Noot 12/Vervolg

[12]

”Volgens de hoofdredacties dreigt de nieuwsvoorziening “bedoeld of onbedoeld” te worden geraakt door het plan van de formerende partijen om de btw op gedrukte en digitale media te verhogen van 9 naar 21 procent.”

NU.NL

HOOFDREDACTIES LUIDEN NOODKLOK VANWEGE

BTW VERHOGING VOOR MEDIA

21 MEI 2024

https://www.nu.nl/media/6313651/hoofdredacties-luiden-noodklok-vanwege-btw-verhoging-voor-media.html

De hoofdredacties van zo’n dertig nieuwsmedia roepen op tot behoud van onafhankelijke journalistiek. In een paginagrote advertentie in de dagbladen vragen ze de Tweede Kamer om de plannen van de formerende partijen bij te sturen “nu het nog kan”.

Volgens de hoofdredacties dreigt de nieuwsvoorziening “bedoeld of onbedoeld” te worden geraakt door het plan van de formerende partijen om de btw op gedrukte en digitale media te verhogen van 9 naar 21 procent.

Een btw-verhoging heeft volgens hen grote gevolgen voor lezers. “Mensen met een smalle beurs worden afgesneden van verdiepende journalistiek, met een groeiende nieuwskloof tot gevolg.”

Ook vrezen de hoofdredacties voor een daling van het aantal abonnementen, met “ingrijpende financiĆ«le gevolgen voor redacties”. “Zeker kleinere titels en regionale dagbladen zullen geraakt worden”, schrijven ze. “Daarmee komt de pluriforme journalistiek in Nederland in zijn geheel onder druk te staan.”

“Een verdubbeling van de btw op journalistiek naar het hoogste tarief van heel Europa geeft geen pas. Als het belang van de rechtsstaat echt hoog in het vaandel staat: schrap deze maatregel”, schrijven de hoofdredacties.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noot 12/Vervolg

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.