Noot 10/Niets dan leugens!

[10]

” De verstoring in Waalwijk heeft volgens actiegroep Palestine Action NL te maken met Kuhrs uitspraken over de oorlog in Gaza en met het feit dat haar twee kleinkinderen in het Israëlische leger dienen. ‘Lenny geeft in de media aan dat ze voor de aanval op Gaza is en heeft het steeds eenzijdig over de Israëlische slachtoffers van 7 oktober. Op Jonet.nl geeft ze aan dat ze achter de militaire actie staat van Israël’, schrijft de actiegroep op Instagram.”

AD

ONRUST ROND SHOW LENNY KUHR: VERKOOP STILGELEGD,

EXTRA BEVEILIGING. ”STRAKS WORDT ELKE JOOD EEN DOELWIT”

https://www.ad.nl/show/onrust-rond-show-lenny-kuhr-verkoop-stilgelegd-extra-beveiliging-straks-wordt-elke-jood-een-doelwit~aa6fefa9/

AANGIFTEPro-Palestijnse activisten dreigen opnieuw een concert van de Eindhovense zangeres Lenny Kuhr te verstoren. Bij theater Geert Teis in Stadskanaal zijn meerdere ‘vervelende’ telefoontjes binnengekomen, vertelt haar echtgenoot aan deze site. Er wordt daarom beveiliging ingezet. ,,Het is jammer dat dat noodzakelijk is’’, verzucht theaterdirecteur Riëtte Kruize.

De ticketverkoop voor de show van dinsdagmiddag is inmiddels al gestaakt, zegt theaterdirecteur Riëtte Kruize. ,,De mensen die al een kaartje hebben, kunnen gewoon naar het concert komen en daar een veilige middag met leuke liedjes hebben. Van hen weten we zeker dat ze daar ook echt voor komen.’’

Volgens Kruize is het besluit genomen in overleg met de driehoek (Openbaar Ministerie, politie en burgemeester) en met de manager en echtgenoot van Kuhr. ,,We waren het er allemaal over eens dat we mensen die een kaartje hebben, een leuke middag willen bezorgen.’’ Het concert was voor dit besluit nog niet helemaal volgeboekt. Over het aantal kaartjes dat is verkocht, doet Kruize geen uitspraken.

Wat is er aan de hand?

De 74-jarige Lenny Kuhr, voormalig songfestivalwinnaar en bekend van haar hit De troubadour, werd zondag tijdens haar concert in Waalwijk uitgemaakt voor moordenaar en terrorist. Pro-Palestijnse activisten beklommen het podium en riepen vanuit het publiek leuzen over de oorlog in Gaza.

Het ging om een gecoördineerde actie, stelt Kuhrs echtgenoot Rob Frank, die midden in de zaal zat. Op beelden is te zien en horen hoe hij samen met medewerkers een van de activisten de zaal uitwerkt. ,,Dat is mijn vrouw en jij gaat er nu godverdomme uit!’’ roept hij onder meer.

Wie aan zijn echtgenote komt, komt aan hem, vertelt hij een dag later aan de telefoon. De boosheid is inmiddels gezakt. ,,Ik weet niet eens meer dat ik dat heb gezegd’’, vertelt hij. ,,Als je een vrouw hebt waar je van houdt, dan kom je daarvoor op. Dat is het enige wat door mijn hoofd ging op dat moment. Ik moet voor Len opkomen. Je denkt niet, maar je handelt.’’ Frank staat volledig achter zijn actie, vertelt hij. ,,Of Lenny trots op mij is? Haha, ik geloof het wel. Ik en Len laten ons niet bang maken. Door niemand niet.’’

Kuhr noemt in het NOS Journaal de verstoring van haar concert door pro-Palestijnse activisten als antisemitisch ’anti-joods en anti-Israël.’ ,,Maar de haat op hun gezichten was zó verschrikkelijk groot. Ik voelde dat deze haat veel groter was dan het land Israël, en de woorden die zij zeiden.” De zangeres denkt dat de activisten ‘mij en mijn kinderen en kleinkinderen noemen omdat ze Joodse kinderen zijn en in Israël wonen. En omdat mijn twee kleinkinderen dienstplichtig zijn in het leger.’

Jacht op onruststokers

De groep activisten had voor de middagshow kaartjes gekocht, tien stuks in totaal. Veel van die plekken bleven leeg. Tijdens de eerste helft van de voorstelling stonden vier mensen ineens op. Ze riepen onder meer: ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Dat is een omstreden tekst, omdat het grondgebied van de staat Israël tussen de rivier de Jordaan (‘the river’) en de Middellandse Zee (‘the sea’) ligt. Ook zwaaide een van de demonstranten met een Palestijnse vlag en werden flyers door de zaal gegooid. De activisten verwezen verder naar het feit dat kinderen en kleinkinderen van de zangeres in Israël wonen.

‘Vogels alweer gevlogen’

De politie kwam zondag ter plaatse, ‘maar toen waren de vogels alweer gevlogen’, zegt Frank. Op het sociale platform X is maandag een signalement van de onruststokers verspreid. Het gaat om drie vrouwen van ongeveer 65, 55 en 25 jaar oud, en een man van rond de 25 jaar, die een rode muts droeg. Er zijn al signalen dat zij of andere activisten de volgende voorstelling van Kuhr willen verstoren. ,,Heel triest natuurlijk, maar we blijven ontzettend veel zin hebben in het concert’’, zegt Frank.

Intussen heeft Kuhr aangifte gedaan van belediging, smaad en laster vanwege de verstoorde show in Waalwijk. Twee getuigen zijn gehoord. Ook worden de reserveringen en camerabeelden bekeken en geluidsfragmenten beluisterd.

Kritiek op uitspraken Kuhr

Zowel Kuhr als haar man is Joods. De zangeres, vooral bekend van de nummers De troubadour en Visite, reisde eind vorig jaar nog naar Israël. Haar kleinzoon, die in het Israëlische leger zit, was gewond geraakt bij een aanval van Hamas. De verstoring in Waalwijk heeft volgens actiegroep Palestine Action NL te maken met Kuhrs uitspraken over de oorlog in Gaza en met het feit dat haar twee kleinkinderen in het Israëlische leger dienen. ‘Lenny geeft in de media aan dat ze voor de aanval op Gaza is en heeft het steeds eenzijdig over de Israëlische slachtoffers van 7 oktober. Op Jonet.nl geeft ze aan dat ze achter de militaire actie staat van Israël’, schrijft de actiegroep op Instagram. Het is niet duidelijk of aanhangers van deze actiegroep ook achter de verstoring zitten.

‘Afschuwelijk’

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding vreest dat elke Jood straks het doelwit wordt van demonstranten. ‘Kennelijk moet van deze activisten iedere Nederlandse Jood zich uitspreken tegen de politiek van Israël, anders ben je een terrorist, en mag je die persoon uitschelden en beletten haar vak uit te oefenen’, schrijft de coördinator op X. ‘We moeten koste wat kost voorkomen dat het gewoon wordt Joden te belagen om wie zij zijn.’

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) vindt de verstoring van het concert ‘anti-Joods en antisemitisch’. ‘Dit heeft niets met ‘pro-Palestina’ te maken, dit is anti-Joods. Laten we het benoemen en behandelen voor wat het is’, schrijft ze op X. ‘Wat afschuwelijk dat zelfs een avond genieten van muziek met antisemitische intimidatie wordt verstoord. Puur omdat iemand Joods is. Hier mag geen plek voor zijn ons land!’ Yeşilgöz hoopt dat de daders snel worden gepakt en wenst Kuhr sterkte.

Reacties uitgeschakeld voor Noot 10/Niets dan leugens!

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.