Noten 1 en 2/Nederlandse Politiebond

[1]

ARTIKEL 48, WETBOEK VAN STRAFRECHT

Eerste Boek. Algemene bepalingen

Titel V. Deelneming aan strafbare feiten

Artikel 48

Als medeplichtigen van een misdrijf worden gestraft:

1°. zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf;

2°. zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.

https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel48

[2]

BNN VARA

JOOP

ZO HAKT FRANSE OPROERPOLITIE MET GROF

GEWELD IN OP VREEDZAME DEMONSTRANTEN

5 JANUARI 2021

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/zo-hakt-de-franse-oproerpolitie-met-grof-geweld-in-op-vreedzame-demonstranten

De Franse site voor onderzoeksjournalistiek Mediapart heeft aan de hand van talloze videobeelden en andere informatie nauwgezet gereconstrueerd hoe de Franse oproerpolitie langdurig grof geweld heeft gebruikt tegen vreedzame demonstranten. De autoriteiten gaven daarbij via sociale media een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken en de verantwoordelijk minister loog er vervolgens over in het parlement.

Het gaat om een demonstratie die op 12 december plaatsvond in Parijs uit protest tegen de omstreden nieuwe veiligheidswet Sécurité globale. Die wet maakte het aanvankelijk onder meer strafbaar om beelden van politiegeweld te publiceren als de betrokken agenten herkenbaar waren. Dat aspect werd in november na talloze protesten geschrapt en er werd een aangepast wetsvoorstel beloofd. De demonstranten willen dat de hele wet geschrapt wordt.

De NOS citeerde op 12 december in een verslag van de demonstratie de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin:

“Volgens Darmanin zijn honderden gewelddadige hooligans op het protest afgekomen, die “gereedschap meenemen dat niet hoort bij een demonstratie”. Hij prijst de standvastigheid van de politie, die de Parijse winkeliers heeft beschermd tegen mogelijke plunderingen en vernielingen.”

Talloze media gingen mee in het frame van politie en regering. Er zouden ‘ultra gewelddadige elementen’ bij de demonstratie aanwezig zijn geweest die uit waren op rellen. De politie sprak van leden van het beruchte ‘zwarte blok’.

Mediapart laat zien dat de werkelijkheid totaal anders is. Tegen de circa 5000 demonstranten werden 3000 agenten en vijf waterkanonnen ingezet. Gedurende de mars door de stad voerde de ME 38 keer een charge uit waarbij demonstranten tot bloedens toe werden geslagen. Voor geen van die charges was er een dwingende reden. De demonstranten gebruikten geen geweld. 142 betogers werden gearresteerd. Van hen zijn er uiteindelijk slechts twee door de rechter veroordeeld.

De Franse politie komt steeds meer onder vuur te liggen wegens extreem gewelddadig gedrag en racisme.

EINDE BERICHT

AD

DEMONSTRANT RAAKT TEELBAL KWIJT NA OPTREDEN FRANSE

POLITIE

23 JANUARI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/demonstrant-raakt-teelbal-kwijt-na-optreden-franse-politie~a08cd624/

Een 26-jarige man is zodanig hard door een Franse politieagent geslagen dat hij geopereerd moest worden, waarbij noodgedwongen één teelbal werd verwijderd. ,,Het was extreem gewelddadig en bijna sadisme’’, zegt advocaat Lucie Simon van het slachtoffer.

Het gebeurde donderdag tijdens de demonstratie in Parijs tegen de pensioenhervorming. Vlakbij Place de la Bastille braken relletjes uit. De politie kwam in actie. Op televisiebeelden is te zien hoe de man, door onduidelijke oorzaak, achterover valt en op straat belandt. Als hij daar ligt, rent een agent op hem af. Die pakt zijn wapenstok en slaat de man hardhandig tussen diens benen. De man weet nog op te staan en maakt zich uit de voeten.

Misdaad

Hij heeft inmiddels een aanklacht ingediend. ,,Het gaat hier duidelijk om een misdaad’’, aldus advocaat Simon. Zij benadrukt dat het slachtoffer op de grond lag en niets deed op het moment dat de agent hem op zijn geslachtsdeel sloeg. ,,Er was geen noodzaak toe en er was geen sprake van zelfverdediging door de agent.’’

De zaak leidt inmiddels tot grote ophef in Frankrijk. De politie kwam al eerder in opspraak door het toepassen van hardhandig geweld. Bij de demonstraties van de Gele Hesjes raakten veel betogers gewond, maar ook zwarte Fransen beklagen zich vaak over onnodig politiegeweld.

De politie in Parijs is inmiddels een eigen onderzoek gestart naar het incident. ,,We willen weten wat de precieze omstandigheden waren waarbij dit gebeurde’’, laat een woordvoerder weten.

,,De beelden roepen veel vragen op’’, zegt regeringswoordvoerder Oliver Véran op de Franse televisie. Hij spreekt zijn medeleven uit voor de 26-jarige man en zegt ook dat onderzocht moet worden wat er precies is gebeurd en of de agent handelde uit zelfverdediging. ,,Het ging er daar op straat hard aan toe en sommige agenten werden ook aangevallen’’, aldus Véran.

EINDE BERICHT

RTL NIEUWS

FRANSE POLITIE GRIJPT HARD IN

MET TRAANGAS EN PEPPERSPRAY

15 JUNI 2016

https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/539436/franse-politie-grijpt-hard-met-traangas-en-pepperspray

De Franse politie is na de rellen in Marseille in opperste staat van paraatheid om Russische en Engelse hooligans uit elkaar te houden. Met inzet van onder meer traangas en pepperspray werden ternauwernood nieuwe rellen voorkomen. “Die klote-politie weer, met z’n traangas en die klote-Russen ook”, reageert een Engelse fan op de politiecharges.\

NIEUW BERICHT

Kritiek

Maar kritiek op de Franse politie is niet alleen van vandaag en komt niet alleen uit de banlieues. De Raad van Europa beschuldigde de Franse politie in maart nog van het gebruik van “buitensporig geweld” tijdens protesten tegen de pensioenwet. Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic beschreef de situatie toen als “zorgwekkend”.

Nog geen twee maanden later werd Frankrijk weer op de vingers getikt, ditmaal door de Verenigde Naties. Tijdens de Universal Periodic Review worden de mensenrechten van elke VN-lidstaat onder de loep genomen. Meerdere landen uitten dit jaar hun zorgen over politiegeweld in Frankrijk, vanwege aanvallen op migranten, etnische profilering en religieuze intolerantie.”

NOS

STRUCTUREEL POLITIEGEWELD IN DE FRANSE

BANLIEUES ”SITUATIE IS ZORGWEKKEND”

29 JUNI 2023

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2480855-structureel-politiegeweld-in-de-franse-banlieues-situatie-is-zorgwekkend

Het was één van de heftigste nachten uit de geschiedenis van de Parijse voorstad Nanterre. Dinsdag schoot een politieagent in Frankrijk een 17-jarige jongen dood bij een verkeerscontrole. Dat zette het land op zijn kop. Die nacht die erop volgde waren er rellen, en ook een protestmars gisteren liep weer uit tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie. Mensen schreeuwden leuzen als “politie dood” en “politie moordenaar”.

Dit soort incidenten komen regelmatig voor in de buitenwijken van Parijs, de zogeheten banlieues. De gemeenschappen in deze wijken beklagen zich al jaren over het optreden van de politie, die volgens hen racistisch is. En ook de VN tikte Frankrijk op de vingers over het toenemend politiegeweld. Waarom gaat het vaker mis in Frankrijk?

Meer bevoegdheid om te schieten

De 17-jarige Nahel is niet het eerste slachtoffer dat op deze manier is doodgeschoten. Hij was de derde dit jaar. Vorig jaar werd een recordaantal van dertien mensen doodgeschoten toen ze zich niet hielden aan een verkeerscontrole.

“Sinds 2017 is er een aanzienlijke toename van het aantal schietpartijen door de politie op vluchtende voertuigen”, zegt Emilie Schmidt, belangenbehartiger bij de Franse christelijke hulporganisatie Acat. Die organisatie registreert sinds 2000 alle slachtoffers van politiegeweld.

In 2017 kreeg de Franse politie, vanwege terroristische dreiging, meer bevoegdheid om hun vuurwapen te gebruiken. Zo mogen ze schieten wanneer een bestuurder een stopbevel negeert en een mogelijk risico vormt voor het leven of de fysieke veiligheid van anderen. Volgens critici maakt dit de wet veel te vaag, omdat het nu aan de agent is om te bepalen of iemand een ‘risico vormt’.

Sinds de wetswijziging vielen er vijf doden in één jaar tijd, zegt politicoloog en criminoloog Sebastian Roché. “Dat is nog nooit eerder gebeurd. De gevolgen waren meteen duidelijk.” Roché doet onderzoek naar de politie in de banlieues.

Kritiek

Maar kritiek op de Franse politie is niet alleen van vandaag en komt niet alleen uit de banlieues. De Raad van Europa beschuldigde de Franse politie in maart nog van het gebruik van “buitensporig geweld” tijdens protesten tegen de pensioenwet. Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic beschreef de situatie toen als “zorgwekkend”.

Nog geen twee maanden later werd Frankrijk weer op de vingers getikt, ditmaal door de Verenigde Naties. Tijdens de Universal Periodic Review worden de mensenrechten van elke VN-lidstaat onder de loep genomen. Meerdere landen uitten dit jaar hun zorgen over politiegeweld in Frankrijk, vanwege aanvallen op migranten, etnische profilering en religieuze intolerantie.

Zware wapens

De Franse politie is zwaarder bewapend dan elders in Europa. De LBD40, een geweer dat rubberkogels (ter grootte van een golfbal) afvuurt en ernstige verwondingen of zelfs de dood kan veroorzaken, komt nauwelijks voor in Nederland, Groot-Brittannië of Duitsland, terwijl het in Frankrijk op grote schaal en vaak zonder waarschuwing wordt gebruikt.

Roché ziet de laatste tien jaar het aantal doden door politiekogels toenemen. “Oud-president Sarkozy heeft de politie voorzien van wapens om rubberkogels af te vuren, vervolgens zijn jongeren in arme wijken vuurpijlen als wapens gaan gebruiken. De politie gebruikt granaten om te handhaven, en de andere kant gebruikt weer brandbommen.”

Het is dus een soort wapenwedloop van twee kanten, zegt Roché. “Het gaat tussen de mensen uit de arme wijken en de politie, die zich steeds meer wil bewapenen. Zo houden ze elkaar gevangen.”

Boosheid uiten

“Deze rellen zijn het resultaat van jongeren die zich niet veilig voelen als ze over straat lopen of autorijden omdat ze gekleurd zijn of tot een minderheid behoren”, zegt Schmidt. “Ze voelen zich niet beschermd en vertegenwoordigd door de politie, wat hun belangrijkste taak is. De enige manier waarop ze hun stem kunnen laten horen, is door geweld te gebruiken. Want zonder geweld zou de regering niet verontwaardigd zijn over de gebeurtenissen en zou deze moord door de rest van het nieuws worden onderdrukt.”

Volgens Roché hangt het nu af van wat de overheid doet. “Macron hield een evenwichtige toespraak waarin hij zei dat we vernietiging niet kunnen accepteren, maar dat we het ook niet kunnen accepteren als een kind sterft.”

Maar mensen moeten ook hun boosheid kunnen uiten, zegt hij. “Ze zijn boos en daarom moeten ze kunnen demonstreren. De overheid moet hen helpen om hun woede publiekelijk maar vreedzaam te uiten.”

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noten 1 en 2/Nederlandse Politiebond

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.