[Artikel Peter Storm]/Politie Keulen viert jaarwisseling door etnische profilering

 

 

 

 

POLITIE KEULEN VIERT JAARWISSELING DOOR ETNISCHE
PROFILERING
WEBSITE PETER STORM

zondag 1 januari 2017

De politie in Keulen hield rond de jaarwisseling een flinke groep staande, sloot ze in, vroeg om identiteitspapieren en nam mensen mee die zich niet konden identificeren. Het betrof, zoals de politie zelf aangaf, veelal mensen die een Noord-afrikaans dan wel Arabisch uiterlijk gemeen hadden. Die politie gooide er daarmee een rondje grootschalig etnisch profileren tegenaan.

 

De groep ingesloten mensen had volgens de politie enkele eigenschappen, aldus berichtgeving van Nu.nl  Ze zagen er uit “alsof ze niet precies waar ze naar toe wilden gaan” aldus de politie. En ze zagen eruit als de “clientèle van vorig jaar”. Toen waren er rond de jaarwisseling een reeks van aangiftes wegens aanranding en beroving. “Getuigen beschreven de daders als  Arabische of Noord-Afrikaanse uitziende mannen”. Kortom, de mensen die nu zijn ingesloten door politie zullen er ook uitgezien hebben als “Arabische of Noord-Afrikaanse uitziende mannen”. De etnische profilering is hier onmiskenbaar.

De NOS zegt het allemaal wat rechtstreekser en kopt: ”Keulen”buitenlanders massaal gecontroleerd; twee aangiftes”.  Het stukje opent: “In Keulen heeft de politie gisteravonden vannacht bij het Centraal Station in de voorstad Kreutz honderden mannen omsingeld en gecontroleerd. De meesten waren van Arabische of Noord-Afrikaanse herkomst. Wie zich niet kon legitimeren werd meegenomen naar het bureau en vastgezet.” De politie heeft dus een grote groep mensen doodleuk omsingeld en vervolgens ondervraagd op basis van voornamelijk uiterlijke, naar herkomst verwijzende kenmerken. Dat is niet louter de weergaven van de NOS die trouwens nergens blaat merken dat ze deze duidelijke etnische profilering schokkend vindt. De politie zelf schrijft in een tweet: “Hundrerds of Nafris screend at main railway station” . Nafris, want kan dat anders betekenen dan Noordafikanen?

Veel mensen zullen zeggen: toch goed dat de politie zich inzet m om herhaling van aanrandingen en berovingen tijdens de nieuwjaarsnacht te voorkomen? Maar dat gaat niet op. Zoiets geeft politie niet het recht om mensen in grote groepen te gaan insluiten en aanhouden op basis van uiterlijke, naar afkomst verwijzende kenmerken.

Zelfs in politietermen klopt het niet. Het terrein waar het volgend jaar mis ging was niet bij station Kreutz maar bij de Dom. Om dat terrein “waren hekken geplaatst. Het omheinde gebied was te beriken via toegangspoorten”. Het feestterrein was dus beveiligd, zolang je zoiets, redelijk onrealistisch, wenst te zien als een soort beveiliging. Ook geenszins feestelijk, maar nog iets anders dan enkele honderden mensen behandelen als enkele honderden verdachten, geselecteerd omdat ze een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk hadden. En mensen, van welke afkomst ook, die echt aanranding en beroving van plan zijn, gaan toch niet in een grote groep onduidelijk maar tamelijk opvallend bij een station staan rondhangen in een situatie waarin autoriteiten tevoren duidelijk maken dat ze extra oplettend gaan zijn?.

Het politieoptreden was geen geloofwaardige bestrijding van aanrandingsgevaar. De insluiting functioneerde een demonstratie van politiemacht, om de bevolking te laten zien hoe paraat te politie stond, en om mensen uit de “clientèle van vorig jaar” te intimideren. Zo wordt de racistische politistaat dreigend zichtbaar gemaakt tegenover haar piotentiële slachtoffers, en van legitimatie voorzien in de ogen van de bevolking.

En het ging om grote aantallen, niet eens om alleen die driehonderd. Zo blijkt althans uit Trouw. “Volgens de politie zijn er oudejaarsnacht zo’n duizend mannen staande gehouden en gecontroleerd. Rond de driehonderd mannen zijn op het station van keulen uit de trein gehaald. De trein werd gecontroleerd”, aldus Trouw.  Dat zijn wellicht niet allemaal mensen geweest die op de ‘clientèle van vorig jaar” leken. Maasr de strekking van de hele berichtgeving is duidelijk genoeg. In een ‘optreden dat gerechtvaardigd zal worden als een poging om vrouwen te beschermen tegen aanrandingen en verkrachting, zijn grote aantallen mensen van Noord-Afrikaanse en Arabische afkomst collectief behandeld als potentieel verdacht, als potentieel crimineel. Etnisch profileren, op razzia-achtige wijze uitgevoerd. Een grimmig begin van 2017.

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/Politie Keulen viert jaarwisseling door etnische profilering

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.