[Bericht van Milieudefensie]/1.5 graad of twee graden opwarming: Wat maakt het nou uit?

MILIEUDEFENSIE

: 1.5 GRAAD OF TWEE GRADEN OPWARMING:

WAT MAAKT HET NOU UIT?

https://milieudefensie.nl/actueel/1-5-graad-of-2-graden-opwarming-wat-maakt-het-nou-uit?gclid=CjwKCAiAleOeBhBdEiwAfgmXfwypkhU-tqzciZGllEhk_tqpG3Hl9ViDCPyR9urscNWaKw64O5y6HxoCtnQQAvD_BwE

Het lijkt een klein verschil, een halve graad. Maar het verschil tussen een wereldwijde opwarming van 1,5 graad en 2 graden is enorm. Het bepaalt hoe goed wij op aarde kunnen leven. Lees hier wat de gevolgen zijn.

Klimaatakkoord van Parijs

In het Klimaatakkoord van Parijs en tijdens de klimaattop in Glasgow hebben bijna alle landen van de wereld met elkaar afgesproken om de klimaatopwarming onder de 2 graden te houden. Het streven is 1,5 graad, want uit onderzoek blijkt dat 2 graden rampzalige gevolgen heeft voor mens, dier en natuur.

Kantelpunt na 1,5 graad opwarming

Het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden is vooral de onomkeerbaarheid. Bij 2 graden bereiken we een kantelpunt: er worden processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde ooit nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal compleet smelten, koraalriffen verbleken en ecosystemen zijn voor altijd verwoest.

Lees hier wat de gevolgen van klimaatopwarming zijn voor Nederland.

Het leven van mens, dier en natuur staat op het spel

Als de wereldwijde temperatuur meer dan 1,5 graad stijgt, wordt het leven op aarde heel onaangenaam.  We merken het nu al met de overstromingen in Limburg afgelopen zomer. Of met de extreme hitte in de zomers daarvoor. De eerste 2 dagen gaat iedereen ‘lekker naar het strand‘, maar daarna wordt het al snel vervelend. Eerst slapeloze nachten en verdroogde parken. Daarna ook drinkwaterschaarste, voedseltekorten en hogere sterftecijfers.

De gevolgen zijn voor armere landen nog veel erger dan voor rijkere landen. Terwijl vooral de rijke landen het probleem veroorzaken, door hun enorme CO2-uitstoot. Klimaatverandering is dus niet alleen gevaarlijk, maar ook heel oneerlijk.

Voorbeelden van het verschil

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van het verschil tussen een opwarming van 1,5 graad en 2 graden. Wat opvalt is dat de gevolgen bij 1,5 graad al extreem verontrustend zijn. Bij 2 graden zijn de gevolgen nog veel extremer. Zo betekent 50 cm zeespiegelstijging (bij 2 graden opwarming) in plaats van 40 cm (bij 1,5 graad), dat 10 miljoen mensen hun huis verliezen.

Tabel 1,5 graad (1).png

Landen en bedrijven doen niet genoeg

De huidige klimaatplannen van landen voor 2030 leiden tot een wereldwijde temperatuurstijging van ongeveer 2,4 graden in 2100. Er gebeurt dus nog veel te weinig. En de tijd dringt. Want de gevolgen van klimaatverandering zijn niet meer alleen voor volgende generaties. Op veel plekken maakt de klimaatcrisis nu al slachtoffers, zoals in Zuidoost-Azië en Afrika. De klimaatcrisis is hier en nu.

Het is nog mogelijk!

Dit is geen vrolijk verhaal. We zitten met een groot probleem en we doen nog veel te weinig om het op te lossen. Maar het kán wel! Bijvoorbeeld door een klimaatplicht in te stellen voor grote vervuilende bedrijven. Ondersteun onze oproep aan de politiek. 

Reacties uitgeschakeld voor [Bericht van Milieudefensie]/1.5 graad of twee graden opwarming: Wat maakt het nou uit?

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.