Noten 8 t/m 13/Astrid Essed versus NOS over Israelisch politiegeweld

[8]

”Duizenden andere Palestijnen barricadeerden zich daarop in de moskee om te ontsnappen aan het traangas, maar de politie is daarop binnengedrongen. ”
VRT.BEMINSTENS 152 GEWONDEN BIUJ NIEUWE RELLENBIJ DE AL AQSA MOSKEE IN JERUZALEM15 APRIL 2022
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/15/tientallen-gewonden-bij-nieuwe-rellen-op-tempelberg-in-jeruzalem/

Het is opnieuw onrustig op de Tempelberg in Jeruzalem. De omgeving is heilig voor moslims en joden. Moslims vieren nu de vastenmaand ramadan, voor christenen en joden komt het paasfeest eraan. Vanmorgen braken in en rond de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg zware rellen uit tussen Palestijnse moslims en de Israëlische politie. Daarbij zouden zeker 152 gewonden zijn gevallen.  

Vanmorgen vroeg stonden duizenden Palestijnse moslims aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg voor het vrijdaggebed. Tijdens de ramadan wordt er al gebeden voor zonsopgang. Dat valt vandaag toevallig samen met het joodse paasfeest Pesach en met Goede Vrijdag voor de meeste christenen. Er werden dus duizenden joden, christenen en moslims verwacht in Jeruzalem en volgens Israël was er een afspraak met de moslimgeestelijken die de heiligdommen op de Tempelberg beheren, om de plechtigheden vreedzaam te laten verlopen.

Op videobeelden is echter te zien hoe een aantal jonge oproerkraaiers met stenen begonnen te gooien naar de politie en daarop braken in de omgeving en op de grote esplanade van de Tempelberg zware rellen uit. De politie vuurde traangas en rubberkogels af. Daarbij zouden volgens medische bronnen zeker 152 mensen gewond zijn geraakt.  Duizenden andere Palestijnen barricadeerden zich daarop in de moskee om te ontsnappen aan het traangas, maar de politie is daarop binnengedrongen. 

Heilig voor joden en moslims

De Tempelberg is een erg heilige plek voor zowel joden als moslims. Voor die laatsten is de “Haram al-Sharif” (nobele heiligdom) de derde heiligste plaats na Mekka en Medina omdat de profeet Mohammed die plek zou bezocht hebben. Voor de joden is de “Har haBayit” (berg van het huis van God) de plaats waar de tempel van de bijbelse koning Salomon met de Ark des Verbonds zou gestaan hebben. Zeker is dat op die heuvel de Tweede Tempel stond die verwoest werd door de Romeinen in het jaar 70. De Klaagmuur of Kotel is daarvan een overblijfsel. (Lees verder onder de video).

Een nieuwe spiraal van geweld

De voorbije weken is het geweld tussen Palestijnen en Israëli’s opnieuw opgeflakkerd. Bij aanslagen door Palestijnse terroristen kwamen in Israël 14 mensen om het leven. Een aantal van die aanslagen werden opgeëist door de terreurgroep IS. Israël voerde een reeks arrestaties uit en militaire operaties op de Westelijke Jordaanoever.  Dat leidde op zijn beurt tot zware rellen en daarbij zijn 25 Palestijnen gedood. 

Vorig jaar leidden wekenlange protesten tijdens de ramadan tot een conflict van 11 dagen tussen Israël en de radicale Palestijnse groep Hamas, die de Gazastrook bestuurt. Dit jaar valt de ramadan samen met het joodse en christelijke paasfeest. Vandaag vieren de christenen Goede Vrijdag, ze herdenken de kruisdood van Jezus, overmorgen vieren ze Pasen. Het joodse Pesah begint vanavond. EINDE VRT BERICHT

”Israëlische troepen hebben afgelopen week meerdere keren de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem bestormd. Zo vielen militairen in de vroege morgen van vrijdag 15 april, kort na het ochtendgebed, met grof geweld de Palestijnen in en rondom de moskee aan. Zij bestookten de moskeegangers met traangas, schokgranaten en met rubber beklede kogels”
THE RIGHTS FORUMISRAEL-PALESTINA IN HET KORT- 19 APRIL 2022ISRAELISCHE TROEPEN BESTORMEN AL-AQSAMOSKEE TIJDENS RAMADAN
https://rightsforum.org/israel-palestina-in-het-kort-19-april-2022/

Israëlische troepen hebben afgelopen week meerdere keren de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem bestormd. Zo vielen militairen in de vroege morgen van vrijdag 15 april, kort na het ochtendgebed, met grof geweld de Palestijnen in en rondom de moskee aan. Zij bestookten de moskeegangers met traangas, schokgranaten en met rubber beklede kogels. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan werden tenminste 152 mensen voor behandeling naar omliggende ziekenhuizen gebracht, van wie tientallen met verwondingen aan het bovenlichaam. Onder hen waren ook journalisten en medisch hulpverleners. Israëlische troepen arresteerden daarnaast minstens vierhonderd Palestijnen. Ook brachten zij schade toe aan delen van het historische complex.

Volgens Sheikh Ekrima Sabri, de imam van Al-Aqsa, was de bestorming een ‘georkestreerde aanval met voorbedachten rade’. Het doel zou zijn Palestijnen te ontmoedigen om naar de moskee te komen en op die manier ruimte te maken voor Israëli’s. Extreemrechtse Israëlische activisten en kolonistengroepen hadden eerder plannen aangekondigd om gedurende Pesach, één van de belangrijkste Joodse feesten, in groten getale naar Al-Aqsa te gaan.

En zo geschiedde. Twee dagen later bestormden Israëlische troepen opnieuw de moskee, vielen de aanwezige Palestijnen aan met wapenstokken en traangas, en sloten tientallen mensen urenlang op in de Qibli-gebedshal. Tegelijkertijd betraden honderden Israëli’s, beschermd door zwaarbewapende troepen, de binnenplaats van de moskee. Aangezien Pesach nog tot 23 april duurt, is de verwachting dat het niet de laatste keer is dat Israëlische troepen en kolonisten een aanval uitvoeren op Al-Aqsa.

Als onderdeel van een overeenkomst tussen Jordanië – de beheerder van islamitische en christelijke plekken in Jeruzalem – en Israël, kunnen mensen die niet islamitisch zijn Al-Aqsa wel bezoeken, maar mogen zij daar niet bidden. Israël schendt deze overeenkomst al jarenlang. Bijna dagelijks betreden Israëlische troepen, kolonisten en vooraanstaande extreemrechtse politici het complex, zonder toestemming van Jordanië of de Palestijnen.

Waar voorheen dergelijke invallen nog werden gepland zodat zij niet samenvielen met islamitische feestdagen, is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Ook tijdens de Ramadan, zoals nu het geval is, bestormen Israëli’s de moskee om daar te bidden. Dat gebeurt bovendien steeds vaker, en in steeds groteren getale. In 2009 ging het nog om ruim vijfduizend kolonisten. Tien jaar later, vlak voor de Covid-pandemie, was dat aantal volgens sommige schattingen opgelopen tot zo’n dertigduizend.

Palestijnen beschouwen deze invallen als onderdeel van een decennia-oude strategie van de Israëlische staat en kolonistenorganisaties om Jeruzalem te ‘judaïseren’ en haar te ontdoen van haar islamitische en christelijke Palestijnse erfgoed.

Vorig jaar escaleerde zwaar Israëlisch geweld tegen de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, waaronder in de Al-Aqsa-moskee, in een 11-daagse oorlog tussen Israël en gewapende groepen in de Gazastrook. Daarbij kwamen bijna 250 Palestijnen en twaalf Israëli’s om het leven. Afgelopen maandag leek die situatie zich te herhalen. Naar aanleiding van een uit Gaza afgeschoten raket, die door Israëls luchtafweersysteem werd neergehaald, bombardeerde het Israëlische leger naar eigen zeggen een wapenfabriek van Hamas. Aan beide kanten vielen geen slachtoffers. Het Israëlische leger heeft ondanks de beschietingen aangegeven dat het niet verwacht dat de huidige situatie tot een geïntensiveerde oorlog zal leiden.

Opnieuw Palestijnen doodgeschoten op Westoever

Het Palestijnse dodental als gevolg van het Israëlische geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever blijft oplopen. In Nablus schoten Israëlische troepen op 13 april een Palestijnse activist dood. De 34-jarige Mohammed Assaf was mensenrechtenadvocaat en verzette zich met zijn werk tegen de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) en de afscheidingsmuur. Volgens ooggetuigen bracht de vader van twee een neefje naar school toen hij langs een Palestijnse demonstratie liep. Daar schoten Israëlische militairen hem met scherpe munitie in zijn buik. Tenminste zestien andere Palestijnen raakten gewond. Een 45-jarige Palestijnse vader van zes kinderen overleed een dag later, nadat hij tijdens de demonstratie door Israëlische militairen was neergeschoten.

Een dag later doodden Israëlische troepen twee jonge Palestijnen. De pas 14 jaar oude Qusai Hamamra werd in het dorp Husan in de buurt van Bethlehem gedood. In Silwad, ten noordoosten van Ramallah, schoten militairen tijdens een arrestatieoperatie de twintigjarige Omar Elayian dood. Tientallen Palestijnen die de confrontatie met de militairen wilden aangaan werden met scherpe munitie en met rubber beklede kogels op afstand gehouden. In Jenin schoten militairen tijdens een arrestatieoperatie een dag later nog eens drie Palestijnen dood, onder wie een 17-jarige jongen.

Sinds het begin van de Ramadan op 2 april hebben Israëlische troepen 18 Palestijnen op de Westoever doodgeschoten. In totaal zijn er dit jaar 42 Palestijnse doden gevallen. Het dagelijkse Israëlische geweld, dat inherent is aan de militaire bezetting van de Palestijnse gebieden, nam de afgelopen weken toe nadat premier Naftali Bennett waarschuwde dat Israël ‘de aanval heeft gekozen’ en hij het leger ‘volledige vrijheid van handelen’ had gegeven. Zijn opmerkingen waren een reactie op vier aanslagen in Israël tussen 22 maart en 7 april, waarbij 14 mensen om het leven kwamen. In Ashkelon, een havenstad in Israël, zou een Palestijnse man uit Hebron op 12 april hebben geprobeerd een nieuwe aanval uit te voeren. Hij werd ter plekke doodgeschoten. Een Israëlische politieagent raakte lichtgewond.

Duizenden kolonisten marcheren naar geëvacueerde ‘buitenpost’ Homesh

Duizenden illegale Israëlische kolonisten hebben vandaag deelgenomen aan een mars naar de illegale kolonie Homesh. In 2005 werd Homesh ontruimd door het Israëlische leger. Een Joodse school (‘yeshiva’) in de kolonie is desondanks nog altijd geopend. Hoewel het leger kolonisten verhindert er te wonen, maakt het feit dat de yeshiva nog altijd in gebruik is de plek tot een illegale ‘buitenpost’. Twee weken geleden stuurde het Israëlische leger een brief aan de school, waarin het de yeshiva bestempelde als ‘ongeautoriseerd en gevaarlijk’. Met de mars demonstreren de kolonisten tegen de beslissing van het leger.

Aanvankelijk had het Israëlische leger aangegeven de mars niet te zullen begeleiden, vanwege zorgen over veiligheid en eventuele confrontaties met Palestijnen in het gebied. Kort voor aanvang besloot minister van Defensie Benny Gantz alsnog troepen in te zetten om de wegen naar omliggende Palestijnse dorpen af te sluiten en de kolonisten te beveiligen. Het leger zette traangas, met rubber beklede kogels en andere middelen in tegen Palestijnen die protesteerden tegen kolonisten. Onder de deelnemers van de mars waren de extreemrechtse Israëlische parlementariërs Itamar Ben Gvir en andere politici die gelieerd zijn aan de kolonistenbeweging.

In december vorig jaar organiseerden extreemrechtse kolonistenorganisaties ook al een mars naar Homesh. Aanleiding was toen een schietpartij waarbij een kolonist om het leven kwam en twee anderen gewond raakten. Tijdens Palestijnse tegendemonstraties en vergeldingsacties van kolonisten raakten honderden Palestijnen gewond.

Poll: 60% Amerikaanse wetenschappers noemen Israëlische bezetting apartheid

Zestig procent van de academici in Midden-Oostenstudies aan verschillende Amerikaanse universiteiten beschouwt de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden als ‘een éénstaat-realiteit die vergelijkbaar is met apartheid’. Bijna een derde van hen beschreef ook de relatie van Israël met zijn niet-Joodse burgers als vergelijkbaar met apartheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Maryland en de George Washington University. Ruim 1.700 academici namen deel aan het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de deelnemende wetenschappers uiterst pessimistisch zijn over de haalbaarheid van een tweestatenoplossing. Ruim zestig procent gelooft dat dit model voor een mogelijke oplossing van de kwestie-Israël/Palestina niet meer mogelijk is. In februari en september 2021, toen de enquête ook werd afgenomen, waren die percentages respectievelijk 52 en 57 procent. Het beleid van de Amerikaanse president Joe Biden met betrekking tot Israël-Palestina scoort ook uiterst laag: slechts zeven procent staat daar positief tegenover.

Steeds meer organisaties, instituten en wetenschappers stellen vast dat Israël zich schuldig maakt aan de misdaad van apartheid. Voor een overzicht van rapporten en andere publicaties over het onderwerp kunt u ons apartheid-dossier bezoeken.

Israëlische wapenexport bereikte nieuw record van $ 11,3 miljard in 2021

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vorige week cijfers vrijgegeven over de internationale verkoop van Israëlische wapens. Daaruit blijkt dat inkomsten uit defensie-export stegen van $8,3 miljard in 2020 naar $11,3 miljard in 2021.

Volgens het Israëlisch dagblad Times of Israel was Europa met een aandeel van 41 procent de grootste afnemer van Israëlische defensiematerialen, gevolg door Azië-Pacific met 34 procent en Noord-Amerika met 12 procent. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein, die in 2020 de betrekkingen met Israël normaliseerden, waren elk goed voor zeven procent van de wapenaankopen. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute is Israël de tiende grootste wapenexporteur ter wereld.

Dat Israël de geëxporteerde wapens op de Palestijnse bevolking uittest, is voor de kopers geen probleem. Ook voor Nederland niet. Sterker, Israël wordt er voor beloond in de vorm van intensieve samenwerking. Een nieuw dieptepunt is het wetsvoorstel voor een verdrag tussen Nederland en het Israëlische defensieapparaat waarover de Tweede Kamer moet besluiten. Eerder trad het ministerie van Economische Zaken zonder gêne op als promotor van de Israëlische wapenfabrikant Elbit.

Palestijnen staan stil bij Gevangenendag

Elk jaar staan Palestijnen op 17 april stil bij het lot van hun landgenoten die vastzitten in Israëlische gevangenissen en hun strijd tegen de Israëlische bezetting. Ook dit jaar markeerden Palestijnen de nationale herdenkingsdag met demonstraties verspreid over de bezette Westoever en in Gaza.

Addameer, een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnse gevangenen, publiceerde ter gelegenheid van Gevangenendag een overzicht van de huidige situatie. In 2021 arresteerde het Israëlische leger bijna achtduizend Palestijnen, onder wie meer dan 1.300 minderjarigen en 184 vrouwen. De Israëlische autoriteiten vaardigden daarnaast meer dan 1.500 administratieve detentiebevelen uit, waarmee Palestijnen worden gedetineerd zonder aanklacht of proces.

Op 10 april 2022 zaten er in totaal 4.450 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen in Israël en de bezette gebieden. Van hen worden 530 gevangenen vastgehouden zonder aanklacht of proces, zijn 160 minderjarig, zitten 549 levenslange gevangenisstraffen uit, en zitten 499 een straf uit van meer dan twintig jaar. Zij hebben bovendien te maken met marteling, gebrekkige gezondheidszorg, eenzame opsluiting en collectieve bestraffing.

EINDE BERICHT THE RIGHTS FORUM

MONDOWEISS

ISRAEL STORMS AL-AQSA, BEATS PALESTINIAN

WORSHIPPERS TP MAKE WAY FOR

JEWISH SETTLERS

17 APRIL 2022

The raids on the compound on Sunday were the second in 48 hours, and featured heavily armed Israeli police officers beating Palestinians with batons, firing tear gas and rubber bullets at crowds, and locking worshipers inside the prayer halls. 

Israeli forces stormed the Al-Aqsa mosque compound on Sunday and attacked Palestinian worshipers at the site in order to facilitate Jewish tours of the site for the Passover holiday. 

The raids on the compound on Sunday were the second in 48 hours, and featured heavily armed Israeli police officers beating Palestinians with batons, firing tear gas and rubber bullets at crowds, and locking worshipers inside the prayer halls. 

Video footage taken inside the compound was widely shared on social media, as Palestinians decried Israel’s use of force against worshipers, who had come to pray out the holy site during the holy month of Ramadan.

Footage showed Israeli forces beating a father in front of his son, and manhandling worshipers as they were praying in a bid to force them out of the compound.

Local media reported that Israeli forces also fired tear gas into the ancient Qibli prayer hall, the site of the majority of Israel’s attacks on Friday. Video footage also showed people screaming and banging on the caged windows of the prayer hall, after Israeli forces had allegedly locked them inside. 

The attacks on Palestinian worshipers on Sunday were carried out in order to facilitate groups of Jewish settlers who came to the compound for the Passover holidays. Under the protection of Israeli forces, the Jewish settlers were allowed to tour around the compound peacefully.

Israeli forces were also filmed beating Palestinians, including one woman, outside the compound in the Old City of occupied East Jerusalem.

Jordan, the official custodian of the Al-Aqsa mosque, called for international pressure to be put on Israel to end its “illegal provocative measures” on the compound. 

The presence of Jewish settlers and Israeli forces at the Mosque, which is the third holiest site in Islam, is often violent, and is viewed by Palestinians as provocative, and encroaching on the limited spaces that have been left for Palestinians in Jerusalem. 

Following Israel’s illegal occupation of East Jerusalem and the West Bank in 1967, an agreement was signed with Jordan, allowing for non-Muslim visitation, but no non-Muslim worship, at the site. 

Despite this agreement, Israeli settlers and forces regularly raid the compound, often on Jewish holidays, sparking protests and resulting in the violent suppression of Palestinian worshipers.

EINDE BERICHT MONDOWEISS

[9]

NOSISRAEL ONDERSCHEPT RAKET EN VOERT BOMBARDEMENTUIT OP GAZA
https://nos.nl/index.php/artikel/2425661-israel-onderschept-raket-en-voert-bombardement-uit-op-gaza
ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 3

[10]
NOSISRAEL ONDERSCHEPT RAKET EN VOERT BOMBARDEMENTUIT OP GAZA
https://nos.nl/index.php/artikel/2425661-israel-onderschept-raket-en-voert-bombardement-uit-op-gaza

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 3

[11]

ZIE NOOT 8

[12]
ZIE NOOT 10

[13]

ZWEEDSE FOTOGRAAF WINT WORLD PRESS PHOTO 2012.

MISDADEN ISRAELISCHE POLITIEK IN BEELD GEBRACHT

ASTRID ESSED

https://www.civismundi.nl/?p=artikel&aid=2024

Astrid Essed

’’Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.’’ 

ARTIKEL 3, UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS
http://www.ohchr.org/en/udhr/ pages/Language.aspx?LangID=dut

IN MEMORIAM

ANWAR AL-MANLUK [GAZA STAD]
UDAI DARWISH [HEBRON/WESTBANK]
SAMIR ’AWAD [RAMALLAH DISTRICT/WESTBANK]
SALEH AL-AMARIN [BETHLEHEM DISTRICT.WESTBANK]
LUBNA AL-HANASH [BETHLEHEM/WESTBANK] 

IN DE MAAND JANUARI DOODGESCHOTEN DOOR ISRAELISCHE MILITAIREN [1] 

IN MEMORIAM DE TWEE PALESTIJNSE KINDEREN EN HUN VADER, DIE ZIJN OMGEKOMEN BIJ EEN ISRAELISCHE LUCHTAANVAL, WIER BEGRAFENIS IS AFGEBEELD OP DE WINNENDE WORLD PRESS PHOTO

IN MEMORIAM ALLE  SLACHTOFFERS VAN DE ISRAELISCHE BEZETTING HOE LANG NOG?

’’The strength of the pictures lies in the way it contrasts the anger and sorrow of the adults with the innocence of the children. It’s a picture I will not forget’’ [2] 

Met deze woorden karakteriseerde  jurylid Mayu Mohanna uit Peru op treffende wijze de winnende World Press Photo [3] van de Zweedse fotograaf Paul Hansen voor zijn foto ’’Gaza Burial’’, die een begrafenisstoet van een menigte mannen in Gaza liet zien. Zij brachten twee overleden kinderen  en hun vader naar de Moskee, nadat zij waren omgekomen bij een Israelische luchtaanval.

In deze tijd van vluchtige nieuwsinformatie, waar het ene onrecht [4] snel weer plaatsmaakt voor het andere [5] en het bloedige Israelische Gaza offensief van november 2012 [6] alweer vergeten lijkt, is  deze prijswinning van deze tegelijkertijd huiveringwekkende en indrukwekkende Gaza Burial foto van groot belang, omdat zo de aandacht weer wordt gevestigd op  deze schokkende oorlogsmisdaden, die zich voortdurend herhalen [7] tegen de achtergrond van de reeds 46 jaar durende Israelische bezetting van de Palestijnse gebieden. Van belang dus, wat dieper op die bezetting in te gaan. Maar daarvoor korte aandacht voor de historische oorzaak van her Midden Oostenconflict

VOORGESCHIEDENIS
De Palestijnse tragedie/Achtergronden 

Hoewel de Israelische bezetting de oorzaak is van het hedendaagse Midden Oostenconflict, gaat de Palestijnse tragedie veel verder  terug, namelijk tot aan het eind van de 19 de eeuw, toen, onder invloed van de hevige Jodenvervolgingen, met name in Oost-Europa, maar ook de kwestie Dreyfuss [8], door de Oostenrijkse journalist T Herzl de zionistische beweging werd gesticht, met als doel het stichten van een Joodse Staat in Palestina, toenmalige kolonie van het Ottomaanse Rijk. Dit streven kreeg de eerste voet aan de grond door middel van de Balfour Declaratie in 1917, waarbij de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan Lord Rotschild, voorzitter van de Britse Zionistische Federatie toezegde zich in  te zetten voor de stichting van een ’’Joods Nationaal Tehuis’’ in Palestina [9]. Toen na de Eerste Wereldoorlog de vroegere kolonieen van verliezer het Turkse Rijk [10] werden opgedeeld tussen de koloniale machten Groot-Brittannie en Frankrijk, werd Palestina Brits mandaatgebied in 1922. Dit was de tijd, waarin zich in de kolonieen steeds actiever nationalistische onafhankelijkheidsbewegingen gingen ontwikkelen, zo ook in Palestina, waar men door te ijveren voor onafhankelijkheid uiteraard haaks kwam te staan, niet alleen tegenover het Britse kolonialisme, maar ook met tegenover het zionistische streven, een ’’Staat’’ te stichten in Palestina, wat immers een flagrante schending was van het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk.

Dit leidde in de dertiger jaren tot een grote botsing met het Brits koloniale gezag en de zionistische beweging en resulteerde in de Arabische Opstand [11], die hard door de Britten werd neergeslagen.

Na de Tweede Wereldoorlog

Maar de zaak escaleerde pas echt na de Tweede Wereldoorlog, toen middels VN Resolutie 181 [1947] over de ruggen van  het Palestijnse volk, Palestina werd verdeeld in een Joods en Arabisch deel Jeruzalem zou een internationale status krijgen. Een puur neo kolonialistische beslissing, die ook grotendeels werd genomen door de toenmalige koloniale mogendheden [de kolonieen waren nog niet onafhankelijk en dus geen lid van de VN] en van hen afhankelijke landen. Het was dan ook geen wonder, dat de Palestijnen daarmee niet akkoord gingen.

In mei 1948 riep de zionistische leider David Ben Goerion eenzijdig de Staat Israel uit [VN resolutie 181 voorzag in een Federatie waarin een Joods en Arabisch deel zou bestaan], waarna een militair treffen plaatsvond tussen de Israelisch-zionistische geregelde [Haganah] troepen en de extreem rechtse terreurbendes Irgoen en Stern enerzijds en de door enkele[slecht bewapende] Arabische landen gesteunde Palestijnen anderszijds.

De oorlog liep voor de Palestijnen uit op een ramp en werd dan ook Al Nakba [ramp] genoemd Meer dan 750 000 Palestijnen werden door Israelisch-zionistische troepen en terreurbenden van huis en haar verdreven, er werden massaslachtingen aangericht zoals in het dorp Deir Yassin [12] en meer  dan 400 Arabische dorpen werden verwoest [13]. Ook werd een deel van het aan de Arabieren toegewezen gebied [bij VN Resolutie 181] door de Israelische troepen bezet, waardoor in feite de bezetting al in 1948 begon.

TERUG NAAR HET ’’HEDEN’’
DE ISRAELISCHE BEZETTING

Het woord heden heb ik tussen aanhalingstekens gezet, omdat de Israelische bezetting in 1967 is begonnen. Aan de andere kant duurt deze tot de dag van vandaag voort, met alle vernietigende gevolgen van dien.

Sinds 1967 is er sprake van de Israelische bezetting van de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, Gaza [14] en Oost-Jeruzalem ondanks Vn Veiligheidsraadsresolutie 242, die Israel in 1947 opriep, zich terug te trekken uit de in de juni oorlog veroverde gebieden, waaronder de bovengenoemde Palestijnse. Een Resolutie, waaraan Israel tot op de dag van heden [16 februari 2013] geen gehoor gegeven heeft. Het ziet er ook bepaald niet naar uit, dat dit binnenkort wel zal gebeuren.

Nog los van de onrechtmatigheid van deze bezetting is inherent aan iedere bezetting waar ook ter wereld, onderdrukking, vernederingen en mensenrechtenschendingen. En tegen iedere bezetting komt verzet, in het geval van de Palestijnen in legitiem [gericht tegen het Israelische leger] en niet  legitiem [gericht tegen Israelische burgers en burgerdoelen]. Ik ben tegenstander van niet legitiem verzet, maar moet bekennen, dat de Palestijnen steeds meer in een hopeloze situatie worden  gedreven. Israel heeft volledig zelf de sleutel in handen om aan die bezetting een einde te maken, maar doet dat niet integendeel.

ISRAELISCHE BEZETTING
DUISTER BIJPRODUCT VAN DE BEZETTING/DE NEDERZETTINGEN

Vanaf het einde van de zestiger jaren werden in de bezette Palestijnse gebieden Israelisch-Joodse nederzettingen gesticht. Niet alleen zijn zij in strijd met het Internationaal Recht [15] [artikel 49, 4e Conventie van Geneve en het Haags Verdrag van 1907], bovendien zijn zij tot stand gekomen door massale Palestijnse landonteigeningen, waardoor honderdduizenden Palestijnen nog eens van huis en haard zijn verdreven [16]. Deze nederzettingen zijn ook nogeens veroordeeld in twee VN Veiligheidsraadsresoluties, 446 en 452 en opgeroepen de bouw van nederzettingen in bezet Palestijns gebied te stoppen [17]. 

NEDERZETTINGENBOUW 2012/2013

Brutaalweg bouwt Israel tot op heden vrolijk door aan de nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem [waar Palestijnen uit hun huizen worden verdreven].

Deze onverminderde nederzettingenbouw is in het jaarraport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in niet mis te verstand termen veroordeeld [18]. Veel minder verwacht is de  terechtwijzing door minister van Buitenlandse Zaken Timmermans van het doorgaans zo pro Israel gezinde Nederland [19]. Daarvan trekt Israel zich niets aan. Het heeft zelfs de guts, door te gaan met de nederzettingenuitbreiding als ’’strafmaatregel’’ [20] tegen het feit, dat Palestina te langen leste  de status als waarnemend niet lidstaat van de VN heeft verkregen [21]. Daarop heeft de EU voor haar doen schijnbaar pittig gereageerd door de Israelische ambassadeur op het matje te roepen [22], wat ook Groot Brittannie en Frankrijk gedaan hebben [23].

Hoewel het niet vaak voorkomt, dat de EU/EU landen dergelijke ’’schijnbaar pittige’’ signalen aan Israel afgeven [het woord ’’schijnbaar’’ zegt het al], moet men zich daarvan niet teveel voorstellen. Ten eerste heeft het voor Israel geen enkel daadwerkelijk gevolg gehad. Ten tweede heeft diezelfde EU in october 2012, toen de Israelische nederzettingenbouw op de Westelijke Jordaanoever in volle gang was, een handelsdeal met Israel gesloten [24].

ISRAELISCHE BEZETTING
DE ISRAELISCHE MUUR/IN STRIJD MET HET INTERNATIONAAL RECHT 

Israel bouwt sinds 2002 een Muur, die grotendeels door de bezette Palestijnse gebieden loopt en op 9 juli 2004 door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is veroordeeld als illegaal. Omdat het door bezet Palestijns gebied loopt [25]. Ondanks die veroordeling heeft Israel sindsdien gewoon door gebouwd.

Behalve de de facto annexatie van bezet gebied door Israel heeft het ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van de Palestijnse bevolking. Hun bewegingsvrijheid word belemmerd en omdat hun velden vaak in het ’’geannexreerde’’ deel liggen, is oogsten moeilijk  evenals het verkopen van producten. Dit gaat om duizenden mensen [26]. Vaak wordt ook de toegang tot onderwijs en medische voorzieningen belemmerd. In sommige gevallen is zelfs een hele stad omsloten door de Muur, zoals bij de stad Qalqilya het geval is. Gevolg is, dat de bewoners alleen via twee controleposten in Oostelijke richting hun stad kunnen verlaten [27].

ISRAELISCHE BEZETTING
BLOKKADE GAZA/MISDAAD TEGEN DE MENSELIJKHEID

Een van de meest verachtelijke zaken in een oorlog/conflict is wel het collectief straffen van de burgerbevolking, wat dan ook nadrukkelijk is verboden volgens het Internationaal Recht [28]. Dat collectief straffen kan allerlei vormen aannemen zoals intimidatie en huisvernietigingen [29]. Het meest verachtelijke en misdadige is echter het geheel of gedeeltelijk uithongeren van de burgerbevolking, zoals dat in Gaza door de Gaza Blokkade [30] gebeurt. Het uithongeren van de burgerbevolking ’’as a method of warfare’’ is verboden [31], dat zal iedereen duidelijk zijn. Maar los van dat verbod is het laf, misdadig en minderwaardig. Niet voor niets is de nu reeds vanaf 2006 durende Blokkade van Gaza door VN rapporteur Falk een ’’misdaad tegen de menselijkheid’’ genoemd [32]. Daarbij wordt nu eens wel, dan weer niet, de grens van Gaza door het Israelische leger afgesloten, waardoor allerlei noodzakelijke goederen en levensbehoeften [medicijnen brandstof, voedselproducten] niet door kunnen gaan.  Ik heb mij ook in die zin al uitgelaten, voordat ik zijn reactie gezien had [33]. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch roepen geregeld op tot beeindiging van de Gaza Blokkade [34].

SCHENDING MENSENRECHTEN PALESTIJNSE GEVANGENEN/FOLTERING

Er zitten duizenden Palestijnse gevangenen gedetineerd in Israel, meestal in adminstratieve detentie [35] [zonder vorm van aanklacht en proces] wat verboden is en vaak onder zeer slechte omstandigheden. Voorbeelden zijn slechte hygiënische omstandigheden, slecht voedsel, intimidatie en langdurige eenzame opsluiting [36]. Nog ernstiger is foltering, vaak tijdens verhoren [37]. Ook kinderen zijn vaak slachtoffer van een slechte behandeling en detentieomstandigheden, wat gezien hun jonge en kwetsbare leeftijd nog ernstiger is [38].

Vanzelfsprekend zijn er dan ook geregeld hongerstakingen tegen deze inhumane omstandigheden. Op dit moment vraagt Amnesty International aandacht voor Samer Issawi, 34 jaar, DIE ERNSTIG ZIEK IS EN VOOR WIENS LEVEN GEVREESD MOET WORDEN [39]. De reden voor zijn hongerstaking is zijn protest tegen de weigering van de Israelische militaire Commissie hem en zijn advocaat inzicht te geven in de redenen, waarom hij gevangen zit [40].

ISRAELISCHE BEZETTING/DE ISRAELISCHE VUILE OORLOGEN TEGEN DE PALESTIJNSE BURGERBEVOLKING

’’Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.’’

Article 7, BASIC RULES OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW IN ARMED CONFLICTS
http://www.icrc.org/eng/ resources/documents/misc/ basic-rules-ihl-311288.htm

Terug bij het begin van dit artikel. De dood van twee Palestijnse kinderen en hun vader bij een Israelische luchtaanval op Gaza: Dit is bij Israelische militaire aanvallen eerder regel dan uitzondering!

Een van de grondregels in het Internationaal Humanitair Oorlogsrecht is, naast humane behandeling van [krijgs] gevangenen, de bescherming van de burgerbevolking. Militaire aanvallen mogen alleen gericht zijn tegen combatanten [militairen en strijders] en een strict onderescheid tussen combatanten en non combatanten [burgers] moet gemaakt worden, zowel in aanval als in wapenkeuze. Ik kan wel stellen, na bestudering van een reeks Israelische militaire aanvallen, die zich  vooral op Gaza richtten, dat Israel zich zelden of nooit aan die regels gehouden heeft. Het regent bij Israelische militaire campagnes van de willekeurige militaire aanvallen en bij de beruchte Israelische liquidaties van Palestijnse leiders en activisten [die for the record ook verboden zijn als buitengerechtelijke executies] worden meestal ook niets vermoedende voorbijgangers of bewoners getroffen, aangezien die aanvallen vaak plaatsvinden in drukke straten, op vluchtelingenkampen en flatgebouwen [41].

Bij Operation Cast Lead van 2008-2009 werden in drie weken tijd 1389 mensen gedood waaronder 350 kinderen, er raakten meer dan 5300 mensen gewond waaronder 350 ernstig [42].

Bij Operatie Pillars of Defense [of Pillars of Cloud] van 14 november tot 21 november 2012 [43] vielen in de week van strijd meer dan 100 doden aan Palestijnse kant, waaronder ruim 30 kinderen [44]. Aan Israelische zijde vielen drie burgerslachtoffers ten gevolge van Palestijnse raketaanvallen en enkele tientallen gewonden [45].

Na deze zeer bloedige week werd er een wapensstilstand gesloten tussen Israel en Hamas [46], die tot nu toe althans wat betreft de directe militaire confrontatie in Gaza [vertaal: Israelische militaire aanvallen[ stand lijkt te houden. Maar dit is niet aan Israel, maar aan de zelfbeheersing van Hamas [47] te danken Israel namelijk schond reeds de volgende dag de wapenstilstand door een Palestijn neer te schieten, die de bufferzone rondom de Gaza strook bij de stad Khan Younis naderde 8 Palestijnse tieners raakten gewond [48].

PALESTIJNSE RAKETAANVALLEN OP ISRAELISCHE STEDEN

’’Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.’’

Article 7, BASIC RULES OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW IN ARMED CONFLICTS
http://www.icrc.org/eng/ resources/documents/misc/ basic-rules-ihl-311288.htm

Dit artikel is gestart met het onrecht van de israelische bezetting van de Palestijnse gebieden, die de bron is van het hedendaagse Midden Oostenconflict. De oplossing is dan ook gelegen in de het ongedaan maken van die bezetting door Israel Israel, de bezettende macht, is verantwoordelijk voor de onderdrukking, vernederingen en ongestrafte oorlogsmisdaden waaronder het Palestijnse volk al decennialang lijdt. 

Dat wil echter niet zeggen, dat er geen onrecht/ mensenrechtenschendingen aan Palestijnse kant plaatsvinden. Dezelfde bescherming, die Palestijnse burgers dienen te krijgen tegen Israelische militaire aanvallen, geldt ook voor Israelische burgers tegen Palestijnse [raket] aanvallen op Israelische burgerdoelen.

Hoe begrijpelijk misschien ook, door de assymetrie van het conflict, de overweldigende militaire macht van bezettingsstaat Israël en de misdadige VS/EU steun aan deze bezettingsstaat, ook de Palestijnse strijd dient uitsluitend gericht te worden tegen het leger van de bezettende macht. Aanvallen op Israelische steden en burgers zijn niet acceptabel. Want ieder mensenleven telt, Israelisch of Palestijns [49].

EPILOOG

Naar aanleiding van de afschuwelijke en toch indrukwekkende foto van twee dode Palestijnse kinderen en hun vader heb ik laten zien, dat deze Israelische luchtaanval, die hen gedood heeft, niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van de reeks vuile oorlogen, die Israel heeft gevoerd tegen het Palestijnse volk, te beginnen bij de Nakba oorlog van 1948, toen meer dan 750 000 Palestijnse burgers uit hun eigen land en van huis en haard werden verdreven [50]. Die vuile oorlogen minus de Nakba oorlog zijn weer het regelrechte gevolg van de 46 jaar durende Israelische bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk.

Er wordt vaak gesproken over ’’vrede in het Midden Oosten’’’, maar er is maar een sleutel daartoe en die sleutel  ligt bij Israel, de bezettende macht.

Israel dient, comform de gerechtigheid en het Internationaal recht, zich terug te trekken uit alle in de juni oorlog [1967] veroverde gebieden, dus naast de Palestijnse OOK de Syrische Golan Hoogte. Het hoort ALLE in bezet gebied gebouwde nederzettingen te ontmantelen, de illegale Muur af te breken, het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen [50] te erkennen en alle verantwoordelijken voor de gepleegde oorlogsmisdaden te berechten.

Iemand vroeg mij een keer, waarom ik zo vaak zeg ’’Israel moet’’. Wel, heel simpel, omdat dat ook zo is. Met als onzalige erfenis het zionisme heeft Israel vanaf 1948 de Schurkenrol in het Midden Oosten gespeeld. met steun van de VS en ook de EU, die wel Israel veroordeelt maar niet eens bereid is, zelfs maar culturele sancties tegen deze bezettingsstaat in te stellen. De VS en de EU zijn dus meer dan medeplichtig aan alle door israel gepleegde oorlogsmisdaden.

Zolang Israel volhardt en zijn bezettingsrol blijft spelen en de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen, zal het van Kwaad tot Erger worden en de eens gehoopte Palestijnse Staat de vorm van aan Israel onderhorige Bantoestans krijgen en de Palestijnen tot slaven maken.

Dan rest het Palestijnse volk niets anders, dan de wapens op te nemen tegen het Israelische leger in een daadwerkelijke bevrijdingsstrijd. Om te zorgen voor een Palestijnse Lente zonder onderdrukker

Want het is zoals Malcolm X gezegd heeft:  ’’‘We declare our right on this earth….to be a human being, to be respected as a human being, to be given the rights of a human being in this society, on  this earth, in this day, which we intend to bring into existence by any means necessary 

Aantekeningen

[1] BTSELEM
FIVE PALESTINIAN CIVILIANS SHOT BY ISRAELI MILITARY IN JANUARY 2013
http://www.btselem.org/ firearms/201301_fatalities 

[2] WORLD PRESS PHOTO
SWEDISH PHOTOGRAPHER PAUL HANSEN WINS PREMIER PHOTO CONTEST AWARD
15 FEBRUARI 2013
http://www.worldpressphoto. org/content/swedish- photographer-paul-hansen-wins- premier-photo-contest-award? utm_source=World+Press+Photo& utm_campaign=2a7c6294f9- February_newsletter2_11_2013& utm_medium=email 

[3] NOS ZWEED WINT WORLD PRESS PHOTO
15 FEBRUARI 2013
http://nos.nl/artikel/474446- zweed-wint-world-press-photo. html 

NU.NL
ZWEED MAAKT WORLD PRESS PHOTO IN GAZA
15 FEBRUARI 2013
http://www.nu.nl/media/ 3209501/zweed-maakt-world- press-photo-in-gaza.html 

NU.NL
ZWEED MAAKT WORLD PRESS PHOTO IN GAZA
15 FEBRUARI 2013
http://www.nu.nl/cultuur- overig/3209501/zweed-maakt- world-press-photo-in-gaza.html 

DE TIJD.BE
ZWEEDSE FOTOGRAAF WINT WORLD PRESS PHOTO 2012
15 FEBRUARI 2013
http://www.tijd.be/nieuws/ coda_expo/Zweedse_fotograaf_ wint_World_Press_Photo_2012. 9305219-3430.art 

[4] RAVOTR
FRANSE BOMMEN OP MALI/VERWERPELIJK INGRIJPEN IN VERWERPELIJKE OORLOG
PETER STORM
16 JANUARI 2013
http://www.ravotr.nl/2013/01/ 16/franse-bommen-op-mali- verwerpelijk-ingrijpen- verwerpelijke-oorlog/ 

[5] RAVOTR
SYRIE: HOE UITZICHTLOOS IS DE STRIJD
PETER STORM
9 FEBRUARI 2013
http://www.ravotr.nl/2013/02/ 09/syrie-hoe-uitzichtloos-de- strijd/ 

[6] HUMAN RIGHTS WATCH
GAZA AIRSTRIKES VIOLATED LAWS OF WAR
12 FEBRUARI 2013
http://www.hrw.org/news/2013/ 02/12/israel-gaza-airstrikes- violated-laws-war

[7] UITPERS.BE
VUILE OORLOG TEGEN DE PALESTIJNSE BURGERBEVOLKING
ASTRID ESSED
FEBRUARI 2009
http://archief.uitpers.be/ artikel_view.php?id=2278 

[8] WIKIPEDIA
DREYFUSS AFFAIR
http://en.wikipedia.org/wiki/ Dreyfus_affair 

[9] WIKIPEDIA
BALFOUR DECLARATION
http://en.wikipedia.org/wiki/ Balfour_Declaration 

IF AMERICANS KNEW
THE ORIGIN OF THE PALESTINE-ISRAEL CONFLICT
http://www.ifamericansknew. org/history/origin.html 

UITPERS.BE
60 JAAR ISRAEL OF DE VIERING VAN LANDDIEFSTAL EN ETNISCHE ZUIVERINGEN
ASTRID ESSED
JUNI 2008
http://archief.uitpers.be/ artikel_view.php?id=2033 

[10] Het Turkse Rijk was bondgenoot van Keizerrijk Duitsland en de Oostenrijks-Hongaarse monarchie geweest tegen de Geallieerde overwinnaars Groot Brittannie en Frankrijk Italie  [later kwamen de VS in de strijd].

[11] LET OP: De in onderstaande link als ’’Joden’’ gekwalificeerde termen zijn tendentieus. Bezwaar gold niet het feit dat ’’de Joden’’ [van wie een kleine gemmenschap reeds voor het zionisme in Palestina in vrede leefden met de Arabieren] kwamen, maar het zionistische streven, in het land van de Arabische Palestijnen een Staat te stichten.

WIKIPEDIA
ARABISCH-PALESTIJNSE OPSTAND
http://nl.wikipedia.org/wiki/ Arabisch-Palestijnse_opstand 

[12] The Deir Yassin Massacre of Palestinians by Jewish soldiers

“For the entire day of April 9, 1948, Irgun and LEHI soldiers carried out the slaughter in a cold and premeditated fashion…The attackers ‘lined men, women and children up against the walls and shot them,’…The ruthlessness of the attack on Deir Yassin shocked Jewish and world opinion alike, drove fear and panic into the Arab population, and led to the flight of unarmed civilians from their homes all over the country.” Israeli author, Simha Flapan, “The Birth of Israel.”’’

IF AMERICANS KNEW
THE ORIGIN OF THE PALESTINE-ISRAEL CONFLICT
http://www.ifamericansknew. org/history/origin.html 

[13] UITPERS.BE
RAMPSPOED OVER PALESTINA
ASTRID ESSED
JUNI 2007
http://www.uitpers.be/index. php/2011-07-25-15-55-33 

[14] Ondanks de Israelische militaire terugtrekking uit Gaza in 2005 is Israel volgens de 4e Conventie van Geneve nog steeds een bezettende macht, omdat het het luchtruim en de grenzen controleert.

Zie VRAAG EN ANTWOORD/ISRAELS TERUGTREKKINGSPLAN UIT DE GAZASTROOK
12. Is Israël nog steeds een bezettende macht na de terugtrekking uit de Gazastrook en is het nog gebonden aan de Vierde Conventie van Genève?
http://www.politics.be/ duiding/596/#12


[15] BTSELEM
Land Expropriation and Settlements in the International Law
Published: 
1 Jan 2013
The establishment of settlements in the West Bank violates international humanitarian law which establishes principles that apply during war and occupation. Moreover, the settlements lead to the infringement of international human rights law.

The Fourth Geneva Convention prohibits an occupying power from transferring citizens from its own territory to the occupied territory (Article 49). The Hague Regulations prohibit an occupying power from undertaking permanent changes in the occupied area unless these are due to military needs in the narrow sense of the term, or unless they are undertaken for the benefit of the local population.’’
http://www.btselem.org/ settlements/international_law 

[16] BTSELEM
LAND EXPROPRIATION AND SETTLEMENTS
http://www.btselem.org/ settlements 

[17] WIKIPEDIA
VN VEILIGHEIDSRAADSRESOLUTIE 446
http://nl.wikipedia.org/wiki/ Resolutie_446_Veiligheidsraad_ Verenigde_Naties 

WIKIPEDIA
VN VEILIGHEIDSRAADSRESOLUTIE 452
http://nl.wikipedia.org/wiki/ Resolutie_452_Veiligheidsraad_ Verenigde_Naties 

[18] CONTINUERING NEDERZETTINGENBOUW
’’Meanwhile, Israel’s provision of preferential services and planning – such as the approval of thousands of new settlement housing units and the retroactive “authorization” of settlement outposts – encouraged and facilitated civilian settlement in occupied territory in violation of the Geneva Conventions.’’

HUMAN RIGHTS WATCH
ISRAEL/PALESTINE/NEW ABUSES,NO JUSTICE
14 FEBRUARI 2013
http://www.hrw.org/news/2013/ 02/14/israelpalestine-new- abuses-no-justice

UIT WORLD REPORT 2012
http://www.hrw.org/world- report/2013 

[19] NOS
TIMMERMANS VEROORDEELT BOUWPLAN
7 NOVEMBER 2012
http://nos.nl/artikel/438097- timmermans-veroordeelt- bouwplan.html 

[20] NRC
ISRAEL BOUWT VERSNELD HUIZEN OP DE WESTOEVER-VS: CONTRAPRODUCTIEF
30 NOVEMBER 2012
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/ 11/30/israel-bouwt-versneld- huizen-op-westoever-na- opwaardering-palestina/ 

[21] VN ERKENNEN PALESTINA ALS WAARNEMERSSTAAT/BEGIN ERKENNING PALESTIJNSE RECHTEN
ASTRID ESSED
http://www.astridessed.nl/vn- erkennen-palestina-als- waarnemersstaatbegin- erkenning-palestijnse-rechten- 2/ 

[22] NU.NL
EU ROEPT ISRAELISCHE AMBASSADEUR OP HET MATJE
5 DECEMBER 2012
http://www.nu.nl/buitenland/ 2975012/eu-roept-israelische- ambassadeur-matje.html 

[23] NOS
AMBASSADEURS ISRAEL OP HET MATJE
3 DECEMBER 2012
http://nos.nl/artikel/447254- ambassadeurs-israel-op-het- matje.html 

[24] EUROPA NU
EP KEURT HANDELSOVEREENKOMST OVER MEDICIJNEN MET ISRAEL GOED
23 OCTOBER 2012
http://www.europa-nu.nl/id/ vj3zppn447z4/nieuws/ep_keurt_ handelsovereenkomst_over?ctx= vg9pijs4vzzn&s0e=vhdubxdwqrzw& start_tab0=20

NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE
EUROPEES PARLEMENT KEURDE ACAA-HANDELSVERDRAG MET ISRAEL GOED, OP NAAR DE VOLGENDE RONDE
5 NOVEMBER 2012
http://www.palestina-komitee. nl/NPK-berichten/401 

EUROPEAN PARLIAMENT APPROVES EU/ISRAEL TRADE DEAL/LETTER TO MRS ASHTON,
EU CHIEF FOREIGN AFFAIRS
ASTRID ESSED
http://www.astridessed.nl/ european-parliament-approves- euisrael-trade-dealletter-to- mrs-ashtoneu-chief-foreign- affairs/ 

[25] INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE
LEGAL CONSEQUENCES OF THE CONSTRUCTION OF A WALL
IN THE OCCUPIED PALESTINIAN TERRITORY 

The Court finds that the construction by Israel of a wall in the Occupied Palestinian Territory and its associated régime are contrary to international law;  it states  the legal consequences arising from that illegality
http://www.icj-cij.org/docket/ index.php?pr=71&code=mwp&p1=3& p2=4&p3=6&ca 

[26] ’’Thousands of Palestinians have difficulty going to their fields and marketing their produce in other areas of the West Bank. The areas west of the Barrier are one of the most fertile areas in the West Bank, and the agriculture there generates, according to the World Bank, 8 percent of Palestinian agricultural production. The harm to the farming sector prevents Palestinian farmers from gaining additional income and prevents an increase in the number of Palestinians working in agriculture, which is a major sector of the Palestinian economy.’’

BTSELEM
SEPARATION BARRIER
http://www.btselem.org/ separation_barrier/map 

[27] PALESTINA-ISRAEL INFO VOOR JONGEREN BEZETTING DE MUUR
’’Op dit kaartje is goed te zien, hoe de Palestijnse stad Qalqilya vrijwel geheel is omsloten door het Israelische Veiligheidshek (de apartheidsmuur). Alleen via twee controleposten in oostelijke richting kunnen de bewoners hun stad (en de directe omgeving) verlaten’’
http://www.palestina-israel. info/demuur.html 

[28] VERBOD OP COLLECTIEVE STRAF
 ’’Art. 33. No protected person may be punished for an offence he or she has not personally committed. Collective penalties and likewise all measures of intimidation or of terrorism are prohibited. Pillage is prohibited. Reprisals against protected persons and their property are prohibited.’’

ARTIKEL 33, 4e CONVENTIE VAN GENEVE
http://www.icrc.org/ihl.nsf/ FULL/380?OpenDocument

[29] ’’During 2012, Israeli security forces unlawfully demolished hundreds of Palestinian homes and buildings in areas under sole Israeli control.’’

HUMAN RIGHTS WATCH
ISRAEL/PALESTINE: NEW ABUSES, NO JUSTICE
14 FEBRUARI 2013
http://www.hrw.org/news/2013/ 02/14/israelpalestine-new- abuses-no-justice


[30] AMNESTY INTERNATIONAL
SUFFOCATING GAZA-THE ISRAELI BLOCAKDE’S EFFECT ON PALESTINIANS
1 JUNI 2010
http://www.amnesty.org/en/ news-and-updates/suffocating- gaza-israeli-blockades- effects-palestinians-2010-06- 01

BTSELEM
THE GAZA STRIP
THE SIEGE ON GAZA
http://www.btselem.org/gaza_ strip/siege 

[31] ’’. Starvation of civilians as a method of warfare is prohibited.  ’’
ARTIKEL 54, PROTOCOL ADDITIONAL TO THE GENEVA CONVENTIONS OF AUGUST 1949, AND RELATING TO THE PROTECTION OF VICTIMS OF INTERNATIONAL ARMED CONFLICTS (PROTOCOL l)
http://www.unhcr.org/refworld/ docid/3ae6b36b4.html 

[32] BBC
UN OFFICIAL SLAMS ISRAEL CRIMES
10 DECEMBER 2008
http://news.bbc.co.uk/2/hi/ 7774988.stm

[33] UITPERS.BE
BLOKKADE GAZA/MISDAAD TEGEN DE MENSELIJKHEID
ASTRID ESSED
FEBRUARI 2008
http://archief.uitpers.be/ artikel_view.php?id=1904 

[34] AMNESTY INTERNATIONAL
GAZA BLOCKADE: STILL OPERATIONAL, STILLVIOLATING HUMAN RIGHTS
23 OCTOBER 2012
http://blog.amnestyusa.org/ middle-east/gaza-blockade- still-operational-still- violating-human-rights/ 

’’Israel should end its punitive closure of Gaza, which Israeli leaders have said was partly to pressure Hamas to release captured Israeli soldier Gilad Shalit, but which extends far beyond denying military shipments to Hamas.’’

HUMAN RIGHTS WATCH
ISRAEL: FOLLOW PRISONER EXCANGE BY ENDING BLOCKADE
18 OCTOBER 2011
http://www.hrw.org/news/2011/ 10/18/israel-follow-prisoner- exchange-ending-blockade

[35] BTSELEM
ADMINISTRATIVE DETENTION
http://www.btselem.org/ administrative_detention 

[36] UITPERS.BE
WELKOM IN DE HEL: STRUCTURELE ISRAELISCHE MENSENRECHTENSCHENDINGEN TEN AANZIEN VAN PALESTIJNSE GEVANGENEN
ASTRID ESSED
JUNI 2009
http://www.uitpers.be/index. php/2011-07-25-15-55-33 

[37] BTSELEM
TORTURE AND ILL TREATMENT IN INTERROGATIONS
http://www.btselem.org/torture

UITPERS.BE
WELKOM IN DE HEL. STRUCTURELE ISRAELISCHE MENSENRECHTENSCHENDINGEN TEN AANZIEN VAN PALESTIJNSE GEVANGENEN
JUNI 2009
ASTRID ESSED
http://www.uitpers.be/artikel_ view.php?id=2386

[38] BTSELEM
DETAINEES AND PRISONERS
MINORS IN DETENTION
http://www.btselem.org/ detainees_and_prisoners/ minors_in_custody 

[39] DOCUMENT-ISRAEL/OPT: HUNGER STRIKER GRAVELY ILL, LIFE AT RISK
12 FEBRUARI 2013
http://www.amnesty.org/en/ library/asset/MDE15/003/2013/ en/8b52302d-3d1f-4375-96c3- 749b5df573d6/mde150032013en. html

AL JAZEERA
PALESTINIANS RALLY FOR HUNGERSTRIKER
15 FEBRUARI 2013
http://www.aljazeera.com/news/ middleeast/2013/02/ 2013215143313563462.html

[40] DOCUMENT-ISRAEL/OPT: HUNGER STRIKER GRAVELY ILL, LIFE AT RISK
12 FEBRUARI 2013
http://www.amnesty.org/en/ library/asset/MDE15/003/2013/ en/8b52302d-3d1f-4375-96c3- 749b5df573d6/mde150032013en. html

AL JAZEERA
PALESTINIANS RALLY FOR HUNGERSTRIKER
15 FEBRUARI 2013
http://www.aljazeera.com/news/ middleeast/2013/02/ 2013215143313563462.html

[41] BEZOEK NETANYAHU AAN NEDERLAND/NEDERLAND LEGITIMEERT ISRAELISCHE BEZETTING
ASTRID ESSED
http://www.astridessed.nl/ bezoek-netanyahu-aan- nederlandnederland- legitimeert-israelische- bezetting/

[42] BTSELEM
GAZA STRIP
OPERATION CAST LEAD, 27 DEC 08, 19 JANUARY 09
http://www.btselem.org/gaza_ strip/castlead_operation 

[43] NOS
OFFENSIEF ISRAEL TEGEN TOP HAMAS
14 NOVEMBER 2012
http://nos.nl/artikel/440544- offensief-israel-tegen-top- hamas.html 

[44] DE WERELD MORGEN.BE
DE OORLOG IN GAZA: MYTHES EN REALITEIT
21 NOVEMBER 2012
http://www.dewereldmorgen.be/ blogs/yuri-de-belder/2012/11/ 21/de-oorlog-in-gaza-mythes- en-realiteit 

BTSELEM
KILLING UNDER THE COVER OF CLOUDS
4 DECEMBER 2012
http://www.btselem.org/gaza_ strip/20121204_yael_stein_oped 

[45] HUMAN RIGHTS WATCH
GAZA: PALESTINIAN ROCKETS UNLAWFULLY TARGETED ISRAELI CIVILIANS
24 DECEMBER 2012
http://www.hrw.org/news/2012/ 12/24/gaza-palestinian- rockets-unlawfully-targeted- israeli-civilians 

[46] NU.NL
WAPENSTILSTAND ISRAEL EN PALESTIJNEN IN GAZA
21 NOVEMBER 2012
http://www.nu.nl/buitenland/ 2964208/wapenstilstand-israel- en-palestijnen-in-gaza.html

[47] HAMAS, VAN ISLAMITISCHE REVEILBEWEGING TOT PALESTIJNSE REGERING
ASTRID ESSED
JULI/AUGUSTUS 2006
http://archief.uitpers.be/ artikel_view.php?id=1384

[48] ISRAELISCHE SCHENDING WAPENSTILSTAND
NOS
DODE BIJ GRENS ISRAEL-GAZA
23 NOVEMBER 2012
http://nos.nl/artikel/443765- dode-bij-grens-israelgaza.html

NU.NL
ISRAELISCHE SOLDATEN SCHIETEN PALESTIJN DOOD IN BUFFERZONE
23 NOVEMBER 2012
http://www.nu.nl/buitenland/ 2965451/israelische-soldaten- schieten-palestijn-dood-in- bufferzone.html

DE REDACTIE.BE
EEN DODE BIJ GRENS TUSSEN ISRAEL EN GAZA
23 NOVEMBER 2012
http://www.deredactie.be/cm/ vrtnieuws/buitenland/ ConflictinGaza/121123Dode_ GazaIsrael

[49] HUMAN RIGHTS WATCH
GAZA: PALESTINIAN ROCKETS UNLAWFULLY TARGETED ISRAELI CIVILIANS
24 DECEMBER 2012
http://www.hrw.org/news/2012/ 12/24/gaza-palestinian- rockets-unlawfully-targeted- israeli-civilians

[50] RECHT OP TERUGKEER PALESTIJNSE VLUCHTELINGEN
NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE
DE BETEKENIS VAN VN RESOLUTIE 194 (lll)
http://www.palestina-komitee. nl/soemoed/27/241

EINDE TEKST

GAZA IS NOG STEEDS BEZET GEBIEDZIE WAT MENSENRECHTENORGANISATIE HUMAN RIGHTS WATCH HIEROVER ZEGT, GEBASEERD OP HET INTERNATIONAAL RECHT
”“The removal of settlers and most military forces will not end Israel’s control over Gaza,” said Sarah Leah Whitson, Executive Director of Human Rights Watch’s Middle East and North Africa Division. “Israel plans to reconfigure its occupation of the territory, but it will remain an occupying power with responsibility for the welfare of the civilian population.”
HUMAN RIGHTS WATCH

ISRAEL: ”DISENGAGEMENT” WILL NOT ENDGAZA OCCUPATION

https://www.hrw.org/news/2004/10/28/israel-disengagement-will-not-end-gaza-occupation

Reacties uitgeschakeld voor Noten 8 t/m 13/Astrid Essed versus NOS over Israelisch politiegeweld

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.