Noten 14 t/m 22/Astrid Essed versus NOS over Israelisch politiegeweld

[14]
NOSOEKRAIENSE POLITICI BEDREIGD EN ONTVOERDDOOR RUSSISCHE BEZETTERS14 MAART 2022
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2421215-oekraiense-politici-bedreigd-en-ontvoerd-door-russische-bezetters

In de Oekraïense stad Cherson worden lokale politici die niet met de Russen willen samenwerken opgepakt, bedreigd of ontvoerd. Dat beeld schetsen lokale politici tegenover Nieuwsuur.

Het huis van de locoburgemeester is maandagochtend in brand gestoken door twee mannen, zegt ze. Ze gaat er vanuit dat dit te maken heeft met het feit dat ze voorkomt op een Russische lijst van lokale politici. “Dit lijkt op een soort waarschuwing aan de lokale autoriteiten, die het dagelijks leven in de stad door proberen te laten gaan”, snikt ze. Ze denkt dat het gaat om represailles voor de protesten in Cherson.

Cherson werd vorige week ingenomen door de Russen. De bevolking in de stad in het zuiden van het land protesteerde heftig. Bij betogingen werden mensen wel aangehouden, maar ook weer vrijgelaten. Maar buiten de veiligheid van de protesterende groep is het anders, zegt gemeenteraadslid van Ilya Karamalikov. “Twee vrienden van me passeerden een Russisch checkpoint, sindsdien zijn ze al vier dagen onbereikbaar.”

Via huisbezoeken worden niet alleen politici geïntimideerd. Ook anti-Russische activisten worden nagejaagd, zegt Karamalikov. Toch blijven ze strijdbaar in Cherson. Karamalikov denkt dat de protesten door zullen blijven gaan. Ook de locoburgemeester geeft niet op, ondanks de verwoesting van haar huis. “Ik wil ter beschikking blijven staan van de bevolking, net als andere wethouders en de burgemeester.”

Ontvoering

Dezelfde verhalen over intimidatie gaan rond over andere steden die zijn ingenomen door de Russen. Zo beschuldigen de Oekraïense autoriteiten de Russen ook van de ontvoering van de burgemeester van Melitopol. Ook in Dniprorudne zou de burgemeester ontvoerd zijn, van hem ontbreekt ieder spoor.

De Russen bevestigen de ontvoeringen niet, wel is er tegen de burgemeester van Melitopol inmiddels een aanklacht ingediend voor terrorisme door de Russische autoriteiten.

Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty zeggen de verhalen over ontvoering en intimidatie niet goed te kunnen onderzoeken. Ze kunnen dan ook niet bevestigen of ze kloppen.

EINDE NOS BERICHT
[15]

ZIE NOTEN 3 EN 10

[16]

7 – Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to

spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the

object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.”

BASIC RULES OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW IN ARMED

CONFLICTS

https://www.icrc.org/en/doc/resources/documents/misc/basic-rules-ihl-311288.htm

31-12-1988

This text has been prepared for dissemination purposes and cannot in any circumstances serve as a substitute for the complete provisions of the international agreements – Extract from “Basic rules of the Geneva Conventions and their Additional Protocols”

 The seven fundamental rules which are the basis of the Geneva Conventions and the Additional Protocols.  

 
 1 – Persons hors de combat and those who do not take a direct part in hostilities are entitled to respect for their

lives and their moral and physical integrity. They shall in all circumstances be protected and treated humanely

without any adverse distinction.

 2 – It is forbidden to kill or injure an enemy who surrenders or who is hors de combat .

 3 – The wounded and sick shall be collected and cared for by the party to the conflict which has them in its power.

Protection also covers medical personnel, establishments, transports and equipment. The emblem of the red

cross or the red crescent is the sign of such protection and must be respected.

 4 – Captured combatants and civilians under the authority of an adverse party are entitled to respect for their lives,dignity, personal rights and convictions. They shall be protected against all acts of violence and reprisals. They shall have the right to correspond with their families and to receive relief.

 5 – Everyone shall be entitled to benefit from fundamental judicial guarantees. No one shall be held responsible for an act he has not committed. No one shall be subjected to physical or mental torture, corporal punishment or cruel or degrading treatment.

 6 – Parties to a conflict and members of their armed forces do not have an unlimited choice of methods and means of warfare. It is prohibited to employ weapons or methods of warfare of a nature to cause unnecessary losses or excessive suffering.

 7 – Parties to a conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants in order to

spare civilian population and property. Neither the civilian population as such nor civilian persons shall be the

object of attack. Attacks shall be directed solely against military objectives.

EINDE BERICHT

NOS

ISRAEL IS GESCHOKT: DRIE AANSLAGEN EN ELF DODEN

IN EEN WEEK TIJD

30 MAART 2022

https://nos.nl/artikel/2423197-israel-geschokt-drie-aanslagen-en-elf-doden-in-een-week-tijd

Israël beleeft deze week een reeks aanslagen die het land in deze vorm en hevigheid in geen jaren gezien heeft. Elf mensen werden gedood, bij drie verschillende aanslagen. Terwijl nog wordt onderzocht wat het verband tussen de terreurincidenten precies is, vrezen velen al voor een verdere escalatie in de komende weken.

Wat opvalt aan de aanslagen, is dat ze alle drie plaatsvonden op andere plekken in het land, en dat ook de profielen van de daders van elkaar verschillen. De eerste aanslag werd vorige week dinsdag gepleegd in de zuidelijke stad Beër Sjeva, door een Arabische bedoeïen uit dezelfde regio in Israël. De dader was eerder opgepakt vanwege zijn sympathieën voor Islamitische Staat en een poging zich aan te sluiten bij de terreurgroep in Syrië.

De tweede aanslag volgde een paar dagen later, in de kustplaats Hadera. Ook in dit geval hadden de twee daders de Israëlische nationaliteit en waren ze eerder in verband gebracht met IS. De twee doodgeschoten schutters kwamen uit de Arabische stad Umm al-Fahm en waren familie van elkaar. Of ze in contact stonden met de dader van Beër Sjeva wordt onderzocht, maar is nog niet bewezen.

De aanslag van gisteravond wijkt op het eerste gezicht af van de terreuraanvallen eerder deze week. In dit geval kwam de schutter uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, uit een dorp bij de Palestijnse stad Jenin. Israëlische analisten vermoeden dat het zou kunnen gaan om een copycat-aanslag, waarbij de dader zich heeft laten inspireren door het eerdere geweld van deze week. Israël heeft inmiddels vijf mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag, onder wie een broer van de dader.

In hoeverre de aanvallen gecoördineerd zijn, is dus de vraag. Geen van de Palestijnse militante bewegingen heeft de terreuraanslagen opgeëist, al spraken Hamas en andere organisaties er wel hun waardering voor uit. De verantwoordelijkheid voor de tweede aanslag werd door IS geclaimd, maar de organisatie leverde daar geen bewijs voor.

Hoe dan ook heeft Israël aangekondigd met harde hand terug te slaan. Premier Naftali Bennett van de rechtse Yamina-partij beloofde gisteren dat zijn regering zou reageren met “doorzettingsvermogen, koppigheid en een ijzeren vuist”. De Israëlische krijgsmacht stuurde extra eenheden de Westelijke Jordaanoever op en de politie is in de hoogste staat van paraatheid gebracht.’

Op de Westoever lopen de spanningen de afgelopen weken en maanden sowieso al op. Al zeker vijftien Palestijnen werden er dit jaar bij verschillende incidenten gedood door het Israëlische leger, volgens cijfers van de Verenigde Naties.

In reactie op de tweede aanslag had Israël eerder deze week ook al laten weten vaker administratieve detentie te willen inzetten, een omstreden middel om mogelijke verdachten vast te zetten zonder formele beschuldiging. Het wordt al veelvuldig ingezet tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, die zo voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden, maar de regering zegt het nu ook vaker tegen Israëlische staatsburgers te willen gebruiken. Begin deze week werden zeker twaalf Arabische Israëliërs opgepakt die ervan verdacht worden met IS te sympathiseren.

Vrees voor verdere escalatie

De aangekondigde maatregelen kunnen niet verhinderen dat er in Israël veel vragen zijn hoe het kan dat de inlichtingendiensten de daders niet beter in het oog hebben gehouden. Dat geldt zeker voor de eerste twee aanslagen, die gepleegd werden door Israëlische burgers die nota bene eerder waren veroordeeld voor betrokkenheid bij IS.

Maar velen kijken ook vooruit en vrezen een verdere escalatie in de komende weken, als in Israël en de Palestijnse gebieden zowel islamitische, joodse als christelijke feestdagen op de agenda staan. Komend weekend is het begin van de ramadan, de islamitische vastenmaand die de afgelopen jaren telkens tot verhoogde spanningen leidde tussen Palestijnen en Israëliërs. Vorig jaar kwam het in deze periode zelfs tot een kortdurende oorlog tussen Israël en Hamas.

Het is een van de redenen dat Israëlische politici dezer dagen de deur platlopen bij de Jordaanse koning Abdullah, die de islamitische heiligdommen in Jeruzalem beheert. Ook zijn er contacten met de Palestijnse president Abbas, die de aanslag van gisteravond in een verklaring veroordeelde.

Vele ogen zullen de komende weken gericht zijn op Jeruzalem, de eeuwige twistappel en de plek waar tijdens de feestdagen vele tienduizenden gelovigen verwacht worden bij de heiligdommen in de stad. Behalve de islamitische vastenmaand vinden de komende maand ook het joodse Pesach en het christelijke Pasen plaats. Gezien de aanslagen van de afgelopen week is een verdere opleving van het geweld verre van uitgesloten.

EINDE NOS BERICHT

[17]HET RECHT OP VERZET TEGEN EEN BEZETTINGSMACHTVN AV RESOLUTIE 2649
https://unispal.un.org/UNISPAL.NSF/0/14DA6ECEAD5F088A8525630A0072450D

General AssemblyDistr.
GENERAL
A/RES/2649
30 November 1970

Original: ENGLISH
2649 (XXV).The importance of the universal realization of the right of peoples
to self-determination and of the speedy granting of independence
to colonial countries and peoples for the effective guarantee and
observance of human rights

The General Assembly,

Emphasizing the importance of the universal realization of the right of peoples to self-determination and of the speedy granting of independence to colonial countries and peoples for the effective guarantee and observance of human rights,

Concerned that many peoples are still denied the right to self-determination and are still subject to colonial and alien domination,

Regretting that the obligations undertaken by States under the Charter of the United Nations and the decisions adopted by United Nations bodies have not proved sufficient to attain respect for the right of peoples to self-determination in all cases,

Recalling its resolution 2588 B (XXIV) of 15 December 1969 and resolution VIII adopted by the International Conference on Human Rights held at Teheran in 1968, 1/

Considering that it is necessary to continue the study of ways and means of ensuring international respect for the right of peoples to self-determination,

Noting the Declaration on Principles of International Law concerning Friendly Relations and Co-operation among States in accordance with the Charter of the United Nations, 2/ which elaborated the principle of self-determination of peoples,

Recalling its resolution 1514 (XV) of 14 December 1960 containing the Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples,

Recalling its resolution 2621 (XXV) of 12 October 1970 on the programme of action for the full implementation of the Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples,

1. Affirms the legitimacy of the struggle of peoples under colonial and alien domination recognized as being entitled to the right of self-determination to restore to themselves that right by any means at their disposal;

2. Recognizes the right of peoples under colonial and alien domination in the legitimate exercise of their right to self-determination to seek and receive all kinds of moral and material assistance, in accordance with the resolutions of the United Nations and the spirit of the Charter of the United Nations;

3. Calls upon all Governments that deny the right to self-determination of peoples under colonial and alien domination to recognize and observe that right in accordance with the relevant international instruments and the principles and spirit of the Charter;

4. Considers that the acquisition and retention of territory in contravention of the right of the people of that territory to self-determination is inadmissible and a gross violation of the Charter;

5. Condemns those Governments that deny the right to self-determination of peoples recognized as being entitled to it, especially of the peoples of southern Africa and Palestine;

6. Requests the Commission on Human Rights to study, at its twenty-seventh session, the implementation of the United Nations resolutions relating to the right of peoples under colonial and alien domination to self-determination, and to submit its conclusions and recommendations to the General Assembly, through the Economic and Social Council, as soon as possible.
1915th plenary meeting
30 November 1970.

_________________

1/ Final Act, (E.68.XIV.2), p.9.

2/ Resolution 2625 (XXV).

[18]

”Israeli police on Thursday entered the Al-Aqsa Mosque compound in East Jerusalem to facilitate the arrival of Jewish visitors to the flashpoint holy site, sparking new clashes, according to local media.”
THE STATESMANCLASHES AGAIN ERUPT IN JERUSALEM’S Al-AQSA MOSQUE COMPOUND21 APRIL 2022
https://www.thestatesman.com/world/clashes-erupt-jerusalems-al-aqsa-mosque-compound-1503062860.html

Israeli police on Thursday entered the Al-Aqsa Mosque compound in East Jerusalem to facilitate the arrival of Jewish visitors to the flashpoint holy site, sparking new clashes, according to local media.

Israel’s state-owned Kan Reshet Bet Radio reported that “hundreds” of Jewish visitors escorted by police forces arrived in the early morning hours at the site, which is holy to both Muslims and Jews, reports Xinhua news agency.

The police said in a statement that Palestinians barricaded themselves inside the mosque and hurled firecrackers and stones at the Jewish officers.

EINDE BERICHT

WIKIPEDIAAL AQSA MOSQUE
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Mosque

[19]

‘On Wednesday, 19 January, Israeli authorities demolished a family home in the Sheikh Jarrah neighbourhood in occupied East Jerusalem. The possibility of further evictions of Palestinian families from homes they have lived in for decades in the Sheikh Jarrah and Silwan neighbourhoods of East Jerusalem poses the risk of fuelling tensions on the ground and contributes to the worrying trend of increasing numbers of demolitions and evictions in the West Bank, including in East Jerusalem.”

  ” On Wednesday, 19 January, Israeli authorities demolished a family home in the Sheikh Jarrah neighbourhood in occupied East Jerusalem.”

ISRAEL/PALESTINE: STATEMENT BY THE SPOKESPERSON ONDEVELOPMENTS IN OCCUPIED EAST JERUSALEM

19 JANUARI 2022

https://www.eeas.europa.eu/eeas/israelpalestine-statement-spokesperson-developments-occupied-east-jerusalem_en

Statements by the Spokesperson

On Wednesday, 19 January, Israeli authorities demolished a family home in the Sheikh Jarrah neighbourhood in occupied East Jerusalem. The possibility of further evictions of Palestinian families from homes they have lived in for decades in the Sheikh Jarrah and Silwan neighbourhoods of East Jerusalem poses the risk of fuelling tensions on the ground and contributes to the worrying trend of increasing numbers of demolitions and evictions in the West Bank, including in East Jerusalem.

On Monday, 17 January the Jerusalem District Committee for Planning and Building decided to advance a plan for the construction of more than 1,450 settlement-housing units between Har Homa and Givat Hamatos for the “Lower Aqueduct Plan”, which includes lands in occupied East Jerusalem.  The EU urges Israel not to proceed with this plan that would further undermine the possibility of Jerusalem serving as the future capital of both States and to halt all settlement activities.

Settlement expansion, demolitions and evictions are illegal under international law. They exacerbate tensions, threaten the viability of the two-state solution and diminish prospects for a lasting peace. The EU stands ready to give the parties full support in opening the path towards the relaunch of the peace process as soon as possible.Peter STANO(link sends e-mail)Lead Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy+32 (0)460 75 45 53Lauranne DEVILLE(link sends e-mail)Press Officer for Foreign Affairs and Security+32 (0)2 29 92256+32 (0) 460 758 775

ZIE OOK NIEUWSBERICHT IN THE TIMES OF ISRAEL:

THE TIMES OF ISRAELEU, EUROPEAN POWERS, PAN ISRAEL OVEREAST JERUSALEM EVICTION AND CONSTRUCTION

20 JANUARY 2020

https://www.timesofisrael.com/eu-european-powers-pan-israel-over-east-jerusalem-eviction-and-construction/

France, Germany, Italy and Spain say proposed Jewish neighborhood near Har Homa threatens viability of future Palestinian state

The European Union and four major European countries released statements late Wednesday condemning Israel over new housing plans in Jerusalem and the eviction of a Palestinian family in Sheikh Jarrah in the east of the capital.

A statement from the EU spokesperson’s office said that evictions of Palestinian families “poses the risk of fueling tensions on the ground and contributes to the worrying trend of increasing numbers of demolitions and evictions in the West Bank, including in East Jerusalem.”

The EU also urged Israel not to proceed with a  plan to build a new, 1,465-unit neighborhood in the capital, half of which would be in the contested area over the 1948 ceasefire line.

“Settlement expansion, demolitions and evictions are illegal under international law,” read the statement. “They exacerbate tensions, threaten the viability of the two-state solution and diminish prospects for a lasting peace.”

The foreign ministries of France, Germany, Spain, and Italy put out a separate statement, saying the planned construction, between the neighborhoods of Givat Hamatos and Har Homa, “directly threatens the viability of a future Palestinian state.”

“Israeli settlements are in clear violation of international law and stand in the way of a just, lasting and comprehensive peace between Israelis and Palestinians,” it continued.

The European countries also expressed deep concern over the Sheikh Jarrah evictions, and urged Israel to permanently halt evictions and demolitions.

Before dawn on Wednesday, Israeli police evicted the Salihiya family and demolished their home in Sheikh Jarrah, arresting 18 Palestinians and Israeli activists at the scene.

Jerusalem city hall said it plans to build a special needs school for the neighborhood’s Palestinian residents on the plot, as well as six kindergartens and other public facilities.

It was the first eviction in Sheikh Jarrah since 2017. Eviction battles in the neighborhood in May were a major factor in tensions that touched off a brief conflict between Israel and Hamas terrorists, who threatened violence should Palestinians be removed from their homes.

The US envoy to the United Nations also expressed concern over the evictions on Wednesday during a monthly Security Council meeting on the Israeli-Palestinian conflict.

“We do this for any structure that is built illegally. It happens in West Jerusalem, and it happens in East Jerusalem,” said Jerusalem Deputy Mayor Fleur Hassan-Nahoum.

According to Hassan-Nahoum, the home — owned by the Salihya family — was built illegally in the 1990s. The Salihiyas contest this, saying they have lived there since the 1950s on a plot purchased from private Arab landlords.

In 2017, the Jerusalem municipality announced that it would expropriate the property to build a school, sparking a legal battle with the Salihiya family. Last year, a Jerusalem court ruled in favor of the city, although the family has continued to contest the eviction.

Sheikh Jarrah, parts of which were historically known in Hebrew as Shimon Hatzadik or Nahalat Shimon, has become one of Jerusalem’s most tense neighborhoods. Palestinians live alongside a small cluster of right-wing Jewish nationalists who moved in following complex legal property cases.

According to the left-wing Ir Amim nonprofit, some 300 Palestinians are currently under threat of eviction in Sheikh Jarrah, mostly in private cases filed by right-wing Jewish groups.

EINDE BERICHT

THE RIGHTS FORUM

EU VEROORDEELT HUISUITZETTINGEN PALESTIJNSE

GEZINNEN IN OOST-JERUZALEM

https://rightsforum.org/eu-veroordeelt-huisuitzettingen-palestijnse-gezinnen-in-oost-jeruzalem/

Israël moet direct stoppen met het op straat zetten van Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem, stelt de EU. De uitzettingen en het overnemen van woningen door Israëlische kolonisten zijn onrechtmatig. Meer dan 180 Palestijnse gezinnen lopen op korte termijn het risico op straat te belanden.

De kritiek van de EU-vestigingen in Jeruzalem en Ramallah volgt op het op straat zetten van het Palestijnse gezin Abu Asab. Op 17 februari werden de zeven familieleden door de Israëlische politie met geweld uit hun woning in de Oude Stad van Oost-Jeruzalem gezet. Zij moesten hun meubilair en andere bezittingen achterlaten. De vader en een zoon van het gezin werden gearresteerd wegens verzet tegen de uitzetting. Een tiental Israëlische kolonisten vestigde zich direct in de woning en plantte een Israëlische vlag op het dak.

Voor tweede maal vluchteling

‘De familie Abu Asab is voor de tweede keer tot vluchteling gemaakt’, stelde de Israëlische organisatie Peace Now, die de ontruimingen probeert tegen te gaan. De familie is afkomstig uit de wijk Baka in West-Jeruzalem. In 1948 werd zij daaruit verdreven door Israëlische militairen. In de jaren vijftig brachten de Verenigde Naties en de Jordaanse autoriteiten, die na 1948 Oost-Jeruzalem controleerden, de familie onder in de woning in de Oude Stad. Deze en nog een aantal andere woningen in Oost-Jeruzalem waren bezit van joodse gezinnen die in 1948 op hun beurt door Jordaanse troepen waren verjaagd.

Sinds Israël in 1967 Oost-Jeruzalem veroverde leefde de familie onder bezetting. Onder internationaal recht is een bezettende mogendheid verplicht de veiligheid en het welzijn van de onder bezetting levende bevolking te garanderen, en is het haar verboden die bevolking te verplaatsen of uit huis te zetten, tenzij daartoe een absolute noodzaak bestaat. Ook is het haar verboden de eigen bevolking in bezet gebied te vestigen.

In 1970 werd in Israël niettemin een wet van kracht die joden de mogelijkheid biedt bezittingen in Oost-Jeruzalem op te eisen. De wet is beperkt tot joden; Palestijnen die hun eigendommen in West-Jeruzalem of elders in Israël willen claimen staan met lege handen, ondanks hun internationaal erkende recht van terugkeer. Sterker nog, een oudere wet (1950) maakt het Palestijnen onmogelijk hun eigendommen te claimen. Naar aanleiding van een eerdere huisuitzetting schreven we dat de wetgeving een kenmerkend voorbeeld is van ‘Apartheidswetgeving’.

Judaïsering van Oost-Jeruzalem

Organisaties van extremistische joden proberen sindsdien de joodse eigenaren van bezittingen in Oost-Jeruzalem op te sporen om die namens hen te claimen. Het zijn veelal organisaties van religieuze fanatici die uit zijn op de ‘judaïsering’ van Oost-Jeruzalem. Zij vormen een belangrijke motor achter de voortdurende uitbreiding van de illegale Israëlische ‘nederzettingen’ in het oostelijke stadsdeel. Inmiddels hebben zich circa 220 duizend Israëli’s in Oost-Jeruzalem gevestigd.

Het eigendomsrecht van de woning van het gezin Abu Asab kwam op deze manier in handen van een joodse organisatie, volgens de krant Haaretz (€) geleid door ‘de rechtse joodse activist Eli Attal’, die zelf in de Oude Stad woont en campagne voert voor verdere judaïsering. Hij wordt onder meer bijgestaan door de bekende rabbi Shmuel Rabinowitz.

In 2014 stapten de activisten naar de rechter om de woning van de Palestijnse familie op te eisen. Ze beweerden dat die de woning had verlaten. De familieleden verloren de zaak en ook de navolgende beroepszaken. Hun argument dat zij beschermde huurders waren werd terzijde geschoven omdat sommige familieleden niet onafgebroken in het huis zouden hebben gewoond. De moeder van het gezin, die het huis sinds de vijftiger jaren huurde en het met haar echtgenoot, kinderen en een tante bewoonde, brak op straat in tranen uit: ‘Wij leven hier, het is mijn huis, mijn hele leven. Alles is ons afgenomen.’

De zaak van de familie Sabbagh

Meer dan 180 Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem hangt op korte termijn uitzetting boven het hoofd, aldus meerdere mensenrechtenorganisaties die het onrecht bevechten. Daaronder The Association of International Development Agencies (AIDA), een coalitie van ruim tachtig organisaties die in Palestijns gebied werkzaam zijn. De organisaties vragen urgent aandacht voor de familie Sabbagh, die sinds de jaren vijftig in de wijk Shaykh Jarrah in Oost-Jeruzalem woont.

De familie woonde tot 1948 in Jaffa en bezat land op twee andere plaatsen in Israël, schrijft Peace Now. Net als de familie Abu Asab werd zij verdreven en kwam ze in Oost-Jeruzalem terecht. In de jaren vijftig bouwden de VN en de Jordaanse overheid woningen voor 28 vluchtelingenfamilies in Shaykh Jarrah, onder meer voor de familie Sabbagh, die in ruil daarvoor hun vluchtelingenstatus opgaven.

In 2008 spande het bedrijf Nahalat Shimon Company Ltd., naar verluidt gevestigd in de Verenigde Staten en door Peace Now omschreven als ‘een bedrijf van kolonisten’, een zaak aan om de woning in handen te krijgen. De kolonisten stelden dat zij het land waarop het huis staat hadden gekocht van twee joodse organisaties, die op hun beurt claimden het eind 19e eeuw te hebben gekocht.

Na een reeks rechtszaken te hebben verloren, kreeg de familie Sabbagh begin januari te verstaan dat zij de woning binnen twintig dagen moest hebben verlaten. Eind vorig jaar echter wisten advocaten van de familie documenten uit de Ottomaanse tijd boven water te halen, waaruit blijkt dat de twee joodse organisaties eind 19e eeuw niet deze grond, maar een stuk grond elders in de stad hebben gekocht.

De rechter weigerde de nieuwe documenten nog in behandeling te nemen. In afwachting van de uitkomst van een beroep tegen dat besluit woont de familie Sabbagh nog in Shaykh Jarrah, maar de kans is levensgroot dat ook zij op korte termijn op straat wordt gezet.

Waar blijven de Europese maatregelen?

De ‘verwarring’ over het eigendomsrecht op grond in Oost-Jeruzalem komt vaker voor, schrijft Peace Now. Toen Israël het stadsdeel in 1967 bezette was de registratie van woningen waarin vluchtelingen waren ondergebracht nog niet voltooid. Joodse organisaties maakten daar gebruik van door stukken grond op hun naam te laten registreren.

De kolonistenfirma Nahalat Shimon en haar achterban proberen in de buurt waar de familie Shabbagh woont een Israëlische nederzetting te stichten. Sinds 2008 werden tientallen rechtszaken tegen Palestijnse families gevoerd. Een aantal families heeft de buurt al moeten verlaten. Volgens Peace Now lopen er op dit moment nog meer dan tien zaken, waarbij tientallen Palestijnse families uit de buurt zijn betrokken. In andere wijken gebeurt hetzelfde.

Het creëren van zulke kolonies is een ‘georganiseerde en systematische campagne’ van kolonisten en de Israëlische overheid, stelt Peace Now. Onder het mom van keurige juridische procedures dreigen vele honderden Palestijnen ‘voor de tweede keer vluchteling te worden’. Dat de EU daartegen protesteert is belangrijk, maar in de wetenschap dat Israël zich daar traditiegetrouw niets van aantrekt niet genoeg. Zolang de EU weigert maatregelen tegen Israël te treffen, laat zij de Palestijnen feitelijk in de steek.

EINDE BERICHT
[20]

OVER DE ILLEGALITEIT VAN DE ISRAELISCHE NEDERZETTINGEN,VOLGENS HET INTERNATIONAAL RECHT
HET RODE KRUIS:

”It is unlawful under the Fourth Geneva Convention for an occupying power to transfer parts of its own population into the territory it occupies. This means that international humanitarian law prohibits the establishment of settlements, as these are a form of population transfer into occupied territory”

ICRC.ORG [INTERNATIONALE RODE KRUIS]

WHAT DOES THE LAW SAY ABOUT THE ESTABLISHMENT OF SETTLEMENTS

https://www.icrc.org/en/doc/resources/documents/faq/occupation-faq-051010.htm#:~:text=It%20is%20unlawful%20under%20the,population%20transfer%20into%20occupied%20territory.

05-10-2010 FAQ

When a territory is placed under the authority of a hostile army, the rules of international humanitarian law dealing with occupation apply. Occupation confers certain rights and obligations on the occupying power.

Prohibited actions include forcibly transferring protected persons from the occupied territories to the territory of the occupying power. 
It is unlawful under the Fourth Geneva Convention for an occupying power to transfer parts of its own population into the territory it occupies. This means that international humanitarian law prohibits the establishment of settlements, as these are a form of population transfer into occupied territory. Any measure designed to expand or consolidate settlements is also illegal. Confiscation of land to build or expand settlements is similarly prohibited. 

EINDE BERICHT

”The establishment of the settlements contravenes international humanitarian law (IHL), which states that an occupying power may not relocate its own citizens to the occupied territory or make permanent changes to that territory, unless these are needed for imperative military needs, in the narrow sense of the term, or undertaken for the benefit of the local population.”

BTSELEM.ORG

SETTLEMENTS

https://www.btselem.org/settlements

”Settlement expansion, demolitions and evictions are illegal under international law’

ISRAEL/PALESTINE: STATEMENT BY THE SPOKESPERSON ONDEVELOPMENTS IN OCCUPIED EAST JERUSALEM

19 JANUARI 2022

https://www.eeas.europa.eu/eeas/israelpalestine-statement-spokesperson-developments-occupied-east-jerusalem_en

[21]

BTSELEM.ORG

SETTLER VIOLENCE=STATE VIOLENCE

https://www.btselem.org/settler_violence_updates_overview

[22]

WIKIPEDIA

RAMADAN

https://en.wikipedia.org/wiki/Ramadan

Reacties uitgeschakeld voor Noten 14 t/m 22/Astrid Essed versus NOS over Israelisch politiegeweld

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.