En als zijn partijgenoot Hero Brinkman zich dronken misdraagt in Nieuwspoort gaat die ‘verschrikkelijke sociëteit’ waar ‘verschrikkelijke journalisten’ komen in de ban.

Wilders is lastig te grijpen, ook al doordat hij het debat uit de weg gaat en geen journalisten toelaat bij PVV-bijeenkomsten. Hij neemt geen blad voor de mond en schrikt er bijvoorbeeld niet voor terug om een minister in de Tweede Kamer ‘knettergek’ te noemen. Maar als hij zelf onder vuur komt te liggen, speelt hij de vermoorde onschuld en gaat hij nog wilder om zich heen slaan. Uitdelen gaat hem beter af dan incasseren. Dat valt goed bij zijn aanhang, maar het bevestigt ook het beeld dat zijn tegenstanders van hem hebben.De auteur is hoofd opinie van deze krant.

EINDE BERICHT ED

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 t/m 10/”Geert Wilders en Wit Nederland”

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.