[AFA Fryslan/Antiracisme Groep Tilburg]/De vergeten Holocaust 16 mei 1944-16 mei 2014/Herdenking razzia op Roma, Sinti en woonwagenbewoners

DE VERGETEN HOLOCAUST

16 MEI 1944-16 MEI 2014

HERDENKING RAZZIA’S OP ROMA, SINTI EN WOONWAGENBEWONERS

 

 

RAZZIA’S OP SINTI, ROMA EN WOONWAGENBEWONERS

Vrijdag 16 mei 2014 is het 70 jaar geleden dat in heel Nederland razzia’s werden uitgevoerd (door Nederlandse politie!!) op Sinti, Roma en woonwagenbewoners.

 

Zij werden naar Westerbork overgebracht. De Roma en Sinti werden vervolgens een aantal dagen later op transport gezet naar Auschwitz/Birkenau. De woonwagenbewoners werden, omdat zij geen zigeuners zijn, naar huis teruggestuurd. Voor hen lagen de plannen al klaar, die in een later stadium tot uitvoering moesten worden gebracht. Maar een zeer kleine groep van getransporteerde Sinti en Roma keerde na de oorlog naar Nederland terug.Velen bleven achter, vermoord in de gaskamers van Auschwitz in de nacht van 31 juli op 1 augustus 1944.

 

TENTOONSTELLING

In hele maand mei is een tentoonstelling over de geschiedenis van Roma en Sinti in Nederland door de eeuwen heen. De tentoonstelling beoogt een indruk te geven van het leven, de tradities en gebruiken en de vervolging van Sinti en Roma. Stichting O Lungo Drom heeft deze expositie samengesteld. Het vind plaats in Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10, Tilburg

UITNODIGING

 

De AntiRacismeGroep (ARG) Tilburg organiseert de herdenking van de vergeten Holocaust. Voor het volledige programma willen wij u verwijzen naar het toegevoegde programmaboekje.

Bij deze willen wij u van harte uitnodigen en hopen u te ontmoeten.

 

 

 

Programma:

  • vrijdag 16 mei, 16.00 uur

Film: Een stukje blauw in de lucht (Bob Entrop)

Met: Bob Entrop en Lalla Weiss

Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10, Tilburg

  • vrijdag 16 mei, 20.00 uur

Lezing door Ruus Dijksterhuis over de omstandigheden van Roma en Sinti in Europa en Nederland en de campagne “Wall Free Europe”

Buurthuis Binnenstad, Langestraat 13, Tilburg

  • zaterdag 17 mei, 14.00 uur

Film: Verbroken Stilte (Bob Entrop)

Met: Orhan Galjus en Raoul de Zwart

Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10, Tilburg

  • hele maand mei 2014

Tentoonstelling (in beeld en woord) over Roma en Sinti (samenstelling: O Lungo Drom).

De tentoonstelling geeft een indruk van het leven, de tradities en gebruiken en de vervolging van Roma en Sinti in Nederland door de eeuwen heen.

Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10, Tilburg

 

 

Alles is gratis toegankelijk.

Reacties uitgeschakeld voor [AFA Fryslan/Antiracisme Groep Tilburg]/De vergeten Holocaust 16 mei 1944-16 mei 2014/Herdenking razzia op Roma, Sinti en woonwagenbewoners

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.