NOOT 4/Allons Enfants de la rebellion!

[4]

HIER IS DE VERWIJZING NAAR HET AD ARTIKEL IN DE EERSTE

TE LEZEN TEKST [WAARONDER BN STEM BERICHTGEVING] AANGESTIPT

ZIE GEHEEL ONDERAAN HET BEWUSTE AD ARTIKEL [MET DE SCHOKKENDE VIDEOBEELDEN] WAARNAAR BN DE STEM HEEFT VERWEZEN

”Nahel, een jongen van Algerijnse afkomst, werd afgelopen dinsdag door een agent doodgeschoten in Nanterre, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat de auto waarin Nahel reed door de politie was gestopt wegens verkeersovertredingen. De politie claimt dat de jongen daarna probeerde weg te rijden. Video’s van het incident lijken het tegendeel te bewijzen. Een vriend van Nahel stelt dat zijn voet van het rempedaal gleed.”

BN DE STEM

OMA DOODGESCHOTEN NAHEL (17)

ROEPT FRANKRIJK OP TOT KALMTE:

”MENSEN, DIE ALLES KAPOTMAKEN, MOETEN

STOPPEN”

2 JULI 2023

https://www.bndestem.nl/buitenland/oma-doodgeschoten-nahel-17-roept-frankrijk-op-tot-kalmte-mensen-die-alles-kapotmaken-moeten-stoppen~a9966ac5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=a4b7615b49406532e43904af3835b82f&auth_rd=1

De grootmoeder van de in Frankrijk tijdens een verkeerscontrole doodgeschoten Nahel (17) roept het land na enkele dagen van rellen op tot kalmte. ,,Ik ben zo moe. Die mensen die alles nu kapot maken, zeg ik te stoppen! Dat ze niet de scholen en bussen vernielen’’

Oma Nadia doet haar oproep tegenover het Franse medium BFMTV. Ze is van mening dat de relschoppers her en der in Frankrijk haar overleden kleinzoon ‘gebruiken als voorwendsel’. Dat ze Nahels dood aangrijpen om te kunnen rellen. ,,Ze moeten stoppen met het kapot maken van de winkelramen, de scholen, de bussen. Het zijn moeders die de bus nemen.’’

Nahel, een jongen van Algerijnse afkomst, werd afgelopen dinsdag door een agent doodgeschoten in Nanterre, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat de auto waarin Nahel reed door de politie was gestopt wegens verkeersovertredingen. De politie claimt dat de jongen daarna probeerde weg te rijden. Video’s van het incident lijken het tegendeel te bewijzen. Een vriend van Nahel stelt dat zijn voet van het rempedaal gleed.

De dood van de jongen heeft in heel Frankrijk tot woede en rellen geleid. Het werd eerst onrustig in Nahels woonplaats Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.

‘Zo moe’

Nadia zegt moe te zijn. ,,Het is voorbij, mijn dochter heeft geen leven meer.’’ Ze is boos op de 38-jarige agent die haar kleinzoon doodschoot, zo zegt ze. Bij een inzamelingsactie zou al bijna 500.000 euro zijn opgehaald voor de ondersteuning van de familie van de wetsdienaar. De actie werd gelanceerd door Jean Messiha, een omstreden extreemrechtse figuur in Frankrijk. ,,Ik voel me ziek in mijn hart. Maar hij zal worden gestraft zoals iedereen. Ik vertrouw op gerechtigheid’’, zegt de grootmoeder. ,,Hij had hem ook in een been of arm kunnen schieten. Deze man moet boeten, net als de mensen die nu de wet overtreden en politieagenten in elkaar slaan.”

Tegelijkertijd wil ze niet generaliseren. Ze is boos op die ene agent, maar niet op andere agenten. ,,Gelukkig zijn ze er.’’ Ze herhaalt daarmee de woorden van haar dochter eerder. Nahels moeder Mounia zei ook dat ze niet de politie als geheel de schuld gaf van de dood van haar zoon, maar wel die ene agent die de trekker overhaalde. Die zit momenteel vast en wordt verdacht van doodslag. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de familie.

De afgelopen avonden en nachten kwam het in meerdere Franse steden tot rellen en botsingen tussen jongeren en politie. Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag werden 719 mensen in het land opgepakt. Een van de dieptepunten vond plaats in L’Hay-les-Roses, even ten zuiden van Parijs. Bij het huis van de burgemeester van die plaats werd afgelopen nacht brandgesticht. Zijn vrouw brak vervolgens haar been toen ze met haar kinderen op de vlucht sloeg.

Crisisberaad

De Franse president Emmanuel Macron houdt zondagavond opnieuw een crisisberaad met verschillende regeringsleden vanwege de aanhoudende rellen, zo meldt de Franse krant Le Monde. De vergadering vindt om 19.30 uur plaats in de aanwezigheid van premier Elisabeth Borne, de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en de minister van Justitie Éric Dupond-Moretti. Borne en Darmanin hebben zondagmiddag ook een bezoek gebracht aan L’Hay-les-Roses, waar was brandgesticht bij het huis van de burgemeester. Darmanin meldde op zondag dat voor de komende nacht, voor de derde keer op rij, weer 45.000 agenten zijn gemobiliseerd.

Macron zou zondag eigenlijk in Duitsland aankomen voor een staatsbezoek, maar vanwege de rellen is het bezoek uitgesteld. Vrijdag hield Macron ook al een crisisberaad over de aanhoudende onlusten. Hij keerde toen eerder terug uit Brussel waar hij was voor een topconferentie van de EU.

EINDE ARTIKEL

BETREFFENDE AD ARTIKEL

AD

GETUIGE VAN DOODSCHIETEN FRANSE NAHEL (17) ZEGT DAT

ZIJN VOET VAN REM GLEED

1 JULI 2023

https://www.ad.nl/buitenland/getuige-van-doodschieten-franse-nahel-17-zegt-dat-zijn-voet-van-rem-gleed~a287b451/

MET VIDEOEen passagier in de auto van de door de politie doodgeschoten Nahel in Nanterre heeft een verklaring afgelegd over wat er volgens hem is gebeurd. Hij zegt dat de voet van de 17-jarige Nahel van het rempedaal gleed waardoor de auto vooruitging. Daarop schoot de politie Nahel dood.

De 17-jarige Nahel zat dinsdagochtend achter het stuur van een gele, geleende Mercedes toen hij twee motoragenten hem lieten stoppen. De getuige, van wie de naam niet bekend is gemaakt, zat samen met een andere vriend en Nahel in de auto. Aan het Franse tv-programma BFMTV legt hij uit wat er is gebeurd: ,,We besloten een ritje rond Nanterre te maken. Na een paar minuten reden we op de busbaan toen ik de motorrijders van de politie zag. Zij begonnen ons te volgen.”

De agenten gaven aan dat de jongens moesten stoppen. Nahel stopte de auto en deed zijn raam omlaag. ,,De agent zei toen tegen hem: ‘Stop de motor of ik schiet je neer’”, aldus de getuige. Vervolgens zou Nahel door de agent zijn geslagen met het pistool. Dit zou er volgens de getuige voor hebben gezorgd dat Nahel het rempedaal van de automaat losliet, waardoor de auto vooruitging. De jongens raakten in paniek en wilden wegrijden toen de agent op de zijkant van het voertuig schoot. Nahel werd dodelijk in zijn borst geraakt.

Voorruit

Aanvankelijk verklaarde de politie dat een van de agenten had geschoten toen de bestuurder op hen in reed. In een via sociale media verspreid filmpje was echter te zien dat een agent op de voorruit leunde en Nahel van dichtbij onder schot hield terwijl de auto stilstond.

Nahels dood heeft in heel Frankrijk tot woede en rellen geleid. Het werd eerst onrustig in Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat.

Afgelopen nacht werden er ruim 1300 mensen gearresteerd, waarvan zo’n 400 in Parijs. Bij de rellen raakten zeker 79 agenten gewond. Volgens de Franse krant Le Parisien werden in Vaulx-en-Velin (Lyon) vier politieagenten geraakt door kogels die werden afgevuurd door iemand op een voorbijrijdende scooter die op hen schoot met een jachtgeweer. ,,Er is een rode lijn overschreden”, waarschuwt Alain Barberis, departementssecretaris van de lokale politievakbond. ,,Dit is ongekend en zeer verontrustend.”

De betrokken politieagenten hebben kogelwonden opgelopen in de lies, de rechterdij en de wang onder het linkeroog. Ze zijn vijf tot negen dagen uitgeschakeld. Het parket van Lyon heeft een onderzoek geopend.

Cruciaal

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft in een brief zijn steun uitgesproken voor de politie in Frankrijk. In de brief uiten voorzitter Jan Struijs en hoofdbestuurder Koen Simmers hun ‘diepe bewondering’ voor alle leden van de Franse politie, gendarmerie en andere veiligheidsdiensten. ,,Met grote bezorgdheid hebben wij kennis genomen van de uitdagingen waarmee u momenteel wordt geconfronteerd”, aldus de NPB, die het juist in deze lastige tijden belangrijk vindt om steun te tonen.

Wel zegt de politiebond dat het belangrijk is om hervormingen binnen de politie- en veiligheidsdiensten door te voeren. ,,Het is cruciaal om voortdurend te evolueren en ons aan te passen aan de veranderende uitdagingen en bedreigingen waarmee wij en de samenleving worden geconfronteerd”, schrijven Struijs en Simmers. ,,Wij geloven in het belang van lokale politie (community policing), moderne training, technologische vooruitgang en adequate middelen om u in staat te stellen uw missies effectief en efficiënt te volbrengen. In dit kader wijzen wij erop dat onze organisatie altijd openstaat voor samenwerking en kennisuitwisseling.”

Grote menigte bij begrafenis

Nahel is zaterdagmiddag onder grote belangstelling begraven in het Franse Nanterre. Niet alle belangstellenden konden de Ibn Badis-moskee in Nanterre, een voorstad van Parijs, binnenkomen voor het begrafenisgebed, schrijft de Franse krant Le Monde. Bij het gebouw waren mobiele slagbomen geplaatst om de drukte en het verkeer te controleren. Rond de moskee zelf waren afzettingen geplaatst. Zo’n tweehonderd mensen voor wie binnen geen plaats meer was, namen buiten deel aan het gebed.

Staatsbezoek afgezegd

De Franse president Emmanuel Macron heeft het geplande staatsbezoek aan Duitsland afgezegd vanwege de onrust in zijn land. Macron zou eigenlijk zondag aankomen in Stuttgart om maandag en dinsdag een bezoek te brengen aan Ludwigsburg, Berlijn en Dresden.

Het is niet de eerste keer dat de plannen van Macron worden gedwarsboomd door onrust in eigen land. In maart moest hij de Britse koning Charles vragen om zijn staatsbezoek aan Frankrijk uit te stellen vanwege de massale protesten om de pensioenhervormingen. Het zou het eerste staatsbezoek van Charles als koning zijn geweest. Als alles goed gaat haalt hij de reis naar Frankrijk in september in.

EINDE BERICHT

Reacties uitgeschakeld voor NOOT 4/Allons Enfants de la rebellion!

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.