[Artikel Peter Storm]/Fascisme op straat in Geldermalsen (3) PVV fascisme en staatsracisme, twee handen op een buik

 

 

woensdag 23 december 2015

De menigte die vorige week in Geldermalsen marcheerde en ageerde tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in die plaats, krijgt vooralsnog haar zin. Dat AZC komt er nu niet,  vanwege de “polarisatie” die is “opgeroepen” door “de snelheid en de omvang waarmee we dit wilden realiseren.” Wederom kan Wilders victorie kraaien. Wederom heeft racistische intimidatie resultaat gehad. Het onderstreept hoe sterk de fascistische rechterzijde via straatgeweld nu al staat, en hoezeer het establishment aan de racistische druk tegemoet komt. Deel drie en slot van een serie.

 

 

Van breed weerklinkende alarmbellen buiten wat opiniestukken op internet is intussen nog steeds nauwelijks sprake. Dat dient te veranderen. Intimidatie en straatgeweld weerstaan we niet met internetproza alleen, online-antifascisme is geen bluswater tegen daadwerkelijke brandstichting die met het gooien van zwaar vuurwerk al griezelig dichtbij komt.

Intimidatie zoals die vorige week plaatsvond rond het gemeentehuis van Geldermalsen heeft duidelijk van alles met Wilders en de PVV te maken. “Elke vuurwerkbom, in Geldermalsen geworpen, is geïnspireerd door Geert Wilders. Het is zijn voorhoede die het gemeentehuis bestormde,  schrijft Han van der Horst op Joop.nl met reden. Op Socialisme.nu heten de aanvallers in Geldermalsen “de knokploegen van de PVV,  , en dat zijn het in feite ook. De nieuwsredactie van Krapuul.nl spreekt treffend van een “Wildersmeute”.  Het gevaar wordt hier en daar wel degelijk gezien en aangewezen. Maar dat gebeurt vooral via geschreven tekst, en dat is volstrekt niet genoeg.

De kunst wordt nu om de antifascistische alertheid de straat op te brengen en volgende golven van fascistische agitatiekrachtig voor de voeten te lopen, zoals antifascisten vier maal achtereen probeerden fascistenclub Pegida tegen te werken, op 19 december opnieuw in Rotterdam.  Van enkel en alleen boze stukken op blogs en Facebook heeft het opkomend fascisme veel te weinig last.

Maar ook antifascistische tegenactie op straat is maar een deel van wat we nu nodig hebben. Het gevaar van rechts wordt niet alleen door PVV en openlijke nazi ’s aangewakkerd. Gevestigde politici voeren de haat door een politiek die vluchtelingen als probleem aanwijst en steeds nieuwe plannen lanceert om ze te weren. VVD-chef Zijlstra lanceert het plan om vluchtelingenalleen nog in ‘eigen regio’  te laten opvangen – precies de regio waaruit mensen juist vluchten wegens levensgevaar en uitzichtloosheid.

De VVD wil met dit soort plannen hetzelfde bereiken wat de PVV via straatactie nastreeft: vluchtelingen laten verrekken, grenzen dicht. De VVD vindt die straatactie van vorige week in Geldermalsen vast ‘niet netjes’: voor straatgeweld hebben zij immers al de ME. Maar de VVD is voor de sfeer waarin PVV en straatbendes gedijen mee verantwoordelijk. Voor de PvdA – die samen met deze VVD regeert – geldt dat ook. En welke partijen houden ook al weer met al hun gegoochel over constructief oppositievoeren dit kabinet mee in stand?

Intussen zien we ook weer eens hoe weinig ‘afstand’ de VVD neemt van de PVV. Minister Schippers wil niet alleen graag lijsttrekker worden van die partij. Ze “zegt ook dat zij samenwerking met Wilders’ PVV niet op voorhand uitsluit.”  Tja, met de PVV straks als grootste partij, en een VVD die graag haar neoliberale politiek over de ruggen van arme mensen van wat voor herkomst ook wil doorzetten, zijn liberale (?) politici straks maar wat blij als zij in een kabinet-Wilders nog mogen aanschuiven. Vorige keer, tussen 2010 en 2012, gedoogde Wilders een kabinet geleid door een VVD-er. Gedoogt straks de VVD wellicht een kabinet onder Wilders?

Ook de politici die nu Wilders oproepen om afstand van straatgeweld te nemen, zijn medeplichtig aan het politieke klimaat waarin dat geweld gedijt. De VVD levert bovenstaande schrijnende voorbeelden, andere partijen doen alsof er niets aan de hand is en houden die VVD weer de hand boven het hoofd. Het gejammer van gevestigde politici dat Wilders zich moet distantiëren van de knokploegen in Geldermalsen, is huichelachtig zolang zij zelf geen afstand nemen van hun eigen racistische uitsluitingsbeleid. Het PVV-fascisme van de straat en het VVD-racisme van de staat hebben soms een tactisch conflict. Maar het zijn twee handen op een buik vol hatelijke, racistische troep.

Het spectrum van de politieke hoofdstroom versmalt zo tot twee varianten: fascisten enerzijds, collaborateurs anderzijds. Een marginale parlementaire linkerzijde plaatst wat voetnoten en weinig meer. Buitenparlementaire strijd tegen de fascistische straatpolitiek van Wilders en tegen de racistische staatspolitiek van vrijwel de hele rest, gaan de doorslag geven als we het gevaar willen bestrijden en verslaan.

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/Fascisme op straat in Geldermalsen (3) PVV fascisme en staatsracisme, twee handen op een buik

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.