Noot 31/Astrid Essed klaagt aan

[31]

RTL NIEUWS

TEEVENS PLAN MILJONAIRS TE LOKKEN, GEFLOPT

1 OCTOBER 2014

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/1619426/teevens-plan-miljonairs-te-lokken-geflopt

Rijke ondernemers uit het buitenland staan niet te trappelen om geld in Nederland te investeren in ruil voor een verblijfsvergunning. Een regeling die staatssecretaris Fred Teeven hiertoe ontwierp, heeft het afgelopen jaar nog niets opgeleverd.

Teeven wilde buitenlanders die minstens 1,25 milljoen euro in Nederland zouden investeren een tijdelijke verblijfstitel verstrekken. Aan zo’n investering verbond hij wel enkele voorwaarden. Gedachte erachter was de ingezakte economie te stimuleren, omdat het zou leiden tot werkgelegenheid of extra consumptie. In sommige andere landen bestaan dergelijke regelingen al.

De bewindsman veronderstelde vooraf dat tientallen en misschien wel honderden rijke ondernemers hierop af zouden komen, vooral uit China. Volgens justitie zijn er wel enkele serieuze gesprekken met belangstellenden gevoerd, maar leidde dat niet tot de gewenste resultaten. De reden daarvoor is niet duidelijk. Teeven evalueert de regeling nog.

EINDE BERICHT

RTL NIEUWS

VERBLIJFSVERGUNNING VOOR RIJKEN

IS BESCHAMEND

20 SEPTEMBER 2013

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/2376761/verblijfsvergunning-voor-rijken-beschamend

“Onverstandig”, “beschamend” en “onjuist”. Zo classificeert de oppositie de plannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven om vreemdelingen met een grote portemonnee vanaf 1 oktober makkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning te geven.

Volgens Teeven kunnen rijke vreemdelingen een impuls geven aan de Nederlandse economie. De vreemdelingen moeten minstens 1.250.000 euro meebrengen en die investeren in het Nederlands bedrijfsleven. 

Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid voor de SP: “Dit is om twee redenen onverstandig. Allereerst vind ik het moreel onjuist: rijke mensen zijn welkom, voor armen is de deur dicht. Dat gaat te ver. Daarnaast brengt dit malafide investeerders naar Nederland. We gooien ons land gewoon te grabbel.”

Beschamend
Joël Voordewind, ChristenUnie: “Beschamend dat rijke vreemdelingen met open armen in Nederland worden ontvangen terwijl grens dicht blijft voor Syrische vluchtelingen en voor kinderen die met hun ouders herenigd willen worden.”

Ook Eddy van Hijum (CDA) heeft grote twijfels over het voorstel. “Nationaliteit moet je niet kunnen kopen. Bovendien hanteren EU-lidstaten verschillende voorwaarden: voor 160.000 euro kun je Spanjaard worden, voor 300.000 euro Cyprioot en straks voor 1,25 miljoen Nederlander? Hoe tijdelijk is die vergunning van Teeven? Het risico op een ongecontroleerde instroom van immigranten en zwart geld is groot.”

Bron: RTL Nieuws

Reacties uitgeschakeld voor Noot 31/Astrid Essed klaagt aan

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.