Noten 10 t/m 12/Daar gaan we weer

[10]

[NA BIKKER UITSPRAKEN]

REST ARTIKEL NU.NL

”De partijleider van de CU spreekt zich vaker uit tegen antisemitisme. De partij wil onder meer dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de toenemende Jodenhaat in Nederland. Voor die sessies moeten vertegenwoordigers van onder meer universiteiten, onderwijskoepels, het bedrijfsleven, de cultuursector en de politie worden uitgenodigd, zegt Bikker.

Rutte zou vervolgens met hen en de Joodse gemeenschap “harde afspraken” moeten maken om de veiligheid van Joden te bewaken. De partij doet daar donderdagavond een voorstel voor tijdens het Kamerdebat over antisemitisme.

Vanuit verschillende kanten klinkt de laatste tijd kritiek op het demissionaire kabinet, dat zich te weinig zou uitspreken tegen Jodenhaat.

CIDI ziet toename antisemitisme en vreest dat het nog erger wordt

Belangenorganisatie CIDI liet begin april nog weten dat ze vorig jaar bijna 2,5 keer zoveel antisemitisme-incidenten in Nederland registreerde als in 2022. Volgens het CIDI nam het aantal incidenten “explosief” toe na de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober 2023, die tot de oorlog in Gaza leidde.

Ruim de helft van de meldingen betrof schriftelijke uitingen die Joden via bijvoorbeeld de mail of de post ontvingen. In 9 procent van de gevallen ging het om vandalisme, zoals bekladdingen van gebouwen.

Het CIDI zei ook al te vrezen dat de cijfers dit jaar nog hoger uitvallen. Zo hebben dit jaar al verschillende incidenten plaatsgevonden, in onder meer Amsterdam en Utrecht. Daar werden respectievelijk een moeder van een Israëlische militair en een rabbijn belaagd.”

EINDE


NU.NL

CHRISTENUNIE DOET AANGIFTE VANWEGE BEKLADDING OP

PARTIJKANTOOR

24 APRIL 2024

https://www.nu.nl/politiek/6310337/christenunie-doet-aangifte-vanwege-bekladding-op-partijkantoor.html

ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 2

[11]

”CIDI komt op voor het recht van Joden om in vrede en veiligheid te wonen en te leven. In Nederland, Israël en de rest van de wereld. Met ons werk richten we ons op het bestrijden van antisemitisme en het overbrengen van een reëel en eerlijk beeld van en over Israël. We doen dat door de kennis over gebeurtenissen in Israël, en de geopolitieke context waarin Israël zich bevindt, te vergroten en te duiden.

CIDI richt zich op verschillende doelgroepen: politici, media (als toegangspooort tot het algemene publiek), beleidsmakers, jongeren, studenten, de eigen achterban en het geïnteresseerde publiek.

We streven naar een veilig leven voor Joden in Nederland en Europa. Antisemitisme is een groeiend maatschappelijk probleem. Onze ambitie is een afname van het aantal antisemitische uitingen en incidenten te bewerkstelligen. In de preventieve sfeer door voorlichting en educatie. In de repressieve sfeer pleiten wij voor betere handhaving van de wet.

Ten aanzien van Israël willen we bewerkstelligen dat bij politici en maatschappij begrip voor de beweegredenen en een reëel beeld over Israël is, en de geopolitieke context waarin het land zich bevindt. Dit verklaart de aandacht die we vragen voor de politiek voor Iran en de aan haar gelieerde terreurorganisaties, die allemaal Israël dreigen te vernietigen. 

Voor Israel
CIDI verdedigt het recht van Israel om in vrede en veiligheid te leven. Sinds Israel in 1948 werd opgericht, heeft het meer dan eens oorlogen moeten voeren tegen landen en organisaties die de totale vernietiging van Israel prediken. Nog steeds wordt het bestaansrecht van Israel ontkend door veel landen en organisaties in de regio. CIDI is geen verlengstuk van de Israelische regering en ontvangt geen overheidssubsidies – ook niet uit Israel. Geen enkel land, ook Israel niet, is boven kritiek verheven. CIDI is voorstander van een tweestatenoplossing die het zelfbeschikkingsrecht van zowel Joden als Palestijnen respecteert. Maar wanneer Israel in zijn bestaansrecht wordt bedreigd, zal CIDI schouder aan schouder staan met de Israelische bevolking. 

Tegen antisemitisme
Joden in Nederland hebben, net als ieder ander, het recht op een veilig bestaan. CIDI bestrijdt antisemitisme in woord en daad. Het belangrijkste middel tegen antisemitisme en andere vormen van haat en discriminatie, is onderwijs. CIDI zet zich daarom actief in voor educatie en voorlichting. Maar wanneer individuen of organisaties haat of geweld prediken tegen Joden, zal CIDI niet aarzelen om gerechtelijke stappen te ondernemen. 

CIDI

MISSIE EN VISIE

https://www.cidi.nl/over-cidi/missie-en-visie/[12]

NOS

RABBIJN DOET AANGIFTE VANWEGE GEWELD TEGEN HEM

BIJ UTRECHTS WINKELCENTRUM

29 MAART 2024

https://nos.nl/artikel/2514696-rabbijn-doet-aangifte-vanwege-geweld-tegen-hem-bij-utrechts-winkelcentrum

De Utrechtse rabbijn Aryeh Leib Heintz heeft aangifte gedaan bij de politie vanwege geweld tegen hem. Hij zegt dat hij vanmiddag is belaagd bij het Utrechtse winkelcentrum Overvecht.

Volgens de vrouw van de rabbijn, Bracha Heintz, kwam er op straat een man naar de rabbijn toe die hem vroeg wat hij daar deed als Jood. “Toen zei mijn man niets, wat moest hij antwoorden?” Ze zegt daar haar man door de belager op zijn hoofd is geslagen.

Daarna ging de rabbijn snel een winkel in voor zijn eigen veiligheid, zegt Heintz.

Politie onderzoekt de zaak

De politie zegt de zaak te onderzoeken en bevestigt dat er aangifte is gedaan. Wie de man is die geslagen zou hebben, weet de politie nog niet. Er zijn camerabeelden veiliggesteld die worden bekeken.

Burgemeester Dijksma heeft haar afschuw uitgesproken over het incident “en het antisemitisme dat in mijn stad de kop opsteekt”. Ze zegt dat er voor intolerantie en geweld geen plek is in Utrecht. “Ik roep iedereen dan ook op om verdraagzaam te zijn.”

Dijksma staat in nauw contact met de rabbijn en de Joodse gemeenschap en met politie en OM. “Alles is er nu op gericht om de dader zo snel mogelijk te pakken”, zegt ze in de verklaring.

Vorig weekend werd een optreden van zangeres Lenny Kuhr, die Joods is, verstoord door pro-Palestijnse activisten. Woensdag werd een vrouw uit Amstelveen van wie de dochter in het Israëlische leger dient, lastiggevallen op haar woonadres. Demissionair premier Rutte zei gisteren dat het “echt de verkeerde kant op gaat” met het toenemend antisemitisme in Nederland.

EINDE

””Een dame was aan het filmen, een andere stond erachter”, vertelt Shirli, wier volledige naam bij de NOS bekend is. “Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar, dat mijn dochter een kindermoordenaar is.” De vrouwen bleven naar Shirli roepen en filmden haar. “Heel intimiderend.””

NOS

MOEDER ISRAELISCHE SOLDATE THUIS IN AMSTELVEEN

BELAAGD

27 MAART 2024

https://nos.nl/artikel/2514467-moeder-israelische-soldate-thuis-in-amstelveen-belaagd

Een vrouw uit Amstelveen van wie de dochter in het Israëlische leger dient, is vanmiddag lastiggevallen op haar woonadres. Het is niet de eerste keer dat boze mensen verhaal komen halen bij Shirli, die erg geschrokken is. “Eerst online, vervolgens op mijn werk, nu in m’n thuisbasis. Wat is de volgende stap?”

De moeder zat thuis achter de computer toen de bel ging. Via de slimme deurbel was een vrouw te zien. “Misschien een pakketje of iemand van de Evangelische kerk dacht ik toen, dus ik heb de deur opengemaakt”, vertelt de vrouw aan de NOS. Maar daar kwamen de bezoekers niet voor.

“Een dame was aan het filmen, een andere stond erachter”, vertelt Shirli, wier volledige naam bij de NOS bekend is. “Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar, dat mijn dochter een kindermoordenaar is.” De vrouwen bleven naar Shirli roepen en filmden haar. “Heel intimiderend.”

De onbekende vrouwen hadden flyers mee met Shirlis adres erop en teksten als “buurtbewoners opgelet: er woont een kindermoordenaar in de buurt”. Over Shirli stond er op dat ze medeplichtig is, omdat ze haar dochter naar Israël stuurde “om babies [sic] te vermoorden”. Die folders zijn in de buurt verspreid.

Shirli is enorm geschrokken. “Het voelt erg bedreigend als mensen je thuis komen opzoeken. Dit is mijn woonomgeving. Mijn dochter woont niet bij mij. Hoe durf je in mijn territorium te komen?” Het was niet de eerste keer dat mensen verhaal kwamen halen vanwege de militaire dienst van haar dochter.

Eerder werden persoonsgegevens van moeder en dochter al online gezet, waarna bedreigingen volgden en onbekenden naar Shirlis werk kwamen om soortgelijke folders achter te laten. “Daar riepen ze: waar is Shirli? Ze is een kindermoordenaar. En toen zijn ze met een Palestijnse vlag door het gebouw gaan lopen om mij te zoeken.” Shirli was die dag niet aanwezig, maar is toch geschrokken van het voorval.

“Je kan een andere mening hebben, maar dit is echt buiten proportie”, zegt Shirli, die bang is dat er binnenkort weer mensen op de stoep staan, omdat haar adres rondgaat. Ze gaat aangifte doen bij de politie. “Mijn deurbel heeft die vrouwen gefilmd en ze staan herkenbaar op beeld. De politie heeft die beelden al, dus ik ga er vanuit dat ze ze vinden en berechten.”

De politie bevestigt aan de NOS dat er een incident is gemeld “waarbij een vrouw op intimiderende wijze is benaderd voor haar woning in Amstelveen”. Een woordvoerder laat weten dat de politie de zaak hoog opneemt en onderzoek gaat doen. Er staat al een afspraak gepland om aangifte te doen.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noten 10 t/m 12/Daar gaan we weer

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.