Noot 45/Wij Willem-Alexander

[45]

NOS

KONING REAGEERT OP NSDAP-LIDMAATSCHAP: ”GROTE IMPACT”

https://nos.nl/artikel/2492971-koning-reageert-op-nsdap-lidmaatschap-bernhard-grote-impact

Koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de vondst van de NSDAP-lidmaatschapskaart van zijn grootvader prins Bernhard. “Ik kan me heel goed voorstellen dat het nieuws grote impact heeft, dat het veel emoties oproept. Met name bij de Joodse gemeenschap.”

De koning zegt dat hij ervan overtuigd is dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie kanten. Hij doelt op de openstelling van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis, tot 6 september 1948. Vanaf volgend jaar kan iedereen toegang krijgen tot die archieven.

“Ik heb zelf ook de mogelijkheid om dingen uit het archief te halen maar ik heb besloten dat niet te doen. Ik vind dat het hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn voor onderzoekers en de geschiedschrijving.”, zei de koning tegenover de NOS.

Gisteren werd bekend dat de originele lidmaatschapskaart van prins Bernhard van de NSDAP is gevonden. Hiermee is onomstotelijk bewezen dat hij tot zijn huwelijk in 1937 lid was van de nazipartij van Adolf Hitler. Historici twijfelden daar al niet meer aan, maar Bernhard zelf bleef het tot het eind van zijn leven ontkennen.

“Ik was nooit een nazi”, verklaarde prins Bernhard kort voor zijn dood. Hij kon dat met zijn hand op de Bijbel beloven, zei hij in een interview met de Volkskrant. Hij zou geen contributie betaald hebben en ook niet in het bezit zijn geweest van een kaart.

EINDE NOS BERICHT 

HET PAROOL

NSDAP-LIDMAATSCHAP PRINS BERNHARD IS VOLGENS

KONING EEN ASPECT VAN HET VERLEDEN DAT WE ONDER OGEN

MOETEN ZIEN

5 OCTOBER 2023

https://www.parool.nl/nederland/nsdap-lidmaatschap-prins-bernhard-is-volgens-koning-een-aspect-van-het-verleden-dat-we-onder-ogen-moeten-zien~bf6f4264/

Koning Willem Alexander vindt dat het verleden onder ogen moet worden gezien, ook de minder mooie kanten. Het staatshoofd zei dat in reactie op de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van zijn grootvader, prins Bernhard.

“Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het nieuws grote impact heeft, veel emoties oproept, met name bij de Joodse gemeenschap,” zei koning Willem Alexander voorafgaand aan de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in het Koninklijk Paleis op de Dam. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes van het verleden.”

Daarom heeft hij besloten het archief tot 6 september 1948 vrij te geven, zo werd eerder al bekendgemaakt door het Koninklijk Huis. “Ik heb zelf ook de mogelijkheid dingen uit het archief te halen, maar ik heb besloten dat niet te doen. Ik vind dat het hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn, voor de geschiedschrijving,” zei de koning tegen journalisten. Onderzoekers kunnen vanaf januari brieven, documenten en andere bronnen tot 1948 uit deze archieven raadplegen.

Gisteren bleek er overtuigend bewijs te zijn dat prins Bernhard lid was geweest van de NSDAP, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij van Adolf Hitler. Zijn originele lidmaatschapskaart werd gevonden in het privéarchief van de prins. “Het is de ultieme bevestiging dat hij loog tot het bittere einde,” zei historicus Gerard Aalders naar aanleiding van de vondst.

Hoewel prins Bernhard eerder al eens werd geconfronteerd met bewijs, heeft hij altijd ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP. Zo vonden historici Gerard Aalders en Coen Hilbrink in 1996 in de Verenigde Staten een kopie van zijn lidmaatschapskaart en correspondentie over de opzegging van zijn lidmaatschap uit 1936, het jaar dat hij zich verloofde met prinses Juliana.

Demissionair premier Mark Rutte is niet van plan een onderzoek te laten instellen naar het naziverleden van prins Bernhard. Een dringend verzoek in die richting van een deel van de Tweede Kamer en belangenorganisaties legde premier woensdag naast zich neer. Alle benodigde informatie is namelijk openbaar en daarmee is het volgens Rutte aan historici om hier onderzoek naar te doen.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor Noot 45/Wij Willem-Alexander

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.