Noot 3/Onbetrouwbare politici

[3]

“Natuurlijk is nu strijd nodig,” zegt ze tegen de krant. “Ik sta achter de militaire operatie die Israël aan het voeren is. Het gaat om het voortbestaan van de staat Israël dat altijd wordt bedreigd.”

JONET

LENNY KUHR TERUG UIT ISRAEL: ”OOIT KOMT HET GOED”

11 DECEMBER 2023

https://jonet.nl/lenny-kuhr-terug-uit-israel-ooit-komt-het-goed

Lenny Kuhr (73) is teruggekeerd uit Israël, waar ze haar dochters en kleinkinderen bezocht na het uitbreken van de oorlog met Hamas. De zangeres was eind oktober naar het land afgereisd omdat haar kleinzoon een schotwond opliep tijdens zijn dienst in het Israëlische leger (IDF). Volgens haar komt er eens vrede tussen Israël en de Palestijnen, maar moet er nu voor gevochten worden.

OZZ

“Mijn oudste kleinzoon werd met zijn legeronderdeel ingezet bij de dorpen die Hamas aanviel. Hij werd geraakt in zijn dikke darm. De kogel vloog zijn lichaam in en uit. Enkele millimeters ernaast zou fataal zijn geweest,” vertelt Kuhr aan het Nederlands Dagblad (ND) in een interview. Vanwege volle vluchten was ze niet in staat om snel naar Israël te reizen om kleinzoon Ozz (19) te zien.

TWEE OPERATIES

Uit haar eerste huwelijk met een Israëlische man werden twee dochters geboren die later op aliya gingen. In Israël volgden kleinkinderen, waarvan er thans twee in het IDF dienen. Kleinzoon Ozz werd tot twee keer toe geopereerd en moet sindsdien herstellen. “Hij wil terug naar zijn onderdeel, zijn bijdrage leveren. Gewond en al hielp hij nog mee met het redden van anderen. Kameraden kwamen om.”

EENSGEZINDHEID

Tegenover het ND benadrukt Kuhr dat ze merkt dat ook Arabische en christelijke Israëliërs veel meer achter de regering en het leger staan dan de Nederlandse media weergeven. “In brede kring wordt ook gedeeld dat regering en veiligheidsdiensten alle signalen die ‘vooral vrouwelijke soldaten’ doorgaven, hebben onderschat en zelfs genegeerd, aldus Kuhr.

OOIT VREDE

“Natuurlijk is nu strijd nodig,” zegt ze tegen de krant. “Ik sta achter de militaire operatie die Israël aan het voeren is. Het gaat om het voortbestaan van de staat Israël dat altijd wordt bedreigd. Maar in mijn levensvisie moet geweld zo kort en minimaal mogelijk zijn.” Ooit komt het goed, nu moeten we strijden, zegt de zangeres. “Ismaël en Izak hebben toch beiden Abraham als stamvader?”

TROUBADOUR

Na haar winst op het Songfestival, in 1969 met de Troubadour, had Lenny Kuhr nog een paar hits, waaronder het bekende Visite. In 1974 ontmoette ze een Israëlische kno-arts, die haar neus opereerde nadat ze in mei 1973 het slachtoffer was geworden van mishandeling op het station van Haarlem. Het voorval leidde tot Tweede Kamervragen over de toenemende agressie in treinen en op stations. Samen kregen ze twee dochters. Kuhr werd ook Joods. 

Reacties uitgeschakeld voor Noot 3/Onbetrouwbare politici

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.